Henrik ibsen 37014 1 402

Henrik Ibsen

 • Period: to

  Romantikken og Nasjonalromantikken

  Romantikken var den store åndsstrømningen gjennom Europa fra slutten av 1700-tallet til midten av 1800-tallet. Nasjonalromantikken oppstod i Tyskland. Nasjonalfølelse er sterke følelser for eget folk og land, og et behov for å vise alle hva som er flott og fint med eget land og fremme egen kultur og tradisjoner. Romantikken nådde ikke alle områder på samme tid, og varte lenger innenfor noen sjangere enn andre, blant annet musikk.
 • Henrik Ibsen født

  Henrik Ibsen født
  Henrik Ibsen ble født i Skien i Norge. Han var en norsk dramatiker og lyriker. han har skrevet mange skuespill, dikt, brev og noveller. Ibsen er kjent over hele verden og mange sammenligner han med Shakespeare. De fleste av Ibsens skuespill foregår i Norge.
 • Konfirmasjon

  Konfirmasjon
  Ibsen ble Konfirmert i Gjerpen Kirke
 • Ibsen blir far

  Ibsen blir far
  Vaskekonen Else Sophie Birkedalen fødte i 1846 en sønn, Hans Jacob Henriksen, som hun oppkalte etter faren, Henrik Ibsen. Else var ti åreldre enn Henrik Ibsen. Ibsen vedkjente farskapet og betalte bidrag frem til sønnen var 14 år. utenom det hadde han aldri noe med sønnen å gjøre. Ibsen
 • Ibsen til utlandet

  Ibsen til utlandet
  i 1864 reiser Ibsen til København med kone og barn. Der bor de i en måned før Ibsen dro videre til Tyskland alene i noen uker. 19 juni ankommer han Roma, og fra nå bor han de neste 27 årene i utlandet. Det er i den tiden han er i utlandet at Ibsen skriver noen av sine mest kjente verk som Brand og året etter, Peer Gynt. Oppholdet i utlandet er kun avbrutt av sjeldne og korte besøk til hjemlandet.
 • Brand

  Brand
  Ibsen skrev det fortellende diktet Brand, i Italia i 1865. ble utgitt i København i 1866. Det er et dramatisk dikt i fem akter, og ble filmatisert i Russland 1915. Hovedpersonen i diktet heter Brand. Han avviser alle kompromisser i livet
 • Peer Gynt

  Peer Gynt
  Regnes som Norges litteraturs nasjonale hovedverk. Peer som er hovedpersonen i diktet, har mange trekk som er hentet fra Asbjørnsen's "Norske huldreeventyr og folkesagn." Diktet er inspirert av folketro, eventyrmotiver og sagnstoff.
 • Period: to

  Realismen

  Under romantikken så alle bare på det som var bra og fint med et land. Realismen kom som en motreaksjon på dette ved å bringe fram problemer i samfunnet under debatt. Bøkene var samfunnskritiske og skrevet veldig realistisk.
 • Period: to

  Naturrealismen og Kristianiabohemen

  En vidreutvikling av Realismen, med med et mer pessimistisk syn hvor de kritiserte familielivet, ekteskap og kristendommen. Amalie Skram er et eksempel på en forfatter fra denne tiden.
 • Et dukkehjem

  Et dukkehjem
  Ble Ibsens store internasjonale gjennombrudd. En historie om kvinnens vanskelige posisjon i ekteskapet. Historien ender med at Nora, forlater mann og tre barn. Stykket er kjent over hele verden og spilt i blant annet Kina og Irak. Litteraturens mest kjente kjønnspolitisk øyeblikk.
 • Gengangere

  Gengangere
  Skuespillet handler om utroskap, kjønnssykdommer og dobbel moral i ekteskapet. Stykket skapte mye oppstyr. Ingen ville ha stykket stående fremme og ingen ville sette opp stykket i Norge før i 1900.
 • Vildanden

  Vildanden
  Vilanden blir sett på som selvkritisk, tidløst og symbolsk. Historien er om et tidløst familiedrama med dødelig utfall.
 • Rosmersholm

  Rosmersholm
  Hovedpersonene er Johannes Rosmer, som er idealistisk men handlingsveik, og Rebekka West. Handlingen er påvirket av det politiske systemskiftet i 1884 og finner sted på slektseiedommen Rosmersholm.
 • Hedda Gabler

  Hedda Gabler
  Stykket går i stor grad ut på kvinnenes maktesløse og undergangsdømte forsøk på å finne lykke, skjønnhet og meningen med livet. Først oppsatt i 1891 på Den Nationale Scene og Christiania Theater, og ble filmatisert i Storbritannia i 1975
 • Ibsen kommer hjem

  Ibsen kommer hjem
  Ibsen kommer hjem 1891, og fortsetter å skrive fram til 1990. Det året blir Ibsen syk, og han sies å ha fått influensa, men Ibsen-kjennere har i senere tid spekulert på om dette kan ha vert Ibsens første hjerneslag.
 • Henrik Ibsen dør

  Henrik Ibsen dør
  Ibsen døde 78 år gammel i Kristiania. Begravelsen foregikk i en fullsatt Trefoldighetskirken. 20 kranser skal ha blitt lagt ved graven. Både stortinget, regjeringen og høyesterett skal ha vert tilstedet under begravelsen sammen med mer enn 10 000 mennesker