Antiken

 • Period: 3000 BCE to 476

  Antiken

 • 2500 BCE

  Fenicierna

  De fanns från 2500 f.k då de grundades fram till romariket 753 f.k. De var kända för stort fram steg i sjöfarten och handel. Den största feniciska stadsstaten var Karthago som var en av romarikets största hot
 • 1900 BCE

  Knossos/Kreta

  Knossos/Kreta fanns från 1900 - 1400 f.k. Det var uppbygd av Kungen Minos. Man vet inte hur Knossos gick under. Det var en huvudcentrum för minoiska kulturen. I Knossos låg det största av öns kungapalats. Det var en vikdigt handels centrum.
 • 1700 BCE

  Mykene

  Mykene fanns från 1700- 1200 f.k. Mykenena var mer av ett krigsfolk. Man har inte hittade mycket om Mykene. Man byggde ett sten mur runt för att sydda byn. En katostrof hände och byn blev i ruiner man vet inte den exaxta tiden
 • 900 BCE

  Stadsstater växer fram

  Det börjar framst på 700 talet. På medelhavets kuster växer det fram många stadstater eftersom de hade ont om mat och behövde hitta nya plater för mat och odling. På de gamla ställen blev det överbefolkat.
 • Period: 800 BCE to 500

  Epoken antiken inleds

  Detta är då vi kallar att Antiken börjar på riktigt. Då handlen och bygadet kommer igån eftersom det är många som flytta till kusten och då blir handlen väldigt populart.
 • 776 BCE

  Olympiska spelen

  700 f.k De först Olympiska spelen hölls i Aten. De olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under antiken. De hölls varje fjärde år och alltid i staden Olympia. Alla idrottstävlingar var ett religiös sak som de gjorde till de grekiska gudarna. Det sluta 393 f.k eftersom det förbjörds av kungen Theodosius
 • 753 BCE

  Rom grundades

  Det börjar de två bröderna Romulus och Remus skapade romariket år 753 f.k. . Allt började med bara några bygnader vid floden Tibern Detta föll då Rom blev republic år 509 f.k
 • Period: 753 BCE to 476

  Romariket

  Då de två bröderna Romulus och Remus skapade romariket 753 f.k och föll när kejsaren Romulus Augustulus avsattes år 476 e.kr
 • 700 BCE

  Kolonisationen börjar

  Från 700- försvinner runt 500 f.k Grekerna har matbrist och överbefolkning i stadstaterna och grundar kolonier längs medelhavets kuster,de flyttar väståt.
 • 700 BCE

  Grekiska antikens storhetstid

  Det är då Anticka Grekland var som stort de Aten utvecklades till ett "demokrati" de skapade teatern. Sparta hjälpte Aten mot Persiska kungen men sedan insåg att Aten blev stort och de började kriga. Denna tid slutar ungefär när Alexander den store dör och han rike faller
 • Period: 700 BCE to 300

  Antika Grekland

  När stadstaderna växer fram men fanns 2500 år sedan
 • 509 BCE

  Rom blev republik

  Detta var då rom bytte från Monarki till republik. Men de hade inte samma demokrati som Aten hade för att här kunde man köpa röster de rika köpde röster av de fattiga och gav de mat som de behövde att överleva det var både bra för de rika och de fatiiga engtligen men det var fusk om vissa hade 100 röster medans andra hade bara 1. Republiken styrdes av två ämbetsmän så att inte nån hade all makt.
 • 500 BCE

  Grekisk teater

  Det började i Aten vid 500 f.k. Allt började med en fem dagars fest för att ära Dionysos den grekiska vin guden som hölls varje år. Under festen tävlade man om vem som kunde sjunga det bästa körsånger. Under 400 talet då det fall hade de istället drama. Det var draman de blev kända .
 • 500 BCE

  Demokrati i Aten

  Vart nionde dag så hände en folkförsamling där det fanns en talarstol på kullen Pynx som vem som helst kunde gå up och prata. Efter alla diskussion så röstade man ofstast med hand upräckning. Alla medborgare hade en röst men att blir megborgare behövede man vara en fri man som var föd i Aten.
 • 490 BCE

  Slaget vid Marathon

  Den Persiska kunger skicka sin amré för att hämnas på Aten. Persiska soldater attackerar byn Marathon i Grekland. Det ligger 40 km bort från Aten.Grekerna segrar över perserna och skickar en löpare Feidippides till Aten för att berätta om vinsten. Det var circka 40 km och det är därför Marathon hetter Marathonlopet.
 • 490 BCE

  Persernas erövningar

  Persernas erövringar varade från 490 f.k till 480 f.k. Perseriket försökte ta över de grekiska stadsstater eftersom de gjorde uppror mot Perserna vilket skapade krig.
 • 480 BCE

  Slaget vid Thermopyle

  Nu kommer den Persiska armé med ett stort amré. De slogs mellan två berg detta hette Thermopyle. Sparta hjälpte Aten men de begrades och vägen var öpet till Aten. Perserna tog över och brände ner Aten.
 • 480 BCE

  Slaget vid Salamis

  Aten lyckade lurar in den Persiska armé i en fälla och krossade båt efter båt. Efter persiska amré hade fölorat vände de tillbaks och de gav den persiska kungen upp.
 • 431 BCE

  Peloponnesiska kriget

  Det började år 431 f.k tills 404 f.k. Det flera krig mellan Aten och Sparta. Sparta attackerade Aten eftersom de inte gillade att Aten blev så stort och växte snabbt. Det var tre styken brutala krig. Det var på havs
 • 359 BCE

  Makedonien/Kung Filip

  Kung Filip var regent över en del av norra Grekland som hette Makedonien. Han gjörde Makedonien till en mäkdig stad. När Kung Filip dog kom hans son Alexander och tog över makten.
 • 356 BCE

  Alexander den Store

  Alexander var son till Kung Filip i Makedonien. Han levde från 356 f.k till 323 f.k. Först erövade han vissa grekiska statstader som hjälpde honom sedan ta över persiskariket och blev deras kung. Många tycket att han var deras befriare och bygde städer och stayter för honom. När han dog fall han land och amré och en ny tid började.
 • 323 BCE

  Hellenismen

  När Alexander dög 323 f.k så började ett inbördeskrig som delade upp riket i fyra delar. Det handlade mycket om den grekiska kulturen och religionen. Detta kallas Hellenismen.
 • 300 BCE

  Rom kontrollerar den Apenninska/italienska halvön

  Det var serie krig mellan Rom och folket på italienska halvön. Rom gjorde halvön till ett rike och då tvingades folket bort. De varade fram till 200 f.k då Rom tog över halvön.
 • 264 BCE

  Första Puniska kriget

  Kriget var mellan Rom och Kartago det handlade om vem som skulle ta över medelhavet och handlen. Rom erövar stadstaderna Sicilien, Sardinien och Korsika. Detta kriget var mellan 264 f.k och 241 f.k. Rom kallade fenicerna för puner och det är därför det hetter de Puniska krigen.
 • 218 BCE

  Andra Puniska kriget

  Detta var mellan 218 f.k till 201 f.k. Det var ett stort krig vid staden Carrae i södra Italien. Man säger att mer än 50 000 soldater dåg främst romarna. Det sägs att den kartagiske kaptenen Hannibal och hans armé var nära på att eröva Rom men han tvingas tillbaks till Kartago.
 • 149 BCE

  Tredje Puniska kriget

  Detta kriget var kort jämfört men de andra två och varade i 3 år mellan 149 f.k och 146 f.k. För Kartago gick det åt skogen år 146 f.k anfaller Rom och erövar Kartago. Rom bränner ner hela staden och de som överlevde blir slavar.
 • 100 BCE

  Julius Caesar

  Han var född 100 f.k och dåg 44 f.k. Han var ute och krigade mycket med sina soldater. Han ville ha mer och mer makt. I inbördeskriget lyckades han segra Pompejus som flydde till Egypten som blev mördad. Julius Caesar följer efter till Egypten där han träffar Kleopatra och de är kära i varandra. Sedan går han tillbaks till Rom år 45 f.k och blir diktator över Rom på livstid. Men det är många som inte gillar honom och han blev mördad 44 f.k.
 • 73 BCE

  Spartacusupproret

  Detta var mellan 73 f.k och 71 f.k. Uproret ledes av slaven Spartacus han och några slavar rymde från sin ägare och gjömde sig vid Vesuvius. Slavarna spred detta till andra slavar tills över 70 000 slavar som hade vapen som de hade stulit av Rom. DE kämpade hårt mot Rom men tillslut vann Rom och de överlevade slavar körsfästes längs vägen Appia. Rom gjorde detta för att visa att ingen skulle göra upror mot de.
 • 27 BCE

  Pax Romana

  Pax Romana är latin för romerska friden som börjar men Augustus 27 f.k och slutade men Marcus Aurelius 180 f.k. Detta var bra för Rom för att de hade inga krig på 200 år och de kunde bygga up till en makdigt rike.
 • 27 BCE

  Kejsare Augustus

  När Augustus hade han ett annat namn Octavius men bytte namn när han blev Kejsare till Augustus. Han var Rom första kejsare och Julius caesar sisterdotterson. Han var född 63 f.k men började regera 27 f.k. Han dog år 14 och hans styvsonen Tiberius över.
 • 27

  Rom blir kejsardöme

  Rom blir kejsardöme efter inbördeskriget efter Julius Caesar dog år 44 f.k. Inbördeskriget slutade när Augustus blev kejsare år 27 f.k men detta var som en kung som valde sin efterträdare.
 • 285

  Romariket delas

  Detta är då romariket delas i två bitar rom på den västra sidan och Konstantinopel på den högra sidan. De hade tetrarkin vilket var fyra kejsare
 • 324

  Kejsare Konstantin

  Han var född 273 och dog 337. Han fick namnet den store av de kristna för att det var han som tilllät kristendom i Rom. Han blev kejsare 306 till hans död. De fyra kejsaren slogs om makten. Han började bygga Konstantinopel som var ett rike i östra grekland och gjörde det till huvudstad av Rom. Konstantin sa att det var den nya rom som växte snabbt.
 • 380

  Kristendomen blev statsreligion

  År 380 blev det officiellt men i början av 300 talet då Kejsare Konstatin regerade som stöte kristendomen men blev inte accepterad till 380 för att det växtde så snabbt och det var som många som trodde på kristendomen att det gick inte att stoppa så att istället gick Rom med att det var okej
 • 395

  Romariket delas permanent

  Detta är då romariket är delat i två delar permanent och har sina egna rike. Det handlade om vissa inte ville vara Kristna.
 • 476

  Romarikets fall

  Romariket faller år 476. Den romarska kejsaren Romulus Augustulus avsatt av Odovakar som va kungen över Italien och en ny era medeltiden börjar. Konstantinopel överlever till 1400 talet eftersom den hade mycket bättre ekonomi och var inte lika pressad som romariket.