Timetoast 1

Història del 1930 al 2020

 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Aquest tractat va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la !a Guerra Mundial i que va posar fi als combats. Va suposar una reconstrucció territorial d'Europa (dels seus territoris).
 • Period: to

  Avi matern: Jaume Serra Mas

  Va néixer a Reus. Va treballar en un hotel molt em,blemàtic de Reus, l'Hotel de Londres de la Plaça del Prim. Es va morir la seva germana d'11 anys quan ell tenia 12 anys. Va patir als 20 anys l'enfermetat de pleura i va haver d'estar més d'un any sense poder sortir de casa.
 • Period: to

  Segona República Espanyola

  La Segona República Espanyola va ser el règim polític democràtic que va donar pas després de la Guerra Civil Espanyola a la dictadra del General Franco.
 • Period: to

  República d'esquerres

  Amb l’aprovació de la Constitució de 1931 s’iniciava una nova etapa en la qual les forces republicanes d’esquerra i els socialistes van impulsar un ambiciós programa de reformes democràtiques.
 • Eleccions municipals 1931

  Eleccions municipals 1931
  Gràcies a aquestes eleccions es va instaurar la Seguna República després de la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera. Les eleccions es van fer per demostrar el suport a la monarquia, però van sortir guanyadors amb diferència els republicans.
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
  Després de les eleccions municipals del dia anterior, van sortir guanyadors els republicans. Així, Espanya es va convertir de monàrquica a republicana. El comitè revolucionari republicà va donar un comunicat de la instauració de la República.
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  La Constitució va ser la primera reforma del govern republicà d'Espanya. La Constitució contenia temes com la república democràtica, l'Estat Integral, la sobirania popular, el sufragi universal masculí, l'estat aconfessional, el parlament unicameral, els drets fonamentals, com la llei de divorci, la llibertat d'expressió... i la possibilitat de socialitzar la propietat.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  Va ser un procés polític que pretenia treure la desigualtat que hi havia entre els pagesos de pobles i la societar. Es va resoldre aquest problema repartint els latifundis amb tots els jornalers. Això no va ser prou per satisfer als jornalers.
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  Aquest Estatut va ser el primer redactat a Catalunya. Popularment es coneixia com Estatut de Núria, però en realitat es deia Estatut d'Autonomia de Catalunya. Va ser impulsat pel president francesc Macià.
 • Period: to

  República de dretes

  La república de dretes va ser una coalició de partits polítics de dretes. Es va crear durant el bienni progressista de la Segona República Espanyola, i va arribar al govern durant l'anomenat bienni conservador o bienni negre.
 • Pujada al poder de Hitler

  Pujada al poder de Hitler
  Després d'un incendi de Reichstag Hitler va tenir la oportunitat de aconseguir el poder ja que a les eleccions no hi va haver cap majoria absoluta.
 • Eleccions del 1933

  Eleccions del 1933
  En aquestes eleccions van guanyar els de dretes, el partit polític de la CEDA (Confederació Espanyola de dretes Autònomes). Aquestes eleccions van donar pas al bienni negre.
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  El president Francesc Macià va morir per apendicitis i va ser substituït per Lluís Companys. El seu cor es va posar en una urna junt amb el seu cos.
 • Fets d’Octubre de 1934 a Astúries

  Fets d’Octubre de 1934 a Astúries
  Va ser una insurreció obrera a Astúries. Es va instaurar un règim socialista, i es va proclamar la República Socialista.
 • Fets d’Octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d’Octubre de 1934 a Catalunya
  El sis d'octubre es va proclamar l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola quan estava al poder el president Lluís Companys. Aquest fet és conegut com "Fets del sis d'octubre".
 • Period: to

  Àvia paterna: Rufina Burgueño Macías

  Va néixer a Garrovillas de Alconétar, Cáceres. Va emmigrar molt jove a Reus, seguint a la seva família.
 • Period: to

  Àvia materna: Montserrat Altés Rovira

  Va néixer a Reus. Va patir molta gana durant la guerra civil i la postguerra. Tenia records dels tres anys dels bombardejos i recordava que s'havien d'amagar als refugis. Eren 7 germans. Va treballar a la fàbrica de tel·lars. Es va quedar viuda molt jove, als 35 anys.
 • Eix Roma - Berlin

  Eix Roma - Berlin
  Aquest terme va ser utilitzat per primera vegada per Benito Mussolini, referint-se a un eix que van formar al firmar un tractat de pau entre Italia i després entre alguns altres estats.
 • Pacte de no-intervenció

  Pacte de no-intervenció
  Va ser un comité creat per França que acordava no intervenir en la Guerra Civil Espanyola per part de cap país europeu estranger. No va ser complert per alemanya, italia, Portugal ni per la Unió Soviètica.
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar als republicans amb els nacionals, que van ser els que es van revoltar.Va ser una guerra molt dura i que va deixar moltes seqüeles a Espanya.
 • Period: to

  El Front Popular

  El Front Popular va ser un pacte de coalició electoral signat pels partits polítics per presentar-se a les eleccions. Va guanyar el Front Popular i va implantar sobretot millores en la igualtat social.
 • Revolta militar a Melilla i les Canàries

  Revolta militar a Melilla i les Canàries
  Aquesta revolta va significar l'inici de la Guerra Civil Espanyola. Va passar perquè els nacionals, els de dretes, volien treure del poder als republicans, que eren els que estaven liderant Espanya.
 • Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil

  Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil
  L'exèrcit dels Nacionals liderats per Francisco Franco van generar la Guerra Civil, que va acabar amb l avictoria de Franco i amb una dictadura a Espanya del General Franco.
 • Espanya es divideix en dos bàndols

  Espanya es divideix en dos bàndols
  Espanya es va quedar divivida en dos bàndols, els nacionls, que eren els que s0havien revoltat i volien aconseguir el poder sobre Espanya, i els Republicans, que eren els que estaven al poder d'Espanya abans de la Guerra Civil, però que tenien menys armament i menys homes a l'exèrcit que els nacionals. Aquesta és una de les raons de per què van perdre la guerra els Republicans.
 • Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya

  Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya
  La revolta militar va triunfar a tot Espanya menys a Catalunya, que va quedar en mans de les milícies obreres.
 • Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  Va ser creat pel president de Catalunya Lluís Companys per enfrontar-se a l'exèrcit militar dels nacionals per no deixar-los passar a Catalunya.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Va ser firmat entre Japó i Alemania (nazis). En aquest pacte es comprometien a salvar-se els uns als altres contra els atacs de la Unió Soviètica. Uns anys més tard va ser firmat una altra vegada.
 • Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor

  Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor
  Va ser un atac aeri realitzat sobre Gernika per part de la Legión Cóndor.
 • Els Fets del Maig de 1937

  Els Fets del Maig de 1937
  En aquest període es van enfrontar a Catalunya els anarquistes i Trotskistes, i el govern de la República i la Generalitat de Catalunya per un altre. Va ser el punt final de le Revoució Espanyola.
 • Anschluss

  Anschluss
  Aquesta paraula va ser utilitzada per referir-se a la fusió d'Àustria i Alemanya (nazis) en una sola nació. Es considera com un anex expansionista de Hitler. Alguns estats van considerar que Hitler havia quebrantat el tractat de pau de Versalles.
 • Bombardejos a Reus

  Bombardejos a Reus
  En total van caure 72 bombes damund de Reus, amb 2 bombardejos seguits. Tota la ciutat va quedar destrossada.
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Va ser un acord firmat entre el Regne Unit, França, Italia i Alemanya amb l'objectiu de solucionar la Crisis de los Sudetes (una crisis que consistia en que uns alemanys (una minoria Ètnica) vivien en determinades zones de Bohemia, Moravia i Silesia que havien format part de l'Imperi Austriohongarès.
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  La invasió de Polònia van ser una sèrie de batalles que es van produïr durant la Segona Guerra Mundial. Al intentar reconstruïr l'Imperi Alemany Hitler es va voler apoderar d'algunes ciutats de Polònia. Es va utilitzar la tàctica de la Guera Llampec (Blitzkrieg).
 • Period: to

  Dictadura del General Franco

  Francisco Franco va ser militar i dictador d'Espanya. Va ser qui va donar el cop d'estat contra els republicans durant la Guerra Civil. Es va proclamar jefe de la Falange Española. Quan va acabar la Guerra va instaurar una dictadura de règim semifascista.
 • Entrada dels nacionals a Reus

  Entrada dels nacionals a Reus
  L'exèrcit nacional va ocupar Valls primer, i després van bombardejar Tarragona i la van ocupar.
 • Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França
  Quan els nacionals van aconseguir ocupar Catalunya, molts republicans van exilir-se a França entrant per Cervera, Petrús, la carretera de Girona, el coll d'Ares, a la carretera de Ripoll a Prats de Molló, i la Guingueta d'Ix, a la Cerdanya.
 • Final de la guerra

  Final de la guerra
  La Guerra Civil Espanyola va acabar amb la victòria dels nacionals amb el Genera Francisco Franco al poder d'Espanya. Després dela Guerra Civil Franco es va quedar al poder i va haver-hi una dictadura a Espanya fins el 1975, quan es va morir.
 • Pacte d'Acer

  Pacte d'Acer
  Va ser un acord polític-militar firmat a Berlín entre els ministres de relacions d'Itàlia i Alemanya, on es jurava suport entre ells en cas que hi hagués guerra. Aquest acord es va posar en pràtica al començar la Segona Guerra Mundial, on es van donar suport mutu (es van aliar).
 • Guerra llampec

  Guerra llampec
  Va ser una guerra on es va utilitzar una tàctica militar per part dels alemans (Blitzkrieg) que consistia en un bombardeig inicial seguit de l'ús de forces mòbils atacant amb velocitat i sorpresa. Es va adaptar després per la Primera Guerra Mundial.
 • Period: to

  Avi patern: Casimiro Díaz Robledo

  Va néixer a Bienvenida, Badajoz. Va sortir del seu poble per fer el servei militar a Madrid i ja no va tornar al seu poble, i va trobar prosperitat a Reus.
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  França va intentar atacar Alemanya però va ser un fracàs, i després Alemanya va aprofitar per atacar i invaïr França. itàlia també es va unir i va invaïr un troç de França.
  Al cap d'un temps França es va tornar a lliberar.
 • Period: to

  Batalla d'Anglaterra

  Va ser combatida únicament per forces aèries. Va ser una guerra dels Alemanys Nazis, que van ser derrotats al fracasar en una estratègia.
 • Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  Lluís Companys va ser detingut per la policia militar alemanya. Després va ser condemnat a mort i el van afusellar.
 • Period: to

  Guerra del desert

  Va començar a Líbia, on Itàlia i Gran Bretanya es van enfrontar. Alemanya va planejar anar a Líbia, al estar aliat amb Itàlia, però els contraris van respondre i els van espitjar fins a Túnez.
 • Period: to

  Operació Barba-roja

  Alemanya volia atacar a Gran Bretanya, però tenien un pacte de no-agressió. El va aprofitar per atacar-los amb tot el que tenia, un munt d'homes, i moltes màquines d'artilleria. Alemanya els va atacar per tres llocs simultàniament. Al arribar més a prop del centre de la capital, hi va haver més resistència i al final Hitler va ordenar la retirada, que els de la Unió Soviètica van aprofitar pel contraatac.
 • Atac a Pearl Harbour

  Atac a Pearl Harbour
  Va ser un atac sorpresa dels japonesos contra la base naval d'Estats Units. Aquest atac va produïr que Estats Units entrés a formar part de la Segona Guerra Mundial. Japó va aconseguir la victòria mab un mínim de ferits, a diferència dels estadounidens, que va tenir moltes baixes de tropes i de material (vaixells).
 • Period: to

  Batalla de Guadalcanal

  Va ser una sèrie de batalles durant la Segona Guerra Mundial. Els japonesos van construïr un aeroport a l'illa de Guadalcanal, però els americans, australians i neozelandesos van decidir atacar i prendre l'aeroport abans que en finalitzessin les obres. Després els japonesos van contraatacar i van destruïr diferents vaixells, però no es van quedar amb l'aeroport.
 • Period: to

  Batalla de Stalingrad

  Va ser una batalla decisiva on l'Alemanya Nazi i els seus aliats es van enfrontar a la Unió Soviètica. Va ser una de les batalles més sagnants de la història. DEsprés d'aquesta batalla les tropes Alemanyes perden molta força i no aconseguiran guanyar cap més batalla a l'est.
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Van ser les primeres operacions de la invasió de Normandia feta pels britànics, americans, canadienses i francesos. Va ser una operació on feia falta molt de material, transpotat per avions i vaixells des del Regne Unit fins a Normandia. El desembarcament va tenir lloc entre l'estuari del Sena i la Península de Cotentin.
 • Derrota del Tercer Reich

  Derrota del Tercer Reich
  Adolf Hitler va haver de rendir-se per la derrota de la Unió Soviètica. Hitler es va siucidar en el seu búnker i el es va posar al càrrec de l'Alemanya Nazi es va rendir envers la Unió Soviètica. Va ser el final de l'Alemanya Nazi.
 • ONU

  ONU
  La ONU té la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans.
 • Period: to

  Conferència de Potsdam

  La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units. Stalin, Churchill i Truman havien acordat decidir com administrarien Alemanya. Els objectius de la conferència també incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
 • Period: to

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Es van produïr pel govern dels Estats Units. 70.000 persones a Hiroshima i 40.000 persones a Nagasaki van morir instantàniament. Alguns diuen que va servir per escurçar la Segona Guerra Mundial, amb la rendició del Japó. Però altres siuen que va ser inútil ja que va matar a molts civils.
 • Period: to

  Judici de Nuremberg

  Va ser el procés de Nuremberg dut a terme per les potències aliades contra 24 dels principals líders del Tercer Reich acusats de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat.
 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

  Joan Carles I va ser rei d'Espanya després de la mort del General Franco. És considerat l'autor de la transició d'un estat franquista a un estat constitucional.
 • Period: to

  Catalunya, Comunitat Autònoma

  Després de que acabés la dictadura del General Franco Catalunya es va convertir en una comunitat autònoma.
 • Period: to

  Transició democràtica

  La transició democràtica és el període comprès entre la fi de la dictadura franquista i el restabliment de les institucions democràtiques a Espanya.
 • Period: to

  Regnat de Felip VI

  El regnat de Felip VI va començar quan el seu pare, Joan Carles I, va abdicar la Corona. Actualment és el rei d'Espanya.