GUERRA CIVIL ESPANYOLA

 • Period: to

  PRIMERA ETAPA

  L’objectiu va ser Madrid L’objectiu dels militars rebels era la capital de l’Estat, Madrid.

  El general Mola ho havia intentat des del nord, però va ser frenat a les serralades del Sistema Central.
 • INTENCIÓ D'OCUPAR MADRID

  INTENCIÓ D'OCUPAR MADRID
  Al juliol de 1936, les tropes d’Àfrica, legionaris i regulars sota el comandament del general Franco van entrar a la península amb la intenció d’ocupar Madrid.
 • FORTA REPRESSIÓ A ALMENDRALEJO, MÈRIDA I BADAJOZ

  FORTA REPRESSIÓ A ALMENDRALEJO, MÈRIDA I BADAJOZ
  A l’agost les tropes dels nacionals sota el comandament de Yagüe van entrar a Almendralejo, Mérida i Badajoz, on hi va haver una forta repressió.
  En el seu avanç Franco es va desviar cap a Toledo per tal d’alliberar als insurrectes que estaven assetjats a l’alcàsser des del cop d’estat.
 • TANCAMENT DE LA FRONTERA FRANCESA

  El setembre de 1936, al nord, el tancament de la frontera francesa va impossibilitar l’arribada de material bèl·lic a la zona republicana.
 • RESISTÈNCIA PER LA JUNTA DE DEFENSA

  RESISTÈNCIA PER LA JUNTA DE DEFENSA
  El general Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià i a l’octubre l’exèrcit de Galícia va connectar amb Oviedo, que estava aïllada enmig del territori republicà.
  A partir del més d’octubre de 1936 l’exèrcit va desencadenar una gran ofensiva sobre Madrid. Les tropes van arribar fins als afores de la capital (la ciutat universitària), però es van trobar amb una resistència ben organitzada per la Junta de Defensa i no van poder prendre la ciutat.
 • BATALLA DEL JARAMA

  BATALLA DEL JARAMA
  Van atacar el sud de Madrid (batalla del Jarama), però no van aconseguir aïllar la capital gràcies a les Brigades Internacinals i les columes de voluntaris catalans.
 • ELS NACINALS OCUPEN LA COSTA DEL EDTERRANI FINS A MALAGA

  ELS NACINALS OCUPEN LA COSTA DEL EDTERRANI FINS A MALAGA
  Mentrestant els nacionals capitanejats per Queipo de Llano van ocupar la costa del Mediterrani fins a Malaga, amb el suport dels avions alemanys i italians i dels vaixells i submarins italians que bombardejaven les ciutats des del mar i bloquejaven els ports republicans
 • ITALIANS INICIEN UNA OFENSIVA A GUADALAJARA

  El més de març de 1937 els italians van iniciar una gran ofensiva a la zona de Guadalajara, on van sofrir una derrota contundent per part de l’exèrcit de la República.
 • Period: to

  SEGONA ETAPA

  Davant les dificultats per prendre Madrid, Franco va decidir abandonar l’atac a la capital i concentra les accions militars cap a la franja cantàbrica. La estreta franja que comprenia Astúries, Cantàbria i Biscaia havia quedat a la zona republicana, però aïllada de la resta de la Península. Els insurrectes controlaven Navarra i Àlaba i l’agost de 1936 ja havien pres Sant Sebastià, però el territori basc i els seus recursos miners es mantenia en mans de la República.
 • BOMBARDEIG DE GUERNIKA

  BOMBARDEIG DE GUERNIKA
  L’abril de 1937 els nacionals, comandats pel general Mola, van desencadenar una gran ofensiva contra el País Basc, durant la qual es va produir el bombardeig de Guernika (26 d’abril de 1937). Aquesta ciutat, atacada pels avions alemanys de la Legió Còndor, va quedar totalment destruïda, el bombardeig, sense objectius militars, va ser en realitat una operació de càstig contra la població civil.
 • NACIONALS OCUPEN BILBAO

  El juny del 1937 i després de durs enfrontaments, els republicans, sense artilleria ni aviació, van haver de cedir, i els nacionals van ocupar Bilbao.
 • BATALLA DE BRUNETE

  BATALLA DE BRUNETE
  Al juliol de 1937 i amb la finalitat d’alleugerir la pressió al nord, els republicans van iniciar una ofensiva al centre peninsular, amb la batalla de Brunete (5-25 de juliol de 1937)
 • FRANCO ENTRA A SANTANDER I ASTÚRIES I REPUBLICANS PERDEN LA INDÚSTRIA METAL.LÚRGICA

  Des del punt de vista estratègic totes dues campanyes van ser defensives, ja que no van aconseguir avenços territorials significatius ni van impedir la caiguda del nord peninsular, ja que al més d’agost les tropes de Franco van entrar a Santander i a Astúries. amb la consegüent pèrdua de la seva indústria metal·lúrgica, cosa que va significar un cop molt dur per la República.
 • BATALLA DE BELCHITE

  BATALLA DE BELCHITE
  Posteriorment, al front d’Aragó amb la batalla de Belchite (24 d’agost -3 de setembre de 1937).
  Amb la mateixa finalitat, (alleugerir la pressió al nord), els republicans van iniciar una ofensiva al front d’Aragó. (24 agost al 3 de setembre 1937).
  Des del punt de vista estratègic totes dues campanyes van ser defensives, ja que no van aconseguir avenços territorials significatius ni van impedir la caiguda del nord peninsular,
 • Period: to

  TERCERA ETAPA

  937 els comandaments republicans encara confiaven en la possibilitat de guanyar la guerra, per això van intentar un seguit de reformes de l’exèrcit com: dotar de comandaments professionals, integrar els quadres procedents de les milícies i dels brigadistes internacionals i col·locar al capdavant un prestigiós general Vicente Rojo, defensor de Madrid.
 • OFENSIVA REPUBLICANA A TEROL

  OFENSIVA REPUBLICANA A TEROL
  Al desembre de 1937 va començar una important ofensiva republicana sobre Terol que va ser ocupada.
 • FRANCO OCUPA TEROL

  Al més de febrer Franco va tornar a ocupar Terol i va aprofitar el desgast sofert per les tropes republicanes per iniciar la companya d’Aragò,
 • NACIONALS ATAQUEN EL FRON D'ARAGÓ

  NACIONALS ATAQUEN EL FRON D'ARAGÓ
  Al març de 1938 els nacionals van atacar el front d’Aragó.
 • SOLDATS OCUPEN SERÓS, AITNA I SOSES

  El dia 29 de març els soldats van entrar a les localitats lleidatanes de Serós, Aitona i Soses
 • RIU SEGRE CO A LÍMIT FRONTER I LLEIDA PRIMERA LÍNIA DE FOC

  RIU SEGRE CO A LÍMIT FRONTER I LLEIDA PRIMERA LÍNIA DE FOC
  I el 4 d’abril els republicans es van retirar a la riba esquerra del Segre i els nacionals van ocupar Lleida. Així el riu Segre es va convertir en un límit fronterer entre nacionals i republicans i Lleida va esdevenir primera línia de foc durant prop de nou mesos. Poc després van ocupar Balaguer, Tremp, Camarasa i les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
 • TROPES FRANQUISTES OCPUEN CASTELLÓ

  TROPES FRANQUISTES OCPUEN CASTELLÓ
  El 13 d’abril, les tropes franquistes van arribar al Mediterrani ocupant Castelló, cosa que va suposar la separació de Catalunya de la resta de la zona republicana.
 • FRANCO DEROGA L'ESTATUT DE CATALUNYA

  FRANCO DEROGA L'ESTATUT DE CATALUNYA
  Amb l’entrada de l’exèrcit franquista en terres catalanes l’abril de 1938 Franco va derogar l’Estatut de Catalunya,
 • ELS REPUBLICANS INTENTEN UNA DARRERA OFENSIVA

  ELS REPUBLICANS INTENTEN UNA DARRERA OFENSIVA
  El 25 de juliol de 1938, L’Estat Major republicà va intentar una darrera ofensiva, el seu exèrcit va travessar el riu Ebre i va conquerir Ascó, Mora d’Ebre, Flix i altres poblacions de la zona, a més, va prendre posicions a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella, però un cop establert el marge dret del riu no va poder continuar avançant.
 • CONTRAOFENSIVA DELS NACIONALS

  Va començar aleshores una guerra de posicions, en la qual es lluitava amb tenacitat per cada pam de terreny.Finalment a les acaballes d’octubre de 1938, una contraofensiva dels nacionals, feta amb un gran desplegament de forces militars, va aconseguir avançar.
 • EXÈRCIT FRANQUISTA ENTRA A MORA D'EBRE

  El 8 de novembre l’exèrcit franquista va entrar a Mora d’Ebre
 • DERROTA DELS REPUBLICANS A LA BATALLA DE L'EBRE

  DERROTA DELS REPUBLICANS A LA BATALLA DE L'EBRE
  Els republicans van acabar retirant-se a l’altra riba del riu. La derrota va afeblir definitivament l’exèrcit republicà.
  Va ser la fase més llarga del conflicte i va acabar amb la Batalla de l’Ebre que va suposar el desgast definitiu de l’exèrcit republicà.
 • Period: to

  QUARTA ETAPA

  Després de la derrota a al batalla de l’Ebre, els republicans pràcticament no podien oferir resistència. Fou durant aquesta fase que es va produir la campanya d’ocupació de Catalunya.
 • L'OFENSIVA AVANÇA RÀPIDAMENT

  El 23 de desembre de 1938 va començar la gran ofensiva de l’exèrcit franquista. Els nacionals van entrar pel nord, trencant el front de Tremp en direcció a Artesa de Segre. Pel sud, les tropes italianes i el Cos de Navarra van atacar Sarroca i Maials. L’ofensiva va avançar ràpidament davant una resistència aïllada i mal coordinada.
 • FRANQUISTES ENTREN A TARRAGONA

  FRANQUISTES ENTREN A TARRAGONA
  El 15 de gener els nacionals entraven a Tarragona, i paral·lelament l’aviació bombardejava nombroses localitats catalanes.
 • L'OFENSIVA ENTRA A BARCELONA

  L'OFENSIVA ENTRA A BARCELONA
  El 26 de gener l’exèrcit franquista va entrar a Barcelona
 • CAU GIRONA

  CAU GIRONA
  El 4 de febrer va caure Girona
 • PRESIDENTS DE LA REPUBLICA ES VAN EXILIAR

  PRESIDENTS DE LA REPUBLICA ES VAN EXILIAR
  Els presidents de la república Manuel Azaña , de la Generalitat, Lluís Companys, del govern basc J.A de Aguirre, el cap del govern republicà Juan Negrín, i el president de les Corts, Diego Martínez Barrio es van exiliar a França el dia 5 de febrer de 1939.
  Durant aquest període es va iniciar un important repressió que va donar lloc a milers de morts i empresonats.
 • LLEI DE RESPONSABILITATS POLÍTQUES

  LLEI DE RESPONSABILITATS POLÍTQUES
  El dia 9 de febrer de 1939 va entrar en vigor la Llei de responsabilitats polítiques que pretenia “liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja” A partir d’aquest moment funcionaris i docent fidels a la República van ser objecte de represàlies, els partits i sindicats van ser suprimits, així com tota mena de llibertat democràtiques. També van ser prohibides totes les manifestacions de la identitat nacional catalana.
 • LA GUERRA ACABA A CATALUNYA

  Finalment el 10 de febrer de 1939 les tropes franquistes arribaren a Puigcerdà i Portbou
  Tot i que quedaven petits focus de lluita, la guerra es considerava acabada a Catalunya
  La retirada de l’exèrcit republicà va comportar l’exili de milers de persones.
 • GOVERN DE FRANCO RECONEGUT OFICIALMENT

  GOVERN DE FRANCO RECONEGUT OFICIALMENT
  També es important assenyalar que el govern de Franco va ser reconegut oficialment per França i Gran Bretanya (27 de febrer de 1939) i que immediatament després, Azaña va renunciar al càrrec de president de la República.
 • Period: to

  FI DE LA REPÚBLICA

  El febrer del 1939, l’únic territori en mans de la República era l’anomenada zona centre, que comprenia Madrid, la Manxa i la regió mediterrània des del nord de València fins a Almeria. El president del govern republicà havia tornat de França i va fer un últim esforç per reorganitzar l’exèrcit i defensar el territori republicà.
 • CREACIÓ DEL CONSEJO DE DEFENSA NACIONAL I COP D'ESTAT A MADRID

  CREACIÓ DEL CONSEJO DE DEFENSA NACIONAL I COP D'ESTAT A MADRID
  El 5 de març de 1939, el coronel Casado va donar el cop d’estat a Madrid i va crear el Consejo de Defensa Nacional, que va comptar amb la participació de socialistes, anarquistes i republicans. Va excloure’n els comunistes i va intentar arribar a un acord amb Franco per aconseguir una pau honrosa i sense represàlies.
 • FRANCO ENTRA A MADRID

  FRANCO ENTRA A MADRID
  Franco va rebutjar qualsevol negociació i el seu exèrcit va entrar a Madrid el dia 28 de març. En tres dies els nacionals van ocupar la resta del territori republicà.
 • ANUNCIACIÓ DE LA DERROTA DE L'EXÈRCIT REPUBLICÀ

  ANUNCIACIÓ DE LA DERROTA DE L'EXÈRCIT REPUBLICÀ
  L’1 d’abril de 1939, Franco signava un comunicat en què donava la guerra per acabada.
  Els dies posteriors l’exèrcit franquista va conquerir tota la zona mediterrània. La resistència de les escasses tropes controlades pels comunistes no va poder impedir l’ocupació d’Albacete, Alacant i València. El dia 1 d’abril Franco va signar a Burgos el darrer comunicat de guerra anunciant la derrota de l’exèrcit republicà i la fi del conflicte.