Nnn

LA GUERRA CIVIL

By hafsa21
 • LES ELECCIONS DEL FEBRER DEL 1936

  LES ELECCIONS DEL FEBRER DEL 1936
  En el 16 de febrer de 1936, es van convocar les eleccions generals i es van formar dues grans coalicions electorals: el Front Popular (d'esquerra) que va obtenir 48% dels vots i el Front Nacional Contrarevolucionari (de dreta) van obtenir 46,5% i les forces de centre només 5,4%.
  Els que van guanyar les eleccions van ser el Front Popular.
 • JOSE DEL CASTILLO

  JOSE DEL CASTILLO
  Jose del Castillo, era tinent de la Guàrdia d'Assalt (la policia creada per la Segona República) va ser assassinat en la nit del 12 de juliol de 1936, a mans de membres del partit monàrquic i com resposta les guàrdies van assessinar a Jose Calvo Sotelo.
  Era parent llunyà, per part de la mare, de José Antonio Primo de Rivera fundador de la Falange.
 • COP D'ESTAT DEL 17 DE JULIOL DE 1936

  COP D'ESTAT DEL 17 DE JULIOL DE 1936
  El coronel Yagüe (cap de la segona legió de l'exèrcit d'Àfrica) va iniciar l'alçament militar armat contra la República a Melilla, i ràpidament s'estendrà a Ceuta.
 • MAPA DE LA PRIMERA FASE MILITAR (Objectiu va ser Madrid)

  MAPA DE LA PRIMERA FASE MILITAR (Objectiu va ser Madrid)
 • Period: to

  EL PERÍODE DE LA GUERRA CIVIL

 • Period: to

  LA INSURRECCIÓ

  La rebel·lió esclata un dia abans del previst, a causa dels assessinar de dos polítics importants, i va ser premeditada per Sanjurjo que estava a l'exili a Lisboa (el cap de la conspiració), Mola estava destinat a Pamplona (director i organitzador de la conspiració) i Franco estava a les Canàries, a més contaven amb el suport dels partits monàrquics i conservadors. Tots tenien com a rival i objectiu destrossar la República. La Legió era l'exèrcit professional i la força principal dels colpistes.
 • Period: to

  PRIMERA FASE MILITAR (L' Objectiu va ser Madrid)

 • COP D'ESTAT DEL 18 DE JULIOL 1936

  COP D'ESTAT DEL 18 DE JULIOL 1936
  La insurrecció es va escampar per la resta del protectorat marroquí. L'exèrcit professional d'Àfrica que formava part les forces armades espanyoles, es va convertir en la força fonamental dels feixistes durant el cop, i després en la guerra.
  Al mateix dia, Franco va assegurar i aconseguir l'èxit a les illes Canàries.
 • COP D'ESTAT DEL 19 DE JULIOL DE 1936

  COP D'ESTAT DEL 19 DE JULIOL DE 1936
  El general Franco va arribar a la ciutat de Tetuan, com capdavant de la Legió es va dirigir a la Península mitjançant el Pont Aeri (fet per Alemanya i Italià)
  Per altra banda, el general Mola va decretar l'estat de guerra a Pamplona i amb el suport dels requetès (carlins) va controlar Navarra. Els feixistes van triomfar a la Meseta Nord, excepte Burgos i Valladolid. El general Queipo de Lleno, va controlar tota Andalusia Occidental menys Saragossa, Galícia, Mallorca i Sevilla que es van imposar.
 • ELS FETS DE LA CASERNA MILITAR

  ELS FETS DE LA CASERNA MILITAR
  En la capital a Madrid, el 19 de juliol, el general Fanjul (encarregat de la revolta civil) va entrar a la Caserna de la Montaña i amb altres militars nacionals i falangistes (vestits de civils) i proclamen l'estat de guerra. Però després d'unes hores, la caserna va ser envoltada per la Guàrdia Civil i d'Assalt i després de ràpids combats van destruir la caserna, van presoner i afusellar els colpistes que estaven en la caserna.
 • COP D'ESTAT A BARCELONA

  COP D'ESTAT A BARCELONA
  El general Goded va dirigir tropes de les casernes catalanes amb la finalitat d'ocupar Barcelona. Però a causa que alguns militars
  no van acudir a la conspiració i també perquè van obtenir un escàs suport civil i polític de Catalunya, l'aixecament va fracassar i els militars van ser afusellats. Aquest fet va influir a la resta de Catalunya i les guàrdies d'esquerra van apoderar de les casernes i les armes dels falangistes.
 • Les tropes d’Àfrica, legionaris i regulars sota el comandament del general Franco van entrar a la península amb la intenció d’ocupar Madrid.

  Les tropes d’Àfrica, legionaris i regulars sota el comandament del general Franco van entrar a la península amb la intenció d’ocupar Madrid.
 • Period: to

  GOVERN DE GIRAL

  El govern republicà de Giral pren com a mesura principal: dissoldre l'exèrcit tradicional i els cossos policials i decretar la creació de batallons de voluntaris i milícies eren l'única força militar per defensar la República. Durant el seu govern, el poder de l'Estat va ser substituït per organismes revolucionaris populars que aplegaven les forces dels esquerres.
 • BATALLA DE BARCELONA

  BATALLA DE BARCELONA
  A Barcelona, els militars revoltats van ser aturats i vençuts gràcies a les intervencions violentes i important de la CNT-FAI, ja que va poder controlar els falangistes en el moment en què el govern va perdre el control del carrer a causa que tothom estava armat.
  Llavors, el president Companys com recompensa de les salvacions de la FAI, li va oferir la formació d'un Comitè Central de Milícies Antifeixistes integrada pels partits d'esquerra i sindicals fidels de la República.
 • EL GOVERN DE LA REPÚBLICA CONTRA EL COP D'ESTAT

  EL GOVERN DE LA REPÚBLICA CONTRA EL COP D'ESTAT
  El govern de la República, triga a reaccionar contra l'alçament dos dies, com a conseqüència se substituirà el cap de govern Casares Quiroga per Jose Giral, que immediatament va dissoldre l'exèrcit i lliurar armes a les milícies d'esquerra.
  A més, una part de l'exèrcit, les forces de seguretat es va mantenir fidel al govern que van sufocar la conspiració en la major part d'Espanya, en especial aquelles zones on les forces d'esquerres i obreres tenen més presencia.
 • ELS MOVIMENTS I OCUPACIONS DELS DOS BÀNDOLS

  ELS MOVIMENTS I OCUPACIONS DELS DOS BÀNDOLS
  El bàndol republicà va controlar les zones industrials (Catalunya, Astúries, Cantabria i País Basc) i les dues grans ciutats (Madrid i Barcelona). Malgrat que, els nacionals a obtenir el control de les dues illes excepte Menorca, la zona ocupada del Marroc, una part d'Andalusia. En el nord tenien la serra de Guadarrama i el riu d'Ebre Posteriorment, Companys va ocupar Eivissa, Formentera i Cabrera, va desembarcar Mallorca i va intentar obtenir Aragó i les illes Balears.
 • L'ECONOMIA DE LA GENERALITAT DURANT LA GUERRA

  L'ECONOMIA DE LA GENERALITAT DURANT LA GUERRA
  La Generalitat va assumir noves competències de l'Estatut i va promulgar el Decret de Col·lectivitzacions que permetia prendre el control de les empreses grans, mentre que les petites va continuar sent privades i deixant a banda les estrangeres i les entitats financeres.
  La majoria d'empreses mitjanes i grans passen a ser controlades pels obrers, ja que els seus propietaris van ser afusellats o fugits, van obtenir un gran poder econòmic de la producció en el Baix Llobregat i de l'Ebre.
 • AJUDES DELS DOS BÀNDOLS

  AJUDES DELS DOS BÀNDOLS
  El govern República rep els primers ajuts militars des de França.
  Els nacionals, gràcies a Franco reben suport aeri i militar de Hitler i Mussolini a canvi d'uns interessos i ajudes que donarà Franco en II Guerra Mundial.
 • El comitè de No-Intervenció en la Guerra Civil

  El comitè de No-Intervenció en la Guerra Civil
  França, Gran Bretanya i altres països democràtics van signar i aprova a Munic el Comitè no intervenir en la Guerra Civil Espanyola. Llavors, tots els països integrats al pacte van frenar els seus suports a la República. Hi van participar 27 països. En el setembre de 1938, va fer retirar les Brigades Internacional de la Guerra Civil i va treure qualsevol suport que donava a la República en la Guerra Civil.
 • L'EQUIPAMENT MILITAR DELS NACIONALS

  L'EQUIPAMENT MILITAR DELS NACIONALS
  Els nacionals comptaven amb un suport molt potent, l'aviació Italiana i alamana, la qual els dos. líders també tenien objectiu expandir més el feixisme a Europa i obtenir ajuda posterior en la II Guerra Mundial. Aquell dia van rebre 30 avions (Junkers.52) de Hitler i 11 avions (Savoia-Manchetti) de Mussolini com a suport en la guerra civil.
 • EL GOVER DE JOSEP TARRADELLAS

  EL GOVER DE JOSEP TARRADELLAS
  El 27 a Catalunya, Josep Tarradellas com a nou president de la Generalitat es ca encarregar de formar un nou govern integrat per les forces obreres i republicanes, la CNT i el Comitè Centra de Milícies Antifeixista. A més, va començar reconstruir Catalunya com a Estat Independent-
 • Les tropes dels nacionals sota el comandament de Yagüe van entrar a Almendralejo, Mérida i Badajoz, on hi va haver una forta repressió.

   Les tropes dels nacionals sota el comandament de Yagüe van entrar a Almendralejo, Mérida i Badajoz, on hi va haver una forta repressió.
 • Sant Sebastià cau davant de les forces del general Mola. Però la resta del territori basca i els recursos miners van continuar estant sota el control de la República.

  Sant Sebastià cau davant de les forces del general Mola. Però la resta del territori basca i els recursos miners van continuar estant sota el control de la República.
 • Federico García Lorca, mor afusellat a la matinada del 18 d'agost a Granada a mans dels nacionals.

  Federico García Lorca, mor afusellat a la matinada del 18 d'agost a Granada a mans dels nacionals.
 • La capital Madrid pateix els primers bombardejos pels feixistes.

  La capital Madrid pateix els primers bombardejos pels feixistes.
 • Tancament de la frontera francesa que va col·lapsar l'arribada d'armament a la República. El genera Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià.

  Tancament de la frontera francesa que va col·lapsar l'arribada d'armament a la República. El genera Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià.
 • Period: to

  GOVERN DE LARGO CABALLERO

  El socialista Largo Caballero, el nou cap de govern, va formar a Madrid un govern amb republicans, socialistes i per primer cop comunistes.
  Dos mesos després s'hi van incorporar quatre ministres anarcosindicalistes i ell pretenia crear una gran aliança entre les forces republicanes, burgeses i obreres per guanyar la guerra gràcies a la reorganització de l'Estat i unificar els esquerres.
  Al maig de 1937, es va dimitir perquè es va negar il·legalitzar el POUM que va provocar una crisi de govern.
 • LES BRIGADES INTERNACIONALS

  LES BRIGADES INTERNACIONALS
  Les Brigades Internacionals van ser unes unitats formades per voluntaris vinguts de 54 països d’arreu del món que va lluitar a favor dels republicans contra l’exèrcit colpistes, durant la Guerra Civil (1936-1939). Van participar en diverses batalles fins el 23 de Setembre de 1938 es van retira com a conseqüència del firmament del Comitè de No-intervenció en la guerra. Els països amb més voluntaris van ser: França (10000 voluntaris), Itàlia (2.500), Belgica, Regne Unit, Canada i els EE.UU.
 • FRANCO, EL COMANDA ÚNIC I DE MÀXIMA AUTORITAT POLÍTIC NACIONAL

  FRANCO, EL COMANDA ÚNIC I DE MÀXIMA AUTORITAT POLÍTIC NACIONAL
  Franco va ser escollit a Salamanca pels generals de la JDN per exercir de comandament militar únic i després se li va concentrar com la figura de Franco que té tots els poders, de manera que es va convertir també en la màxima autoritat política falangista.
  A partir d'això, va sorgir el decret de 29 de setembre de 1936 que nomenava Franco "Generalíssim de les forces nacionals" i "cap del govern de l'Estat espanyol".
 • LA JUNTA DE DEFENSA NACIONAL

  LA JUNTA DE DEFENSA NACIONAL
  Aquell dia, Franco a Burgos, va construir la Junta de Defensa Nacional (JDN) presidida pel general Cabanellas, que tenia com a objectius derogar la legislació republicana.
 • ELS NACIONALS OCUPEN TOLEDO

  ELS NACIONALS OCUPEN TOLEDO
  El general Varela, desprès de més de 70 dies de setge, pren l'Alcàsser de Toledo.
 • ELS MOVIMENTS DE L'EXÈRCIT FEIXISTA

  ELS MOVIMENTS DE L'EXÈRCIT FEIXISTA
  En el més d'octubre, el general Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià i l’exèrcit de Galícia es va unir amb Oviedo, que estava aïllada enmig del territori republicà A més, l’exèrcit va desencadenar una gran ofensiva sobre Madrid, pel qual les tropes van arribar fins als afores de la capital (la ciutat universitària), però es van trobar amb una resistència ben organitzada per la Junta de Defensa i no van poder prendre la ciutat.
 • L'URSS I LA REPÚBLICA

  L'URSS I LA REPÚBLICA
  L'URSS al esclatar la guerra, dona suport a la república en enviar-li ajuda militar, productes energètics i armament a canvi que la República li pagui amb l'or del banc espanyol.
 • JUNTA TÈCNICA DEL ESTADO

  JUNTA TÈCNICA DEL ESTADO
  L'1 d'octubre va tenir lloc traspàs de poders a Burgos (la capital de la zona nacional) i es va constituir també la Junta Técnica del Estado la base i l'embrió del futur franquisme. Així Franco estava assumint progressivament el poder absolut. En el mes d'octubre, el govern de la República es va traslladar a Barcelona. Això farà encara augmentar la tensió amb la Generalitat perquè el govern cada vegada assumia noves competències, en aquest cas l'Administració de justícia.
 • JOSÉ ANTNIO AGUIRRE

  JOSÉ ANTNIO AGUIRRE
  Després de atorgar l'Estatut al País Basca per part del govern de la república. Es va nomenar com a primer Govern del País Basc a l'exjugador José Antonio Aguirre.
 • Franco nomen Unamuno redactor de la Universitat de Salamanca.

  Franco nomen Unamuno redactor de la Universitat de Salamanca.
 • El govern republicà, va traslladar les reserves d'or del Banc d'Espanya des de Cartagena fins a Odessa (URSS).

  El govern republicà, va traslladar les reserves d'or del Banc d'Espanya des de Cartagena fins a Odessa (URSS).
 • LA MATAÇA DE PARACUELLOS DE JARAMA

  LA MATAÇA DE PARACUELLOS DE JARAMA
  El govern de la República, trasllada millers de presoners madrilenys (considerats enemics dels republicans en la Batalla de Madrid) fins a la localitat de Paracuellos de Jarama on seran afusellats. La mataça va durar fins el 4 de desembre.
 • Period: to

  BATALLA DE MADRID

  La batalla de Madrid va ser una sèrie de combats entre les forces lleials al govern de la Segona República Espanyola i els militars revoltats durant el mes de novembre del 1936 per aconseguir el control de la capital, que durant la guerra serà la ciutat antifeixista i serà l'última ciutat important que serà ocupada pels nacionals.
 • L'afusellament de José Primo de Rivera per part dels republicans.

  L'afusellament de José Primo de Rivera per part dels republicans.
 • EL DECRET DEL PODER SUPREM DE L'EXÈRCIT

  Es va fer un decret, onn s'unia tots els falagistes, i ordenava a lees milícies armades del falangistes i dels requetès (carlins) que s’havien de militaritzar i sotmetre sota el control de l’exèrcit, ja que Franco veia en aquestes milícies com un obstacle per obtenir el seu poder absolut i únic.
 • L'ARRIBADA DE LES TROPES FEIXISTES D'ITÀLIA

  L'ARRIBADA DE LES TROPES FEIXISTES D'ITÀLIA
  L'arribada de les primeres tropes italianes, procedents de Nàpols, a Espanya donant suport a l'Exèrcit i desembarquen a Cadis.
 • El literari i redactor de la Universitat de Salamanca, Unamuno mor a Salamaca desprès de 3 mesos de se arrestat

  El literari i redactor de la Universitat de Salamanca, Unamuno mor a Salamaca desprès de 3 mesos de se arrestat
 • Els nacionals ataquen el sud de Madrid, però la republicà i va resisitir fortament gràcies a les Brigades Internacionals i els voluntaris catalans encomanats pel líder anarcosindicalista, Buenaventura Durruti.

  Els nacionals ataquen el sud de Madrid, però la republicà i va resisitir fortament gràcies a les Brigades Internacionals i els voluntaris catalans encomanats pel líder anarcosindicalista, Buenaventura Durruti.
 • General Orgaz

  General Orgaz
  El general rebel Orgaz amb les seves tropes, va conquerir Ciempozuelos. L'endemà comença l'ofensiva nacional a Jarama amb l'objectiu de aïllar Madrid dels republicans que no va aconseguir. El 14/02/1937 s'acabà la Batalla de Jarama. Dies més tard, Orgaz juntament amb el seu exèrcit s'enfronta als dos generals republicans: Gorgs i Miaja.
 • Period: to

  BATALLA DE JARAMA

 • El general Queipo Llano va ocupar la costa del mediterrani fins a Màlaga, bombardejant la ciutat i bloquejaven (materials d'Itàlia i de Hitler) els ports republicans.

  El general Queipo Llano va ocupar la costa del mediterrani fins a Màlaga, bombardejant la ciutat i bloquejaven (materials d'Itàlia i de Hitler) els ports republicans.
 • Franco estableix per decret la Marxa Granadera com l'himne nacional (la qual abolia la proclamació de la Segona República)

  Franco estableix per decret la Marxa Granadera com l'himne nacional (la qual abolia la proclamació de la Segona República)
 • BATALLA DE GUADALAJARA

  BATALLA DE GUADALAJARA
  Va ser una batalla, que comença quan els italians van iniciar una gran ofensiva en la zona de Guadalajara, on després va sofrir una derrota contundent i miserablement per part dels republicans.
  A més, és una de les batalles més destacades de la Guerra Civil, pel fet que hi va participar la Brigada Garibaldi donant suport a la república i lluitaven contra els seus compatriotes feixistes.
 • MAPA DE LA SEGONA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL (Ocupació de la franja cantàbrica)

  MAPA DE LA SEGONA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL (Ocupació de la franja cantàbrica)
 • Period: to

  SEGONA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL (Ocupació de la franja cantàbrica)

 • La República mitjançant un decret iguala els drets jurídics entre els homes i les dones.

  La República mitjançant un decret iguala els drets jurídics entre els homes i les dones.
 • LA CONTRUCCIÓ DEL FRANQUISME

  LA CONTRUCCIÓ DEL FRANQUISME
  Franco va iniciar una sèrie d’accions per dotar de més poder i unitat al conjunt de forces que donaven suport als insurrectes.
 • DECTRET D'UNIFICACIÓ

  DECTRET D'UNIFICACIÓ
  Es va promulgar el decret d’unificació, pel qual la falange i el tradicionalisme s’unificaven sota la direcció de Franco en una nova organització: Falange Española Tradicionalista i de las JONS, l'únic partit únic del nou règim.
  Aquesta unificació es va acceptar amb la prioritat de guanyar la guerra i obtenir el poder creixent de Franco.
  El cap de la Falange, Miguel Hedilla s’hi va oposar i Franco el va fer empresonar i desterrar, i d’aquesta manera qualsevol oposició va ser silenciada.
 • EL BOMBARDEIG DE GUERNIKA

  EL BOMBARDEIG DE GUERNIKA
  El general Mola en l'abril va desencadenar una gran ofensiva contra el País Basca i on van provocar el famós Bombardeig de Guernika. El matí del 26, Guernika va ser atacada pels avions de la Legió de Còndor, la qual es va quedar totalment destruïda. Va ser una operació amb la finalitat de castigar el poble civil perquè aquella ciutat no tenia cap valor estratègic ni militar.
 • Period: to

  ELS FETS DE MAIG DE 37

  L'enfrontament es va iniciar el 3 de maig a Barcelona, la policia dirigida per Salas van intentar la Telefònica de la CNT-FA perquè els anarquistes s'interferien en les comunicacions entre la Generalitat i la República. El POUM va realitzar una revolta on van aixecar barricades als càrrecs de la ciutat contra el govern.
  Aquesta insurrecció afectarà la influència dels anarquistes en la zona i augmentarà la comunista, provocarà centenars de morts i milers de ferits.
 • Period: to

  GOVERN NEGRÍN

  Després de la dimissió de Caballero, Juan Negrín es va convertir en el nou cap de govern i va declarar il·legal el POUM va ser declarat il·legal, on el seu president va ser assassinat pels soviètics.
  El novembre va traslladar el govern de València a Barcelona per controlar les riqueses de la República.
  El 1938, la situació de la zona republicana es va complicar més i el fet que Anglaterra i França decideixen no intervenir-se en la guerra, va suposar un cop fort per la República.
 • L'OCUPACIÓ DE BILBAO PER PART DELS NACIONALS

  L'OCUPACIÓ DE BILBAO PER PART DELS NACIONALS
  En el mes de juny, les milícies republicanes es va quedar sense artilleria ni aviació, la qual es van veure obligats cedir.
  Les forces franquistes van aprofitar la situació i van ocupar Bilbao.
  La resistència republicana va durar tres dies, però desprès els guàrdies es retiren cap a Santander, al costat de milers de refugiats per anar a la zona republicana.
 • El govern central de la República dissol el POUM i els seus membres van ser detinguts.

  El govern central de la República dissol el POUM i els seus membres van ser detinguts.
 • Andreu Nin (líder del P.O.U.M) es assassinat pels agents de la policia soviètica.

  Andreu Nin (líder del P.O.U.M) es assassinat pels agents de la policia soviètica.
 • LES ÚLTIMES OCUPACIONS DE LA REPÚBLICA

  Els republicans amb la finalitat d'alleugerir la pressió que patien dels feixistes, van iniciar al juliol de 1937, una ofensiva al centre peninsular provocant la batalla de Brunete i la de Belchite en el front d'Aragó.
 • Period: to

  BATALLA DE BRUNETE

  Van ser un conjunt d'operacions que van tenir lloc al costat de la capital Madrid, era l'ofensiva dels republicans amb l'objectiu de derrotar les forces nacionals que intentaven conquerir Madrid, a més a més, evitar que Franco ocupi Santander. Encara que els republicans no van aconseguir els seus objectius, però van acabant la batalla amb una lleugera victòria republicana.
 • Period: to

  BATALLA DE BELCHITE

  Va ser una batalla que va tenir lloc a Saragossa, era una ofensiva del Front Popular sobre aquells zona, que tenien com a objectiu recuperar el control del front d'Aragó que estava ocupada pels feixistes. Les forces republicanes van guanyar la batalla gràcies a les estratègies del líder comunista Juan Guilloto León.
 • MALA DE LA TERCERA FASE MILITAR DE LA GUERRA MILITAR (Batalla de l'Ebre)

  MALA DE LA TERCERA FASE MILITAR DE LA GUERRA MILITAR (Batalla de l'Ebre)
 • Period: to

  TERCERA FASE MILITAR DE LA GUERRA MILITAR (Batalla de l'Ebre)

 • Franco tornar a ocupar Terol i aprofitar el desgast dels republicans per iniciar una ofensiva contra Aragó.

  Franco tornar a ocupar Terol i aprofitar el desgast dels republicans per iniciar una ofensiva contra Aragó.
 • Els nacionals van atacar i van ocupar el front d'Aragó.

  Els nacionals van atacar i van ocupar el front d'Aragó.
 • OCUPACIÓ DE LLEIDA

  OCUPACIÓ DE LLEIDA
  El 4 d’abril els republicans es van retirar a la riba esquerra del Segre i els nacionals van ocupar Lleida. Així el riu Segre es va convertir en una frontera entre nacionals i republicans. Poc després, Franco van ocupar Balaguer, Tremp, Camarasa i les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
  Lleida va patir durant nou mesos diferents enfrontaments entre els dos bàndols.
 • FRANCO TREU L'AUTONOMIA DE CATALUNYA

  FRANCO TREU L'AUTONOMIA DE CATALUNYA
  Un cop entra Franco a terres catalanes l’abril de 1938, decideix derogar l’Estatut de Catalunya, dissoldre el parlament i treure l'autonomia de la comunitat.
 • L'OCUPACIO DEL MEDITERRANI PER PART DELS NACIONAL

  L'OCUPACIO DEL MEDITERRANI PER PART DELS NACIONAL
  Les tropes franquistes van arribar al Mediterrani ocupant Castelló, cosa que va suposar la separació de Catalunya de la resta de la zona republicana.
 • FRANCO ENTRA A LES TERRES CATALANES

  FRANCO ENTRA A LES TERRES CATALANES
  El dia 29 de març els soldats van entrar a les localitats lleidatanes de Serós, Aitona i Soses.
 • Period: to

  BATALLA DE L'EBRE

  La República va intentar una darrera ofensiva, el seu exèrcit va travessar el riu Ebre, conquerint pobles i posicions a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella. Així va començar la guerra de posicions.
  En l'octubre de 1938, una contraofensiva dels nacionals que va poder avançar.
  El 8 de novembre l'exèrcit franquista va entrar a Mora d'Ebre, i el 15 els republicans van retirant-se a l'altra riba del riu. La derrota va afeblir definitivament l'exèrcit republicà.
 • MAPA DE LA QUARTA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL ( Ocupació de Catalunya)

  MAPA DE LA QUARTA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL ( Ocupació de Catalunya)
 • Period: to

  LA QUARTA FASE MILITAR DE LA GUERRA CIVIL ( Ocupació de Catalunya)

 • BATALLA DE TEROL (15/12/1937 - 07/01/1938)

  BATALLA DE TEROL (15/12/1937 - 07/01/1938)
  Els republicans, en el desembre de 37, inicien una nova ofensiva amb un conjunt d'operacions sobre Terol i els seus voltants, i que al final van aconseguir ocupar-la.
 • OCUPACIÓ DE CATALUNYA (Artesa de Segre)

  OCUPACIÓ DE CATALUNYA (Artesa de Segre)
  Va començar la gran ofensiva de l’exèrcit franquista per ocupar Catalunya.
  Els nacionals van entrar pel nord, trencant el front de Tremp en direcció a Artesa de Segre. Pel sud, les tropes italianes i el Cos de Navarra van atacar Sarroca i Maials.
  L’ofensiva va avançar ràpidament davant una resistència aïllada i mal coordinada per part de la república.
 • OCUPACIÓ DE CATALUNYA (Tarragona)

  OCUPACIÓ DE CATALUNYA (Tarragona)
  Els nacionals entraven a Tarragona, i paral·lelament l’aviació bombardejava nombroses localitats catalanes, com ara Tortosa.
 • L'exèrcit franquista va entrar a Barcelona

   L'exèrcit franquista va entrar a Barcelona
 • Period: to

  LA FI DE LA REPÚBLICA

  En el febrer, després de l'ocupació de Catalunya només quedava un únic territori de la República que era la zona central: Madrid, la Manxa, València fina a Almeria. El president a l'exili a França, farà l'últim esforç per defensar la zona republicana que quedava.
 • La caiguda de Girona davant l'exèrcit franquisme.

  La caiguda de Girona davant l'exèrcit franquisme.
 • L'EXILI DELS PARTITS REPUBLICANS

  L'EXILI DELS PARTITS REPUBLICANS
  La retirada de l’exèrcit republicà va comportar l’exili de milers de persones.
  Els presidents de la república Manuel Azaña , de la Generalitat, Lluís Companys, del govern basc J.A de Aguirre, el cap del govern republicà Juan Negrín, i el president de les Corts, Diego Martínez Barrio es van exiliar a França el dia 5 de febrer de 1939.
 • LLEI DE RESPONSABILITATS POLÍTIQUES

  LLEI DE RESPONSABILITATS POLÍTIQUES
  Aquell dia entra en vigor "la Llei de responsabilitats polítiques" que pretenia “liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja” A partir d’aquest moment funcionaris i docent fidels a la República van ser objecte de represàlies, els partits i sindicats van ser suprimits, així com tota mena de llibertat democràtiques. També van ser prohibides totes les manifestacions de la identitat nacional catalana.
 • OCUPACIÓ DE CATALUNYA (els últims pobles: Puigcerdà i Portbou)

  OCUPACIÓ DE CATALUNYA (els últims pobles: Puigcerdà i Portbou)
  Les tropes franquistes arribaren a Puigcerdà i Portbou
  Tot i que quedaven petits focus de lluita, la guerra es considerava acabada amb l'ocupació de Catalunya.
 • El govern de Franco va ser reconegut oficialment per França i Gran Bretanya i a causa d'això, després Azaña va renunciar al càrrec de president de la República.

  El govern de Franco va ser reconegut oficialment per França i Gran Bretanya i a causa d'això, després Azaña va renunciar al càrrec de president de la República.
 • CONSEJO DE DEFENSA NACIONAL

  CONSEJO DE DEFENSA NACIONAL
  El coronel Casado va donar el cop d’estat a Madrid i va crear el Consejo de Defensa Nacional, que va comptar amb la participació de socialistes, anarquistes i republicans sense els comunistes.
 • Franco i el seu exèrcit entren a Madrid i tres dies després els nacionals van ocupar la resta del territori república.

  Franco i el seu exèrcit entren a Madrid i tres dies després els nacionals van ocupar la resta del territori república.
 • FI LA GUERRA CIVIL (01/04/1939)

  FI LA GUERRA CIVIL (01/04/1939)
  Franco finalitza la guerra civil amb el firmament d'un comunicat, a Burgos, anunciant la derrota de l’exèrcit republicà i la fi del conflicte.
 • JOSÉ CALVO SOTELO

  JOSÉ CALVO SOTELO
  Jose Calvo Sotelo, líder del partit monàrquic, va ser assassinat per un grup de guàrdies d'assalt de la República com a resposta a l'assassinat del tinent Castillo.
  La mort d'aquest últim farà accelerar els plans colpistes i la sublevació va començar al Marroc, el dia 17 se juliol i així s'inicia la guerra civil.
 • Lluís Companys mor afusellats, al Castell Montjuïc pel exèrcit franquista.

  Lluís Companys mor afusellats, al Castell Montjuïc pel exèrcit franquista.