5c8b46573b000072066d52e5

LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

 • Detonant de la guerra civil espanyola: Assassinat de José del Castillo i de José Calvo Sotelo

  Detonant de la guerra civil espanyola: Assassinat de José del Castillo i de José Calvo Sotelo
  Uns falangistes van assassinar a José del Castillo (tinent de la Guàrdia d'Assalt). Com a venjança per això, un grup de guàrdies d'assalt, després de no haver trobat a Gil Robles (líder de la CEDA), van matar a José Calvo Sotelo (un dels líders de la dreta monàrquica espanyola) un dia després
 • Aixecament militar

  Aixecament militar
  Aquest va ser dirigit per Emilio Mola (militar espanyol) contra el govern de la Segona República Espanyola. Els colpistes tenien la intenció d'ocupar les ciutats més importants d'Espanya en poc temps, però no va ser així. El cop militar no va triomfar i el país va quedar dividit.
 • El fracàs de la insurrecció a Catalunya

  El fracàs de la insurrecció a Catalunya
  A Barcelona, sota la direcció del general Goded, els militars insurrectes van intentar ocupar els centres de poder de la ciutat. Aquests tenien un escàs poder civil i gràcies als guàrdies d'assalt, guàrdies civils i obrers armats, Goded fou empresonat, i els militars rebels derrotats.
 • Period: to

  Govern de José Giral

  Va dissoldre l'exèrcit tradicional i els cossos policials i va decretar la creació de batallons de voluntaris. El poder de l'Estat va ser substituït per organismes revolucionaris populars que aplegaven les forces del Front Popular
 • Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  Companys va oferir aquest comitè als dirigents de la CNT-FAI a Catalunya
 • Mort de José Sanjurjo

  Mort de José Sanjurjo
  Era el general que s'havia de posar davant dels insurrectes, però va morir d'accident aeri
 • Recolçament estranger

  Recolçament estranger
  Aquesta guerra va convertir-se en un laboratori per provar l'eficàcia de nou armament. Les potències alemanyes i italianes subministraren avions i pertrets als nacionals, i els anglesos i americans van facilitar-li el combustible. D'altra banda, la Unió Soviètica va recolzar el bàndol republicà, amb material bèl·lic i aliments a canvi d'una part de les reserves de l'or del Banc d'Espanya.
 • JDN

  JDN
  La Junta de Defensa Nacional. presidida pel general Cabanellas, es va constituir a Burgos i va aprovar alguns decrets que derogaven la legislació republicana
 • Batalla de Badajoz

  Batalla de Badajoz
  L'exèrcit nacionalista avançava al nord ràpidament. La batalla per Badajoz era llarga i dura. Després, totes les persones que eren sospitat de donar suport als republicans van ser executades.
 • Primeres invasions nacionals

  Primeres invasions nacionals
  Els nacionals arriben a Badajoz, ciutat republicana, i aconsegueixen fer-se amb el seu poder
 • Assassinat a Federico García Lorca

  Assassinat a Federico García Lorca
  Fou assassinat pel bàndol nacional per la seva relació amb el Front Popular i per la seva homosexualitat
 • La política de no-intervenció

  La política de no-intervenció
  Consistia en no donar suport a cap bàndol de la Guerra Civil Espanyola, mantenir-se al marge. S'hi van adherir vint-i-set països. Aquest comitè de neutralitat, fou una de les causes de la derrota de la República.
 • Atacs nacionalistes

  Atacs nacionalistes
  El general Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià, i a l'octubre, l'exèrcit de Galícia va connectar amb Oviedo
 • Period: to

  Govern de Largo Caballero

  El 5 de setembre de 1936 Largo Caballero (dirigent del PSOE) formà un govern a Madrid amb republicans, socialistes i comunistes. El govern de Largo Caballero es dirigeix ​​a València davant el decidit atac franquista contra Madrid, repel·lit per la Junta de Defensa encapçalada pel general José Miaja
 • Assassinat de Jose Antonio Primo de Rivera

  Assassinat de Jose Antonio Primo de Rivera
  A l'alba és afusellat a la presó d'Alacant José Antonio Primer de Rivera, fill del dictador Miguel Primo de Rivera, i líder i fundador de la Falange. Va ser assassinat pel bàndol republicà per presumptament haver estat col·laborador en la conspiració cap a la república.
 • Comandament militar únic de Francisco Franco

  Comandament militar únic de Francisco Franco
  Franco es designat generalíssim de les forces nacionals i cap de govern de l'Estat espanyol. Els generals van decidir concentrar tots els poders en la figura de Franco.
 • Govern de Josep Tarradelles

  Govern de Josep Tarradelles
  Estaven representades quasi totes les forces republicanes i obreres de Catalunya, i el Comitè Central de Milícies Antifeixistes es va dissoldre.
 • Brigades Internacionals

  Brigades Internacionals
  Foren voluntaris a favor de la República d'una gran quantitat de països diferents desfilant per Madrid.
 • El assalt a Madrid

  El assalt a Madrid
  Franco va llançar el seu assalt a Madrid a molta oposició republicana. L'URSS havia donat moltes armes a la república, i ajudava molt en la batalla. Madrid resistia, encara que la capital de la república es movia a València.
  Va durar des de novembre fins al desembre.
 • Batalla de Jarama

  Batalla de Jarama
  Durant deu dies, les forces d'Orgaz s'enfronten a les dels generals republicans Gorgs i Miaja. Gairebé 100.000 homes combaten sagnantment i, veient que no s'aconsegueix l'objectiu d'aïllar Madrid, es dóna per acabada la Batalla de Jarama el 24 de febrer.
 • Inici de la batalla de Guadalajara

  Inici de la batalla de Guadalajara
  En aquest moment una hipotètica conquesta de Guadalajara a mans dels nacionalistes suposaria un cop molt efectiu a causa de la situació geogràfica que té doncs aconseguirien dividir en dues parts els territoris republicans.
 • Decret d'unificació

  Decret d'unificació
  La falange i el tradicionalisme s'unificaven sota la direcció de Franco, i es convertia en: Falange Española Tradicionalista i de la JONS. Va acabar sent el partit únic del nou règim
 • Bombardeig de Guernika

  Bombardeig de Guernika
  La ciutat basca de Guernika fou bombardejada per la Legión Cóndor (tropes alemanyes i italianes) sense objectius militars. Aquest fet va tenir una gran repercussió de caire internacional
 • Fets de maig de 1937

  Fets de maig de 1937
  La policia d'acord amb les instruccions del comissari d'Ordre Públic de la Generalitat, va intentar desallotjar l'edifici de Telefònica de Barcelona, controlat per la CNT-FAI. Aquests fets, van fer disminuir la influència anarquista i va incrementar la presència comunista.
 • Conquesta de Bilbao per part dels franquistes

  Conquesta de Bilbao per part dels franquistes
  Els nacionals conquereixen Bilbao i gràcies a això, feien dues coses importants. Primer, augmentaven el poder dels nacionalistes al nord. Segon, guanyava el suport oficial de l'església.
 • Batalla de Brunete

  Batalla de Brunete
  Va tenir lloc als voltants d'aquest poble proper a Madrid, des del 5 al 25 de juliol. Els nacionals van disposar de temps suficient per reforçar el front i el general Varela després de tapar la bretxa del front a Brunete, va iniciar la contraofensiva. Va obtenir la victòria l'exèrcit nacional.
 • Batalla de Belchite

  Batalla de Belchite
  Va durar fins al 3 de setembre del mateix any. Va tenir lloc a Saragossa, durant l'ofensiva de l'exèrcit popular.
 • Recuperació de Terol per part dels nacionals

  Recuperació de Terol per part dels nacionals
  Els franquistes recuperen Terol a finals de febrer i continuen el seu avanç cap al Mediterrani a través del territori republicà, amb el que divideixen aquest en dues
 • Caiguda de Terol

  Caiguda de Terol
  Terol cau definitivament davant el poder de l'exèrcit republicà, a el comandament del general Rojo, i es converteix en la primera capital de província presa per la República des que comencés la Guerra.
 • Ofensiva d'Aragó

  Ofensiva d'Aragó
  Va iniciar-se tres setmanes després de finalitzar la batalla de Terol. Aquesta ofensiva va aprofitar per atacar les forces republicanes de l'est, dividint el territori i posant en crisi el govern de Negrín.
 • Batalla de l'Ebre

  Batalla de l'Ebre
  El conflicte més llarg de tota la Guerra Civil. Les tropes republicanes de l'Ebre creuen el riu entre Mequinensa i la desembocadura. Mobilitzant les seves últimes reserves, irrompen en territori rebel i sorprenen amb el seu ràpid avanç a les tropes franquistes.
 • L'ofensiva de Catalunya

  L'ofensiva de Catalunya
  Els nacionalistes llançaven aquesta ofensiva per prendre Barcelona, ​​la capital de la república. Capturaven Barcelona sense gaire dificultat. Marcava la fi de la identitat de Catalunya; es va posar part de l'Imperi. Molta de la població van Fugir cap a França.
  L'ofensiva va durar des del 23 de desembre Fins el 26 de gener de a 1939.
 • Llei de responsabilitats polítiques

  Llei de responsabilitats polítiques
  Fou una llei espanyola dictada al final de la Guerra Civil. La norma enumerava actes i omissions que donaven lloc a l'exigència de «responsabilitats polítiques» contra els qui haguessin col·laborat amb la Segona República Espanyola.
 • Fi de la Guerra Civil Espanyola

  Fi de la Guerra Civil Espanyola
  Gràcies al triomf del bàndol nacional, Franco instaurarà una dictadura a Espanya fins la seva mort, al 1975