Historia 1930 al 2020

 • Assassinat del general Prim

  Assassinat del general Prim
  Quan el cotxe de cavalls en què viatjava el general Prim sortia del carrer del Turco, a Madrid, tres cotxes bloquejaren al de Prim i uns individus armats amb trabucs varen obrir foc després d'encerclar el vehicle. Els trets varen ser a boca de canó sobre Prim i els dos altres ocupants. El general va rebre ferides a l'espatlla, el braç i la mà. Tot i que les ferides de Prim no eren massa greus, el fet que se l'infectessin li va provocar la mort tres dies després.
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XII

  Fill oficialment de la reina Isabel II i el rei consort Francesc d'Assís de Borbó, amb l'inici del seu regnat va acabar la Primera República i va començar el període conegut com a Restauració. Després de la seva mort prematura als vint-i-set anys, víctima de la tuberculosi, va ser succeït al tron ​​pel seu fill pòstum, Alfons XIII, la minoria d'edat del qual va estar encapçalada per la regència de la seva mare, la reina vídua Maria Cristina.
 • Manifest de Sandhurst

  Manifest de Sandhurst
  El Manifest de Sandhurst va ser un manifest de caràcter polític signat pel llavors príncep Alfons de Borbó (futur rei Alfons XII d'Espanya), mentre es trobava a l'exili cursant estudis a la britànica Reial Acadèmia Militar de Sandhurst, d'aquí el nom amb el que va ser conegut. Va ser fet públic al 1874, tres dies després que el príncep hagués complert els disset anys i va ser redactat amb cura per Antonio Cánovas del Castillo, el líder de l'alfonsisme a l'interior d'Espanya.
 • Period: to

  Restauració Borbònica

  La restauració borbònica va ser la revolta de la dinastia amb Alfons XII a la corona (fill d'Isabel II). Va ser possible gràcies a un procés doble:
  -L'actualització política
  - Pronunciament militar
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  El General Martínez Campos va proclamar Alfons de Borbó, fill de la Reina exiliada Isabel II, com a Rei d'Espanya. S'obria, així, un període històric conegut com la Restauració, que va ser l'etapa política més estable del liberalisme espanyol del segle XIX, i l'artífex del qual va ser Antonio Cánovas del Castillo.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

  La Regència de Maria Cristina d'Habsburg és el període del regnat d'Alfons XIII d'Espanya en què a causa de la minoria d'edat del rei Alfons XIII la prefectura de l'Estat va ser exercida per la seva mare Maria Cristina d'Habsburg-Lorena.
 • Assassinat de Cánovas del Castillo

  Assassinat de Cánovas del Castillo
  L'assassinat de Cánovas del Castillo va tenir lloc el 8 d'agost de 1897 al balneari de santa Àgueda (Guipúscoa) on el president del govern espanyol Antonio Cánovas del Castillo passava uns dies de descans i va ser obra de l'anarquista italià Michele Angiolillo, que va ser immediatament detingut, jutjat i executat. Durant el consell de guerra, Angiolillo va justificar l'assassinat com una venjança per les tortures del procés de Montjuïc.
 • Pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines

  Pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines
  El 10 de desembre de 1898, després de signar el Tractat de París (1898), Espanya va perdre la sobirania sobre Cuba, Puerto Rico i les Filipines a favor dels EUA A més cedeix les altres places de sobirania espanyola a les Índies Occidentals i l'illa de Guam a les Marianes.
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XIII

  Alfons XIII de Borbó, que des del mateix moment del seu naixement el maig del 1886 ja va ser rei, ja que el seu pare Alfons XII havia mort cinc mesos abans. Al maig de 1902 quan va complir els setze anys i va jurar la Constitució de 1876 va iniciar el seu regnat personal va perllongar fins al 14 d'abril de 1931, data en què va haver de marxar a l'exili en haver-se proclamat la Segona República
 • Tractat d’Algesires

  Tractat d’Algesires
  L'Acta Final de la Conferència, de 7 d'abril de 1906, reconeixia la sobirania del sultà, la independència i la integritat territorial del Marroc i el principi de llibertat econòmica i en l'accés als recursos del país, cosa que corresponia a les demandes alemanyes internacionalització.
 • La Setmana Tràgica

  La Setmana Tràgica
  Es coneix com a Setmana Tràgica les revoltes populars que succeïren a Barcelona, i altres ciutats industrials catalanes, entre el 26 de juliol i el 2 d'agost de 1909.El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc, on el dia 9 de juliol havia començat la Guerra de Melilla.
 • El Desastre d’Annual

  El Desastre d’Annual
  El desastre d'Annual va ser una greu derrota militar espanyola a la guerra del Rif i una important victòria per als rebels rifenys comandats per Abd el-Krim. Es va produir entre el 22 de juliol i el 9 d'agost del 1921, prop de la localitat marroquina d'Annual, situada entre Melilla i la badia d'Alhucemas.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Es va suspendre la Constitució, es van dissoldre els ajuntaments, es van prohibir els partits polítics, es van crear els Somatenes com a milícies urbanes i es va declarar l'estat de guerra.
 • Cop d’Estat de Primo de Rivera

  Cop d’Estat de Primo de Rivera
  El cop d'Estat de Primo de Rivera va tenir lloc a Espanya entre el 13 i el 15 de setembre de 1923 i va estar encapçalat pel llavors capità general de Catalunya Miguel Primo de Rivera
 • Period: to

  La Segona República

  La Segona República espanyola va ser el règim democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril del 1931, data de la seva proclamació, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII, i l'1 d'abril del 1939, data del final de la Guerra Civil, que va donar pas a la dictadura franquista.
 • Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República (el 14//1931)

  Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República (el 14//1931)
  La proclamació de la Segona República espanyola va consistir a la instauració el 14 d'abril de 1931 del nou règim polític republicà que va succeir a la monarquia borbònica d'Alfons XIII, que havia quedat «deslegitimada» en haver permès la dictadura de Primo de Rivera (1923- 1930) fracassada en el seu intent de tornada a la «normalitat constitucional» amb la dictablanda del general Berenguer (1930-1931).
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  rancesc Macià i Llussà, Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859. Barcelona, 25 de desembre de 1933, va ser militar, polític independentista català i President de la Generalitat de Catalunya, conegut popularment com l'Avi. Proclamà la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica
 • La Revolució d’Octubre de 1934 a Astúries

  La Revolució d’Octubre de 1934 a Astúries
  La Revolució d'Astúries de 1934 va ser una insurrecció coordinada entre les diferents forces d'esquerres asturiana, entre els objectius principals de les quals es xifraven l'abolició del sistema republicà establert per la Constitució de 1931 i la substitució per un règim socialista.
 • La Revolució d’Octubre de 1934 a Catalunya

  La Revolució d’Octubre de 1934 a Catalunya
  El 6 d'octubre del 1934 va tenir lloc a Barcelona la proclamació de l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola per part del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.
 • Period: to

  La Guerra Civil

  Es coneix com la Guerra Civil Espanyola o també la Guerra d'Espanya a un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a aquest país entre el 17 de juliol de 1936 i l'1 d'abril de 1939. Va enfrontar el govern legítimament constituït de la Segona República Espanyola, contra diverses faccions de l'exèrcit espanyol insurrecte.
 • Aixecament Militar del 18/07/1936

  Aixecament Militar del 18/07/1936
  Durant els 36 anys que van seguir al final de la guerra civil, que va acabar l'1 d'abril del 1939, cada 18 de juliol era festa nacional. Es commemorava el dia de “l'Alçament nacional”