Musikhistoria

 • Slavar

  Slavar
  Slavarna kom från Afrika till USA,tog med sin musik.De sjöng korta meningar som man upprepar samtidigt som de jobbar.När slavarna avskaffas bildas en ny musikstil, countryblues.Typiskt för stilen är en ensam mörkhyad man som spelar gitarr.Country för att det spelades på landet och blues eftersom texterna var väldigt olyckliga och sorgsna.Robert Johnson spelade denna sortens musik.I countryblues kan man oftast höra en häst som galloperar i bakgrunden då det är en slags cowboy inspirerad musikstil
 • Period: to

  Blues

  Blues är en musikstil som är indelad i två delar, countryblues och cityblues (mer information om dessa finns i tidslinjen). Typisk blues musik är att den ska vara sorgsen, olycklig och nedstämd. Några kända blues artister är Robert Johnson och Kenny Wayne Shepherd båda från USA. Musikstilen skapades i USA mest för svarta men är idag utspridd över hela landet.
 • Cityblues uppfinns

  Cityblues uppfinns
  Cityblues är en musikstil som gjordes för att höras. Det är likt countryblues en musikstil främst för svarta. Man använder väldigt många instrument och de behöver inte vara synkade utan huvudsaken var att det skulle låta högt och man skulle bli hörd. Denna typ av musik spelades mest på caféer i USA där svarta ville kämpa för sina rättigheter och bli hörda. Som kvinna fick man bara delta om man sjöng.
 • Nya elinstrument

  Nya elinstrument
  Elgitarren uppfans år 1940 men även en hel del andra elektriska instrument vilket gjorde att man inte behövde använda lika många instrument för att höras då alla instrument nu enkelt kunde förstärkas. Detta ledde till att citybluesen snabbt gick ner i populäritet.
 • Blues RnB blir allt mer populärt

  Blues RnB blir allt mer populärt
  Än sålänge var det bara svarta människor som spelade blues men de vita människorna insåg mer och mer hur populärt denna musikstil var och ville därför också spela den. Skivbolagen letade efter vita människor som kunde spela blues RnB och det var då de upptäckte Elvis Presley. Hans dans var inte populär bland vuxna då han vickade på höfterna väldigt rejält. Men en vit person fick inte kalla sig för RnB artist så han kallade sig för en Rock n Roll artist istället. "The king of rock" är han.
 • Rock and Roll

  Rock and Roll
  Några kända rock n roll artister är Buddy Holly som ansågs vara mer ordentlig än vad Elvis var då han inte vickade på sina höfter lika mycket, Jerry Lee Lewis fick avsluta sin musik då han dömdes för pedofili, Little Richard som var den första mörkhyade person som spelade rock n roll och Chuck Berry som även han åker in i fängelse för pedofili.
 • Bob Dylan

  Bob Dylan
  När man uttrycker sina åsikter i texter så kallas det för folkrock och det var precis detta som Bob Dylan gjorde. Han var missnöjd över skillnaden mellan svarta och vita främst inom Vietnamkriget som under denna tiden pågick. Han fick nobelpris i litteratur pågrund av hans låttexter men han är den första personen som inte kom och tog emot priset eftersom han var så känd att han inte hade tid så istället fick de åka och lämna priset till honom.
 • Hippies

  Hippies
  Hippies är en kultur som många människor började leva efter under 60-talet. De trodde väldigt mycket på Bob Dylans tankar med kärlek, frid och fred och detta kunde man visa genom att göra peacetecknet. En ny hallucinogen drog, ecstasy men även marijana blev väldigt populärt bland hippies. Man förknippar ofta hippies med färg, droger och fred.
 • Beatles

  Beatles
  The Beatles var ett pojkband som kommer ifrån Liverpool. Bandet består av fyra killar: Paul McCartney, George Harrison, John Lennon och Ringo Starr. De grundade en ny musikstil, pop som de blev världskända för och de släppte sin första pop låt 1961. 1987 slutar de att turnera eftersom alla fans skriker så högt så de hörs inte själva. tre år senare blir John Lennon skjuten av ett fan. Paul McCartney och Ringo Starr är dem enda som fortfarande lever.
 • Jimi Hendrix

  Jimi Hendrix
  Jimi Hendrix var uppfinnaren av vänstergitarren då han själv var vänsterhänt och spelade elgitarr. Han var även den första som kopplade ihop flera förstärkare för att få andra ljud och dessa ljud kallas för distortion ljud. Wah-wah ljud som han även skapade säljs nu på pedal. 1969 blev han inringd av hippies som frågade honom om han ville uppträda på Woodstock festivalen som anordnades som en protest mot Vietnamkriget.
 • Månlandningen

  Månlandningen
  Den 16 juli 1969 landade de första personerna på månen och detta influerade även musiken stort. David Bowie som var en brittisk artist släppte ett album som heter "Space Oddity" som handlade om rymden och det slog igenom väldigt stort.
 • Woodstock festivalen

  Woodstock festivalen
  15-18 augusti 1969 arrangerades en festival i protest mot Vietnamkriget. Den hölls på en mjölkgård i New York. Man hade släppt 500 biljetter men det slutade med att ungefär 450 000 personer kom. Dag 2 på denna festivalen så tog allt vatten och mat slut så polisen kom med helikoptrar och släppte ner mat till alla
 • Elton John

  Elton John
  Elton John var likt David Bowie en brittisk artist som även han försökte bli väldigt stor i USA men inte heller hade lyckats. Han valde då att byta klädstil och klädde sig i väldigt teatrala kläder. Han blev även den första i musikhistorian som gick ut med att vara homosexuell. Efter detta åkte han tillbaka till USA och nu slog han igenom stort och blev världskänd. Han spelade/spelar mest pop och rock.
 • David Bowie

  David Bowie
  David Bowie var en brittisk artist. Han lyckades slå igenom väldigt mycket i Europa men i USA lyckades han inte lika bra. På denna tiden så var USA det viktigaste landet att slå igenom i så Bowie var inte riktigt nöjd. Det slutade med att han bytte namn till Ziggy Stardust och blev musikhistorians första hen. Då slog han igenom i USA mycket mer eftersom han stack ut så mycket med sin klädsel och just att han var en hen. Han gick senare tillbaka till att vara David Bowie.
 • The Jackson 5

  The Jackson 5
  The Jackson 5 var ett band från Indiana, USA och bestod av fem bröder där den yngsta av dessa var Micheal Jackson som senare slog igenom enormt. De spelade mest soul som innebar att man ska kunna dansa till det och låttexterna handlar oftast om kärlek. Gruppen blev väldigt tvingade av sina föräldrar att sjunga och åka på turné o.s.v. Micheal dog senare av en överdos då hans näsa ruttnade och han var tvungen att ta medecin för detta. Han blev även anklagad för pedofili men det är inte bevisat.
 • Black Sabbath

  Black Sabbath
  Black Sabbath var världens första rockband och även dem kom från Storbritannien. Ozzy Osbourne var sångaren i bandet. Det ljudet som bl.a. Jimi Hendrix försökte skapa lyckades nu Black Sabbath att konstruera och det var det dämpande gitarrljudet som senare blev en viktig grund för den tidiga hårdrocken. Ljudet kallas för dämpning eller distning. Bandet försökte slå igenom genom att bli det mest hatade bandet så de dyrkade djävulen och bet av fladdermushuvuden på scen. Nya arenor byggdes senare
 • Punk

  Punk
  Punk är en väldigt snabb musikstil, gärna så snabbt det bara går. Den ska även innehålla ett distat ljud, det som Jimi Hendrix tog fram några år tidigare. Texterna ska vara väldigt arga och oftast med mycket svordomar.
  Ramones var det första punkbandet. De var främst arga då de tyckte att alla borde tjäna lika mycket oavsett vad man jobbade med. De var kommunister och var emot alla lagar (anarki). Ordet punk står för skitungar.
 • Bob Marley

  Bob Marley
  Han var fotbollspelare och blev skickad från Jamaica till USA för att bli proffs. I USA upptäckte folk hans musik och han blev mer populär. Han spelade reggae då man spelar baktakt alltså slår på 2 och 4 istället för 1 och 3. Han var den första som spred reggae från Jamaica till USA. Dog senare av cancer i sin stortå. Känt för reggae är marijana och dredlocks.
 • Kiss

  Kiss
  Kiss kallade sig själva för att vara ett hårdrocksband men de var egentligen ett vanligt rockband. De följde den teatrala stilen som nu hade blivit populär. Den innebär att man klär sig i färgglada kläder, har på sig annorlunda accesoarer och målar sig i ansiktet.
 • Sex Pistols

  Sex Pistols
  Sex Pistols var ett engelskt punkrockband. De hade med väldigt många svordomar och oerhört grova texter med arga åsikter. Sångaren i bandet hade en flickvän som han hade väldigt fin kärlek till och därför tyckte många att bandet var romantiskt när han var med. En av deras låtar heter "God save the queen".
 • Grandmaster Flash

  Grandmaster Flash
  Han kommer från USA och var världens första Hip-Hop artist och är därför en väldigt viktig person. När man ska utföra denna musikstilen använder man en vinylskiva och en vinylspelare. Han blir kontaktad av människor som protesterar om orättvisorna för svarta. De tycker att han ska spela i bakgrunden så mer människor lyssnar på dem. Han upfinner crossfadern som gör att man slipper vänta på att skivan ska spola tillbaka. Han lägger grunden för hip-hop:n och får en egen publik.
 • Afrika Bambaataa

  Afrika Bambaataa
  Han var en amerikansk DJ och var bland de första hiphop artisterna. Det som han tyckte var viktigt för att få kalla sig en hiphopare var: rap, breakdance (för att kunna försvara sig och inte bli arresterad), graffiti och DJ.
 • Discon föddes

  Discon föddes
  Typiska drag för discon är att det ska vara en tydlig bastakt som man ska kunna dansa till och detta var just huvudsaken med discon att man skulle kunna dansa till den. Text och annat spelade inte längre så stor roll utan man skulle endast kunna dansa till det. Det var när filmen "Grease" släpptes som discon verkligen satte fart. John travolta som var huvudrollen lade grunden för danserna.
  Bee Gees var världens första disco band
 • Synth

  Synth
  Keyboard och synth är ungefär samma sak förutom att det finns fler knappar på synthen. Typiskt för en synth är pitch som gör att man kan få en ton ljusare eller mörkare beroende på hur man ställer in den. Synthen dominerar hela 80-talet eftersom den blir så populär i iprincip alla musikstilar. Trummaskinen blev också populär då man kunde få vilken takt som helst genom datorn och spelade sedan upp det på konserter utan att riskera att trummisen spelade fel. Många trummisar fick därför sparken.
 • Kraftwerk

  Kraftwerk
  Helt plötsligt börjades det göras allt mer elektrisk musik och ett av dessa banden var kraftwerk. De var ett tyskt band som bara spelade synth och gjorde bara elektrisk musik.