Andra Världskriget

By uaz8599
 • Ett Tyskland som börjar formas till ett nazi-tyskland

  Ett Tyskland som börjar formas till ett nazi-tyskland
  Efter att Tyskland hade förlorat det första världskriget föll det tyska kejsardömet och ersattes av Weimarrepubliken. I Versailles freden förlorade Tyskland många av sina tidigare landområden och blev skyldiga ett extremt stort krigsskadestånd. Den politiska och ekonomiska instabbiliteten som Tyskland hamnade i blev grunden för det högerextrema nationalsocialistiska arbetar partiet. Adolf Hitler, som var ledaren för detta parti lovade att skapa ett bättre och starkare Tyskland.
 • NaziTyskland

  NaziTyskland
  När Adolf Hitler kom till makten år 1933 omvandlades landet ganska snabbt till en nazistisk diktatur. All annan politik än nazismen förbjöds, politiska motståndare och andra som sa emot nazismen fängslades eller hamnade i koncentrationsläger. Det tyska folket överöstes av propaganda och Judarna utågs om den största och värsta fienden. Hitler ville skapa ett stortyskt rike och att det tyska folket skulle få större livsrum. Han ville även skapa ett ekonomiskt system där Tyskland stog i centrum.
 • Molotov-Ribbentroppakten

  Molotov-Ribbentroppakten
  Molotov-Ribbentroppakten var en icke-angrepps pakt mellan Tyskland och Sovjetunionen. Det betydde alltså att varken Tyskland eller Sovjetunionen fick angripa varandra. Detta gynnade i efterhand Hitler då han kunde anfalla Polen utan att möta något motstånd från Sovjetunionen. I hemlighet delades även europa upp så att Finland, Baltikum och Östra polen hamnade i den Sovjetiska intressefären medans västra polen och Litaoen hamnade i den Tyska.
 • Andra Världskriget

  Andra Världskriget
  Andra Världskriget bröt ut den 2 september år 1939 när Tyskland anföll Polen. 2 dagar senare den 3 September förklarede Frankrike och Storbritannien krig med Tyskland.
 • Det Finska Vinterkriget tar form

  Det Finska Vinterkriget tar form
  I början av november år 1939 krävde Sovjetunionen att få vissa gränsområden av Finland i närheten av staden som då kallades för Leningrad. I gengäld, så skulle finland få en del av Östkarelen som låg längre norrut. Finland gick inte med på de ryska kraven och ungefär en vecka senare gick ryska trupper utan krigsförklaring över gränsen. Stalin räknade med att det skulle bli en lätt seger för de ryska styrkorna eftersom att de ryska soldaterna var fler i antal.
 • Stalin räknade med en lätt seger

  Stalin räknade med en lätt seger
  Stalin räknade med en promenadseger mot Finlands styrkor. Han satte därför bara in 20 divisioner, (340 000) soldater mot finnarnas 180 000 man. Stalin påstod att kriget bara skulle vara i 12 dagar, men han överskattade då de ryska soldaternas stridsmoral. Stridsmoralen kollaosade i många ryska förband och en rysk soldat skrev senare i sin dagbok: "Alltsammans är förlorat nu. Vi går mot en säker död. De slår ihjäl oss som flugor".
 • Finnarna slår tillbaka

  Finnarna slår tillbaka
  De dödsföraktade finska jägarpatrullerna blev snart mycket kända bland de ryska soldaterna. Jägarpatrullerna härjade långt bakom de ryska linjerna i 40 graders kyla iklädda vita skiddräkter. Den finska försvarstaktiken byggdes upp på att skära av de ryska trupperna ifrån varandra och inringa dem i små skoningslösa slutstrider. Under vinterkriget föll många ryssar offer för den finska prickskytten Simo Häyhä, som sedan fick smeknamnet "Den vita döden".
 • Finland tvingas sluta fred

  Finland tvingas sluta fred
  De finska soldaterna orkade inte i längden stå emot den ryska övermakten. Den 13 mars 1940 blev finländarna tvungna att sluta fred. Finland fick lämna ifrån sig större områden än vad Sovjetunionen hade krävt 1939. Men i gengäld brydde sig inte ryssarna om den ”finska regering” de själva bildat med den finske kommunisten Kuusinen. Finland kunde leva vidare som självständig nation.
 • Tyskland anfaller Danmark och Norge

  Tyskland anfaller Danmark och Norge
  På morgonen den 9 april gick Tyska trupper över gränsen till Danmark och Norge. Innan Tyskland anföll så gav de båda länderna ett tillfälle att inte göra motstånd. Villkoren var att de inte skulle anfallas och att ländernas ledare skulle få sitta kvar så länge de valde att sammarbeta med Tyskland. Den största anledning till att Tyskland vill åt länderna var för att få tillgång till de svenska järnvägarna.
 • Danmark

  Danmark
  Danmarks regering insåg att deras försvar var allt för dåligt för att strida mot de tyska styrkorna, så de gick med på Tysklands villkor och gjorde inget motstånd. Danmarks regering fick sitta kvar och detta betydde även att judarna som bodde i danmark inte blev påverkade av angreppet.
 • Norge

  Norge
  Den norska regeringen sade nej till de tyska kraven och förklarade krig mot Tyskland. De tyska styrkorna var överlägsna så Norge tvingades kapitulera 10 dagar senare. Några dagar tidigare hade den norska kungen flytt till London, där upprättades en exilregering.
 • Belgien anfalls

  Belgien anfalls
  På morgonen den 10 maj gick tyska trupper över gränsen till Holland, Belgien och Luxemburg med det slutgiltiga målet att ockupera Paris. Den 14 maj utsattes den holländska hamnstaden Rotterdam för ett tyskt bombanfall, som nästan jämnade staden med marken. Holland kapitulerade den 15 maj och Belgien den 28 maj.
 • Slaget om Frankrike

  Slaget om Frankrike
  I slutet av maj omringades Franska och Brittiska styrkor på stranden vid Dunkerque (Dunkirk). Mellan den 27 maj och den 4 Juni räddades ca 250 000 Brittiska soldater och ca 150 000 Franska soldater över den Engelska kanalen till Storbrittannien. Alla möjliga båtar sattes in i räddnings arbetet, allt från stridsfartyg till fiskebåtar hämtade soldater från straden och allt medans tyskt flyg sköt på dem.
 • Paris intas

  Paris intas
  Den 14 Juni 1940 ockuperades Paris av Tyskland. Den 22 Juni undertecknades vapenstilleståndet mellan Frankrike och Tyskland. Frankrikes kaputilation var en mycket stor seger för Hitler. Han fick nu chansen att triumfera över ett av de länder som hade dikterat Tysklands nederlag i Versaillesfreden efter första världskriget.
 • Flygoffensiven mot Storbritannien

  Flygoffensiven mot Storbritannien
  Flygoffensiven mot Storbritannien eller, "Slaget om Storbritannien" är namnet på Tysklands försök att ta ut det Brittiska flygvapnet RAF och därmed möjliggöra en invasion av Storbritannien. Striderna utspelade sig över Engelska kanalen i form av luftstrider mellan RAF och Tysklands Luftwaffe. Tyskland skickade varje vecka in bombplan över England men tvingades tillslut ge upp pågrund av RAF's mycket bättre jaktplan (spitfire), och för att angreppen blev för dyra.
 • Operation Barbarossa

  Operation Barbarossa
  Den 22 juni 1941 inledde Tyskland operation Barbarossa – det stora fälttåget i Sovjetunionen. De tyska planeringarna för Barbarossa hade hållt på länge, ända sedan sommaren 1940. Men för Sovjetunionen kom anfallet som en överraskning. Början av anfallet blev en stor framgång för Tyskland. De ockuperade många landområden som leddes av Sovjet. Efter anfallet skedde en enorm ommobilisering av Sovjetunionen och vid årskiftet 1941/1942 stoppades Tyskland av den röda armen utanför Moskva.
 • Japan anfaller Pearl Harbour

  Japan anfaller Pearl Harbour
  När kriget bröt ut i Europa i september 1939, förklarade sig USA neutralt. Under 1941 visade USA sitt stöd för de allierade genom att bland annat sända krigsförnödenheter till Storbritannien. De vägrade dock att gå med i kriget. Den 7 december 1941 anfölls USA av Tysklands allierade Japan. Anfallet riktades mot den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii och kom helt oväntat. Följderna av detta var att USA den 8 december förklarade krig mot Japan.
 • Vändningen i el Alamein

  Vändningen i el Alamein
  Att få kontroll över den nordafrikanska kusten var strategiskt viktigt för båda de krigförande sidorna. Under hösten 1940 försökte italienska trupper ockupera Egypten, men möttes av överlägset brittiskt motstånd. I mars 1941 sattes den tyska afrikakåren, under ledning av general Erwin Rommel, in i striderna i Nordafrika. Tyskarna nådde stora framgångar. I början av 1942 hade de brittiska styrkorna lidit stora förluster och trängts tillbaka in i Egypten till el-Alamein.
 • Vändningen i Stalingrad

  Vändningen i Stalingrad
  Under hösten år 1942 inledde tyska styrkor ett anfall mot staden Stalingrad i Sovjetunionen. Den 31 Januari 1943 tvingades de tyska styrkorna kapitulera. Stalingrad blev en vändpunkt i kriget. Det var militärt en viktig strategisk knutpunkt, som nu gick förlorad för tyskarna. Det fick också en stark psykologisk effekt. Den sovjetiska armén hade visat sig överlägsen och tyskarna hade lidit ett katastrofalt nederlag.
 • De allierade anfaller Italien

  De allierade anfaller Italien
  Den 10 Juli 1943 anfalls Sicilien av brittiska och amerikanska styrkor. De allierade tar sig sedan vidare till det italienska fastlandet. Tidigt på morgonen 25 juli avsattes Mussolini av fascistpartiets ledande organ, Stora rådet. Den 9 september nådde de allierades styrkor Italien och några dagar senare kapitulerade Italien.
 • D dagen

  D dagen
  Den 6 juni 1944 gick de allierade västmakterna i land i Normandie i norra Frankrike. Det kom att bli den största landstignings operationen i historien. På morgonen den 6 juni var landstigningen i Normandie i full gång på fem franska stränder. De amerikanska, engelska och kanadensiska soldaterna mötte ett häftigt motstånd. Men det utspridda och klent bemannade tyska försvaret räckte inte till. Tyskarna hade inter resurserna för att vinna. Detta beseglade nazitysklands öde och förkortade kriget.
 • Hitler begår självmord

  Hitler begår självmord
  I början av 1945 var Berlin en sönderbombad stad och de allierade styrkorna kom allt närmare, både från väster och öster. Den 29 april gifte sig Hitler med Eva Braun. Samma dag skrev han sitt politiska testamente. Där utsåg han chefen för den tyska flottan, storamiral Karl Dönitz, till sin efterträdare. Dönitz fick inte ärva titeln Führer utan blev utsedd till rikspresident. Den 30 april begick Adolf Hitler och hans fru självmord. Några dagar senare skrev Dönitz under Tysklands kapitulation.
 • Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

  Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki
  Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över staden Hiroshima i Japan. 3 dagar senare fälls en till över Nagasaki. USA valde att släppa bomberna eftersom att man beräknade att en strid med soldater skull kosta USA ca 1 miljon soldater. Förutom några få byggnader så förstördes de 2 städerna helt. Till följd av atom bomberna kapitulerade Japan den 14 augusti 1945.
 • Nurnberg rättegångarna

  Nurnberg rättegångarna
  Nürnbergrättegångarna var de rättegångar som hölls i den tyska staden Nürnberg 1945-1946 då ledande nazister och andra tyska krigsförbrytare rannsakades och dömdes av en internationell militärdomstol.