Libro globo

Eix Cronològic Socials

By Eric MG
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser un tractat molt important entre Alemanya i els aliats. Va ser un intent de reconstruir Europa.
  Gracies a ell es va acabar la Primera Guerra Mundial.
  Es va acordar que havien de desmilitaritzar les potències centrals i tot el que va perdre Alemanya, com les zones del imperi otomà, i les seves colònies, a part de haver de pagar molts impostos.
 • Period: to

  República d'esquerres

  El govern va voler modernitzar el país, fent que sigues democràtic, sense religió predeterminada (laic) i descentralitzat, volien aconseguir-ho mitjançant una gran reforma, que anava en contra de la majoria de coses d’aquella època. La reforma va ser molt criticada per l’església , la monarquia, les classes altes, ets ja que afectava de forma religiosa, militar, i educativament. A causa de aquesta forta critica, va sorgir el grup feixista, La Falange Española,
 • Eleccions municipals 1931

  Eleccions municipals 1931
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
 • Period: to

  Segona República Espanyol

  Va ser un règim democràtic sorgit a causa del fi de la monarquia i que fa acabar al final de la guerra civil espanyola, per que va començar un període dictatorial.
  Es va formar una constitució a finals de 1931, una revolució al 1934 i van haver unes eleccions al 1936.
  Va constar de unes 3 parts, que va ser la república de dretes, la república de esquerres, van tornar a haver unes eleccions, però va haver un cop d’estat del exercit, i es va proclamar la guerra civil.
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
 • Period: to

  República de Dretes

  Va ser una part de la república, governada per un partit de dretes, presidit per Acalà Zamora, qui juntament amb altres polítics va formar el partit, "Derecha Liberal Republicana".
  Les mesures que va promoure van ser: La revolució del 34, la abolició de les reformes de la esquerra republicana, diferents vagues, i una república catalana, entre d'altres.
  Van estar en crisis a causa de diferencies polèmiques de corrupció dins del partit.
 • Period: to

  El Front Popular

  Va ser el tercer govern republicà,una altre vegada de esquerres, liderat per Manuel Azaña.
  Era un partit que agrupava la gran majoria de partits d'esquerres.
  Volia la amistia de presos polítics, i diferents reformes, a les quals la extrema dreta criticar i aquests també, van promoure desobediència.
  Van tindre que combatre contra l'excercit en la guerra civil
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  Va ser un període de lluita entre les forces republicanes, i el regim feixista, aquests, juntament amb el govern, van provocar un cop d'estat. Les causes van ser, els antecedents polítics, Espanya havia estat sota una dictadura ja, antecedents economics, per el crac de la borsa, s'havia promogut aquest tipus de reaccions i també que els caps de la religió, tenien molt de poder. Van morir unes 400000 persones, i es van exiliar unes altres 400000.
  La guerra la va guanyar el feixisme.
 • Eix Roma-Berlin

  Eix Roma-Berlin
  Nombrat per Benito Mussolini, refenint-se a un tractat de amistat entre Itàlia i Alemanya. Es diu d'aquesta manera per que es feia un eix al voltant del qual girarien tots ells alteres païosos.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Va ser un tractat entre Alemanya i Japó en el qual acordaven la amistat i les rivalitats (comunisme). Al qual es va unir Itàlia, i anys més tard, quan Franco va arribar al poder, es va unir també.
  Tots junts van llençar un atac contra la URSS al 1941
 • Anschluss

  Anschluss
  Paraula que significa UNIÓ, representa la unió entre Àustria i Alemanya, plantejada per ells a la primera Guerra Mundial, i que encara que fallida es va voler intentar arribar a aquest objectiu, i es va convocar un referèndum per aquesta raó.
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Va ser un pacte que va tindre lloc a Munich en la que es va cedir la regió de txecoslovaca a Alemanya. L'acord es va celebrar entre els països de Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya i França.
 • Period: to

  Dictadura del General Franco

  Considerat un un dels pitjors períodes de la història de espanya.
  caracteritzat per el autoritarisme, i amb unes llibertats molt reduïdes. Va ser un dictador totalitari, tenia el poder màxim, podia escollir les lleis, i fer pràcticament el que valgues. Fins i tot maltractar als del bàndol republicà, i fent que Espanya anés mentalment endarrerida. Finalment i per sort es va morir.
 • Pacte d'Acer

  Pacte d'Acer
  Va ser un pacte oficial entre Alemanya i Italia, un acord en els que el ministre Italià Galeazzo Cianoi i el alemà Joachim von Ribbentrop, van assetir les bases de la forma de suport en una futura guerra.
  En aquestes dates, Alemanya planejava declarar la guerra als aliats.
 • Blitzkrieg

  Blitzkrieg
  Aquest concepte de Guerra Llampec va sorgir de la invasió de Polònia. Era un concepte el qual va donar lloc el exèrcit alemà, que tenia com a base ivaïr els territoris de forma rapida i per sorpresa.
  En menys de tres setmanes van arribar al seu objectiu (Varsòvia), i el territori que van conquerir va començar a ser territori alemà
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  Hitler va anunciar la guerra contra aquest païs, per que segons ell, ells els havien atacat abans, encara que tot era una farsa montada per Alemanya, França i Gran Bratanya van obligar a que els deixessin en pau i que sino, els hi declarariren la guerra, fianlment 2 dies mes tard, la van declarar.
 • Guerra del Dessert

  Guerra del Dessert
  Les tropes Angleses anaven per davant de les italianes, gràcies a les seves tropes i el subministrament de recursos. Més tard però, van arribar els Alemanys, que tenien uns materials millors, (Camions més ràpids, millors canons, avions, etc...) que els permetien batallar millor al desert).
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  Va ser un trist dia en el que els alemanys van arrestar a mes de deu mil jueus els quals vans ser deportats a Awswitch.
  Es calcula que mes de 30000 jueus van ser maltractats i arrestats desde Paris.
 • Batalla de Anglaterra

  Batalla de Anglaterra
  Va ser una batalla caracteritzada per els bombardejos, en la qual gracies a principalment la Royal Air Force, van poder fer front a la mala organització de les forces alemanes com Luftwaffe, el Heer i la Kriegsmarine.
 • Operació Barba-roja

  Operació Barba-roja
  Va ser una operació contra el exèrcit soviètic, anomenada aixi per Hitler, el qual pretenia envair la Unió soviètica, amb la ajuda de les forces de l'eix, durant el període de la segona guerra mundial. Citant a Wolfram Wette va dir: "L'objectiu era conquistar la Unió Soviètica, delmar a la població, explotar el país i – en un futur més llunyà- colonitzar-lo."
 • Atac a Pearl Harbour

  Atac a Pearl Harbour
  Va ser un atac per part del bàndol Japonés cap a el nord-americà, i va consistir en un atac a la base naval Pearl Harbour.
  Això va vindre a causa de un conflicte anterior, ja que els japonesos tenien un ambició per conquerir, pro els nord-americans, van parar-lis els peus.
 • Batalla de Stalingrad

  Batalla de Stalingrad
 • Batalla de Guadalcanal

  Batalla de Guadalcanal
  Aquest enforntament va ser molt decisiu en el Front del Pacícfic, va ser dura lliuta entre dos ferotges titans com són Estats Units i Japó.
  Aquesta va ser la amjor batalla de tota la historia, tant per terra mar o aire.
 • Yayo Amador

  Va neixer a castillerjar de la cuesta (Granada)
  Comenta que va ser una epoca dura i que van viure moments dificils.
  Ell va fer la mili a Africa, i te moltes histories de la seva experiència allí.
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  L'operació va ser la major invasió amfíbia realitzada en un únic dia de tots els temps, amb més de 130.000 soldats.
  El desembarcament tingué lloc en una franja de la costa normanda (França).
  El Dia D va començar la operació, el 6 de juny de 1944.
 • Avi Pau

  Va néixer a Salou
  Ell no va anar a la mili per que el seu pare es va morir quen tenia 16 anys i era el unic sustent de la familia.
 • Derrota del Tercer Reich

  Derrota del Tercer Reich
 • Conferència de Potsdam

  Conferència de Potsdam
 • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
 • ONU

  ONU
 • Judici de Nuremberg

  Judici de Nuremberg
 • Avia Dolors

  Va néixer a Reus
  Va morir el 20 de novembre de 1999 Va treballar en una marroquineria, i després va ser dona de casa.
 • Yaya Chus

  Va néixer a Fuentesauco (Zamora) Ha sigut costurera i dona de casa
 • Period: to

  Catalunya, Comunitat Autònoma

  Es va proclamar a Catalunya com a un a comunitat autonoma, encara que per certes raons, fa poc va haver un període en el que va estar en mans de l'estat, per que hi ha molta gent amb pensament de que som una nació i un president ho va voler fer realitat.
  Existeix una llei que diu que Catalunya es una Comunitat Autònoma. Avui en dia, segueixen havent problemes democràtics, per el fet de que no volen deixar votar a la gent la seva opinió.
 • Period: to

  Transició Democràtica

  Es el peride des de que es va acabar el franquisme, fins que va haver una democràcia ferma, adquirint una constitució, i per desgràcia un rei, posat per ordre de franco.
  El primer líder polític després de la dictadura va ser Adolfo Suarez, qui va impulsar la conversa amb diferents partits polítics, ja època de prosperitat a Espanya ja era possible, es van donar moltes mes llibertats, i diferencies de pensament.
  La única pena es que la societet encara era molt franquista.
 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

  Quan va morir Franco, per peticio d'aquest, es va possar com a rei d'Espanya a Joan Carles I. Ell va jurar complir les lleis del regne de Espanya i tindre lleialtat al ser proclamat Rei. En teoria la funció de un rei, consisteix en representar al seu regne, i reunir-se amb els partits polítics per que arribin a un acord. Finalment va abdicar a 2014, cedint la corona al seu fill, Felip IV.
 • Period: to

  Regnat de Felip VI

  Gràcies a la abdicació del seu pare, ara ell es el rei d'Espanya. Li ha tocat regnar en un moment dificil, per que a Espanya, hi ha molts problemes. Te dos filles, una de la qual ha de ser la proxima reina, i esta casat amb una ex presentadora, Letizia Ortiz. Tambe tinrà que afrontar el fer de que cada vegada, hi ha més població republicana, i es possible que el Regne de Espanya, deixi de ser-ho, i es converteixi en una república.