Soc

EIX CRONOLÒGIC

 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser un tractat de pau després de la Primera Guerra Mundial, i on imposava a Alemanya fer pagar per la guerra.
 • Andreu Arbós Sala

  Va néixer el pare del meu pare.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  Va ser un dels projectes de la Segona República que pretenia resoldre la desigualtat social que existia en la meitat sud d'Espanya gairebé dos milions de jornalers sense terres vivien en condicions miserables. El mètode que finalment es va escollir per resoldre el problema va ser l'expropiació amb indemnització d'una part dels terrenys explotats lliurats en petits lots de terra als jornalers.
 • Reforma religiosa i escolar

  Reforma religiosa i escolar
  La reforma religiosa es va basar en separar l'Eglésia de l'Estat, en diferència de com havia estat en la Monarquia.
  La reforma escolar deia que l'educació era una necessitat bàsica i un dels objectius va ser l'erradicació de l'analfabetisme.
 • Period: to

  REPÚBLICA D'ESQUERRES (1931-1933)

 • Period: to

  SEGONA REPÚBLICA (1931-1939)

  Va ser el règim polític democràtic que va existir a Espanya entre el 1931, data de la proclamació de la República en substitució de la monarquia d'Alfons XIII i el sistema de la Restauració i el 1939, final de la Guerra Civil espanyola i que va donar pas a la dictadura colpista del general Franco.
  La nova Constitució acordava la supremacia legislativa, independència judicial, reconeixement i autonomia per a les regions, president de la República elegit...
 • Eleccions municipals 1931

  Eleccions municipals 1931
  Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 celebrades a Espanya van formar la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII, d'aquesta manera es van recuperar llibertats i es va restaurar la normalitat política i jurídica.
  El resultat de les eleccions tot hi que va ser quantitativament favorable a l'opció monàrquica al final va acabar amb una victòria dels republicans a les grans ciutats, interpretat com una pèrdua de confiança en la monarquia i el rei va renunciar.
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
  Va ser la proclamació de la República, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII i el sistema de la Restauració després de

  convocar unes eleccions generals i la consegüent aprovació de la Constitució espanyola
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  Fou la primera gran reforma del govern de la Segona República Espanyola i les principals característiques de la constitució van ser:
  - República democràtica.
  - Estat integral: pretenia aproximar els republicans unitaristes i els federalistes.
  - Sobirania popular.
  - Sufragi universal masculí.
  - Estat aconfessional.
  - Parlament unicameral (congrés dels diputats).
  - Drets fonamentals instaurats.
  ...
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  Va ser el primer estatut d'autonomia redactat a Catalunya. De caràcter sobiranista, l'estatut fou impulsat pel llavors president de la Generalitat, Francesc Macià, i aprovat en referèndum pel 99% dels votants.
 • Pujada al poder de Hitler

  Pujada al poder de Hitler
  Es pot considerar que el ascens de Hitler va acabar després que el Reichstag adoptés la Llei de Concessió de Plens Poders de 1933. El 30 de gener de 1933 el president Paul von Hindenburg va anomenar a Hitler canceller després d'una sèrie d'eleccions parlamentàries.
 • Period: to

  REPÚBLICA DE DRETES (1933-1936)

 • Maria Barcons Soler

  Va néixer la mare del meu pare.
 • Eleccions del 1933

  Eleccions del 1933
  Es van celebrar les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola i van ser les primeres en les quals hi va haver sufragi universal a Espanya. Les eleccions van donar la majoria als partits de dretes, cosa que va donar lloc al denominat bienni negre dels anys 1934 i 1935.
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  El president de la Generalitat de Catalunya Macià va morir a causa de les complicacions derivades d’una apendicitis.
 • Fets d’Octubre de 1934 a Astúries

  Fets d’Octubre de 1934 a Astúries
  La Revolució d'Astúries de 1934 va ser una fet coordinat entre les diferents forces d'esquerres asturiana, en el quals els objectius principals era l'abolició del sistema republicà establert per la Constitució de 1931 i la seva substitució per un règim socialista.
  Les forces de l'ordre públic van realitzar tortures sistemàtiques, violacions i saquejos, també van fer més de 200 afusellaments il·legals, i es va decapitar als principals sospitosos de ser caps de la revolució.
 • Fets d’Octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d’Octubre de 1934 a Catalunya
  Va ser un moviment del govern autònom de Catalunya contra la involució conservadora del règim republicà quan el president Lluís Companys amenaçava l’autonomia catalana. Aquest fet desembocà més tard amb l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol.
 • Espanya es divideix en dos bàndols: els republicans i els insurrectes

  Espanya es divideix en dos bàndols: els republicans i els insurrectes
  La fase inicial de la guerra es va caracteritzar en els dos bàndols en els esforços per definir la zona controlada per cadascú. Entre juliol i novembre de 1936 els límits entre les dues zones no van ser gaire exactes. La lluita va adoptar la forma d'enfrontaments entre agrupacions de forces. El combat entre «insurrectes» i les milícies del Front Popular, els republicans.
 • Period: to

  FRONT POPULAR (1936-1939)

 • Máximo Gutiérrez Víctor

 • Revolta militar a Melilla i les Canàries

  Revolta militar a Melilla i les Canàries
  Va ser el primer moviment del cop d'Estat a Espanya, que va significar l'inici de la Guerra Civil Espanyola.
  Com ja havia previst el general Mola, a Melilla començaria la rebel·lió militar contra la II República Espanyola però començaria el dia 18, no el 17 com va passar. Un registre policial al centre de la conspiració va provocar que avancessin el cop, i encara que aquest fet no va pertorbar els seus plans, a la llarga aquest avançament sí afectaria a altres parts de la conspiració.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL (1936-1939)

  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit organitzacions de dretes.
  Va ser un fet històric decisiu a 'Espanya, ja que el cop d'estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les contradiccions socials, polítiques i ideològiques que s'havien generat en la societat.
  Va acabar amb victòria franquista.
 • Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil

  Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil
  La Guerra Civil espanyola va començar quan els generals Emilio Mola i Francisco Franco van iniciar una revolta per enderrocar la República elegida democràticament. Els esforços dels rebels Nacionalistes per instigar revoltes militars a tot Espanya. En àrees rurals amb una forta presència política dretana, els confederats de Franco van guanyar. En altres àrees, particularment en ciutats amb sòlides tradicions polítiques esquerranes, les revoltes es van topar amb una forta oposició.
 • Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya

  Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya
  Des de primeres hores del 19 de juliol algunes unitats de la guarnició de Barcelona van abandonar els seus aquarteraments i van sortir als carrers, amb l'objectiu d'avançar cap al centre de la ciutat i ocupar els punts clau de la ciutat que els permetés seu control.
  Al final el cop d'estat va fracassar a Barcelona i Catalunya i va acabar amb victòria republicana.
 • Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  El Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya fou un organisme creat a Barcelona per Lluís Companys per organitzar militarment les forces que lluitaven contra l'alçament militar a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola i per coordinar els cossos armats de milicians que sortien cap al front d'Aragó. En la pràctica fou l'òrgan efectiu de govern de Catalunya entre juliol i setembre de 1936, davant la situació revolucionària que dominava el país.
 • Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)

  Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)
  El Comitè de No-intervenció, també conegut com a Comitè de Londres, fou una organització creada a proposta del president de França, Léon Blum, sota pressió britànica, que tingué l'objectiu d'evitar la internacionalització de la Guerra civil espanyola tot seguint el Principi de no-intervenció.
 • Eix roma-Berlin

  Eix roma-Berlin
  Va ser l'aliança entre l'Alemanya nazi i l'Itàlia fascista, que juntament amb algunes potències com el Japó es van enfrontar als aliats.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Va ser un pacte entre l'Imperi del Japó i l'Alemanya nazi on ambdues nacions es comprometien a prendre mesures per salvaguardar-se de l'amenaça de la III Internacional liderada per la Unió Soviètica.
 • Els Fets del Maig de 1937

  Els Fets del Maig de 1937
  Foren els enfrontaments que succeïren a Barcelona entre les forces d'ordre públic de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de milicians del PSUC, de la UGT i d'Estat Català, contra milicians de la CNT i la FAI, amb el suport del POUM. A partir d'aquell moment el govern de la República es va fer càrrec de l'ordre públic i la Generalitat va perdre les seves atribucions. Els Fets de Maig indiquen també l'inici de la sortida d'anarquistes i comunistes de les institucions republicanes.
 • Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor

  Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor
  Va ser l'atac aeri realitzat per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola. No va ser el primer bombardeig de la història en què una població civil va ser atacada amb l'aparent propòsit de produir-ne la destrucció total però va ser devastador. El dictador Franco ho va negar fins a la mort, al·legant que els republicans havien cremat la ciutat en retirada.
 • Anschluss

  Anschluss
  Va ser l'unió política d’Àustria amb Alemanya, aconseguida per Adolf Hitler, incomplint així una de les lleis que imposava el Tractat de Versalles.
 • Bombardejos a Reus

  Bombardejos a Reus
  Quan es fa la relació de les ciutats més durament bombardejades durant la guerra civil espanyola són totes poblacions de la zona republicana. Així com van assenyalar la guerra civil espanyola va iniciar un camí que va passar per diferents ciutats incloent-hi Reus (totes elles ciutats republicanes bombardejades per la Legió Còndor alemanya, l'aviació Legionària italiana o per l'aviació revoltada pròpiament dita).
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Va ser un acord on es va cedir a Alemanya la regió Txecoslovaca de parla alemana, amb l'objectiu de posar fi el conflicte germano-txecoslovac.
 • Guerra llampec

  Guerra llampec
  és un concepte, ideat i posat en pràctica per l’exèrcit alemany, es basava en conquerir territoris basant-se en la sorpresa i la rapidesa provocant que l’enemic quedés destruït, i els seus territoris, devastats.
 • Period: to

  DICTADURA DE FRANCO (1939-1975)

 • Entrada dels nacionals a Reus

  Entrada dels nacionals a Reus
  En el context de les últimes setmanes de la Guerra Civil espanyola, les tropes franquistes, comandades pel general colpista Yagüe, ocupaven Reus i Tarragona. Aquest contingent militar procedia de Tortosa, que havia estat ocupada dos dies abans.
  Aquells fets responien a les proclames del general colpista Queipo de Llano, que des de les ones de Ràdio Sevilla havia proclamat: "Després de tot, aquestes comunistes i anarquistes s'ho mereixen."
 • Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França
  Aquell mateix dia, Barcelona va ser ocupada. La derrota de la capital del país escenifica el final d'una etapa. L'èxode de milers de catalans i de persones d'arreu de l'Estat que havien arribat a Catalunya amb l'avanç de la guerra, agafa dimensions tràgiques.
  Amb la imminent caiguda de Catalunya espanyols i catalans van començar a mirar cap a França.
 • Pilar Madrid Ayuso

  Va néixer la mare de la meva mare.
 • Final de la guerra (1/04/1939)

  Final de la guerra (1/04/1939)
  L'últim informe de la guerra civil espanyola va ser signat pel general Francisco Franco l'1 d'abril de 1939 en un foli amb la capçalera del "Quarter General del Generalísimo. Estat Major". És un breu text molt famós a Espanya on Franco diu que el seu exèrcit ha aconseguit tots els seus objectius militars i enderrocar les tropes nacionals, donant per acabada la guerra.
 • Pacte d'Acer

  Pacte d'Acer
  Va ser un pacte de l'Alemanya nazi amb Itàlia on assentaven les bases d'una futura ajuda en cas de guerra.
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  Van ser 4 anys d'ocupació del exèrcit nazi a París, on es van deportar molts jueus.
  Al 1944 en una acció combinada de la resistència francesa i les tropes aliades els alemanys es van haver de retirar.
 • Invasió de Polònia

   Invasió de Polònia
  Tot hi que Alemanya tenia un pacte de no agresió amb Polònia al 1939 la va invair i es van fer amb alguns dels territoris polacs, això va desencadenar la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  SEGONA GUERRA MUNDIAL (1939-1945)

  Va ser un conflicte bèl·lic que va implicar moltes nacions del món, organitzades en: els aliats i les potències de l'Eix.
  Va ser el més mortífer de la història i el primer on es van fer servir armes nuclears.
 • Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  Empresonament de Lluís Companys i el seu govern
  Va ser detingut per ordre de les autoritats espanyoles amb col·laboració de membres de l'ambaixada espanyola a França.Companys fou portat primer a Madrid, on se li van obrir diligències per ser el President de la Generalitat, ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya.
  El 14 d'octubre de 1940 va ser condemnat a mort i l'endemà va ser afusellat.
 • Guerra del desert

  Guerra del desert
  Va ser una batalla entre els Aliats i les potències de l'Èix que tingué lloc al desert del nord d'Àfrica. Després d'una sèrie de batalles de tiba i arronsa pel control de Líbia i Egipte les forçes de l'Èix es van haver de rendir.
 • Batalla d'Anglaterra

  Batalla d'Anglaterra
  Va ser la primera gran campanya que va ser combatuda enterament per forces aèries. L'objectiu nazi era destruir les defenses aèries de Gran Bretanya i forçar al Regne Unit a abandonar la guerra.
  Va acabar amb el fracàs de l'Alemanya Nazi.
 • Operació Barba-roja

  Operació Barba-roja
  Va ser un atac Alemeny contra la Unió Soviètica, amb l'objectiu de conquerir-los, delmar a la població, explotar el país i en un futur colonitzar-lo, però va acabar amb un fracàs estratègic.
 • Atac a Pearl Harbour

  Atac a Pearl Harbour
  Va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, que es preparà com una acció preventiva per a evitar que la Flota del Pacífic pogués afectar la guerra d'invasió que el Japó preparava al sud-est asiàtic contra el Regne Unit i els Països Baixos. Va acabar amb la victòria Japonesa.
 • Batalla de Guadalcanal

  Batalla de Guadalcanal
  Va ser una batalla on els soldats dels Estats Units van asaltar l'illa de Guadalcanar del Japó amb l'objectiu d'impedir que aquestes illes fossin utilitzades com a bases des de les quals s'amenaçaven les rutes de suministres entre els Estats Units, Autràlia i Nova Zalanda.
  Va acabar amb la victòria dels aliats.
 • Batalla de Stalingrad

  Batalla de Stalingrad
  Va ser una decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad.
  És de les batalles més sagnants de la història de la guerra i després de la batalla les tropes alemanyes ja no aconseguiren cap més victòria a l'est.
 • Desembarcament de Normandia

   Desembarcament de Normandia
  Va ser un assalt dels Aliats als Alemanys conduït en dues fases: un assalt aeri de tropes paracaigudistes britàniques, americanes i canadenques i un desembarcament amfibi de la infanteria i les tropes blindades a la costa de França.
  L'objectiu era destruir les vies de comunicació i artilleria enemiga, i ho van aconseguir.
 • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
  Per iniciativa del govern dels Estats Units, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam van elavorar uns bombardejos atòmics, aconseguint la rendició japonesa.
  La Segona Guerra Mundial va acabar oficialment gairebé un mes més tard.
 • Derrota del Tercer Reich

  Derrota del Tercer Reich
  Va ser la derrota dels Alemanys després d'acceptar la seva rendició i que els aliats entressin als seus terrenys.
  Es va finalitzar per complert amb la firma de la capitulació alemanya.
 • Conferència de Postdam

  Conferència de Postdam
  Va ser una reunió de la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units duta a terme a Potsdam, Alemanya, els objectius de la conferència incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau, l'estudi dels efectes de la guerra i com administrar Alemanya.
 • ONU

  ONU
  És una organització intergovernamental mundial, creada amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans. Es va formar després de la segona guerra mundial en nom dels aliats.
 • Judici de Nuremberg

  Judici de Nuremberg
  Va ser dut a terme per les potències aliades contra 24 dels principals líders del Tercer Reich acusats de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat i constitueix la primera aplicació pràctica d'una jurisdicció penal internacional.
 • Period: to

  LA GUERRA FREDA (1947-1991)

 • Period: to

  REGNAT DE JOAN CARLES I (1975-2014)

 • Period: to

  TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA (1975-1982)

 • Period: to

  CATALUNYA, COMUNITAT AUTÒNOMA (1979-act)

 • Period: to

  REGNAT DE FELIP VI (2014-act)