Antiken

 • 1500 BCE

  Knossos/ Kreta

  Knossos/ Kreta
  Knossos är en stad där ett palats finns. Palatset var den första civiliationen som byggdes i Europa. Palatset byggdes precis samtidigt som pyramiderna i Egypten byggdes. Det som alla undrar om palatset är att palatset saknar försvarsmurar. Staden knossos ligger på en ö som heter Kreta. Men en dag blev palatset förstört men vissa tror att det var ett vulkanutbrott som förstörde byggnaden. Palatset övergav och blev ruiner och handel, ruiner menas med att byggnaden är övergiven.
 • 1500 BCE

  Mykene

  Mykene
  Mykene är ett arkologiskt fyndort som har hittats i Grekland. Mykene blev övergivet och återgick till en ruin. Ruiner är en övergiven byggnad. Mykene är en plats som många turister besöker. Mykene blev ruin eftersom att det var massvis med naturkatastrofer och massivs med krig.
 • Period: 1500 BCE to 323 BCE

  Antikens Grekland

 • 1100 BCE

  Fenicerna

  Fenicerna
  Fenicerna befinde sig runt Medelhavet och Östra kusten. Fenicerna hade mycket handel med Grekerna. Fenicerna och grekerna hade då ett kulturmöte när dom hade sin handel ihop. Feniciska lärde grekerna Alfabetet när dom hade sitt kulturmöte. Och därför har dom samma Alfabete nu än idag.
 • 900 BCE

  Kolonisationen börjar.

  Kolonisationen börjar.
  Grekerna var tvungna att lämna sina stadsstater, det var eftersom att det blev överbefolkat. Så grekerna började att sprida ut sig och skapa nya stadsstater. Tillslut var det många olika slags stadsstater så mellan alla stadsstater så skedde det otroligt mycket handel mellan varandra. En stadsstat är ett historiskt begrepp för en stat som enbart bestod av en stad och dess närmaste omland, där styret utövades av den borgerliga staden.
 • 900 BCE

  Stadsstater växer fram

  Stadsstater växer fram
  Stadsstater växer fram genom att befolkningstätheten blir alldeles för stor. Grekerna började att sprida sig och bilda egna nya Stadsstater. Genom Stadsstater så skedde det handel mellan varann. Runt längs de grekiska kusterna växer det mest stadsstater där varje stad och omkringliggande område är självstyrande.
 • 776 BCE

  Olympiska spelen

  Olympiska spelen
  Olympiska spelen började år 776 f.Kr. Olympiska spelen avslutades ofta att någon dog. En gren som var populär var Pankration, Pankration är en kamp sport där alla medel är tillåtna. Förutom att du fick bitas men du fick heller inte att gräva ut ögonen på motståndaren. Olympiska spelen hålls vart fjärde år. Olympiska spelen var den största idrottstävling under antiken. Alla idrottstävlingarna uppfattades som en relligös handling riktad till Zeus eller andra gudar. Zeus är en av den största guden.
 • 753 BCE

  Roms grundande

  Roms grundande
  Det säg att staden rom hade byggdes av Romulus och hans tvilling bror. Troligtvis är det bara en myt och att Romulus aldrig har funnits. Floden Tibern passade bra för romarna att expotera handel. Vid floden Tibern så fanns det sju kullar, om fiender skulle gå till attack mot romarna så kunde romarna springa upp mot kullarna och ta skydd.
 • Period: 753 BCE to 476

  Romariket

 • 700 BCE

  Mynt börjar användas

  Mynt börjar användas
  Första myntet som användes var I silverblandat guld. Mynten kom från dom lydiska kungarna i Asien omkring 700 f.Kr. Mynten användes inom handlen.
 • 700 BCE

  Epoken antiken inleds

  Epoken antiken inleds
  Epoken börjar med de olika grekiska och italienska stadsstaternas grundande och första spridning under arkaisk tid omkring 700 f.Kr.
 • 550 BCE

  Persernas erövning

  Persernas erövning
  Perserna erövrar området runt Mesopotamien. Efter det så började Perserna att bygga upp en stor stat. Riket når sig från floden Indus till Grekland. Grekiska staten gör sedan upprop mot Perserna. Varför dom gjorde det var för att dom skulle bygga upp en stor stat.
 • 509 BCE

  Rom blir republik

  Rom blir republik
  Rom bli republik år 509 f.Kr
  Republik menas att folket får rösta fram med vem som fick styra. Men det var bara dom rika som fick rösträtt, alltså fick inga fattiga människor få tillgång till att rösta till vem som skulle styra rom.
 • 500 BCE

  Teater i antikens Grekland

  Teater i antikens Grekland
  Det började med att man hade en fest vart varje år. Festen hölls i 5 dagar. Under dom dagarna stred deltagarna om vem som gjorde bästa komponerande och framförde körsånger till guden.
 • 490 BCE

  Slaget vid Thermopyle

  Slaget vid Thermopyle
  Slaget vid Thermopyle utspelades i tre dagar. Slaget stog mellan grekerna och perserna.
  Berget är känt sedan antiken.
  Slaget började på ett berg som kallas för Thermopyle. Det var många slag som utspelades på de berget. Men de kändaste slaget heter Slaget vid Thermopyle. Berget ligger dessutom om norra grekland. Över 300 personer dog.
 • 490 BCE

  Slaget vid Marathon

  Slaget vid Marathon
  År 490 BC så startades kriget vid byn Marathon. Slaget vid Marathon var mellan Grekerna och Atens Perser. Grekerna började först att anfalla mot Perserna. Grekerna bestog av cirka 10 000 pers. Tillslut så vann grekerna och det var för att dom var bättre beväpnad än vad Perserna var. När grekerna hade tagit segern så flydde perserna men grekerna lyckades att stoppa dom.
  Marathon loppet är döpt efter Slaget vid Marathon.
 • 480 BCE

  Slaget vid Salamis

  Slaget vid Salamis
  Slaget vid Salamis utspelades vid en sjö.
  Utspelades i September 480 BC. Spelet stod mellan Grekerna och Persiska imperium. Grekerna hade gjort en plan och det var att dom skulle lura in persiskan i en fälla vid ön Salamis. När dom hade lyckats med det då krossades båtar efter båtar och dom flesta soldaterna drunknade. Efter det som hade hänt så gav perserkungen upp och återvände hemmåt. Så grekerna vann Slaget vid Salamis.
 • 476 BCE

  Romarrikets fall

  År 476 avsätts den siste romerske kejsaren han kallades för Romolus Augustus, han var en av den bästa krigarhövdingen Odovakar. Därmed faller Västrom. Östrom kommer därmed inte att falla, utan Östrom är fortfarande kvar till år 1453.
 • 475 BCE

  Rom kontrollerar den Apenninska halvön

  Rom kontrollerar den Apenninska halvön
  Rom krigade mot Etrusterna och grekerna. Tillslut vann romarna och tog över hela halvön, och kunde sedan bli kung. Varför dom krigade var mest för att de handlade mycket om handel. När dom besegrade halvön så blev det ett rike för romarna.
 • 404 BCE

  Peloponnesiska kriget

  Peloponnesiska kriget
  Peloponnesiska kriget var en väpnad konflikt i Antiken Grekland. Striden stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta. Dom som tog hem segern för kriget var Peloponnesiska förbundet.
 • 391 BCE

  Kristendomen blir statsreligion,

  Kristendomen blir statsreligion, År 313 gav kejsar Konstantin den store kristendomen samma ställning som andra religioner i riket. Då var ungefär 15 procent av invånarna kristna. År 391 så förklarade kejsar Theodosius att kristendomen var en statsreligion. Så när det hade blivit förklarat att kristendommaen va en statsreligon så ökade antal invånare till att bli kristna, sen dess har religionen vuxit. Romariket faller då romarna byter statsreligion och då växer kristendommen och blir större.
 • 382 BCE

  Makedonien/Kung Filip

  Makedonien/Kung Filip
  Spanska kungen Filip. Filip hade massor av makt över Makedonien. Kungen efter FIlip var Alexander den storas son som utgivas som kung efter FIlip. kungen efter Filip hette Alexander. Filip och Alexander var lika gammla och hade inga konflikter mellan varandra. Alexanders död uppkom 11 Juni 323 BC. Vet dock inte vilket år Filip blev kung.
 • 336 BCE

  Alexander den store

  Alexander den store
  Alexander den store var en makedonisk kung. Alexander var kung av antika kungariket Makedonien. Makedonien var ett grekiskt kungarike i den norra delen av Grekland. Alexander den store skapade också ett världsimperium. Alexander den store var kung ända tills hans död uppstog.
 • 323 BCE

  Hellenismen

  Hellenismen
  Hellenismen är ett namn för kultur möte. Mötet stog mellan Grekerna och andra folk i öster och söder. Dom möte varandra då de stog ganska mycket handel mellan olika byer och städer. Grekerna tog mycket import från andra länder med. När två olika länder möts eller så som byer, så blir det ett kultur möte. Det var grekerna som kom på namnet Hellenismen.
 • 300 BCE

  Grekiska antikens storhetstid

  Grekiska antikens storhetstid
  I grekland blev relionen mer troende och stor. Literaturerna är många och dom är stora än idag. Det var många som kom på med ideer, den viktigaste rollen handlade mest om handlen, när någon hade kommit fram till vad handlen är så började folket sprida runt ideer i områdena.
 • 218 BCE

  Andra Puniska kriget

  Under det andra puniska kriget stod ett stort slag vid staden Cannae i södra Italien. Över 50 000 soldater var på romarnas sida. Kriget stod mellan Karhatgo och Romarna. Den karthagiske fältherren Hannibal som vann över romarna vid detta slag blev särskilt omtalad eftersom hans soldater var också mycket nära att erövra Rom. Men tillslut så förlorade Karthago kriget mellan romarna.
 • 200 BCE

  Första Puniska kriget

  Första Puniska kriget var ett krig som stod mellan Rom och Karthago. Kriget var mycket svårt och blodigt. Både rom och Karthago hade tillgång till hitils största arme. Varför dom krigade var för att dom hade en konflikt mellan varandra och romarna ville strida mot sina fiender.
 • 149 BCE

  Tredje Puniska kriget

  År 146 f.Kr anföll de romerska arméerna och brände ner Karthago. Det sägs att det brann i sjutton dagar men ingen vet riktigt. Alla karthager som överlevde blev romerska slavar.
 • 59 BCE

  Julius Caesar

  Julius Caesar
  Gaius Julius Caesar som han kallades för föddes 13 juli år 100 f.kr han var en romersk politiker, han var också en romersk fältherre.
  Julius Caesar har ofta uppfattats som den mest historiska framgångsrike av alla romerska fältherrar.
  Efter Caesar död så kallades de romerska makthavarna för kejsare. Caesers död uppstog 15 mars år 44 f.kr Hur hans död uppstog var att någon mördade honom av 23 styckna män. Han var kung i hela fem år. Varför dom dödade honom var för att han var diktator.
 • 27 BCE

  Rom blir kejsardöme

  Rom blir kejsardöme
  Om kejsarna fattade bra beslut så kunde det gå riktigt bra för rikena. Det var många kejsare som fick dåliga rykten om sig. Kejsarna nero och Caligula fick dåliga rykten om sig och kejsaren Nero avrättades den 9 juni 68 sitt liv. Caligula, född 31 augusti 12 i Antium, död 24 januari 41 i Rom,han var den tredje romerske kejsaren. Han var kejsare från 37 till 41. Han lönnmördades år 41 av sina egna livvakter varför dom mördade honom var för att Caligula hade dåliga rykten om sig.
 • 27 BCE

  Pax Romana

  Pax Romana
  Pax Romana,är latin för "den romerska freden", ett uttryck för den period av inre fred som rådde i romerska riket från Augustus till Marcus Aurelius, det vill säga 27 f.Kr.–180 e.Kr. Fredsperioden varade i hela 206 år. I rom så var det många slavar och det var för att rom krigade mot andra länder och när rom tog van kriget så tog dom över landskapet och alla människor. Så det betyder att när rom besegrade landskapet så blev alla människor till fångar och dom blev slavar.
 • 24 BCE

  Kejsar Augustus

  Kejsar Augustus
  Kejsar Augustus byggde ett särskilt tempel för freden, Idag finns det på ett museum i Rom och är ganska känt, ännu idag finns det massvis med turister som besöker museumet i rom.
  Kejsar Augustus föddes 13 september 63 f.kr
  Han dog 19 augusti 14 e.kr Han styrde romariket mellan år 24 f.kr till 14 e.kr Han var kejsare ända till hans död uppstog.
 • 79

  Vesuvius utbrott

  Vesuvius utbrott
  Vesuvius utbrott var ett våldsammt utbrott som skedde år 79 e.kr utbrotten begravde pompei och förmörkade solen i mer än 24 h. Vulkanen Vesuvius ligger i södra i talien.
 • 330

  Kejsare Konstantin

  Kejsare Konstantin
  Han är känd för att ha tillåtit kristendomen i romarriket vilket senare under samma århundrade ledde till att kristendomen blev statsreligion. Han är också känd för att ha grundat den nya huvudstaden Konstantinopel år 330 e.kr
 • 395

  Romarriket delas

  Romarriket delas in 2 delar. Den ena delen kallas för Östrom och den andra delen kallas för Västrom.