kampe og krige i norden.

 • Sep 4, 1563

  -1570, Den Nordiske Syvårskrig

  i 1563 angreb frederik 2. Sverige med en hær. Kongen ville få konge Erik 14. til at overgive sig. Danmark havde en hær med stort set kun udenlandske knægte. Den danske og svenske hær led begge store tab. Denne krig gik mest ud over den svenske og danske civilebefolkning. De skulle udlevere forsyninger til hæren, og befolkningen blev plyndered i tide og utide, og de udlandske landknægte havde bragt sygedomme og pest med til befolkningen.
 • Period: Sep 4, 1563 to

  Den Nordiske syvårsskrig

 • Oct 8, 1563

  -1570, Den Nordiske Syvårskrig part 2

  i 1570 kom der en fredsaftale. ifølge den skulle begge lande give de erodrede omåder tilbage, og sverige skulle betale krigsskadeserstatning. Så sverige tabte ikke noget land, men skulle betale for skadene.
 • Kalmarkrigene

  Christian 4. ville genvindeherredømmet i Norden. Samtidig ville den svenske konge også gøre sig fri for Danmark og udvide sin magt i Østersøområdet. Begge konger ønskede derfor at der ville blive et opgør. Hollændernes handel i østersøen blev forstyrret af krigen. Med hjælp fra england tvang Holland, Danmark og Sverige til at holde fred. Sverige skulle igen betale en større krigsskadeserstatning end Danmark. men Sverige skulle ikke betale Øresundstold længere.
 • Torstenssonkrigen

  Sverige havde erobrede mange områder langs østersøen. Det bekymrede Christian 4. Så Christian 4 satte en Øresundstold op. Dette ville Sverige finde sig i, og så de meldte krig mod Danmark. Sverige angreb først Jylland og så Skåne. Da fredsaftalen kom mistede Danmark Jamtland, Herjedalen og ø´erne Osel og Gotland. Ø'erne var vigtige for at kontrollere handelen i Østersøen. Desuden fik Sverige også Halland i 30 år.
 • Karl Gustav-krigene part 2

  give Skåne, Bornholm, Blekinge, Bohus og Trondhiem Len. Karl Gustav fortrød at han ikke tog hele Danmark. Danmark blev igen besat, men det lykkedes Danmark af forhindre Sverige i at tage København. Hollænderne kom Danmark til undsætning. Fordi hollændene ville ikke have Sverige til at bestemme over øresund. Da Karl Gustav døde ville Sverige holde fred. Så Sverige gav Danmark Bornholm og Trondhiem Len tilbage.
 • Karl Gustav-krigene

  Sverig erobede mange områder i Østeuropa. 1650 begyndte det at knibe for Karl Gustav, som var konge i Sverige. Fordi polen og andre fjender af Sverige slog sig sammen. Det benyttede den danske konge, han erklæret krig mod sverige. Inden Danmark noget at se sig om var Karl Gustav hær rykket ind i Jylland. Da havet frøsset til is rykkede hæren ind mod København. Danmark kunne ikke klare de svenske tropper. Og Danmark måtte bede om fred, men nemt slap Danmark ikke. Danmark skulle