250px charlotte bronte coloured drawing

författare

 • Period: to

  .

 • Daniel Defoe

  Daniel Defoe
  Daniel Defoe, han heter egentligen Daniel Foe. han är född omkring 1660 i Cripplegate, London, död 24 april 1731 i Moorfields, London, han var en brittisk författare.
  Mest känd är han dock för sina litterära verk, skapade under senare delen av hans liv: The life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe
 • Robinson Crusoe

  Robinson Crusoe
  Robinson Crusoe, på svenska ofta kallad Robinson Kruse, är en roman från 1719 av Daniel Defoe om en man som överlever ett skeppsbrott och vistas på en nästintill öde ö i 28 år. En av Crusoes följeslagare på ön är infödingen Fredag, så kallad på grund av att Crusoe upptäcker honom på den veckodagen.
 • Victor Hugo

  Victor Hugo
  Victor Hugo föddes 1802 som son till greve Joseph-Léopold-Sigisbert Hugo, major i Napoleons armé (senare general), och Sophie Hugo. Vid två års ålder skilde sig hans föräldrar, och han uppfostrades av sin mor i Paris.
  Victor Hugo är författaren till Ringaren i Notre Dame.
 • Charlotte Brontë

  Charlotte Brontë
  Jane Eyre trailerCharlotte Brontë hade sitt genom brott med boken Jane eyre 1847.
  Charlotte var född 1816 och växte upp på en prästgård på en vindpinad hed i England med sina 2 systrar emily och anne. Hennes bok Jane Eyre blev en skandal och alltså automatiskt en storsäljare.
 • Emily Brontë

  Emily Brontë
  Emily Brontë var dotter till Maria och Patrick Brontë.
  Hennes syskon hette Maria, Elizabeth, Charlotte, Branwell, och Anne Brontë. Emily var femte barnet.
  1845 började Emily skriva på Svindlande höjder och den utgavs 1847 under pseudonymen Ellis Bell. Romanen blev ingen succé omedelbart eftersom den sågs som alltför svartsynt och orealistisk.
 • Anne Brontë

  Anne Brontë
  Anne Brontë är född 17 januari 1820 i Thornton, West Yorkshire.
  Hon var syster till Charlotte Brontë och Emily Brontë, och hade ytterligare tre syskon.
  Hennes litterära verk kom ofta i skymundan i jämförelse med systrarnas. 1847 kom romanen Agnes Grey och sedan Främlingen på Wildfell Hall som fick lysande recensioner när den 2004 för första gången gavs ut på svenska. Romanen blev en publikframgång men kritiserades hårt på grund av sin realistiska bild av alkoholism.
 • Ringaren i Notre Dame

  Ringaren i Notre Dame
  Quasimodo, den vanskapte ringaren i Notre-Dame, med sitt enda öga och sina otäcka vårtor, blir förälskad i den vackra Esmeralda. Hon sägs vara ett hittebarn som tagits om hand av zigenarna. Esmeralda blir anklagad för häxeri samt mord och blir dömd till döden. Men Quasimodo försöker rädda henne…
  Den spännande och tragiska berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet
 • Jane Eyre

  Jane Eyre
  Boken beskriver i jagform en flicka som när hon var väldigt liten förlorade båda sina föräldrar. Hon tvingas bo hos sin elaka moster och får en kärlekslös uppväxt. Hon blir så småningom mer eller mindre utkastad från det hus där hon behandlats sämre än tjänarna, och skickad till en skola för fattiga. Skolan drivs av en mycket inskränkt och snål herreman som nära nog låter flickorna svälta. De svåra förhållandena avslöjas efter en omfattande sjukdomsperiod med flera dödsfall.
 • Svindlande höjder

  Svindlande höjder
  Berättelsen tar sin början 1801 när Mr Lockwood anländer till området för att hyra Thrushcross Grange av Mr Heathcliff, ägaren av närliggande Wuthering Heights. Mr Lockwood tvingas på grund av dåligt väder tillbringa en natt på Wuthering Heights. Under natten drömmer han hemska drömmar om hur spöket efter Catherine Earnshaw ber att få bli insläppt i huset genom fönstret.
 • främlingen på windfell hall

  främlingen på windfell hall
  I början hyr Helen Wildfell Hall av ägaren Fredrick Lawrence och bor där med sin lille son. Hon lever rätt isolerat och grannarna är nyfikna. En av dem, Gilbert Markham, blir förälskad i henne, visar vänlighet mot pojken och lyckas bli Helens vän. Hon ägnar sig åt målning för att försörja sig och sonen och säger sig vara änka. Men det är inte sant, hon har flytt från sin man Arthur Huntingdon, som är alkoholist och sexuellt utsvävande.