121204 090339

Amanda&Arina

 • Period: to

  Gubbar

 • Carl Jonas Love Almqvist

  Carl Jonas Love Almqvist
  Carl Jonas Love Almqvist spelar låten Fria Fantasier.Carl Jonas Love Almqvist föddes den 28 november 1793 i Stockholm.Han var en begåvad, mångsidig och splittrad man. Efter att han har provat olika yrken spm bonde, lärare, rektor och journalist. Senare 1851 flydde han till Amerika. År 1865 lämnade han Amerika och flydde till Bremer,Tyskland där han dog den 26 september 1866.Hans böcker hade olika genre t ex som romaner, noveller, lyrik, dramer, reportage, läroböcker m.m.Hans mest kända verk heter 'Det går an''.Han blev medarbetare i Aftonbladet.
 • Mary Shelley

  Mary Shelley
  Mary Shelleys filmMary Shelley är född den 30 augusti 1797 i London,England. Hon var en brittisk roman- och novellförfattare. Shelley är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderne Prometeus som gavs ut första gången 1818. Hnnes sista tio år kom att präglas av sjukdom, troligen orskad av en hjärntumör som också kom att orska hennes död vid 53 års åldern. Hon dog den 1 Februari 1851.
 • Mary Shelly, Frankenstein

  Mary Shelly, Frankenstein
  Victor Frankenstein hade studerat Naturvetenskap i hopp om att kunna avslöja männskokroppens hemligheter. I två år ägnade han åt sina studier. Han bestämmer sig för att skapa en egen varelse från död materia. Han strök omkring på nätterna i mörka obduktionssalar och kyrkogårdar och stal ben och stycken av kött. Frankenstein tänker sig inte riktigt för och när monstret till slut får liv blir han så uppjagad av det och flyr. När han kommer tillbaka är monstret borta.
 • Jules Verne

  Jules Verne
  The Fabulous World av Jules VerneJules Verne är född den 8 februari 1828 Nantes, Frankrike. Han var en fransk författare. Jules började studer juridik i Paris och tänkte va som hans far alltså jurist, men egentligen va han inte inresserad av juridik så han ägnade sig istället till sina litterära intressen. Han blev god vän med Jacques Offenbach och Alexandre Dumas. 1902 blev han synskadad. Han dog den 24 mars 1905 i Amiens, Frankrike.
 • Det går an, Carl Jonas Love Almqvist

  Det går an, Carl Jonas Love Almqvist
  Under en resa med ångbåten Yngve Frey mellan Stockholm och Arboga, på en resa mellan Stockholm och Lidköping. Sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck förälskar sig i varandra under resan. Medan det sommargröna Mälarlandskapet glider förbi blir de två allt närmare bekanta, och bit för bit lägger Sara fram sitt äktenskapsprogram för Albert. Men istället för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom.
 • Rudyard Kipling

  Rudyard Kipling
  IF av Rudyard KiplingRudyard Kipling är född den 30 december 1865 i Bombay, Maharashtra, Indien. Han var en brittisk författare och poet, mest känd för sina skildringar av britternas kolonialvälde i Indien och sina berättelser för barn, särskilt boken Djungelboken(1967). 1907 fick han nobelpriset i litterature som den första britiska pristagaren. Han var 41 år när han fick nobelpriset, som gjorde honom till den yngsta av mottagare av nobelpriset. Han dog den 18 januari 1936 på Middlesex Hospital i London.
 • Herbert George Wells

  Herbert George Wells
  The War of the WorldsHerbert George Wells föddes den 21 september 1866 i Bromley i sydöstra London. Han var en brittisk science fiction-författare. Efter skolan arbetade Wells först som lärare, och sen övergick till skrivande. Han skrev om såna saker som:pedagogik, sociala frågor, vetenskap och kvinnans frigörelse. Hans mest kända verk är förmodligen Tidsmaskinen. Han dog den 13 augusti 1946 i London.
 • Från jorden till månen av Jules Verne

  Från jorden till månen av Jules Verne
  Händelserna i boken sker efter inbördeskriget i USA, som var 1865-1866. Grundare Impey Barbicane satte igång att försöka skapa en kanon, skalet skulle kunna nå månen efter skottet. Ursprungligen planerades att den obebodda sfäriskt skal av aluminiumlegering, når ytan på månen, kan fånga uppmärksamheten hos möjliga invånare på månen. Men ytterligare planerna av "Columbiad"har ändrats. Till slut beslutades att utarbeta en bil fullt med bomb för laget av 3 personer.
 • Rikki-Tikki-Tavi av Rudyard Kipling

  Rikki-Tikki-Tavi av Rudyard Kipling
  Boken handlar om mungo som försvinner under översvämning från sina föräldrar och hittas av en familj i deras trädgård. När mungo har förvarat deras son av en giftig orm blir mungon familjens vän. Runt trädgården hittar många andra djur som mungon blir vän med.
 • Den osynlige mannen av Herbert George Wells

  Den osynlige mannen av Herbert George Wells
  Boken handlar om en kemist som har gjort en experement om att bli osynlig. Han lyckades väldigt bra med experementet. Det fanns både nackdelar och fördelar. Nackdelar va att han frös hela tiden, han stal kläder, han kunde inte prata med någon heller. Fördelen var att han kunde göra precis vad som helst.