Kalla kriget 2

By ufj8405
 • Jalta konferensen

  Orsaker: Andra världskriget slutar. Februari år 1945 samlas de tre största ledarna i världen. Harry S. Truman (USA), Winston Churchill (Storbritannien) och Josef Stalin (Sovjetunionen) på Krim.
  På konferensen planerade man hur Europa skulle se ut och delas upp efter kriget men de tre parterna kom inte överens.
  Man beslutade att de östeuropeiska som var ockuperade av Sovjet skulle få ha fria demokratiska val. Källa: So rummet
 • Potsdam konferensen

  På grund av att man inte kom överens på Jalta konferensen hölls Potsdam konferensen i Juli samma år.
  Där enades man om hur gränserna i Europa skulle dras och att man skulle förbjuda nazistiska organisationer.
  Mellan de två konferenserna hade inte Sovjet uppfyllt sitt krav om att låta öststaterna ha fria val och de hade flyttat fram sina militära styrkor.
  Detta var nu den stora konflikten mellan öst och väst visades. Källa: So rummet
 • Hiroshima och Nagasaki

  Orsak: Andra världskriget och potsdamkonferensen Under potsdamkonferensen i Tyskland hotade Harry S. Truman (USA) med att släppa atombomber på Japan för totalförstörelse om inte Japan gick ut ur kriget. Japan vägrade. Den 6 Augusti 1945 släpptes världens första atombomb på den Japanska staden Hiroshima och tre dagar senare, 9 Augusti, släpptes en atombomb över Nagasaki.
  Den 15 Augusti kapitulerade Japan. Källa: So rummet
 • FN Bildas

  Orsak: Andra världskriget, Hiroshima och Nagasaki Efter andra världskriget bildades Förenta Nationerna, FN, för att försöka behålla fred i världen.
  Nuförtiden är de flesta länderna i världen med i FN men vissa medlemsländer är inte erkända av alla. T.ex Cypern som inte är erkänt som medlem av Turkiet och Nord- och Sydkorea som inte erkänt varandra.
  Nu arbetar FN i världen för att förhindra krig och sträva efter att alla ska få leva med sina mänskliga rättigheter uppfyllda. Källa: so-rummet.se
 • Period: to

  Marshallplanen

  Orsak: Andra världskriget År 1947 skapades Marshallplanen av USAs utrikesminister George Marshall. Planen gick ut på att USA, som inte förlorat mycket under kriget, lånade ut pengar som bistånd till stater som varit i krig för att bygga upp dem.
  Kravet för att staterna fick pengarna var att de skulle tacka nej till sovjets förslag att bli kommunister.
  Sovjet tvingade staterna i östeuropa att tacka nej till hjälpen. Källa: So rummet
 • NATO Bildas

  Orsak: Spänt läge i Europa North Atlantic Treaty Organization (NATO), bildades som svar på Sovjets aggressiva politik i Östeuropa.
  Grundmedlemmar i NATO var USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxembourg, Danmark, Norge och Island. NATO var ett samarbete mellan västländerna för att försvara varandra om någon blir angripen av Sovjet eller öststaterna. Källa: So rummet
 • Västtyskland enas

  Orsak: Jalta- och potsdamkonferensen Efter kriget delades Tyskland och Berlin upp till de vinnande makterna: USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjet.
  Västmakterna väljer att ena sina delar av Tyskland till Förbundsrepubliken Tyskland, även kallat Västtyskland. Källa: Boken
 • Period: to

  Koreakriget

  Koreakriget var den första militära kraftmätningen mellan Sovjet och USA. De två kommunistiska staterna Kina och Sovjet hjälpte kommunistiska Nordkorea mot det kapitalistiska Sydkorea som fick hjälp av USA.
  Koreakriget slutade jämt i ett vapenstillestånd där gränserna stannade som innan kriget. Källa: So rummet
 • Period: to

  Kubanska revulotionen

  Den 26 Juli år 1953 inleddes den kubanska revolutionen med en attack mot en Kubansk garnison utanför Santiago de Cuba.
  Den kubanska revolutionen var ett uppror lett av Fidel Castro för att avsätta den Kubanska regeringen. Först var USA positivt inställt mot revolutionen men när Fidel Castro fick makten gjorde han Kuba till en kommunistisk stat vilket gick emot Amerikas vilja. Källa: Wikipedia
 • Warszawapakten bildas

  Orsak: NATO Bildas Till svar på Västmakternas militära samarbete skapade Sovjet och Öststaterna en egen försvarspakt, Warszawapakten. Källa: So Rummet
 • Period: to

  Vietnamkriget

  Vietnamkriget var den största direkta kraftmätningen mellan Sovjet och USA i militär styrka.
  Vietnamkriget var ett 20 år långt krig där USA försökte stoppa kommunismens spridning ner i Sydvietnam.
  USA var rädda för den så kallade "Domino effekten" som betydde att om ett land blev kommunistiskt skulle det bara fortsätta vidare och fler länder skulle bli kommunistiska.
  Kriget slutade i att USA drog sig ur kriget som förlorare. Källa: Wikipedia
 • Sputnik skjuts upp i rymden

  Orsak: Vetenskaplig kapprustning och kraftmätning Sputnik var det första föremålet människan skickat upp i Rymden.
  4 Oktober år 1957 skickade Sovjet upp världens första rymdfarkost i Rymden och markerade starten för dem vetenskapliga kapprustningen och rymdkapplöpningen. Källa: Wikipedia
 • Jurij Gagarin första mannen i rymden

  Orsak: Sputnik, vetenskapskapprustning och rymdskapplöpningen Den 12:e April 1961 sköt Sovjet upp Jurij Gagarin i rymden. Han var den första mannen någonsin i rymden.
  Detta visade på att Sovjet, till ytan, låg före USA i rymdkapplöpningen. Källa: Wikipedia
 • Grisbukten

  Orsak: Kubanska revolutionen På grund av den kubanska revolutionen svarade John F. Kennedy med att träna exilkubaner militärt av CIA.
  De tränade exilerna skickades tillbaks till Kuba i ett försök att ta tillbaka makten och avsätta Castro men det misslyckades katastrofalt.
  John F. Kennedy fick mycket av skulden för det misslyckade försöket och blev skjuten år 22 November 1963. Källa: So rummet
 • Berlinburen byggs

  Orsak: Jalta och potsdamkonferensen, Skapandet av Västtyskland Tyskland är nu delat i två delar. Kapitalistiska Västtyskland(BRD) och Kommunistiska Östtyskland(DDR).
  Den västra delen klarar sig bättre ekonomiskt och blir en av Europas största industrier. Östtyskland lider under kommunismens planekonomi och är fattigare än det rika Västtyskland. Många östtyskar flyttade eller reste till Västtyskland vilket sovjet ville stoppa. Källa: So rummet
 • Kubakrisen

  Orsak: Kubanska revolutionen Oktober år 1962 upptäckes avfyrningsramper för kärnvapen på Kuba av Amerikanska flygplan. Källa: So rummet
 • Apollo 11 skjuts upp (Når månen 20 Juli 1969)

  År 1969 sköt USA upp världens första bemmanade rymdfarkost till månen. Detta visade att USA nu vann över Sovjet i rymdkapplöpningen som tidigare legat före USA och markerade att USA låg före i vetenskap. Källa: Wikipedia
 • Period: to

  Afhgansk-sovjetska kriget

 • Michail Gorbatjov blir ledare över sovjet

  År 1985 blev Michail Gorbatjov generalsekreterare och därmed ledare över Sovjetunionen. Gorbatjov införde fria val, tryckfrihet och yttrande frihet under slagorden Glasnost(Frihet) och Perestrojka(Uppbyggnad).
  Gorbatjov reformerade det ekonomiska och politiska systemet i Sovjet. Källa: Wikipedia
 • Period: to

  Michail Gorbatjovs period som ledare över sovjetunionen

 • Berlinmurens fall

 • Sovjetunionens fall

  Efter att Gorbatjov införde fria val i Sovjetstaterna minskade Sovjetunionens makt.
  Den 26 Michail Gorbatjov blev kidnappad i en statskupp för att återställa Sovjet till som det var förut men kuppen stoppades av folket och den Ryske presidenten Boris Jeltsin. Den 31 December 1991 beslutade Boris Jeltsin med andra sovjetstater att de skulle dela upp sig och lämna sovjetunionen och Gobatjov och Sovjetunionen tappade all sin makt. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sovjetunionens_uppl%C3%B6sning)