Kalla kriget

  • Berlinblockaden

    Berlinblockaden
    I juni 1948 genomförde Sovjetunionen en blockad av Västberlin. Alla vägar och järnvägar in och ut ur staden spärrades av. Stadens två miljoner invånare försörjdes genom matleveranser via flygplan. Det bildades en så kallad luftbro mellan Västtyskland och Västberlin. Anledningen till att Sovjetunionen upprättade denna avgränsning var för att få Västtyskland att lämna över Västberlin samt att få stopp på det samarbete som pågick mellan de tre västmakterna.
  • Vietnamkriget

    Vietnamkriget
    1957 bröt ett krig i Vietnam ut mellan det norra Nordvietnam och det sydliga Sydvietnam. När ett fritt val i landet ställdes in av Sydvietnams ledare Ngo Dinh Diem blev flertalet grupper i Nordvietnam väldigt arga. Ett gerillakrig bröt då ut mellan nord och syd. Sovjetunionen stod på Nordvietnams sida i en kommunistisk allians, medan USA stod på Sydvietnams sida i en kapitalistisk anti-kommunistisk allians. USA var nämligen rädda att kommunismen skulle ta över Vietnam och närliggande länder.
  • Kubakrisen

    Kubakrisen
    I oktober 1962 etablerade Sovjetunionen kärnvapenbaser på Kuba, väldigt nära USA:s gräns. Detta fick USA att känna sig väldigt hotade och de upprättade därför en militär blockad mot Kuba. Hela världen var på högspänn under de 13 dagar detta pågick då oron om att ett tredje världskrig skulle bryta ut var stor. Etablerandet av kärnvapenbaserna från Sovjetunionens sida var även det en del i den ständiga tävling som pågick. Denna händelse fick nämligen USA att känna sig oroliga och underlägsna.
  • Månlandningen

    Månlandningen
    Kalla kriget och dess ständiga tävling om makt och att vara stört och bäst påskyndade bl.a den tekniska utvecklingen. USA som låg lite bakom Sovjetunionen när det kom till rymdteknik sköt 19 juli 1969 upp den första bemannade rymdfärdkosten. Neil Armstrong var den första människan att sätta ner foten på månen. Med denna händelse kom USA ikapp Sovjetunionen i den så kallade rymdkapplöpningen.