De Nederlandse Opstand

 • Period: Oct 25, 1555 to Oct 25, 1555

  Karel V doet afstand van de Troon

  Hij verdeelde zijn koninkrijk onder zijn zonen omdat hij zich te ziek/zwak voelt om nog langer te regeren.
  Zijn zoon Filips II erfde de Nederlanden en de Spaanse kroon samen met de Italiaanse en Amerikaanse gebieden.
  Zijn broer, Ferdinand I kreeg Oostenrijk en de Duitse Keizerstitel. NEGATIEF want Filips II is niet goed voor de nederlandsen
 • Period: Jan 1, 1559 to Jan 1, 1559

  Filips II verlaat Brussel en vertrekt voorgoed naar Spanje

  Hij liet zijn zus Margaretha van Parma achter in Brussel als landvoogdes. Filips zette de centralisatiepolitiek voort, hij probeerde daarbij, meer dan zijn vader, de Nederlandse edelen te verdrijven van de invloedrijke posities in Brussel. NEGATIEF want de edelen van Nederland hadden geen macht meer
 • Period: Apr 5, 1566 to Apr 5, 1566

  Een stoet van 200 lage edelen trok in Brussel naar het koninklijk paleis

  De 200 lage edelen vroegen de landvoogdes met een 'smeekschrift' om de matiging van de ketterachtervolgingen. De edelen kregen de bijnaam/eretitel Geuzen. POSITIEF want de Nederlanden kwam voor zichzelf op.
 • Period: Aug 1, 1566 to Aug 1, 1566

  Begin van de Beeldenstorm

  Tijdens een hagepreek in Vlaanderen riep een predikant, die tegen de katholieke afgodsbeelden was, op om de beelden in de kerken te verwoesten. POSITIEF want we kregen er uiteindelijk godsdienst vrijheid van.
 • Period: Jan 1, 1568 to Jan 1, 1568

  Begin van de 80-jarige oorlog

  Willem van Oranje viel met huurleger Nederland binnen Alva te verdrijven. NEGATIEF want er was onzekerheid in Nederland
 • Period: Apr 1, 1572 to Apr 1, 1572

  Alva verliest zijn Bril

  De watergeuzen o.l.v. Willem van Oranje, namen Den Briel in. POSITIEF want Nederland kreeg zijn eigen land weer terug.
 • Period: Dec 1, 1572 to Dec 1, 1572

  Bevolking Naarden uitgemoord

  Bijna de hele bevolking van Naarden werd door de Spanjaarden vermoord, nadat de stad zich vrijwillig had overgegeven. NEGATIEF want er was veel angst een geen vertrouwen in Filips II.
 • Period: Jan 1, 1579 to Jan 1, 1579

  Uiteenvallen van de Nederlanden

  De Nederlanden vielen uiteen in een Zuidelijk Deel (die erkende het gezag van de Spanjaarden) en een Noordelijk Deel (zij vormden de Unie van Utrecht). NEGATIEF want het werden 2 verschillende landen doordat ze het niet eens konden worden.
 • Period: Jan 1, 1580 to Jan 1, 1580

  Vogelvrijverklaring van Willem van Oranje

  Willem van Oranje werd door Filips vogelvrij verklaard en kon door iedereen straffeloos vermoord worden.Ze kregen zelfs een beloning als ze hem hadden vermoord. NEGATIEF want Willen van Orange was een belangrijke man voor Nederland.
 • Period: Jan 1, 1581 to Jan 1, 1581

  Plakkaat van Verlating

  De Unie van Utrecht verklaart dat zij Filips niet meer als vorst erkennen. Dit is het begin van de onafhankelijke Nederlandse Staat. POSITIEF want Filips heeft niks meer te zeggen in Nederland dus hij kan niemand meer vermoorden.
 • Period: to

  Willem van Oranje Vermoord

  Baltsasar Gerards vermoord Willem van Oranje in het Prinsenhof in Delft met 3 kogels. NEGATIEF want de belangrijke van Nederland in vermoord, dus hij kan niet meer zijn plaats waarmaken als vorst.
 • Period: to

  Oprichting van de Republiek der Verenigde Nederlanden

  De Staten-Generaal richtte de Republiek der Verenigde Nederlanden op. POSITIEF want dan kunnen ze niet meer onderdrukt worden.
 • Period: to

  Einde van de 80 jarige oorlog

  De vrede van Munster werd getekend en daarmee de souvereiniteit van de Republiek der Verenigde Nederlanden erkent. POSITIEF want er was geen oorlog meer en oorlog is meestal negatief