Història del 1930 a 2020

Timeline created by jmilan
In History
 • Pujada al poder de Hitler

  Pujada al poder de Hitler
  La pujada d'Adolf Hitler al poder va començar en setembre de 1919 a Alemanya quan es va unir al Partit Obrer Alemany. El 1920 va canviar el seu nom a Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), Partit Nacional Socialista Obrer Alemany, comunament denominat Partit Nazi. Finalment, en març del 1933 va terminar e seu poder.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. El Tractat va ser signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats. Va ser el tractat de pau més important, en què els aliats van acordar la pèrdua de les colònies alemanyes, la pèrdua de territoris de l'Imperi Otomà,
 • Eleccions municipals 1931

  Eleccions municipals 1931
  Tras la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, van nombrar a Juan Bautista Aznar president fins que en Abril del 1931 van fer unes eleccions las quals va guanyar els partits monàrquics en Avila, Burgos, Cadiz, Lugo, Orense, Palma de Mallorca, Pamplona, Soria i Vitoria. En la resta de municipis van guanyar els partits republicans.
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
  La proclamació de la Segona República Espanyola va consistir en la instauració el 14 d'Abril del 1931, va succeir a la monarquia borbònica d'Alfons XIII.
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  La constitució va ser aprovada el 9 de desembre del 1931 per les corts després de les eleccions generals espanyoles que van seguir a la proclamació de la Segona República i va estar fins al final de la guerra civil del 1939.
 • Reforma Agrària

  Reforma Agrària
  Va ser un conjunt de mesures polítiques, econòmiques, socials i legislatives impulsades per tal de modificar l'estructura de la propietat i producció de la terra en un lloc determinat. En els anys seixanta de segle XX es van concretar importants canvis agraris impulsats per diverses causes.
 • Reforma

  Reforma
  Va ser una llei espanyola aprovada durant el primer bienni de la Segona República Espanyola que otorgava a Catalunya per primera vegada un Estatut d'Autonomia que li permetia tenir un govern i un parlament propis.
 • Eleccions de 1933

  Eleccions de 1933
  Es va celebrar la primera volta de les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola per les Corts i van ser les primeres eleccions en las que les dones van votar.
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  Va ser un polític i militar espanyol, tinent coronel d'l'Exèrcit de Terra, president de la Generalitat de Catalunya i un dels fundadors dels partits Estat Català i Esquerra Republicana de Catalunya; va morir el 25 de desembre de 1933 amb 74 anys.
 • Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  Empresonament de Lluís Companys i el seu govern
  LLuís Companys va estar empresonat durant 30 anys pel delicte de rebel·lió militar a l'octubre de 1934, per alçar-se en armes contra la Segona República Espanyola,
 • Fets d'Octubre de 1934 a Astúries

  Fets d'Octubre de 1934 a Astúries
  La Revolució d'Astúries va ser una insurrecció obrera ocorreguda a Astúries al mes d'octubre del 1934 que formava part de la vaga general revolucionària conegut amb el nom de Revolució d'octubre de 1934.
 • Fets d'Octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d'Octubre de 1934 a Catalunya
  El 6 d'octubre de 1934 hi va haver a Barcelona la proclamació de l'Estat Català per part del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.EL 5 d'octubre s'hi va iniciar una vaga general, son coneguts com "fets del sis d'octubre".
 • Espanya es divideix en dos bàndols: els republicans i els insurrectes (o franquistes o nacionals)

  Espanya es divideix en dos bàndols: els republicans i els insurrectes (o franquistes o nacionals)
  En el 1936, Espanya es va dividir en dos bàndols, els republicans que eren els que manaven i els insurrectes, un bàndol que es va rebel·lar on manava el general Francisco Franco.
 • Revolta militar a Melilla i es Canàries

  Revolta militar a Melilla i es Canàries
  La revolta militar de Melilla va ser el primer moviment del cop d'Estat en Espanya, va significar l'nici de la Guerra Civil Espanyola.
 • Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil

  Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil
  Va ser el conflicte més sagnant que Europa occidental havia experimentat des del final de la Primera Guerra Mundial en el 1918. Aproximadament 200,000 persones van morir. Va durar del 1936 al 1939 (3 anys).
 • Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  El Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya va ser un entitat administrativa creada el 21 de juliol de 1936 pel president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.
 • Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)

  Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)
  Va ser una organització creada el 1936 a proposta de França i recolzada pel Regne Unit amb l'objectiu de verificar el grau de compliment del Pacte de No Intervenció, amb el qual es buscava evitar la intervenció estrangera a la Guerra Civil Espanyola i la internacionalització de l'conflicte a un moment de màxima tensió entre democràcies i dictadures a Europa.
 • Eix Romà-Berlin

  Eix Romà-Berlin
  Va ser un pacte d'amistat entre el Regne de Itàlia i a Alemanya nazi. La iniciativa va ser d'Itàlia ja que se estava enfrentant a una fort oposició en la Societat de Nacions amb motiu de les seves guerres d'ocupació a Somàlia i Abissínia (Etiòpia), d'auesta manera, va aconseguir el suport d'Alemanya que ja havia abandonat la Societat de Nacions en 1933. En maig de 1939, van integrar al Japó tras la firma del Pacte Tripartito el 27 de setembre de 1940.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Va ser un pacte entre Alemanya i Japó, es comprometien a protegir-se l'un de l'altre de la amenaça de la Internacional Comunista o Komintern, liderada per l'Unió Soviètica. Un any més tard, es van unir Itàlia i els governs d'Espanya i Hongria.
 • Els Fets del Maig de 1937

  Els Fets del Maig de 1937
  Els fets de maig fan referència a una sèrie d'enfrontaments ocorreguts entre el 3 i el 8 de maig de 1937 a diverses localitats de les províncies de Catalunya, amb epicentre a la ciutat de Barcelona, ​​durant la guerra civil espanyola.
 • Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor

  Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor
  Va ser un atac aeri realitzat sobre població civil basca el 26 d'abril de 1937, en el transcurs de la guerra civil espanyola, per part de la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionaria italiana, que combatien en favor del bàndol revoltat contra el govern de la Segona República Espanyola.
 • Anschluss

  Anschluss
  És una paraula alemanya que significa reunió, el Anschluss va ser un període de pressió política sobre Àustria, exercida per Alemanya, exigint la legalització de el partit nazi.
 • Bombardejos a Reus

  Bombardejos a Reus
  El primer bombardeig a Reus va ser el 9 d'abril de 1937 i l'últim el 15 de gener de 1939. Però els atacs més tràgics van ser els dels dies 21 i 24 de gener de 1938.
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  L'acord de Munich va ser aprobat i signat per els governs de Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya amb l'objectiu de solucionar la crisi de Sudetes
 • Avi Juan

  Avi Juan
  Va nèixer a Zaragoza, des de molt petit ja treballava ha estat treballant en diferents ciutats d'Espanya pero la més important va ser Gijón ja que va conèixer a la meva àvia i junts van decidir anar a viure a Zaragoza i formar una familia amb la meva mare i els meus tiets. Una anècdota que em va dir va ser que quan ell treballava a Madrid, la policia el van confondre amb un lladre i el van intentar detindre fins que van veure que ell no era el lladre, es va quedar molt espantat i no entenia res.
 • Entrada dels nacionals a Reus

  Entrada dels nacionals a Reus
  Les tropes comandades pel general colpista Yagüe, van ocupar Reus i Tarragona. el 15 de gener de 1939.
 • Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França
  Va ser el conjunt d'operacions militars que es van desenvolupar a Catalunya entre desembre de 1938 i febrer de 1939 dins de la guerra civil espanyola, van guanyar les tropes franquistes. Van arribar un total de 440.000 republicans a frança segons un informe oficial de març de 1939.
 • Final de la guerra

  Final de la guerra
  El fi de la guerra civil va arribar l'1 d'abril de 1939 amb l'última part de guerra firmat per el general Francisco Franco, la guerra la va guanyar el bàndol de Franco.
 • Pacte d'Acer

  Pacte d'Acer
  Va ser signat per Galeazzo Ciano per part d'Itàlia i Joachim von Ribbentrop per part d'Alemanya. Adolf Hitler volia envair Polònia, però volia comptar amb aliats a Europa, amb l'objectiu de desanimar al Regne Unit i França de declarar-li la guerra. A més de les similituds entre el feixisme italià i el nazisme alemany,.
 • Guerra Llampec

  Guerra Llampec
  Alemanya posava en marxa el pla per a la invasió de Polònia, en el que va suposar l'inici de la Segona Guerra Mundial a Europa i la primera aplicació real sobre el camp de batalla de la Blitzkrieg (guerra llampec en alemany).
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  Van començar a envair Polònia l'1 de setembre de 1939 amb el plà Fall Weiss. L'exèrcit polonès va ser fàcilment derrotat, al no poder fer front a les superiors tropes germàniques que estaven usant la seva famosa tècnica anomenada blitzkrieg (guerra llampec), es basava en el moviment ràpid dels blindats. FInalment, el 6 d'octubre de 1939 Polònia va decidir rendir-se.
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  Com a resultat de la derrota dels exèrcits Aliats en la batalla de França, es va signar un armistici el 22 de juny de 1940 a Compiègne. Sota les seves condicions, el nord i oest de França van ser ocupades per la Wehrmacht (exèrcit alemany), la resta la regnaba el govern Francés. El 8 de novembre de 1942, els alemanys i italians van ocupar immediatament la part lliure que quedava de França. L'alliberament de França va començar el 6 de juny de 1944.
 • Atac a Pearl Harbor

  Atac a Pearl Harbor
  Atac per sorpresa de l'aviació japonesa a la base naval nord- americana de Pearl Harbor
 • Avia Pilar

  Avia Pilar
  Va nèixer a Fuentesaúco, Zamora on va passar tota la seva infantesa fins que als vint anys va decidir anar a viure a Zaragoza on va conèixer al meu avi i va formar una familia amb el meu pare i la meva tieta. Una de les anècdotes que em va contar va ser que una vegada juugant amb les seves amigues per Fuentesaúco, es va perdre pel poble durant 1 hora fins que la mare d'una amiga seva la va trobar, em va dir que en el moemnt, es va espantar molt pero avui dia es una anècdota que li fa gràcia.
 • Period: to

  República d'esquerres

  Va ser un partit polític fundat per Manuel Azaña que va tenir un paper important durant la segona guerra mundial i al començament de la guerra civil.
 • Period: to

  Segona República Espanyola

  La Segona República és divideix en tres parts. El primer bieni on presidia Manuel Azaña( esquerra). El segon bieni conegut com bieni negre, presidia el Partit Republicà Radical de Alejandro Lerroux ( dreta). En la tercera etapa, va guanyar en les eleccions generals de 1936 el Front Popular, només va regnar durant 5 mesos perquè hi va haver el cop d'estat.
 • Period: to

  República de dretes

  La república de dretes va formar part de la segona etapa de la Segona República Espanyola. La entrada de CEDA ( coalició espanyola de partits catòlics i de dretes) va provocar una revolució coneguda com la Revolució d'octubre de 1934. Durant aquesta etapa es van formar 8 governs en 2 anys i van presidir 3 presidents diferents ( Alejandro Lerroux, Ricardo Samper i Joaquín Chapaprieta) aquests governs tenien uns 3 mesos de vida de promedi.
 • Period: to

  El Front Popular

  El 16 de febrer va aconseguir guanyar les últimes eleccions durant la Segona República abans del cop d'estat que provocaria la Guerra Civil. Durant aquesta tercera i última etapa, van presidir Manuel Azaña, Santiago Casares Quiroga i José Giral. Els governs de la República van ser representats dels princpals partits del Front Popular i el Front d'Esquerres.
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  Va començar amb el cop d'estat els dies 17 i18 de juliol. És dividien en dos bàndols, el bàndol republicà ( els seus aliats eren la Unió Soviètica i Mèxic) i el bàndol revoltat ( els seus aliats eren la alemanya nazi de Hitler, la Itàlia fascista i Portugal). L'1 d'abril de 1939 va acabar la Guerra Civil amb un total de 500.000 morts, aquesta guerra va provocar una crisi econòmica molt greu.
 • Period: to

  Dictadura del general Franco

  Des de la fi de la guerra civil fins el dia de la seva mort. Espanya va viure la dictadura del general Franco.En els anys 40, unes 485.000 persones van marxar a l'auxili. En els 50, durant la Guerra Fría, la posició geogràfica d'Espanya i la seva dictadura militar, es van convertir estrat'egics per als Estats Units i els seus aliats europeus contra la Unió Soviètica.En els 60 i principis dels 70, Espanya va millorar econòmicament, però la llibertat de les persones no milloraba.
 • Period: to

  República d'esquerres

  La Segona Guerra Mundial va començar el dia 3 de septembre de 1939, després que les tropes de Hitler van envair Polònia.França i el Regne Unit van declarar la guerra a Alemanya.
 • Period: to

  Catalunya, Comunitat Autònoma

  Catalunya és una comunitat autònoma de Espanya que limita amb França, Andorra, el Mar Mediterrani i Aragó ( una altre comunitat autònoma) actualment compta amb un total de 7.543.825 habitants, la seva capital Barcelona, té 4.895.876 habitants.
 • Period: to

  Transició Democràtica

  Va ser el període comprès entre la fi de la dictadura franquista i el restabliment de les institucions democràtiques a Espanya. Quan va morir Franco, es va nomenar per substituir-lo com a cap d'estat a Joan Carles de Borbó, el 22 de novembre de 1975.
 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

  Després de la mort de Franco, el 22 de novembre del mateix any Joan Carles I es va proclamar rei d'Espanya. El paper de rei en la Transició espanyola i la seva intervenció durant l'intent de cop d'Estat del 1981, el seu suport a la unitat europea i la seva contribució, han sigut causa de diversos homenatges, reconeixements, premis i guardons internacionals. L'any 2014 va dimitir, el va suplir l'actual rei Felip VI.
 • Period: to

  Regnat de Felip VI

  El 20 de desembre del 2015 van celebrar eleccions generals, les primeres amb Felipe VI com a rei. Van ser convocades pel rei. Les va guanyar Mariano Rajoy. El 6 de setembre de 2017, el Parlament de la comunitat autònoma de Catalunya va aprovar la convocatòria d'un referèndum no vinculant sobre la independència de Catalunya considerat il·legal per la Constitució espanyola de 1978. El 3 d'octubre va pronunciar el rei un discurs per a tots els espanyols.