Historia

Història del 1930 al 2020

 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles va ser un tractat de pau que es va signar a la fi de la Primera Guerra Mundial per més de cinquanta países.Este tractat va acabar amb l'estat de guerra entre Alemanya i els Aliats de la Primera Guerra Mundial.Culpant a Alemanya la causa directa de la Primera Guerra Mundial. . El Tractat de Versalles va entrar en vigor el 10 de gener de 1920.
 • Period: to

  República d' esquerres

 • Eleccions municipals de 1931

  Eleccions municipals de 1931
  Van determinar l'adveniment de la Segona República Espanyola.
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
  La proclamació de la Segona República Espanyola va consistir en la instauració de el nou règim polític republicà que va succeir a la monarquia borbònica d'Alfons XIII, que havia quedat deslegitimada »a l'haver permès la dictadura de Primo de Rivera fracassada en el seu intent de tornada a la normalitat constitucional
 • Period: to

  Segona República

  La Segona República Espanyola fou e règim polític democràtic que va existir a Espanya.
 • La constitució de 1931

  La constitució de 1931
  Després de la proclamació de la República, el nou govern va establir un Estatut provisional. Tenia un fort caràcter democràtic i progressista, això ja es feia evident en l’article primer del títol preliminar, el qual definia Espanya com “una república de treballadors de totes les classes, que s’organitza en un règim de llibertat i de justícia” establia que tots els poders emanaven del poble i l’organització de l’Estat en una configuració integral.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  pretenia resoldre un problema: desigualtat social que existia, gairebé dos milions de jornalers sense terres vivien en condicions miserables. El mètode que finalment es va escollir per a resoldre el problema va ser l'expropiació amb indemnització d'una part que serien lliurats en petits lots de terra als jornalers. No obstant això, per diverses raons, la reforma no va aconseguir satisfer les expectatives que els jornalers havien posat en ella.
 • Reforma religiosa i escolar

  Reforma religiosa i escolar
  Religiosa: es el conflicte que va sorgir entre la jerarquia de l'Església catòlica i els sectors socials que la recolzaven, d'una banda, partidaris de mantenir la posició que ostentava durant la Monarquia; i els governs i partits que defensaven la radical separació de l'Església i l'Estat.
  Escolar :Un dels primers objectius va ser l'eradicació de l'analfabetisme a través de l' acreixement de centres docents públics.
 • Reforma

 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  Va ser una llei espanyola aprovada durant el primer bienni de la Segona República Espanyola que atorgava a Catalunya per primera vegada un Estatut d'Autonomia que li permetia tenir un govern i un parlament propis, i exercir determinades competències
 • Eleccions 1933

  Eleccions 1933
  Es va celebrar la primera volta de les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola per les Corts i van ser les primeres en què les dones van exercir el dret a vot. Les eleccions van donar una majoria parlamentària als partits de centredreta i de dretes, donant-se inici a l'anomenat bienni radical-cedista o bienni negre entre 1933 i 1936
 • Period: to

  República de drets

 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  Va ser un polític i militar espanyol d'ideologia republicana i independentista catalana, tinent coronel d'l'Exèrcit de Terra, president de la Generalitat de Catalunya i un dels fundadors dels partits Estat Català i Esquerra Republicana de Catalunya.
 • Fets d' Octubre de 1934 a Astúries

  Fets d' Octubre de 1934 a Astúries
  Va ser una insurrecció obrera ocorreguda a Astúries al mes d'octubre de 1934 que formava part de la vaga general revolucionària i el moviment armat organitzat pels anarquistes a tot Espanya i que només va arrelar a Astúries, a causa fonamentalment que allà l'anarquista CNT sí es va integrar.
 • Ascens de Hitler al poder

  Ascens de Hitler al poder
  Degut a la crisis del 29, es genera un malestar social que fa que la gent voti als partits més extremistes.
  Al 1933 es fan unes eleccions que guanya el partit nazi i a Hitler el fan cabdill.
  1934 Hitler es fa líder i cabdill de la dictadura alemanya.
 • Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  Empresonament de Lluís Companys i el seu govern
  Companys i el seu govern van acabar detinguts i empresonats al vaixell Uruguay, fondejat al port de Barcelona, ​​entre els més de 7.000 detinguts, es trobava també Enric Pérez Farràs, cap dels Mossos d'Esquadra. A Companys sel va condemnar a 30 anys de presó per un delicte de rebel·lió, dels quals va complir un i mig al penal del Port de Santa Maria (Cadis).
 • Fets d' Octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d' Octubre de 1934 a Catalunya
  va tenir lloc a Barcelona la proclamació de l'Estat Català dins de la «República Federal Espanyola» per part de president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Aquests fets s'enquadren dins de la vaga general revolucionària iniciada el dia 5 d'octubre i són posteriors a l'entrada de la CEDA el 4 d'octubre en el govern de la República.
 • Espanya es divideix en dos bàndols : els republicans i els insurrectes (o franquistes o nacionals).

  Espanya es divideix en dos bàndols : els republicans i els insurrectes (o franquistes o nacionals).
  La revolta triomfa en unes zones i fracassa en altres. Això provoca la divisió d'Espanya en dues zones, la qual cosa origina la guerra civil
 • Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)

  Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)
  Comitè creat per iniciativa francesa, sota forta pressió diplomàtica de govern britànica, l'objectiu va ser evitar la intervenció estrangera en la guerra civil espanyola. El 8 d'agost de 1936, Itàlia i Alemanya es van adherir a l'pacte.
 • Period: to

  Front Popular

 • Period: to

  Guerra Civil

  La guerra civil espanyola o va ser un conflicte bèl·lic que més tard repercutiria també en una crisi econòmica que es va desencadenar a Espanya després del fracàs parcial de l'cop d'Estat de l'17 i 18 de juliol de 1936
 • Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil

  Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil
  El 18, els rebels es van alçar a Sevilla, Còrdova i Granada, però la clau va ser matinada de l'19, Quan es van unir Valladolid, Burgos i Saragossa.
 • Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya

  Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya
  L'exèrcit rebel va trencar en dos el front republicà en ocupar Vinaròs, el que aïlla a Catalunya de la resta del territori republicà (constituït ja només per València i la zona central). La derrota dels exèrcits Republicans a la batalla de l'Ebre va permetre l'ocupació de Catalunya per les tropes encapçalades pel general Franco entre 1938 i 1939. La victòria total de l'Generalísimo supusó al final de l'autonomia catalana i l'inici d'una llarga dictadura.
 • Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  ser un entitat administrativa creada pel president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys sota la pressió exercida per les centrals sindicals anarquistesque havien capitalitzat la lluita obrera als carrers de Barcelona en un intent de doblegar els militars revoltats contra la Segona República Espanyola i en el context de la Revolució Espanyola de 1936.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Va ser un tractat signat per Alemanya i el Japó en el qual es declarava l'hostilitat de tots dos països a el comunisme i la Internacional Comunista. A ell es va unir un any més tard la Itàlia de Mussolini. El 1939 ho va fer l'Espanya de Franco.
 • Eix roma-Berlín

  Eix roma-Berlín
  Les potències de l'Eix formaven el bàndol que s'enfronta als Aliats en la Segona Guerra Mundial. Estava format per Alemanya, Japó i Itàlia. El terme Eix Roma-Berlín va ser utilitzat per primera vegada per Benito Mussolini al novembre de 1936, quan referint-se a l'tractat d'amistat signat el 25 d'octubre de 1936 entre el Regne d'Itàlia i l'Alemanya nazi, diu que els dos països formarien un Eix al voltant de el qual girarien els altres estats d'Europa.
 • Bombardeig de Gernika i la legió Condor

  Bombardeig de Gernika i la legió Condor
  va ser un atac aeri realitzat sobre població civil d'aquesta població basca 7, en el transcurs de la guerra civil espanyola, per part de la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionaria italiana, que combatien en favor de el bàndol revoltat contra el govern de la Segona República Espanyola.
 • Els fets de Maig de 1937

  Fan referència a una sèrie d'enfrontaments ocorreguts entre el 3 i el 8 de maig de 1937 a diverses localitats de les províncies de Catalunya, amb epicentre a la ciutat de Barcelona, ​​en el context de la guerra civil espanyola.
 • Revolta militar a Melilla i les Canàries

  La rebel·lió militar de Melilla va ser el primer moviment de l'cop d'Estat a Espanya de juliol de 1936, que va significar l'inici de la Guerra Civil Espanyola, a Melilla començaria la rebel·lió militar contra la II República Espanyola
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Un acord signat a la conferència de Munic de setembre de 1938 va cedir a Alemanya la regió txecoslovaca dels Sudets, de parla alemanya. L'acord es va celebrar entre Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya i França. Txecoslovàquia no tenia permès concórrer a la conferència. Al març de 1939, sis mesos després de la signatura del pacte de Munich, Hitler va violar l'acord i va destruir l'Estat txec.
 • Anschluss

  Anschluss
  Anschluss és una paraula alemanya que significa «unió», «reunió» o «annexió» Va ser usada per referir-se a la fusió d'Àustria i l'Alemanya nazi en una sola nació
 • Bombardejos a Reus

  Bombardejos a Reus
  La Campanya de Bombardejos en el Llevant correspon a l'ofensiva aèria de la Guerra Civil Espanyola realitzada sobre les poblacions i centres industrials republicans de el Llevant espanyol pels avions de l'Aviació franquista, la Legió Còndor alemanya i l'Aviació legionària italiana. Reus (sis vegades, amb el resultat de gairebé un centenar de morts).
 • Period: to

  Dictadura de franco

 • Entrada dels nacionals a Reus

  Entrada dels nacionals a Reus
  Arran de la gran ofensiva sobre Catalunya ordenada pel general Franco , l'exèrcit republicà no va poder fer gaire cosa més que replegar-se d'una manera ordenada. Les tropes franquistes van ocupar Valls i, per la tarda, la seva aviació va bombardejar Tarragona i les seves rodalies. Aquell mateix dia, el pregoner municipal de Tarragona havia difós un ban d'evacuació voluntària de la població civil, signat pel comandant militar republicà de la plaça, d'acord amb el delegat d'Ordre Públic
 • Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França
  L'objectiu dels revoltats era la presa de Barcelona, al tractar-se d'ocupar una importantíssima ciutat espanyola que juntament amb la resta de la regió catalana havia estat en el bàndol republicà des del començament de la guerra. Catalunya va quedar aïllada des de llavors i amb poques expectatives de rebre l'ajuda de reforços. França va decidir llavors obrir els passos fronterer per deixar entrar a Espanya el material de guerra destinat a la República
 • Final de la guerra

  Posant fi a gairebé tres anys de conflicte, la guerra civil entre el bàndol republicà i el bàndol revoltat va acabar amb la victòria de el bàndol nacional amb el general Francisco Franco al capdavant. «La guerra ha acabat» és la frase amb la qual conclou l'últim comunicat de guerra emès l'1 d'abril de 1939 pel dictador Francisco Franco. Aquest comunicat va posar fi oficialment a la guerra civil espanyola, pel que va ser molt difós nacional i internacionalment.
 • Pacte d' Acer

  Pacte d' Acer
  El Pacte d'Acer denominat com Pacte d'Amistat i Aliança entre Alemanya i Itàlia, va ser un acord polític-militar signat el 22 de maig de 1939, entre els Ministres Galeazzo Ciano d'Itàlia i Joachim von Ribbentrop d'Alemanya, en el qual s' establien les bases d'un futur suport mutu en cas de guerra.
 • Invasió de Polonia

  Invasió de Polonia
  La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexar-se el territori polonès
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar global que es va desenvolupar entre 1939 i 1945. S'hi van veure implicades la major part de les nacions del món, incloses totes les grans potències, agrupades en dues aliances militars enfrontades: els aliats de la Segona Guerra Mundial i les potències centrals.
 • Batalla d' Anglaterra

  Batalla d' Anglaterra
  Es el nom amb el qual es coneix a el conjunt de combats aeris lliurats a cel britànic i sobre el canal de la Mànega, entre juliol i octubre de 1940, quan Alemanya va buscar destruir la Força Aèria britànica per obtenir la superioritat aèria necessària per a una invasió de la Gran Bretanya.
 • Guerra del desert

  Guerra del desert
  Va ser l'etapa inicial de la Campanya a Àfrica del Nord de la Segona Guerra Mundial.
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  Com a resultat de la derrota dels exèrcits Aliats en la batalla de França, el Gabinet francès va buscar un cessament de les hostilitats amb el Tercer Reich. L'armistici es va signar el 22 de juny de 1940 a Compiègne. Sota les seves condicions, el nord i oest de França van ser ocupades per la l' exèrcit alemany, el restant de el país estava governat per un govern francès.
 • Operació barba-roja

  Operació barba-roja
  Va ser el nom en clau donat per Adolf Hitler a el pla d'invasió a la Unió Soviètica per part de les Forces de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial
 • Atac a Pearl Harbor

  Atac a Pearl Harbor
  L'atac a Pearl Harbor va ser una ofensiva militar sorprenent efectuada per l'Armada Imperial Japonesa contra la base naval dels Estats Units
 • ONU

  ONU
  El nom de "Nacions Unides", elegit pel president dels Estats Units, es va utilitzar per primera vegada l'1 de gener de 1942, en plena segona guerra mundial, quan els representants de 26 nacions van aprovar la "Declaració de les Nacions Unides" en la qual els governs es comprometien a seguir lluitant junts contra les Potències de l'Eix.
 • Batalla de Guadalcanal

  Batalla de Guadalcanal
  Aquesta campanya militar va ser la major ofensiva llançada pels Aliats contra les forces de Japó. El seu objectiu era impedir que les illes Salomón fossin utilitzades com a bases des de les quals es amenacessin les rutes de subministrament entre els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda.
 • Batalla de Stalingrad

  Batalla de Stalingrad
  La batalla de Stalingrad va ser un enfrontament bèl·lic entre l'Exèrcit Vermell de la Unió Soviètica i la Wehrmacht de l'Alemanya nazi i els seus aliats de l'Eix pel control de la ciutat soviètica de Stalingrad.
 • Guerra llampec

  Guerra llampec
  és el nom popular que rep una tàctica militar d'atac que implica un bombardeig inicial, seguit d'l'ús de forces mòbils atacant amb velocitat i sorpresa per impedir que un enemic pugui dur a terme una defensa coherent
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Va ser l'operació militar efectuada pels Aliats durant la Segona Guerra Mundial que va acabar amb l'alliberament dels territoris d'Europa occidental ocupats per l'Alemanya nazi.L' operació va començar amb el desembarcament de Normandia. Un assalt aerotransportat dut a terme per mil dues-centes aeronaus va precedir al desembarcament, que va involucrar a cinc mil vaixells. 160 mil soldats van creuar el canal de la Mànega d'Anglaterra a França.
  https://www.youtube.com/watch?v=3TT_ZVxxiQk
 • Derrota del tercer Reich

  Derrota del tercer Reich
  La caiguda de l'Tercer Reich. Es va suïcidar Adolf Hitler i es va rendir Alemanya. Les tropes de Stalin eren el cor d'aquest Tercer Reich, que segons Adolf Hitler duraria mil anys però que amb prou feines es va sostenir de 1933 a 1945. Va ser la unió de la Unió Soviètica i els països Aliats sobre l'exèrcit Nazi alemany.
 • Conferència de Postdam

  Conferència de Postdam
  La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, on van acordar la divisió d'Alemanya i Àustria en quatre zones d'ocupació i una divisió similar de Berlín i Viena i la persecució dels criminals de guerra nazis.
 • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
  Van ser atacs nuclears ordenats pel president dels Estats Units, contra el Japó. va contribuir, a la rendició del Japó i la fi de la Segona Guerra Mundial. Els atacs es van efectuar el 6 i el 9 d'agost.
  https://www.rtve.es/alacarta/videos/informe-semanal/informe-semanal-bombas-atomicas-sobre-japon-1945/834424/#
 • Judici de Nuremberg (20 de novembre de 1945-1 d'octubre de 1946)

  Judici de Nuremberg (20 de novembre de 1945-1 d'octubre de 1946)
  Van ser un conjunt de processos juridics empresos per iniciativa de les nacions aliades vencedores a la fi de la Segona Guerra Mundial, en què es van determinar i van sancionar les responsabilitats de dirigents, funcionaris i col·laboradors de el règim nacionalsocialista d'Adolf Hitler en els diferents crims comesos en el Tercer Reich.
 • Period: to

  La Guerra Freda

 • Naixement besàvia Teresa (materna)

 • Naixement àvia Pepi (paterna)

 • Naixement avi Juan (patern)

 • Naixement àvia Pilar (materna)

 • Period: to

  Transició Democràtica

 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

 • Period: to

  Catalunya, Comunitat Autònoma

 • Period: to

  Regnat de Felip VI