Download

EL SEGLE XX

 • GUERRA DELS BOER

  GUERRA DELS BOER
  -S.XVII--> assentaments comercials holandesos a Sud-àfrica
  · controlen les mines d'or
  - GB reclama aquests territoris
  · Guerra GB vs HOLANDA
  - Victòria de GB --> total control del territori, deixen viure allà als holandesos, GB controla les mines d'or.
 • DIUMENGE SAGNANT

  DIUMENGE SAGNANT
  El Diumenge Sagnant és el conjunt de fets succeïts quan hi va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg. L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals, i la formaven famílies treballadores senceres.
 • POTEMKIM

  POTEMKIM
  El Potemkin va ser un succés que va passar quan els mariners es van rebel·lar contra les penoses condicions de vida a què estava sotmesa la tripulació. Anys més tard, aquest aixecament es va convertir en una icona propagandística per als comunistes
 • CRISIS DEL MARROC

  CRISIS DEL MARROC
  El Marroc era un protectorat francoespanyol
  - Alemanya tenia interessos comercials a la zona
  - És disputa l'enfrontament armat França i Espanya VS Alemanya
  - S'arriba a l'acord de què Alemanya ha d'abandonar el Marroc a canvi d'Àfrica del Sud-est.
 • REVOLTES St.PETERSBURG

  REVOLTES St.PETERSBURG
  La Revolta Desembrista va ser una sublevació contra la Rússia Imperial per part d'un grup d'oficials de l'exèrcit rus que van dirigir prop de 3000 soldats el 26 de desembre de 1825.
  Els sublevats van prendre la plaça del Senat a Sant Petersburg que, el 1925 i per celebrar el centenari de l'esdeveniment, va ser renomenada com a Plaça Desembrista.
 • ASSESINAT DE L'HEREU DE L'IMP. A-H

  ASSESINAT DE L'HEREU DE L'IMP. A-H
  El juliol del 1914 un nacionalista bosni amb armes sèrbies va assassinar a l'hereu de l'Imperi Au-H, és a dir varen assassinar a Francesc Ferran. Des d'aquest incident varen començar les declaracions de guerra. Aquesta va ser la primera declaració i la va fer Àustria a Sèrbia.
 • LA I GUERRA MUNDIAL

  LA I GUERRA MUNDIAL
  Era un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient. Les causes de la IGM van ser:
  - ECONÒMIQUES: Noves fonts d'energia, nous mercats,etc
  - IMPERIALISME: rivalitats entre-les grans potències
  - NACIONALISME: reunificació d'Itàlia i Alemanya,etc
  - ALIANCES: triple aliança i triple entesa
  - ARMAMENT: "pau armada"
  Desenvolupament: l'assassinat de l'hereu de l'Imp. Au-H, Francesc Ferran. Les declaracions de guerra varen ser entre Alamània, França, GB, Rússia i Sèrbia.
 • BAT. DE TANNENBERG

  BAT. DE TANNENBERG
  Comença a través d'Alemanya que va dividir les seves tropes i lluitar contra Rússia, en el front oriental. Aquesta va ser una tàctica d'Alemanya per a poder atacar a França sense que es donessin compte. Acaba amb victòria Alemanya i l'avanç de l'Imp. Au-H
 • BAT.DE MARNE

  BAT.DE MARNE
  En el front Occidental Alemanya va anar atacant a França a través de Bèlgica. Aquest succés rep el nom de PLA SCHLIEFFEN. A conseqüència d'aquest succés es va crear aquesta batalla. Va ser entre Alemanya i França i els dos bàndols varen resistir.
 • GUERRA DE POSICIONS

  GUERRA DE POSICIONS
  La guerra de posicions consisteix en un conflicte armat en el qual els exèrcits participants crequen anar guanyant posicions estratègiques a l'enemic una darrere l'altra fins a obtenir la victòria en el conflicte.
 • BAT. DE VERDUN

  BAT. DE VERDUN
  Aquesta batalla passa en l'etapa de la guerra de posicions, va sorgir en el front occidental. Aquesta va ser un dels principals combats de la Primera Guerra Mundial lliurat entre les forces alemanyes i les forces franceses des de febrer a desembre de 1916.
 • TESIS D'ABRIL

  TESIS D'ABRIL
  Les Tesis d'abril són una sèrie de punts exposats pel líder dels bolxevics russos, de Lenin. En aquests punts ell explica:
  - Repartiment de la terra entre el poble
  - No propietat privada, és a dir l'expropiació de les fàbriques i passen a mà dels obrers
  - Nacionalització de la banca i els mitjans de transport
  - Sortida de Rússia de la IGM
 • TRACTAT DE BREST-LITOVSK

  TRACTAT DE BREST-LITOVSK
  Aquest és un tractat que va signar Rússia quan es va desentendre de la guerra. Va ser un pacte entre Rússia i les potències centrals.
  En aquest tracta és firma:
  - Rússia cedeix els països bàltics i part de Polònia a Alemanya
  - Independència d'Ucraïna (una part d'ella la controla Àustria)
  - Independència de Finlàndia
  A conseqüència d'aquesta sortida entra en combat els EUA, ja que Alemanya els hi va enfonsar un vaixell, quan es van adonar que ells ajudaven al bàndol Francès.
 • MESURES DEL GOVERN PROVINSIONAL

  MESURES DEL GOVERN PROVINSIONAL
  Les mesures del govern provisional va sorgir després que Rússia esdevingués una república parlamentària. Aquest va crear el govern provisional i les mesures que va prendre varen ser:
  - Reformar l'agrària , és a dir el repartiment de les terres
  - Sistema parlamentari, la llibertat que pot tenir i ha de tenir cada situada
  - Rússia continua a la IGM després d'aquesta república.
 • II BAT. DE MARNE

  II BAT. DE MARNE
  La Segona Batalla del Marne va ser l'última gran ofensiva alemanya al front occidental durant la Primera Guerra Mundial. Aquesta batalla passa gràcies a la victòria aliada de França+GB + EUA.
 • BAT. DE VITTORIO VENETO

  BAT. DE VITTORIO VENETO
  A causa dels greus problemes interns que va tenir Àustria, és a dir les revolucions independentistes. La batalla de Vittorio Veneto va enfrontar les forces armades del Regne d'Itàlia amb les de l'Imperi austrohongarès durant la Primera Guerra Mundial i va significar la derrota definitiva de l'Imperi.
  Les conseqüències que va tenir aquesta varen ser:
  - Derrota d'Àustria
  - Derrota de l'Imp. Otomà
  Finalment ajuda al tancament definitiu de la IGM
 • GUERRA CIVIL RUSSA

  GUERRA CIVIL RUSSA
  La Guerra Civil russa va ser un conflicte armat múltiple en el territori del dissolt imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, i de l'altra banda els militars de l'exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme, agrupats en el denominat Moviment Blanc, d'ideologia tsarista i ortodoxa.
  Per altra banda, Lenin va adaptar el "COMUNISME DE GUERRA" . Acaba amb la victòria de l'exèrcit vermell i la creació de l'URSS
 • REPUBLUCA DE WEIMAR

  REPUBLUCA DE WEIMAR
  La República de Weimar va ser el règim polític que va tenir lloc a Alemanya des del final de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon Imperi Alemany el 9 de novembre del 1918, fins a l'arribada al poder de Hitler. Integrant la república subsistien alguns dels estats anteriors a la unificació.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  És el tractat que es va firmar a Alemanya com a causa del tancament de la IGM. Aquest va ser un tractat que va voler reconstruir Europa després d'IGM.
  Els objectius que tenia eren:
  1. Evitar que Alemanya torni forta
  2. Aïllar a Rússia
  Les mesures que es prenen són:
  - Reduir l'exèrcit Alemany al mínim
  - Confiscar les mines del Ruhr, ara són de França
  - Alemanya pagui les reparacions de la guerra a França, GB i EUA.
  També hi ha molts de canvis de territoris i països independitzats.
 • FELIÇOS ANYS 20

  FELIÇOS ANYS 20
  Els feliços anys vint va ser el període de creixement econòmic i de no preocupació dels Estats Units dels anys 1920. Aquest moviment es va expandir per l'Europa. Aquest període va ser un dels moviments que va provocar la caiguda de la borsa.
 • FEIXISME ITALIA

  FEIXISME ITALIA
  El Regne d'Itàlia va ser governat pel Partit Nacional Feixista de 1922 a 1943 amb Benito Mussolini com a primer ministre.Aquest govern era una dictadura.
  CARACTERÍSTIQUES:
  - Exaltació de l'Estat
  - Nacionalisme agressiu que aspirava a l'expanció territorial
  - Rebuig del liberalisme i de la democràcia anticomunisme
  - Intervencionisme de l’Estat en l’economia
  - Culte al líder carismàtic. Obediència cega.
  - Legitimació de la violència i culte al militarisme.
 • STALINISME

  STALINISME
  El règim estalinista es va caracteritzar per ser un sistema polític i econòmic totalitari basat en alguns fonaments comunistes. Aquest moviment va promoure el lema de "socialisme en un sol país" que al·ludia a una societat sense diferenciació de classes dins de la frontera soviètica
 • NAZISME ALEMAN

  NAZISME ALEMAN
  El nazisme és la ideologia i pràctiques del Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys de Hitler, i les polítiques adoptades pel govern de l'Alemanya Nazi a partir del 1933 fins al 1945.
  DEFENSAVA:
  - Antisemitisme
  - Superioritat de la raça ària
  - Imperi Reich
  ENCONTRA:
  - Bolxevisme.
  - Democràcia parlamentària.
 • DERROTA DE L'IMPERI OTOMÀ

  DERROTA DE L'IMPERI OTOMÀ
  La Gran Assemblea Nacional Turca va abolir el càrrec de sultà donant-li un últim cop al ja moribund Imperi otomà, una de les superpotències més grans que la humanitat ha conegut
 • L'URSS

  L'URSS
  L'URSS va ser una federació de repúbliques d'ideologia comunista que va existir entre el 1922 i el 1991. L'URSS ocupava els territoris actuals de Rússia i d'alguns dels països adjacents
  És un estat plurinacional i multicultural, tenia l'autonomia de les repúbliques. També és un estat federal. Finalment, en l'àmbit central té el partit polític únic que es nomenava PCUS i era un govern en mans del SOVIET SUPREM.
 • MORT DE LENIN

  MORT DE LENIN
  Abans de la seva mort Lenin amb els bolxevics i els soviets van assaltar el palau d'hivern. Lenin va prendre el poder i va aplicar les seves Tesis d'Abril.
  Lenin va ser el principal dirigent bolxevic de la Revolució d'Octubre de 1917. Ja al poder, Lenin va procedir a aplicar diferents reformes que incloïen la transferència a l'Estat o als treballadors soviètics del control de propietats i terres en mans de l'aristocràcia, l'antiga corona o terratinents.
 • ELECCION 1924

  ELECCION 1924
  Les eleccions presidencials dels Estats Units del 1924 van suposar la continuació de l'administració de Calvin Coolidge i del Partit Republicà, que governava el país des de les eleccions anteriors, en la crisi econòmica de la postguerra.
 • CRACK DEL 29

  CRACK DEL 29
  El Crac del 1929, també anomenat la caiguda de la Borsa, representa la fallida del mercat de valors que va ocórrer a final d'octubre de 1929, que es considera el pitjor esdeveniment econòmic de la història.
  CARACTERÍSTIQUES:
  - Sa Borsa servia per a la gent que estava en crisis
  - Va haver una pujada de Impostos
  - Perduda de treballs
  - Tancament de fabriques
 • PACTE DE SANT SEBASTIÀN

  PACTE DE SANT SEBASTIÀN
  Els líders dels partits republicans sʼuniren en el Pacte de San Sebastián per coordinar lʼarribada de la república.
  En aquest pacte va quedar confirmat la instauració de República i posar fi a la monarquia borbònica.
 • ELECCIONS 1931

  ELECCIONS 1931
  El resultat, quantitativament favorable a l'opció monàrquica però amb una victòria dels republicans a les grans ciutats, va ser interpretat com una pèrdua de confiança a la monarquia i el rei va renunciar i va marxar d'Espanya dos dies després.
  Va guanyar el partit socialista i república
 • FINAL DE LA MONARQUIA

  FINAL DE LA MONARQUIA
  El final de la monarquia es dóna per finalitzada després del Pacte de Sant Sebastià on els líders van saltar per crear una república. A banda d'aquest fet també va ser per les eleccions d'esquerra que van triomfar el 12 d'arbrer. Allà en aquesta sala es va tractar el final de la monarquia.I al 14 d'rbril es va proclamar oficialment la segona república
 • II REPÚBLICA

  II REPÚBLICA
  La Segona República espanyola va ser el règim democràtic que va existir a Espanya. El 14 d'abril es va proclamar república i com la monarquia fallada Alfons XIII se'n va anar del país.El president de la república va ser Niceto ALCALÁ-Zamora. Al desembre 1931 va crear la Nova constitució.
  AQUESTA CONSTITUCIÓ TENÍA:
  ● Democràcia com a forma de govern i defensa de les llibertats.
  ● Sufragi universal
  ● Igualtat i garantia de drets dels ciutadans.
  ● Separació estat / església
  ● Autonomies
 • COP D'ESTAT DE SANJURJO

  COP D'ESTAT DE SANJURJO
  La Sanjurjada va ser un intent de cop d'estat fracassat que parteix de l'exèrcit espanyol. Aquest exèrcit anava en contra de la república. El líder era Sanjurjo i era militar de Sevilla. Després del cop, Sanjurjo va ser en primer lloc condemnat a mort i, posteriorment, va ser exiliat a Estoril (Portugal), des d'on va intentar tornar anys després per posar-se al capdavant dels revoltats el 1936.
 • CRISIS DEL EUA

  CRISIS DEL EUA
  És una crisis que va sorgir en la caiguda de la guerra. Aquest crisi va sorgir quan els europeus van deure molts més diners que els que van demanar. Aquest fet va fer que els americans es quedessin sense diners i es comencessin a tancar les fabriques i la perduda de les cases.
 • LA FALANGE

  LA FALANGE
  Aquest va ser un nou partit política que va sortir a la llum en les mans de Jose Antonio Primo de Rivera. Aquest partit donava suport, col·laborava i defensava els moviments d'esquerra.
 • EL III REICH ALEMANY

  EL III REICH ALEMANY
  Després de la victòria de Hitler a les eleccions de 1933, va néixer el Tercer Reich, substituint la democràcia alemanya per un estat dictatorial i totalitari, desapareixent tots els drets dels alemanys. Qui derroto ha aquest estat va ser l'exèrcit vermell, encara que li va costar un dura esforç i molt de temps.
 • CONFERENCIA INTERNACIONAL DE LONDRES

  CONFERENCIA INTERNACIONAL DE LONDRES
  La Conferència Econòmica de Londres va ser una reunió entre els representants de 66 estats.Aquesta reunió va tenir lloc al Museu geològic de Londres. L'objectiu era afrontar la Gran Depressió de la crisi dels EUA, animar a posar enmatrxa de nou el comerç internacional i estabilitzar el preu del diner
 • ELLECCIONS DEl 1933

  ELLECCIONS DEl 1933
  El 19 de novembre de 1933 es va celebrar la primera volta de les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola i van ser les primeres en què les dones van exercir el dret al vot. Les eleccions van donar una majoria parlamentària als partits de centredreta i de dretes,
 • LE GÈNESI DE L’ESTAT FRANQUISTA

  LE GÈNESI DE L’ESTAT FRANQUISTA
  El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya.Basat en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil espanyola.
 • ELECCIONS 1936

  ELECCIONS 1936
  A Espanya es van celebrar les terceres eleccions generals, i darreres, de la Segona República Espanyola. Les eleccions van donar una majoria parlamentària a la coalició d'esquerres anomenada Front Popular. Aquestes eleccions agrupaven Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Esquerra Republicana (IR), Unió Republicana (UR), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Comunista d'Espanya (PCE), Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), Partit Sindicalista i altres.
 • ASSESINAT DE JOSE CASTILLO

  ASSESINAT DE JOSE CASTILLO
  L'assassinat del tinent Castell va tenir lloc a Madrid durant el període de govern del Front Popular. José del Castillo era un tinent de la Guàrdia d'Assalt molt conegut pel seu compromís amb els socialistes, les milícies dels quals entrenava ia més era membre de la UMRA
 • ASSESINAT DE CALVO SOTELO

  ASSESINAT DE CALVO SOTELO
  José Calvo Sotelo va ser un polític espanyol nascut a Tui. Llicenciat en dret a la Universitat de Saragossa, va ser professor a la Universitat de Madrid després de convertir-se en advocat de l'Estat el 1916.
 • COP D'ESTAT DE FRANCO

  COP D'ESTAT DE FRANCO
  Lo còp d'estat del 18 de julhet de 1936 foguèt una revòlta militar dirigida contra lo govèrn de la Segonda Republica.
  Com a conseqüències van tenir la Guerra Civil Espanyola, la derrota de la dictadura republicana i l'establiment d'una dictadura franquista.
 • LA REVOLUCIO SOCIAL

  LA REVOLUCIO SOCIAL
  La revolució social espanyola del 1936, engloba tots els esdeveniments de tipus revolucionari desfermats a Espanya, durant la Guerra Civil, en resposta a l'aixecament militar i intent del cop d'Estat. Els representants principals d'aquests moviments van ser la Confederació Nacional del Treball, la Federació Anarquista Ibèrica, el Partit Obrer d'Unificació Marxista (, així com les branques radicals del Partit Socialista Obrer Espanyol i de la Unió General Treballadores.
 • BATALLA DE MADRID

  BATALLA DE MADRID
  El Cop d'Estat del juliol del 1936 contra el govern de la República Espanyola, que va començar a la Guerra Civil, no va aconseguir triomfar a Madrid, cosa que trauria el fracàs de la revolta militar a tot el centre d'Espanya.
 • REPRESSIÓ SISTEMÀTICA

  REPRESSIÓ SISTEMÀTICA
  La repressió franquista va ser el llarg procés de violència física, econòmica, política i cultural que van patir durant la Guerra Civil espanyola els partidaris del govern legítim de la Segona República Espanyola a la zona del bàndol nacional, i durant la postguerra i la dictadura franquista els perdedors de la Guerra Civil, els republicans, eren antifranquistes.Així com posteriorment els membres d'organitzacions polítiques, sindicals i, en general, els que no estaven d'acord amb el franquisme
 • BATALLA DEL JARAMA

  BATALLA DEL JARAMA
  La Batalla del Jarama és el tercer intent de les tropes franquistes per intentar prendre Madrid, després del primer intent de conquistar la capital amb un atac frontal a partir del Manzanares i la Casa de Camp i el segon a la zona nord que des de la línia de Majadahonda-Aravaca. Aquesta batalla la va guanyar la república.
 • BATALLA DE GUADALAJARA

  BATALLA DE GUADALAJARA
  La batalla de Guadalajara va ser un enfrontament de la Guerra Civil espanyola desenvolupat entorn de la ciutat de Guadalajara en un intent per penetrar en la capital d'Espanya pel nord. Va acabar amb victoria repúblicana
 • BATALLA DEL NORTE

  BATALLA DEL NORTE
  La Guerra del Nord va ser la campanya de la Guerra Civil Espanyola en què les forces nacionalistes van derrotar i ocupar les parts del nord d'Espanya que s'havien mantingut al govern republicà. Eran els que van ser fidels, ajudants i defensius de la república. Van aconseguir la difícil victoria l'exèrcit del nord. Mentres que els estats revels per la seva perdua a la batalla, varen tenir que marxar cap a E.U.A
 • BATALLA DE TERUEL

  BATALLA DE TERUEL
  A la batalla de Terol els homes que no van quedar tancats, van ser víctimes de l'aviació franquista durant la seva fugida a la rereguarda republicana. Així mateix, una gran quantitat de material bèl·lic va caure en mans franquistes o va ser destruït: municions, armes i camions. Aquesta batalla la van guanyar els revoltats.
 • OFENSIVA DE FRANCO EN ARAGON

  OFENSIVA DE FRANCO EN ARAGON
  L'ofensiva d'Aragó va ser una important campanya militar de la guerra civil espanyola iniciada tres setmanes després de la fi de les hostilitats de la batalla de Terol i duta a terme per les tropes de l'Exèrcit Franquista. Trinxeres de Castejón del Pont. Difícil victòria franquista.
 • BATALLA DEL EBRO

  BATALLA DEL EBRO
  La batalla de l'Ebre va ser un combat intens de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes.
  Es va estendre per tota la zona baixa del riu Ebre, tenint el punt d'inici a la zona propera a Faió. Va ser l'últim combat de la guerra civil en sòl aragonès, va durar uns 13 dies i va deixar un nombre de baixes elevadíssim a banda i banda. Victòria inicial republicana Victòria decisiva revoltada
 • OCUPACION DE LA ZONA DE CENTRO

  OCUPACION DE LA ZONA DE CENTRO
  Aquesta ocupació va ser feta pels sublevats. Aquest grup de revoltats va ocupar tot Madrid i València. Van ocupar la zona central quan van haver de lluitar contra els republicans. També aquesta zona va ser on es van unir els franquistes i revoltats, per formar el bàndol nacional.
 • LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

  LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra l'exèrcit i organitzacions de dretes.
  CONSEQÜÈNCIES:
  - Franquisme ha Espanya
  - Dictadura militar
  - Nacionalisme i "catalonisme" inculcat per Franco
  Els guanyador de la guerra civil va ser Franco
 • OCUPACION DE BARCELONA

  OCUPACION DE BARCELONA
  La derrota dels exèrcits republicans a la batalla de l'Ebre va permetre l'ocupació de Catalunya per les tropes encapçalades pel general Franco. La victòria total del Generalíssim va suposar la fi de l?autonomia catalana i l?inici d'una llarga dictadura. Victoria per els franquistes