Descarga

DE LA RESTAURACIÓ A LA REPÚBLICA ESPANYOLA

 • Period: to

  CATALANISME POLÍTIC ENTRE 1874-1898

  Nacionalisme català,corrent polític que reivindicava l'autogovern per a Catalunya.
  Catalanisme progressista defensa l'autogovern, considera que cal millorar les condicions de vida i treball de les classes populars.
  Catalanisme conservador connectava amb els interessos de la burgesia.
 • Period: to

  EL MOVIMENT OBRER

  Durant la Restauració es va establir el sistema capitalista, hi havia una gran massa de pagesos i un proletariat creixent que vivia en condicions dures, que van començar una lluita.
  El moviment obrer es dividia en dos corrents: el marxisme i l'anarquisme
 • Period: to

  EL RÈGIM DE LA RESTAURACIÓ

  El general Martínez Campos va fer un pronunciament a Sagunt i va proclamar reu a Alfons XII i a Isabel II. S'acabava el Sexenni Democràtic i s'iniciava la Restauració , una etapa que va acabar amb la proclamació de la Segona República.
  Les bases de la Restauració van ser la Constitució de 1876, l'alternança de partits i el caciquisme
 • LA CONSTITUCIÓ DE 1876 I L'ALTERNANÇA DE PARTITS

  LA CONSTITUCIÓ DE 1876 I L'ALTERNANÇA DE PARTITS
  La forma de govern de la Restauració era regulada per la Constitució de 1876 , que establia la monarquia constitucional i un parlament elegit per sufragi universal masculí. Recollia una amplia declaració de drets i llibertats menys la religiosa . Els nombrosos períodes d'estat d'excepció deixaven sense efecte les llibertats i drets constitucionals,les trampes electorals feien una democràcia més aparent que real.
  Les eleccions van permetre el poder del Partit Liberal i Conservador.
 • TUPINADES I CACIQUISME

  TUPINADES I CACIQUISME
  L'alternança de poder a ser gràcies a les tupinades electorals o trampes. Era manipulat pel govern i pels cacis,manipulaven el cens electoral, on posaven noms d'electors morts o inventats. També posaven grapats de vots a favor del candidat o falsejar el recompte de sufragis.
  Un cacic era un personatge ric i influent que controlava un districte electoral, eren una peça clau i era recomanable votar pel candidat que proposava.
 • CATALANISME PROGRESSISTA

  CATALANISME PROGRESSISTA
  Principal representant Valentí Almirall.Va promoure la primera acció del catalanisme:redacció el Memorial de Greuges i el lliurament posterior al rei Alfons XII, denunciava l'opressió i reclamava el fonament de la llengua catalana,
  No va tenir gaire força al final de segle XIX, ja que la majoria de classe popular es decantaven per l'anarquisme o el republicanisme.
 • EL MARXISME

  EL MARXISME
  Pablo Iglesias va fundar el Partit Socialista Obrer Espanyol a Madrid clandestinament un partit marxista al 1879. Van impulsar a fundar l'Unió General de Treballadors a Barcelona sindicat vinculat al partit socialista. Van anar creixent durant la Restauració, però a Catalunya la seva incidència va ser escassa.
 • L'ANARQUISME

  L'ANARQUISME
  L'anarquisme va tenir molta influència a Catalunya.Al final del segle XIX va estar dividit. Una part deia que calia que s'havien d'organitzar en sindicats per pressionar i conseguir millores però preparar la revolució.
  L'altra no volia cap organització , defensaven la propaganda del fet és a dir practicar la violència .
  Al final del XIX van haver molts atemptats a Barcelona , la ciutat de les bombes. Cada acció anava seguida d'una repressió de l'Estat contra els obrers que feien una resposta
 • CATALANISME CONSERVADOR

  CATALANISME CONSERVADOR
  Josep Torra i Bages deia que no era possible ser catalanista sense ser catòlic, entre el 1878 i 1890 va ser portaveu del catalanisme conservador.
  Un document conegut com Bases de Manresa , un projecte d'àmplia autonomia per Catalunya, s'hi exposaven les funcions del futur govern i es prevenia l'oficialitat de la llengua catalana, no era un document democràtic.
  A l'inici del segle XX una força política amb un gran suport electoral.
 • L'ANARQUISME

  L'ANARQUISME
  Desprès d'un atemptat a la processó de Corpus van ser detinguts republicans, marxistes i anarquistes al procés de Montjuic. Van ser torturats i jutjats sense defensa .Va acabar amb cinc executats i la resta empresonats o desterrats .
  El 1897 Michele Anglonillo va assassinar al president del govern Cánovas del Castillo que va portar una persecució més forta al moviment obrer. Al inici del segle XX aquest moviment estava molt debilitat.
 • EL DESASTRE DE 1898

  Al 1896 a les Filipines va esclatar una altra revolució per l'independència . L'entrada dels Estats Units arran l'explosió del cuirassar nor-americà Maine va ser clau per el desenllaç de les dues guerres colonials.L'aramada espanyola va perdre per la flota nord-americana a Santiago de Cuba i a Cavite. El juliol de 1898 Espanya es va rendir i va signar el tractat de París, Filipines i Puerto Rico era dels nord-americans i Cuba independent.
  L'economia i exèrcit va perdre i ja no tenien colonies
 • EL DESASTRE DE 1898

  Al 1898 van ser derrotats pels Estats Units a Cuba i Filipines el que quedava de l'antic imperi colonial. José Martí inicià al 1895 una revolució armada en contra l'administració espanyola volent l'independència. Els guerrillers cubans mambises es van enfrontar a un exèrcit en males condicions
 • Period: to

  LA CRISI DEL SISTEMA A LA RESTAURACIÓ

  Entre el 1898 i 1923 la Restauració va viure una crisi :s'encadenaven derrotes en les guerres colonials , la monarquia va perdre prestigi, les crítiques en contra la Restauració va créixer i va haver conflictivitat social.
 • Period: to

  SOCIETAT I ECONOMIA A ESPAYA AL PRIMER TERÇ DEL SEGLE XX

  Els canvis econòmics que van haver a Espanya entre el 1898 i 1931 va augmentar la població urbana . El món rural i el caciquisme continuava sent molt gran i la misèria del camp igual
 • Period: to

  EL CATALANISME POLÍTIC ENTRE 1898 I 1923

  Durant la crisi de la Restauració el catalanisme polític es va esdevenir un moviment en masses .Per primera vegada en la història un ampli sector de la societat catalana reclamava a l'Estat autonomia per a Catalunya
 • Period: to

  LA GRAN CRISI DE LA RESTAURACIÓ

  La pèrdua de les colònies al 1898 va ser la primera d'un seguit de crisis polítiques i socials que van fer trontollar la monarquia espanyola i que van culminar amb el cop d'estat militar del 1923
 • CAP A UNA SOCIETAT URBANA

  Al 1900 i 1930 la població urbana va créixer ja que la natalitat era elevada i la mortalitat havia disminuir, l'emigració va provoca que més de quatre milions de persones marxessin.
  Hi va haver les primeres grans migracions del camp a la ciutat sobretot a Catalunya que va rebre gent d'Aragó,Valéncia,Múrcia i Almeria
  Al 1930 Barcelona i Madrid tenien un milió d'habitants. La població dedicada a l'agricultura va reduir.
 • LA INDÚSTRIA I ELS SERVEIS

  L'ús de la electricitat va afavorir a la indústria , Catalunya i el País Basc estaven davant el desenvolupament industrial.Es van crear nous sectors com l'alimentari, el químic.
  El creixement de la població urbana va afavorir a l'ampliació dels serveis de la ciutat i de la classe mitjana. L'ampliació dels bancs i de la primera societat de consum van ser les novetats més importants.
 • ELS PROBLEMES SOCIALS AL CAMP I A LA CIUTAT

  L'estructura de la propietat de la terra va continuar inalterable.Els grans propietaris vivien lluny del camps i els treballadors a la terra on estaven, l'ocupació de terra a Andalusia per part dels jornalers era gran i es van enfrontar violentament a la Guàrdia Civil.
  El marxisme i l'anarquisme continuaven i els sindicats eren constants per millorar les condicions laborals.L'any 1911 es va fundar la Confederació Nacional del Treball que va ser molt important amb implantació a Cat i a And
 • LA LLIGA REGIONALISTA

  Partit catalanista conservador i catòlic .La defensa de la llengua catalana i la demanda d'autonomia va fer que fos l'objectiu dels militars que al 1905 van destruir la redacció La Veu de Catalunya òrgan de premsa de la Lliga i l'Estat va promulgar la llei de las jurisdiccions que permetia jutjar militarment qualsevol ofensa als militars a la pàtria o a la bandera espanyola
 • EL FRACÀS DEL SISTEMA POLÍTIC

  Els conservadors i liberals van continuar governant fins al 1923 tot i que el retrocés del caciquisme a Catalunya i a les principals ciutat espanyoles va fer que el manteniment del bipartidisme fos cada vegada més difícil
 • LA CRISI DELS PARTITS DINÀSTICS

  El Partit Conservador i Liberal van perdre els seus líders històrics al tombant del segle:Cánovas del Castillo i Sagsta que va morir al 1903.
  Van fer impossible l'establiment d'un govern fort i no van solucionar els problemes com ara la misèria el caciquisme o les reclamacions dels catalanistes.
 • LA GUERRA DEL MARROC

  Espanya va intentar un nou imperi a Rif . A la conferència d'Algesires va pactar el repartiment amb Marroc i França.
  La resistència del marroquins va fer una guerra colonial on van morir nombrosos soldats. Les derrotes en la batalla del Barranco del Lobo 1909 i d'Anual 1921 va ser un cop dur per la monarquia consideraven a Alfons XIII culpable per nombrar caps militars que havien fracassat en la guerra.
  La derrota va posar en manifest la crisi de la Restauració.
 • SOLIDARITAT CATALANA

  Al 1906 la major part dels partits catalans van fer una coalició electoral la Solidaritat Catalana que va guanyar les eleccions a Cort al 1907 la diversitat dins la Societat va provoca la seva desaparició
  La Lliga Regionalista dona suport a la monarquia i el seu líder Francesc Cambó va ser ministre
  També es van fundar partits catalanistes republicans i d'esquerres però no van tenir la mateixa força que la Lliga
 • EL CREIXEMENT DE LA OPOSICIÓ POLÍTICA

  EL CREIXEMENT DE LA OPOSICIÓ POLÍTICA
  Entre el 1900 i 1923 els partits crítics amb la Restauració van créixer catalanistes i republicans van fer fora als liberals i conservadors i van fer desaparèixer el caciquisme. els republicans i PSOE va créixer
  Al 1908 Alejandro Lerroux va crear el Partit Republicà Radical antimonárquica espanyolista i anticlerical amb suport als obrers però amb discurs demagògic
  Al 1909 es van cremar 70 edificis religiosos durant la Setmana Tràgica . Es van allunyar de l'anarquisme per seguir al partit
 • LA SETMANA TRÀGICA

  LA SETMANA TRÀGICA
  Del 26 de juliol al 2 d agost a Barcelona hi va haver una revolta popular coneguda com Setmana Tràgica. El detonant va ser que els soldats que ja havien fet servei militar els enviessin a Marroc a la guerra colonial. Els sindicats van fer una vaga el 26 que va acabar amb barricades i edificis religiosos cremats . El govern va reprimir a republicans anarquistes socialistes i nacionalistes d'esquerres, el tancament d escoles laiques i desterrament de Catalunya sense judici previ
 • LA MANCOMUNITAT A CATALUNYA

  LA MANCOMUNITAT A CATALUNYA
  Al 1914 la Lliga obtingué del govern la Mancomunitat a Catalunya aquest organisme que era la unió de les quatre diputacions catalanes, esdevingué el primer òrgan de govern català desde 1714. Presidida per Enric Prat de la Riba i a la seva mort Josep Puig i Cadafalch els quals eren membres destacats de la Lliga
 • LA CRISI DE 1917

  El 1917 una vaga general convocada per UGT i CNT va paralitzar al país. Per evitar les dures crítiques dels catalanistes republicans i socialistes el govern va clausurar al congrés dels diputat es van reunir a Barcelona i van exigir una nova constitució l'autonomia per Catalunya i la desaparició del caciquisme
  Es va controlar als vaguistes i els de la Lliga temerosos de que hi hagués una revolució social o la caiguda de la monarquia es van incorporar al govern
 • Period: to

  ELS ANYSDEL PISTOLERISME

  Entre el 1917 i 1923 els jornalers andalusos van ocupar mols latifundis i es van enfrontar duramen a la Guàrdia Civil .A Barcelona la lluita entre els obrers de la CNT i els patrons que tenien el suport de l'Estat es va convertir en una autèntica guerra social en la qual moriren empresaris i molts treballadors a mans de pistolers dels dos bàndols
 • EL COP D'ESTAT I L'ORGANITZACIÓ DEL PODER

  EL COP D'ESTAT I L'ORGANITZACIÓ DEL PODER
  El 13 del 9 de 1923 Primo de Rivera va donar un cop d'estat i va forçar la dimissió del president del govern va instituir un govern militar Directori la Constitució de 1876 va quedar suspesa i ell va concentrar tots els poders de l'estat. Els militars van tenir suport i la Lliga va acceptar el nou règim.Primo de Rivera va crear Unión Patriótica i va prohibir tots els altres partits i sindicats i va suspendre tots els drets i llibertats i va posar una censura de premsa
 • L'ORGANITZACIÓ DE PODER

  El dictador va prohibir la bandera catalana la llengua l'ensenyament del català entitats culturals com l'Orfeó Català o ballar sardanes va culminar amb la supressió dela Mancomunitat
  Es va resoldre el conflicte amb Marroc junt amb Franá van guanyar a l'exèrcit d Abd-el-Krim .La victòria va donar prestigi al dictador i a un soldat que ja destacava Francisco Franco
 • Period: to

  LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

  Entre el 1923 i 1930 el general Miguel Primo de Rivera va esdevenir el cap del govern espanyol amb poders dictatorials i el vistiplau del rei Alfons XIII.La pretensió dels militars era resoldre, des de posicions no democràtiques, la situació de crisi que es vivia a Espanya