Guerra civil espanola

LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

 • TRIOMF DEL FRONT POPULAR EN LES ELECCIONS

  TRIOMF DEL FRONT POPULAR EN LES ELECCIONS
  Amb la dimissió de Lerroux, es van convocar eleccions el 16 de Febrer de 1936. Els partits d'esquerra varen fer una coalició, el Front Popular i varen guanyar les eleccions mentres que els votants de dretes es van veure dividits entre la CEDA i l'extrema dreta. Així doncs, el govern tornava a estar a càrrec d'Azaña, però la tensió anava en augment. Va fer reformes com l'amnistia als insurrectes d’octubre de 1934, la restauració de la Generalitat o la tramitació dels estatuts gallec i basc.
 • Period: to

  GOVERN FRONT POPULAR

  Govern de coalisió d'esquerres que va ser primerament presidit per Manuel Azaña.
 • ASSASSINAT DE CALVO SOTELO

  ASSASSINAT DE CALVO SOTELO
  La matinada del 13 de juliol de 1936 un grup de la Guàrdia d'Assalt i de militants socialistes van segrestar a José Calvo Sotelo, diputat líder de Renovación Española (dreta monàrquica), i el varen matar en motiu de revenja de José Castillo, assassinat la nit abans. Aquest fet va ser un dels detonants que van provocar la Guerra Civil Espanyola.
 • REVOLTA DE L'EXÈRCIT FEIXISTA AL MARROC

  REVOLTA DE L'EXÈRCIT FEIXISTA AL MARROC
  Es fa un cop d'estat a Tetuán, Ceuta i Melilla, que al fracasar dona inici a la Guerra Civil Espanyola, enfrenta el bàndol republicá amb el Nacional, L'endemà la revolta es va extendre a la peninsula.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL ESPANYOLA

  La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte bèl·lic que enfrontava el bandol republicá i el franquista, va durar a Espanya desde el 17 de Juliol de 1936 fins al 1 d'abril de 1939 amb la victoria dels nacionals franquistes.
 • Period: to

  COP D'ESTAT I BATALLES DE MADRID

 • CANVIS EN EL GOVERN REPUBLICÀ

  CANVIS EN EL GOVERN REPUBLICÀ
  Santiago Casares Quiroga, el cap del govern republicà va dimitir. I es va encarregar la formació del nou govern a Diego Martínez Barrio, que davant la falta de suports no va acceptar l'encàrrec. Finalment va formar govern José Giral, que va ordenar el lliurament d'armes al poble.
 • LA REVOLTA SEGUEIX EXTENENT-SE

  LA REVOLTA SEGUEIX EXTENENT-SE
  El 21 de juliol ells rebels ja havien adquirit el control de la zona espanyola del Marroc, les Illes Canàries, Balears (excepte Menorca), la part d'Espanya al Nord de la Serra de Guadarrama i del riu Ebre (excepte Astúries, Santander, País Basc i Catalunya). En les grans ciutats la revolta havia triomfat a Sevilla, però va fracassar a Madrid i Barcelona.
 • ELS REBELS PRENEN BADAJOZ

  ELS REBELS PRENEN BADAJOZ
  El 14 d'agost de 1936 les tropes franquistes es fan amb el control de Badajoz, això els hi permet unir les dues parts de la zona Nacional.
 • LARGO CABALLERO ES DESIGNAT NOU CAP DEL GOVERN

  LARGO CABALLERO ES DESIGNAT NOU CAP DEL GOVERN
  El 4 de setembre de 1936 va ser l'encarregat de formar un govern de la segona república amb els republicans, socialistes i, per primer cop, comunistes.
 • DISCURS DE FRANCO

  DISCURS DE FRANCO
  L'1 d'octubre de 1936 Francisco Franco es va "autonomenar" cap suprem del bàndol sublevat.
  Més tard Franco va fer servir el títol de Caudillo d'Espanya por la Gracia de Dios, per mirar d'obtenir una legitimitat divina.
 • COMENÇA LA BATALLA DE MADRID I ARRIBEN LES BRIGADES INTERNACIONALS

  COMENÇA LA BATALLA DE MADRID I ARRIBEN LES BRIGADES INTERNACIONALS
  El 8 de novembre de 1936 va començar la batalla de Madrid, que va durar fins al dia 23 de novembre que, amb els dos bàndols exhausts, es va estabilitzar el front. (Republicans surten vencedors).
  Per altra banda, aquell mateix dia també van arribar els primers brigadistes disposats a lluitar per defensar la república. Es calcula que van ser més de 50.000 efectius els que van anar-hi i que procedien de més de 54 països diferents.
 • AFUSELLAMENT DE JOSÉ ANTONIO PRIMO DE RIVERA

  AFUSELLAMENT DE JOSÉ ANTONIO PRIMO DE RIVERA
  Va ser condemnat per un tribunal popular de la República i afusellat el 20 de novembre del 1936. Prèviament havia estat ofert al general Franco en un intercanvi de presoners, que el dictador no va acceptar. D'aquesta manera, Franco va evitar salvar el líder de la Falange i es va treure de sobre l'únic personatge que li podia fer ombra a nivell polític.
 • BATALLA DE LA CARRETERA DE LA CORUÑA

  BATALLA DE LA CARRETERA DE LA CORUÑA
  El 29 de novembre va començar la batalla de la carretera de la Corunya, va ser un intent amb dues ofensives per part de les forces franquistes d'encerclar Madrid i que acaba a mitjans de gener del 1937 amb l'estabilització del front. Els resultats de la batalla són incertos.
 • BATALLA DE MÀLAGA

  BATALLA DE MÀLAGA
  El 17 de gener de 1937 comença la batalla de Màlaga. Tres columnes nacionals van atacar la ciutat, procedents de Sevilla i Granada. El 6 de febrer, les tropes republicanes, mal organitzades, van haver de retirar-se cap a Almeria, aixi doncs els revoltants van sortir victoriosos.
 • BATALLA DE JARAMA

  BATALLA DE JARAMA
  El 6 de febrer de 1937 va comença l'ofensiva nacional a la batalla del Jarama amb l'objectiu d'aïllar Madrid. Després de durs combats, els Nacionalistes no van aconeguir l'objectiu d'aïllar la capital, i la Batalla va acabar el 24 de febrer.
 • BATALLA DE GUADALAJARA

  BATALLA DE GUADALAJARA
  Va començar la batalla de Guadalajara amb l'objectiu d'aïllar Madrid. Després d'un ràpid avanç de les tropes nacionals i italianes, es va produir un contraatac dels republicans, auxiliats per tancs i avions russos, en el qual els italians van patir un seriós daltabaix. Va acabar el dia 18 de març amb la victoria dels republicans i amb els Franquistes sense aconseguir l'objectiu.
 • Period: to

  GUERRA AL NORD

 • BOMBARDEIG DE GUERNICA

  BOMBARDEIG DE GUERNICA
  El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor (aviació Alemanya nazi) contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil Espanyola. Va destruir per per complert el poble i es creu que la xifra de victimes mortals podria rondar els 250 morts.
 • JUAN NEGRÍN, NOU CAP DE GOVERN REPUBLICÀ

  JUAN NEGRÍN, NOU CAP DE GOVERN REPUBLICÀ
  Va caure el govern de Largo Caballero per la dimisió del matix a caus de la pressió que hi havia a Madrid, i el doctor Juan Negrín López, socialista, va ser designat com el nou cap de govern.
 • BATALLA DE BILBAO

  BATALLA DE BILBAO
  La Batalla de Bilbao es va produir la primavera de 1937, en els dies 13 fins al 17 de juny d'aquella mateixa primavera en el context la Guerra Civil espanyola. Els republicans van crear l'anomenat Cinturó de Ferro, que era una estrategia de defensa estàtica per a defensar Bilbao. Pero els Nacionalistes van poder vencer les linies republicanes degút a que van aconseguir els planols d'aquest "cinturó" ja que el seu propi creador va traicionar als republicans i van atacar la seva zona més feble.
 • BATALLA DE BRUNETE

  BATALLA DE BRUNETE
  La Batalla de Brunete va ser el conjunt d'operacions desenvolupades entre el 6 i el 25 de juliol del 1937, en la població de Brunete i d'altres properes, a l'oest de Madrid, durant la Guerra Civil Espanyola. L'ofensiva llançada per l'exèrcit de la República tenia com a objectiu disminuir la pressió exercida per les forces revoltades sobre Madrid i, al mateix temps, alleugerir la situació en el front nord. La batalla no va tenir un vencedor, la batalla només va provocar perdues en els dos bàndols
 • BATALLA DE BELCHITE

  BATALLA DE BELCHITE
  La Batalla de Belchite va ser una batalla de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc a Belchite (Saragossa) entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de 1937 en el marc de la ofensiva republicana sobre Saragossa. La conquesta d'aquesta localitat fortificada va movilitzar un gran nombre de homes i mitjans militars republicans que podrien haber estat més útils en l'avanç cap a la capital aragonesa, principal objectiu de la operació.
 • BATALLA DE TEROL

  BATALLA DE TEROL
  La Batalla de Terol va ser el conjunt d'operacions militars que, durant la Guerra Civil espanyola, van tenir lloc entre el 15 de desembre del 1937 i el 22 de febrer del 1938 a la ciutat de Terol i els seus voltants. Terol va acabar caient en mans dels Franquistes el 22 de febrer despres de que franco envies reforços per a les seves tropes.
 • Period: to

  AVANÇ CAP A LA MEDITERRÀNIA I BATALLES DE L'EBRE

 • BATALLA DE L'EBRE

  BATALLA DE L'EBRE
  Va començar la matinada del 25 de juliol de 1938, va ser un intent d'ofensiva per part de les tropes republicanes sense èxit, ja que el poder aeri els Nacionals era molt superior. Els nacionals van acabar guanyant la batalla el 16 de novembre de 1938. Va ser la batalla més llarga de la Guerra Civil espanyola (115 dies), de degast amb un gran nombre de baixes) i, sobretot, per a la Segona República va significar la pèrdua de bona part del seu millor exèrcit i la majoria de l'armament més modern.
 • NEGRÍN ANUNCIA LA RETIRADA DE LES BRIGADES INTERNACIONALS

  NEGRÍN ANUNCIA LA RETIRADA DE LES BRIGADES INTERNACIONALS
  El 21 de setembre del 1938 Juan Negrín el cap d'estat, ordena la retirada de les brigades internacionals amb la intenció de que les tropes Italianes i les Alemanyes també fessin el matiex, però no va ser així, les tropes Italoalemanyes van seguir fins al final de la guerra. Les brigades internacionals es van retirar del conflicte a causa de la pressió de la comunitat internacional a través del Comitè de No-intervenció, després d'haver patit enormes baixes.
 • Period: to

  CAIGUDA DE CATALUNYA I FI DE LA GUERRA

 • COMENÇA LA OFENSIVA FRANQUISTA CAP A CATALUNYA

  COMENÇA LA OFENSIVA FRANQUISTA CAP A CATALUNYA
  A la fi de 1938, un cop acabada la batalla de l'Ebre, el general Franco es va disposar a portar a terme l'ofensiva final contra Catalunya. Franco no va envair el país immediatament. Va esperar fins a tenir totes les divisions de xoc a punt. L'exercit Franquista superava considerablement en nombre d'unitats disponibles per a combatre a l'exèrcit Republicà.
 • CAU BARCELONA: PRACTICAMENT TOTA CATALUNYA EN MANS DE LES TROPES FRANQUISTES

  CAU BARCELONA: PRACTICAMENT TOTA CATALUNYA EN MANS DE LES TROPES FRANQUISTES
  Es va relitzar la ofensiva final a Barcelona i Barcelona va caure el 26 de gener de 1939, les tropes franquistes van poder ocupar la ciutat sense cap dificultat, els Nacionals només van ocupar Barcelona amb només un a baixa. Algunes fonts d'informació, afirmen que Francisco Franco va voler esperar uns dies a ocupar la ciutat de Barcelona per fer-la coincidir amb la data de la batalla de Montjuïc de 1641 (26 de gener).
 • ELS NACIONALS PRENEN MADRID

  ELS NACIONALS PRENEN MADRID
  Després d'haver intentat resistir el setge imposat per les tropes Franquistes, el 28 de març de 1939 la capital de l'estat cau en mans dels nacionals. Aquest fet és el que practicament dona per conculuida la guerra, ja que casi tota Espanya habia estat ja conquistada pels nacionals.
 • FRANCO ANUNCIA QUE LA GUERRA HA ACABAT

  FRANCO ANUNCIA QUE LA GUERRA HA ACABAT
  L'1 d'abril de 1939 Francisco Franco dona per acabada la guerra civil i signa l'últim comunicat d'aquesta. El comunicat diu el següent: "En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado."