Aprende historia

Línia del temps en història

 • Period: to

  Guerra de Successió espanyola

  La Guerra de Successió es va originar quan el rei d’Espanya, Carles II, va morir sense descendència. Llavors es va originar un enfrontament entre França i Àustria per veure qui seria el nou rei, fet que va acabar en una guerra entre diferents països europeus. La guerra es va acabar al 1713 mitjançant el tractat d’Utrecht. Tot i així, Catalunya va continuar la guerra fins l’11 de setembre de 1714, quan Barcelona va ser derrotada per les tropes borbòniques.
 • Period: to

  Il·lustració

  La il·lustració es va desenvolupar a Europa i va ser un corrent intel·lectual reformista amb múltiples facetes que va criticar la societat del seu temps, a la vegada que es proposava transformar-la. Aquest moviment es basa en la raó, l'educació, en el progrés, en la felicitat del poble i en la tolerància.
 • Primera revolució industrial

  Primera revolució industrial
  Va sorgir a Gran Bretanya. Els canvis van provocar la introducció progressiva de maquinària, la mecanització dels processos productius i noves maneres d'organitzar el treball.
 • Màquina de vapor

  Màquina de vapor
  Va ser inventada per l'escocès James Watt i es va transformar en el principal instrument per generar energia durant la primera Revolució Industrial.
 • Revolució americana

  Revolució americana
  La Revolució americana va ser la primera en què idees expressades per pensadors liberals, com la igualtat davant de la llei i la sobirania nacional, es van poder dur a terme. A més, va ser l'origen d'un nou estat, els Estats Units d'Amèrica.
 • Independència d'EUA

  Independència d'EUA
  Es va legalitzar la declaració d’independència dels Estats Units.
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  El 1789, França es trobava en una profunda crisi econòmica i social. Hi havia males collites que van provocar l’alça del preu dels aliments i, a més a més, la monarquia estava assumint una crisi financera molt profunda. Per aquests motius, entre altres, els ciutadans parisencs es van revoltar i van assaltar la Bastilla, antiga presó política de Lluís XIV i símbol de l'absolutisme, causant així la fi de l'Antic Règim.
 • Period: to

  Guerra del Francès

  La Guerra del Francès va ser una guerra d’alliberament nacional, és a dir, Espanya volia alliberar-se de França. Està dividida per tres fases i acaba amb l'abandonament dels francesos d'Espanya.
 • Les Corts de Cadis

  Les Corts de Cadis
  La guerra del Francès va tenir profundes conseqüències polítiques dins del bàndol patriota. L'absència de la família reial va deixar a Espanya un buit de poder que va ser cobert per juntes locals i provincials. En plena guerra es van convocar les Corts, que es van reunir a Cadis perquè era l'única ciutat que els francesos no havien ocupat. Les Corts van elaborar la primera constitució d'Espanya, la Constitució de 1812 (la Pepa).
 • Inicis del moviment obrer

  Inicis del moviment obrer
  Va ser un moviment social on buscaven un major benestar pels treballadors i va sorgir a partir de la Revolució Industrial.
 • Period: to

  Regnat d’Isabel II d’Espanya

  Isabel II va ser proclamada reina amb tan sols tretze anys. El seu regnat va finalitzar amb la Revolució Gloriosa o Revolució de 1868, on Isabel II va ser destronada.
 • Segona revolució industrial

  Segona revolució industrial
  Es van produir canvis importants en l’economia i aquests canvis van comportar noves invencions i descobriments. Van aparèixer nous sectors i la indústria es va estendre a nous països creant així noves potències industrials.
 • Period: to

  Època de l’Imperialisme

  En el segle XIX els països que havien protagonitzat la Revolució Industrial van competir per una nova conquesta de territoris. Ho van fer per invertir els capitals excedents, per aconseguir matèries primeres a costs baixos i per trobar nous mercats per a les seves produccions industrials. L'Àfrica i bona part de l'Àsia van ser els escenaris principals d'aquesta expansió.
 • I República Espanyola

  I República Espanyola
  Les Corts van proclamar la Primera República i era la primera vegada que s’instaurava un règim republicà a Espanya. Finalment, la Primera República només va durar 1 any, al 1874 es va produir un cop d'estat i va posar-li fi.
 • La Restauració de Cánovas del Castillo a Espanya

  La Restauració de Cánovas del Castillo a Espanya
  El general Arsenio Martínez Campos, va nomenar president del govern a Cánovas del Castillo i amb ell va impulsar una nova constitució, la de 1876.
 • Period: to

  I Guerra Mundial

  L'hereu de l'imperi austrohongarès, Francesc Ferran i la seva esposa van morir en un atemptat comès per un terrorista serbobosnià. En aquell moment Àustria va declarar la guerra a Sèrbia. Aquest fet va provocar que els països que estaven amb Àustria es tornessin en contra amb els països que estaven amb Sèrbia i aquests conflictes entre països va ser la causa de l'esclat de la Guerra Mundial. En total 32 països van estar involucrats.
 • Period: to

  Revolució Russa

  Després de l’entrada de Rússia en la Primera Guerra Mundial, en un moment en el qual ni l’economia del país ni l’exèrcit no estaven gaire preparats per afrontar un conflicte d’aquestes característiques, les derrotes militars van crear un gran malestar entre la població que va respondre amb vagues i manifestacions reprimides amb molta duresa pel règim tsarista, fet que va afavorir la unió de l’oposició.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  El setembre de 1923, el general Primo de Rivera que menyspreava la classe política, va fer un cop d'estat que el rei va assumir ràpidament. El dictador va suspendre la Constitució, va dissoldre les Corts i va prohibir partits i sindicats. L'objectiu inicial era formar un govern fort i posar fi a la inestabilitat.
 • II República Espanyola

  II República Espanyola
  El 14 d'abril de 1931 es proclamà a Espanya la Segona República Espanyola, que enderrocà el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l'arribada al tron d'Alfons XII.
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  El motiu principal d'aquesta guerra va ser l'oposició dels partits conservadors cap a la reforma proposada pel govern republicà instaurat en la constitució de 1931. Van fer un intent de cop d'estat liderat per Franco i van acabar derrotant als republicans.
 • Period: to

  Dictadura Franquista

  La dictadura franquista va sorgir durant la Guerra Civil i va durar gairebé 40 anys. Va tenir un caràcter dictatorial per la concentració de poders en una sola persona o institució i per la repressió sistemàtica a l'oposició. Franco va ser el líder absolut i alhora va ser cap de l'Estat i del Govern i va fiscalitzar el poder judicial i legislatiu.
 • Period: to

  II Guerra Mundial

  La II Guerra Mundial va ser causada principalment per Hitler, el governador d'Alemanya en aquell temps. Alemanya volia a tota costa expandir-se i la invasió de Polònia va ser el motiu pel qual va esclatar la Segona Guerra Mundial.
 • ONU

  ONU
  Es crea l'Organització de les Nacions Unides, una organització que és compromet a mantenir la pau i la seguretat internacional, promou el progrés social, la millora del nivell de vida i els drets humans. Està formada per 51 estats, entre ells Espanya.
 • Period: to

  Guerra Freda

  La Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat en l’antagonisme entre els blocs liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica. El conflicte entre aquestes dues grans potències no seria només polític, sinó que seria al mateix temps econòmic, ideològic i cultural. Dos conceptes antagònics s’enfrontaven per l’hegemonia al món.
 • Mort de Franco

  Mort de Franco
  A causa d'una malaltia
 • Period: to

  Transició espanyola

  Es va iniciar amb la mort de Franco i amb la proclamació de Joan Carles I com a rei d'Espanya. Durant aquest període de transició Espanya va passar de tenir una dictadura a tenir una democràcia i s'acaba amb l'aprovació de la constitució de 1978, on s'hi consagrava plenament un sistema democràtic.
 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

  El regnat de Joan Carles I va començar a l'any 1975, amb la mort de Franco i a l'any 2014 li va cedir el seu lloc a Felip VI, el seu fill. En total 39 anys de regnat.
 • La Guerra de les Malvines

  La Guerra de les Malvines
  La guerra de les Malvines o conflicte de l'Atlàntic Sud va ser un conflicte armat entre l'Argentina i el Regne Unit, en el qual es va disputar la sobirania de les Illes Malvines, Geòrgia del Sud i Sandvitx del sud, situades a l'Atlàntic sud. El guanyador d'aquesta guerra va ser el Regne Unit.
 • La pesseta deixa de ser moneda de curs legal

  La pesseta deixa de ser moneda de curs legal
  L'entrada en circulació de l'euro a Espanya.
 • Barack Obama

  Barack Obama
  Barack Obama és el primer president afroamericà dels Estats Units.
 • Regnat de Felip VI

  Regnat de Felip VI
  El juny de 2014 el rei Joan Carles I renúncia al seu càrrec i li cedeix el seu lloc al seu fill, Felip VI on, a dia d'avui, encara segueix el seu regnat.