Historie kapittel 1,2,3,

  • 7000 BCE

    Første Homo Sapiens - 300000 f.kr

    Første funn av Homo Sapiens - det tenkende mennesket. Artsnavnet på det moderne mennesket. kilde:
    Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 6800 BCE

    Livet som jegere og samlere 70.000 f.Kr - 10.00 f.Kr

    Homo sapiens levde som jegere og samlere fra omtrent år 70.000 f.kr til de slo seg ned og begynte å dyrke i jorda rundt 10 000 f.Kr.
    Menneskene på denne tiden levde trolig i grupper på 20-70 personer. Disse levde sammen i fellesskap på leting etter mat, og forflyttet seg i takt med årstidene og dyrevandringene. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 6700 BCE

    Jordbrukerrevolusjonen

    Rundt år 10 000 f.kr slo de aller fleste jegere og samlere seg permanent ned og begynte å dyrke i jorda. Dette skjedde trolig fordi isen i denne perioden trakk seg mer tilbake og villdyr som sau, kyr og griser dominerte skogen. Det har trolig også vokst hvete, bygg og rug fritt som ble tilgjengelig for menneskene. Etter hvert lærte menneskene å dyrke disse plantene selv på egne jorder og de hadde sine egne dyr. Dette var med på å gjøre at behovet for å flytte ble mindre. kilde:(boka)
  • 6500 BCE

    Den kognitive revolusjonen

    Menneskene gikk fra å videreføre ritualer fra generasjon til generasjon, til å finne på nye redskaper og væremåter. De lærte seg å bygge båter, begynte å bruke nål og tråd, og ble dyktigere jegere og krigere. I denne perioden dukker det også, for første gang i historien, opp hulemalerier og symbolske uttrykk for abstrakte tanker.
    Menneskene lever fortsatt som nomader.
    Som den israelske historikeren sa: Noe skjedde i hjernen til homo sapiens som gjorde at de for alvor ble et "tenkende menneske"
  • 6000 BCE

    Mesopotamia - sivilisasjonens vugge

    De første virkelige byene fra når menneskene begynte å slå seg permanent ned, fant sted i Mesopotamia rundt 6000 f.Kr. Byene ble dannet ved at mindre bosetninger rundt elva Eufrat og Tigris slo seg sammen til én større bosetning. Menneskene som bodde i dette området kalles for sumerere. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 3500 BCE

    Egypt - faraoenes rike

    Det er de gamle sivilisasjonene i Egypt som har etterlatt seg de mest spektakulære sporene. I områdene kan man finne spor etter enorme byggverk som hinter til at de må ha hatt en avansert teknologi i områdene. De eldste sporene fra den gamle sivilisasjonen er fra ca. 3500 år f.Kr. Dette var en by med navn Hierakonpolis, eller Nekhen og hadde trolig mellom 10 000 og 20 000 innbyggere. Kjernen i den egyptiske sivilisasjonen var den guddommelige faraoen. kilde: (boka, men ikke plass til å sitere)
  • 2000 BCE

    Palasskulturen i Hellas

    Oppstod på Kreta omkring 2000.f.Kr og var den første sivilisasjonen eller høykulturen vi kjenner til i Europa.
    Dette var en kultur med styringsapparat, sosial lagdeling, skriftspråk, felles lover og militærvesen.
    Kalles for den minoiske kulturen. Fantes før polisstatene. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 800 BCE

    Polissamfunnet

    Fremveksten av polisstater i antikkens Hellas. En polisstat var en uavhengig stat med egne styringsorganer og religiøse tradisjoner. Borgeren var mann, jordeier og kriger. Polisstatene lå som regel på en høyde og gjerne rundt en fjellknaus. Dette ga beskyttelse mot krigere.
    Største polisstaten i folketall var Athen. Mens den største geografisk var Sparta.
    kilde: https://snl.no/polis
    (boka, men ikke plass til å sitere)
  • Period: 800 BCE to 500

    Antikken

    Antikken varte fra ca 800 f.kr til ca.500 e.Kr. Grunnlaget for perioden er framveksten av de greske polisstatene. Storhetstid for gresk og romersk kultur. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 700 BCE

    Sparta

    Sparta var mer et oligarki, fåmannsvelde, enn et demokrati (som Athen var). I byen fantes det en folkeforsamling, et råd og to konger. Borgere over 30 år kunne møte i folkeforsamlingen. Kvinnene i Sparta kunne eie jord, hadde en viss utdanning og kunne drive med idrett. Sterkt militarisert polisstat - gutter var i militæret fra 7-30 år. Kilde: https://snl.no/Sparta
    Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 508 BCE

    Athen

    Stor by i det antikke Hellas. Hadde en befolkning på rundt 300 000 mennesker. Men det var kun menn over 18 år, med Athensk mor og far som hadde borgerrett og kunne delta i demokratiet. Kvinner ble ikke regnet som borgere. Det var altså bare 30 000 mennesker som ble regnet som borgere. Borgerne hadde folkeforsamlinger rundt 40 ganger i året på høyden Pnyx. Her ble alle viktige politiske avgjørelser tatt.
    kilde: https://snl.no/Athen
  • 490 BCE

    Athen beseiret Perserne første gang

    Perserne innvanderte de Greske polisstatene noen år før, og i 490 f.Kr lyktes athenerene å beseire perserne. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 490 BCE

    Perserkrigene

    Krigen mellom den persiske stormakten og de greske polisstatene på begynnelsen av 400 - tallet f.Kr. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 480 BCE

    Persernes andre forsøk på å erobre Hellas.

    Etter nederlaget 10 år tidligere prøvde Perserne på nytt å ta over områdene i Hellas. Over 300 soldater fra Sparta sørget for at gjennomtrengingen av Perserne ble forsinket. Likevel kom Perserne seg forbi og prøvde å erobre Athen. Her ble de stoppet i et stort sjøslag.
    Året etter tapte perserne på nytt og denne kampen foregikk på sletta Plataiai. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 431 BCE

    Peloponnesiske krigen (431 f.Kr - 404 f.Kr)

    400 f.kr var en tid preget av mye krig. I perioden 431-404 f.Kr kriget Athen og Sparta mot hverandre. Krigen kalles for den Peloponnesiske Krigen. Sparta vant over Athen etter mange år med hard kriging. Når Sparta vant fikk de lederstillingen blant grekerne. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 400

    Folkevandringstiden fra år 400-600

    I denne tidsperioden skjedde det store endringer i Europa. Det var en tid hvor mange folkegrupper flyttet på seg fra sine opprinnelige områder og slo seg ned i nye områder. Et eksempel på dette er hunerne som trengte inn i Europa fra øst og fordrev mennesker som bodde i områdene fra før av. Dette utløste en slags kjedereaksjon hvor mange folkegrupper byttet bosted. En annen kjent folkevandring på denne tiden var De germanske folkevandringene. kilde: (boka men ikke nok ord til å sitere)
  • 496

    Frankerriket

    Frankerriket strakk seg ut over områdene som i dag er Frankrike, Tyskland og deler av Italia og Østerriket. I 732 beseiret frankerne de arabiske styrkene og forhindret at deres landområdet fortsatte å ekspandere.
    Karl den Store ble leder for landet i 742 (før ham var faren Pipin, som utnevnte seg selv til konge). Karl den Store utvidet Frankerriket kraftig og erobret områder som i dag er Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits, Østerrike og Nord-Italia. Riket gikk i oppløsning etter Karls død.
  • 500

    Føydalisme som styresett

    Styringssystem som ble brukt i store deler av Europa i tidlig middelalder. På toppen av systemet tronet keisere og konger, og under dem fant vi vasaller. Vasallen stod under keiserens beskyttelse, og bidro til beskyttelse for bøndene som bodde i områdene til vasallene. Vasallene fikk utdelt landområdet, så kalt "len" fra kongene og beskyttet dette området. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 500

    Det østromerske rikets storhetstid

    Det østromerske riket hadde Keisere som øverste leder. Keiseren hadde øverste makta både politisk og religiøst. Storhetstiden i det østromerske riket kom med keiser Justinian på begynnelsen av 500-tallet. Justinian samlet et lovverk som han styrte byen utfra. Han hadde også en erobringspolitikk for å forsøke å gjenreise Romerriket. Byen sto gjennom mesteparten av middelalderen. kilde: (boka, men ikke nok ord til å sitere)
  • Period: 500 to 1500

    Middelalderen

    Middelalderen var en tidsepoke fra ca. år 500 - 1500. Middelalderen er tidsrommet som var mellom Det vestromerske rikets fall og nytiden i europeisk historie.
    I denne perioden var kristendommen den dominerende religionen, og kirken spilte derfor en stor og viktig rolle i samfunnet. Kunst, arkitektur og litteratur utviklet seg også i denne perioden.
    deles inn i tidlig middelalder (500-100), høymiddelalder (1000-1300) og senmiddelalder (1300-1500) kilde: (boka, men ikke nok ord til å sitere)
  • 570

    Det arabiske riket og Muhammeds åpenbaringer

    Det arabiske riket lå på den arabiske halvøya som for mesteparten besto av ørkenlandskap. Det var beduinstammer (nomader) som bodde i området. Det var i dette riket at profeten Muhammed fikk sin første åpenbaring (610) og religionen Islam oppstod.
    På 700-tallet ble det Arabiske Riket regnet som et imperium, men det var ikke før på 750-tallet at riket ble stort både økonomisk og kulturelt. kilde: boka, men ikke nok plass til å sitere
  • 1300

    Hundreårskrigen (midten av 1300-tallet til midten av 1400-tallet)

    Strid mellom England og Frankrike. Strid om hvem som skulle styre Frankrike, varte i rundt hundre år. Første krigen hvor krutt ble tatt i bruk. Dette gjorde det mulig å skyte kuler med kanoner og håndvåpen. Krigen endte med at Engelskmennene ble drevet ut av Frankrike i 1453. kilde: Haum, T. Martinsen, K.D, Moum, T, Teige, O. (2020) Alle tiders historie, fra de eldste tider til våre dager. Cappelen Damm.
  • 1347

    Svartedauden

    Svartedauden var en pandemi som rammet Europa fra og med 1349. Pesten regnes som innledningen til senmiddelalderen som varte fra ca. 1300-1500-tallet. Pesten kom med en bakterie med navn Yersinia Pestis som levde i blodet til lopper. Pesten ga oftest utslag som byllepest men lungepest var også en mulighet. Vi sier som regel at 1/3 av befolkningen i Norge døde. I Europa kan tallet ha vært mellom 50-80 millioner mennesker. kilde. https://snl.no/svartedauden
    + boka
  • Tor blir født

  • Karina blir født

    Historiens beste dag
    kilde: mamma