Fin

Guerra civil espanyola

By Dermit
 • Cop d'estat. Esclata la revolta a Melilla

  Cop d'estat. Esclata la revolta a Melilla
  Els militars més conservadors de l'Exèrcit espanyol es van aixecar en armes contra la República. Els anys 1931 a 1936 van ser un fidel reflex de les contradiccions de la societat espanyola. Per costat molts demanaven un canvi social i econòmic profund. D'altra, l'Exèrcit i l'Església, lluitava per defensar la seva posició privilegiada. Es donava pas així a la Guerra Civil Espanyola.
 • Jose Antonio Primo de Rivera es afusellat a Alecant

  Jose Antonio Primo de Rivera es afusellat a Alecant
  El dia 20 de novembre de 1936, cap a les 6 del matí , era despertat Miguel Primer de Rivera per comunicar-li que el seu germà anava a ser afusellat i que volia veure a la seva cel . Quan Miguel arriba a la cel · la de José Antonio el troba en companyia del director de la presó i diversos milicians armats . Un dels milicians els diu que tenen 15 minuts per acomiadar-se. Acabat aquest termini , els dos germans s'abracen i Jose Antonio va ser afusellat i enterrat en una fosa comù a Alecant
 • Arriben els primers avions envias per Italia i Alemanya

  Arriben els primers avions envias per Italia i Alemanya
 • Period: to

  Fase 1: Primers combats i batalla de Madrid

 • Desembarcament a Mallorca

  Desembarcament a Mallorca
  El Desembarcament de Mallorca (de vegades, també anomenat com la Conquesta de Mallorca) va ser una operació bèl · lica de la Guerra Civil Espanyola pel qual les forces republicanes van tractar de reconquistar les illes de Mallorca i Eivissa. El dia 2 d'agost de 1936 els militars catalans, dirigits per Alberto Bayo van desembarcar a Menorca per iniciar l'operació; l'endemà l'aviació republicana repetiró de nou el bombardeig sobre la capital de Mallorca.
 • Bombardeig a la Basilica del Pilar

  Bombardeig a la Basilica del Pilar
  El 4 d'Agost del 1936 un avió republicà va bombardejar la basílica del Pilar, a Saragossa. Estava pilotat pel alferes Manuel Gayoso i s'havia enlairat de Barcelona amb l'objectiu d'enderrocar o danyar greument el temple. Va arribar a llançar quatre bombes, tres sobre el temple i una més que va caure a l'Ebre, però el Pilar va sortir sense danys l'atac.
 • Arrest de Federico Garcia Lorca

  Arrest de Federico Garcia Lorca
  El poeta, va ser arrestat per un grup liderat per Ramón Ruiz Alonso, membre del partit catòlic conservador Acció Popular pertanyent a la CEDA. En el moment, Lorca es refugiava a casa del cap de la Falange Espanyola de la JONS de Granada (José Rosales), per la seva amistat.
 • El Setge de l'Alcàsser de Toledo

  El Setge de l'Alcàsser de Toledo
  El Setge de l'Alcàsser de Toledo va ser una batalla altament simbòlica que va ocórrer en els començaments de la Guerra Civil Espanyola. S'hi van enfrontar forces governamentals compostes fonamentalment per milicians del Front Popular i guàrdies d'Assalt contra les forces de la guarnició de Toledo, reforçades per la Guàrdia Civil de la província i un centenar de civils militaritzats revoltats contra el Govern de la República.
 • Franco, Cap d'Estat.

  Franco, Cap d'Estat.
  Franco va pronunciar un discurs en el qual es referia a si mateix com a Cap d'Estat i Generalísimo dels Exèrcits de Terra, Mar i Aire. Naixia la figura del "Caudillo".
  Els règims feixistes europeus, Itàlia i Alemanya bàsicament, van tenir molt a veure en l'ascens de Franco al poder absolut. Els seus enviaments d'armes i pertrets al bàndol nacional li havien atorgat un prestigi difícil d'igualar.
 • Estatut d'autonomia del Pais Basc

  Estatut d'autonomia del Pais Basc
  L'Estatut d'Autonomia del País Basc de 1936 va ser una llei aprovada per les les Corts de la Segona República Espanyola el 6 d'octubre de 1936, ja començada la Guerra Civil, sense la participació de Navarra i després d'un llarg i complicat procés iniciat en 1931.
 • Period: to

  Fase 2: Guerra del nord

 • Bombardeig de Guernica

  Bombardeig de Guernica
  El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil Espanyola. Encara que no va ser el primer bombardeig de la història que una població civil va ser atacada amb l'aparent propòsit de produir la seva destrucció total, la seva repercussió ha fet que sigui mundialment conegut.
 • Batalla i bombardeig de Bilbao

  Batalla i bombardeig de Bilbao
  Els nacionals van arribar a Bilbaoy es va iniciar un fort bombardeig artiller sobre la capital. El 18 els bascos van decidir que era impossible la defensa i van començar la seva evacuació. Al migdia del dia 19 els tancs nacionals van convergir sobre el centre de Bilbao i el van trobar buit. La República d'Euskadi havia caigut.
 • Bombardeig de l'aerodrom de Zaragossa

  Bombardeig de l'aerodrom de Zaragossa
  El Bombardeig de l'Aeròdrom de Saragossa va ser un atac aeri efectuat el 15 d'octubre de 1937 per les Forces Aèries de la República Espanyola contra el Aeròdrom Sanjurjo situat als afores de Saragossa. Va constituir un dels majors èxits de l'Aviació republicana a la guerra.
 • S'anuncia el trasllat del govern a Barcelona

  S'anuncia el trasllat del govern a Barcelona
  Com Franco havia començat a conquerir territori, amb intenció d'acabar en Madrid, el gobern de la republica desideix anar cap a Barcelona per estar més segurs.
 • Primer gobern nacional d'Espanya

  Primer gobern nacional d'Espanya
  El Primer Govern d'Espanya durant la dictadura de Francisco Franco, presidit per aquest, es va constituir el dia 31 de gener de 1938 a la ciutat de Burgos, en plena Guerra Civil Espanyola i d'acord amb la llei del dia abans sobre organització de l'Administració de l'Estat. Li va correspondre dur a terme una tasca d'urgència repressiva i organitzadora. Tres setmanes abans de l'esclat de les hostilitats a Europa el govern va ser reorganitzat, el dia 9 d'agost de 1939.
 • Batalla de Teruel

  Batalla de Teruel
  El 22 de febrer de 1938 els nacionals van reconquerir Terol, finalitzant així una batalla que havia durat una mica més de dos mesos. El resultat va ser beneficiós per als republicans, tot i que va suposar una gran quantitat de pèrdues d'homes i armament. Davant la feble posició de la República a Aragó, Franco va decidir iniciar una ofensiva general en tot el front.
 • Presa de Vinaroz

  Presa de Vinaroz
  El 15 d'abril de 38 les tropes franquistes prenen Vinaròs, aconseguint així arribar al mar Mediterrani partint així la zona republicana. Catalunya queda totalment aïllada de València. La tropa nacionalista aconseguia així, a més de separar i afeblir les forces republicanes, un punt clau per poder preparar una dura ofensiva contra la ciutat de Barcelona.
 • Period: to

  Fase 2: L'avanç cap a la Mediterranea

 • Period: to

  Fase 3: La batalla de l'Ebre

 • Batalla del Ebre

  Batalla del Ebre
  La Batalla de l'Ebre va ser la més sagnant i llarga de tota la guerra.Tuvo lloc a la vall de l'Ebre i es va desenvolupar durant els mesos de juliol a novembre de 1938.Comenzó el 25 de juliol de 1938, quan les unitats republianas decidir creuar el Ebre i enfrontar-se als revoltats. Això suposa el començament de la fi de la Guerra Civil.
 • Comença l'ofensiva cap a Catalunya

  Comença l'ofensiva cap a Catalunya
  L'ocupació franquista de Catalunya va ser l'avanç de les tropes feixistes sobre Catalunya a la fi de l'any 1938 i principis de 1939 durant la guerra civil espanyola.
 • Period: to

  fase 3: Caiguda de Cataluña

 • La guerra a Catalunya ha acabat

  La guerra a Catalunya ha acabat
  Despres de moltes batalles, els republicans van acabar derrotats i Catalunya va passar a ser territori Franquista, amb les consequencies de la perdua de lleis propies, l'estatut, la llengua...
 • Espanya y portugal signen el "Pacte Iberic"

  Espanya y portugal signen el "Pacte Iberic"
  Pacte Ibèric o Tractat d'Amistat i No Agressió Luso-Espanyola és un tractat signat 17 març 1939 pel president del Consell de Portugal, António d'Oliveira Salazar, i l'ambaixador espanyol, Nicolau Franco
 • Batalla i presa de Madrid, fi de l'exercit republicà

  Batalla i presa de Madrid, fi de l'exercit republicà
  La Batalla de Madrid, denominada també com a defensa de Madrid, és el conjunt d'episodis bèl · lics succeïts a la zona de Madrid durant el transcurs de la Guerra Civil Espanyola. Al final el ejercit republicà perd i Madrid es comberteix automaticament territori de Franco.
 • Cau Valencia, Alecant i Murcia, les ùltimes

  Cau Valencia, Alecant i Murcia, les ùltimes
  Els italians de la Divisió Littorio ocupaven Almansa, Villena i Elda, i entraven a Alacant. Aquest mateix dia 30 la Divisió 83 al comandament del general Martín Alonso entrava triomfalment a València, la 4 ª Divisió del Cos d'Exèrcit.
 • Fi de la guerra civil

  Fi de la guerra civil
  Fin de la Guerra Civil Española con la victoria de las tropas nacionales. El 1 de abril cae en Valencia, el último bastión del gobierno republicano, lo que supone el fin de la Guerra Civil Española y comienza la dictadura franquista. «La guerra ha terminado» es la frase con la que concluye el último parte de guerra emitido por el general Francisco Franc
 • Period: to

  Fi de la guerra