Jj

Eix cronològic de la Restauració

 • Manifest de Sandhurst

  Manifest de Sandhurst
  El Manifest de Sandhurst va ser un document de caràcter polític, a aquest manifest es veu la predisposició d'Alfons XII per ser el futur rei d'Espanya. El document va ser firmat el dia 1 de desembre de 1874. Aquest futur rei va governar quan va complir la seva majoria d'edat, que en aquella època era al cap dels disset anys.
 • Period: to

  Regnat Alfons XII

  El regnat XII va començar quan ell va complir la majoria d'edat i va poder substituir a la seva mare Maria Cristina que era la reina regent. Aquest home era a podar com el Pacificador. Amb el seu inici va acabar la república l'inici de la Restauració. Com a cap de govern es trobava Cànoves que feia el torn pacífic amb el partit liberal de Sagasta.
 • Period: to

  Primera Etapa de la Restauració

  Alfons XII és nomenat Rei d'Espanya. És aquí on s'assenten les bases del sistema polític ideat per Cánovas, protagonitzat per ell mateix i el seu opositor, Sagasta. En aquesta etapa també es produeix la fi de les guerres carlines i cubana.
 • Period: to

  Restauració Borbònica

  La restauració borbònica és una etapa que va des de l'any 1875 fins al 1931. Aquesta va ser una restauració monàrquica en la persona d'Alfons XII. L'objectiu era recuperar el poder dels sectors conservadors i així mantenir l'ordre social sobretot perquè consideren que amb el sexenni democràtic hi va haver un augment de les llibertats.
 • Fi Tercera Guerra Carlina (1876)

  Fi Tercera Guerra Carlina (1876)
  Els carlins que no havien rendit les armes sumaven una xifra quatre vegades inferior en nombre de liberals. Els alfonsins van preparar dos exèrcits, un a l'est, el seu cap va ser Martínez-Campos, i un altre a l'oest comandat per Quesada. El 5 de febrer de 1876 es van enfrontar carlins i liberals. Finalment, l'últim reducte fidel al carlisme, va sucumbir el 2 de març. La guerra havia acabat.
 • Fi guerra dels deu anys amb Cuba

  Fi guerra dels deu anys amb Cuba
  La guerra va començar quan als independentistes cubans llestos a revoltar-se, i allibera els seus esclaus convidant-los a unir-se a la seva lluita contra el colonialisme espanyol. La Guerra dels Deu Anys va acabar deu anys més tard amb el Pacte del Zanjón on s'estableix la capitulació de l'Exèrcit Llibertador cubà davant de les tropes espanyoles.
 • Guerra Chiquita

  Guerra Chiquita
  Aixecament armat que va durar menys d'un any , però va ser una clara indicació que la Pau del Zanjón no havia estat el darrer capítol de la lluita independentista. La manera que va acabar la Guerra dels Deu Anys, i les conseqüències polítiques i econòmiques d'aquesta, van deixar descontent els que havien lluitat heroicament per la llibertat de Cuba durant deu llargs anys. Això va conduir a una nova revolució fomentada per diversos generals de la Revolució, començant aquest aixecament.
 • Pacte del Pardo

  Pacte del Pardo
  La mort d'Alfons XII es va avançar sorprenentment. Per aquesta raó Cànoves i Sagasta els líders dels partits conservador i liberals respectivament, van firma el pacte de Pardo per garantir que la reina Maria cristina pogués seguir al cap i també assegurar-la dinastia borbònica.
 • Memorial de Greuges (1885)

  Memorial de Greuges (1885)
  El Memorial de Greuges va ser un document dirigit per Joaquim Rubió. En aquest es veu el descontentament de la burgesia catalana respecte als interessos morals i materials de Catalunya i pel dret civil amb Gran Bretanya. Es considera el primer document d'acte polític del catalanisme.
 • Period: to

  Regència Maria Cristina

  Va ser el període on Maria Cristina reganava a Espanya, ja que s'havia d'esperar al fet que Alfons XIII fos major d'edat per poder ser el rei del país. Això succeïa perquè es va avançar la mort d'Alfons XII
 • Missatge a la Reina Regent (1888)

  Missatge a la Reina Regent (1888)
  El missatge per a la reina regent va ser un document redactat per Àngel Guimerà, però on es mostrava el descontentament de molts catalans. En aquest es demanava l'autonomia de Catalunya, també es veu el pensament conservador i medievals de la nació catalana.
 • Sufragi universal masculí

  Sufragi universal masculí
  El 5 de maig de 1890, Pràxedes Mateu Sagasta sent president del consell de ministres, es promulgava a Espanya la Llei de Sufragi Universal (masculí). L'ús que se'n farà a partir de llavors a cada etapa dependrà, de la del sistema polític, i l'ús que se'n faci o que es negui el dret a vot.
 • Bases de Manresa

  Bases de Manresa
  El document de les Bases de Manresa reuneixen el contingut que hauria de tenir una constitució catalanista de caràcter regionalista en el context polític espanyol de la Restauració borbònica. Concretament aquest document va ser escrit per Angel Guimerà.
 • Period: to

  Guerra de Cuba

  La guerra d'independència de Cuba és la guerra d'independència cubana davant l'Imperi espanyol, a més de l'última de les dutes a terme al continent americà. El conflicte es va iniciar el 24 de febrer de 1895 en un aixecament simultani de trenta-cinc localitats cubanes, i va finalitzar l'agost de 1898, després de l'entrada dels Estats Units al conflicte.
 • Assassinat Cánovas del Castillo (1897)

  Assassinat Cánovas del Castillo (1897)
  El líder del Partit Conservador Cànoves passava uns dies de descans. Al balneari de Santa Àgueda va estar assassinat el senyor Cánovas del Castillo. El president es trobava llegint els diaris quan un anarquista napolità va disparar sobre ell tres trets de revòlver, deixant-lo mort instantàniament.
 • Guerra entre Espanya i EUA

  Guerra entre Espanya i EUA
  El 15 de febrer de 1898, els Estats Units va declarar la guerra a Espanya després que un vaixell de guerra nord-americà explotés al port de l'Havana de Cuba sota l'administració espanyola. El conflicte es va desenvolupar, però Espanya va ser derrotada i els principals resultats van ser la pèrdua per part d'aquesta de l'illa de Cuba.
 • Pau de París

  Pau de París
  A la Pau de Paris de 1898 es va firmar la pau entre España i els Estats Units on el nostre país va haver de decidir totes les colònies que posseïa i donar-les a Estats Units a més de donar-li 20 mil dollars.
 • Aparició del Regeneracionisme (1898)

  Aparició del Regeneracionisme (1898)
  Aquest moviment polític el va encapçalar Joaquin Costa. L'objectiu del Regeneracionisme era posar fi a la decadència per la qual estava passant Espanya.
 • Period: to

  La crisi del sistema de la Restauració

  La crisi de la restauració va estar marcat per la finalització del regnat d'Alfons XIII, hi havia una gran feblesa després de la guerra, per tant, el país va passar un mal moment.
 • Fundació Lliga Regionalista

  Fundació Lliga Regionalista
  La fundació d'aquesta lliga va estar pels partits Centre Nacional Català i la Unió Regionalista. Era un partit de caire conservador català.
 • Period: to

  Regnat Alfons XIII

  El regnat d'Alfons XIII coincideix amb una època regeneracionista. El sistema polític en començar el segle és una monarquia liberal, encara que no democràtica, basada en l'alternança dels dos grans partits: el conservador de Cánovas i el liberal de Sagasta.
 • Creació Solidaritat Catalana

  Creació Solidaritat Catalana
  La Solidaritat Catalana va ser el primer gran moviment unitari català que va sorgir l'any 1906. Aquest moviment va unir als diversos grups polítics nacionalistes catalans, carlins i republicans, que tenien en comú el seu catalanisme
 • Creació Partit Radical (1908)

  Creació Partit Radical (1908)
  El Partit Republicà Radical més conegut com a Partit Radical, va ser un partit polític espanyol fundat per Alexandre Lerroux el 1908, durant el període de la restauració borbònica. Durant els seus primers anys va tenir un paper discret, durant la Segona República Espanyola es va convertir en un dels principals partits polítics espanyols, arribant a participar en el govern en diverses ocasions.
 • Setmana Tràgica

  Setmana Tràgica
  Es coneix com Setmana Tràgica als esdeveniments desenvolupats a Barcelona i altres localitats catalanes, entre el 25 de juliol i el 2 d'agost de 1909. El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per al seu enviament a la zona de Melilla, on el dia 9 del mateix mes havia començat la guerra.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial va succeir entre els 1914 - 1918. Va ser un conflicte bèl·lic, principalment entre Alemanya i Gran Bretanya i Àustria. Hi havia una gran tensió entre aquests països i la guerra va acabar d'esclatar quan van matar a Ferran d'Àustria a Sarajevo.
 • Period: to

  Mancomunitat de Catalunya

  La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució activa entre 1914 i 1923 - 1925 que va agrupar les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Tot i que havia de tenir funcions purament administratives i que les seves competències no anaven més enllà de les diputacions provincials, adquirirà una gran importància política
 • Crisi de 1917 a Espanya

  Crisi de 1917 a Espanya
  Crisi espanyola de 1917 és el conjunt de successos que van tenir lloc l'estiu de 1917 a Espanya, sobretot als tres desafiaments simultanis que van fer perillar el govern i fins i tot al mateix sistema de la Restauració borbònica.
 • Creació del Partit Republicà Català

  Creació del Partit Republicà Català
  Partit que va tenir un procés de formació llarg , que s'inicià l'octubre de 1875 i conclogué el maig de 1880 amb la fundació del Partit Liberal Fusionista. La seva creació va respondre a la lògica del sistema canovista de la Restauració: per al bon funcionament del sistema parlamentari calia l'existència d'un partit d'oposició.
 • Revolució Russa (1917)

  Revolució Russa (1917)
  La Revolució a Rússia va posar fi a l'autocràcia dels tsars i dugué a la instauració d'un règim socialista. Cal distingir-hi dues fases: la primera, coneguda com a Revolució de febrer, forçà l'abdicació de Nicolau II; la segona, anomenada Revolució d'Octubre.
 • Period: to

  Pistolerisme

  Les bandes de pistolers van comptar amb la protecció dels governadors civils del moment. Els pistolers, sota el comandament successiu de Manuel Bravo Portillo i el baró de Köning, van actuar amb una relativa independència. Després, l'aparició dels Sindicats Lliures va significar, a part de la continuació del pistolerisme, un intent de dividir el moviment obrer.
 • Creació del Sindicat Lliure

  Creació del Sindicat Lliure
  Els Sindicats Lliures o Corporació General de Treballadors va ser una organització creada per militants carlins a l'Ateneu Legitimista el 1919, sota el posterior padrinatge de la Patronal Catalana i vinculats amb l'autoritat militar de Catalunya.
 • Vaga de la Canadenca (1919)

  Vaga de la Canadenca (1919)
  La vaga de La Canadenca va ser un moviment de reivindicació laboral dirigit per la Confederació Nacional del Treball (CNT), el sindicat únic d'aigua, gas i electricitat. El conflicte es va iniciar a Camarasa i es va estendre a Lleida i després a Barcelona i altres ciutats de Catalunya.
 • Establiment de les 8 hores laborals a Espanya

  Establiment de les 8 hores laborals a Espanya
  L'establiment de les 8 hores laborals va ser una de les conseqüències de la vaga de la canadenca. Això va suposar una millora per a tots els treballadors, ja que anteriorment treballaven moltes més hores.
 • Assassinat de Francesc Layret (1920)

  Assassinat de Francesc Layret (1920)
  L'assassinat de Layret va ocorre el 30 de novembre del 1920 el governador civil de Barcelona, Martínez Anido, va fer una detenció massiva de militants del sindicat CNT, com Salvador Seguí i d'altres dirigents com Lluís Companys. A les sis de la tarda d'aquell mateix dia, quan Layret sortia de casa seva al carrer de Balmes per anar a veure els detinguts, va rebre set impactes de bala que li van causar la mort.
 • Aprovació de la Ley de Fugas (1921)

  Aprovació de la Ley de Fugas (1921)
  La Llei de Fugues es va signar per donar cobertura legal a l'assassinat de les forces de l'ordre d'aquells que intentaven escapar de la detenció.
 • Desastre d'Annual

  Desastre d'Annual
  El desastre d'Annual es va produir entre el 22 de juliol i el 9 d'agost del 1921, prop de la localitat marroquina d'Annual, situada entre Melilla i la badia d'Alhucemas. Va ser una greu derrota militar espanyola a la guerra del Rif i una important victòria per als rebels rifenys. La batalla va ocasionar la mort al voltant d'onze mil cinc-cents membres de l'exèrcit espanyol.
 • Assassinat de Salvador Seguí

  Assassinat de Salvador Seguí
  Salvador Seguí més conegut com el "Noi del Sucre", va ser un dels símbols de l'anarcosindicalisme català dels anys vint i fundador de la CNT. Va ser assassinat la tarda del 10 de març del 1923 al carrer de la Cadena. Amb el seu assassinat, el sindicalisme va rebre un fort impacte.
 • Cop militar de Primo de Rivera

  Cop militar de Primo de Rivera
  El cop de Primo de Rivera es va protagonitzar el dia 13 de setembre de 1923, el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera protagonitzar un cop d'estat que, tècnicament, va adoptar la forma tradicional del militarisme espanyol del segle XIX coneguda amb el nom de pronunciament. El general tenia la connivència d'Alfons XIII d'Espanya perquè la causa immediata del cop tenia relació amb el desastre militar que les tropes espanyoles.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Durant la dictadura de Miguel Primo de Riera, es va suspendre la Constitució, es van dissoldre els ajuntaments, es van prohibir els partits polítics, es van crear els Somatenes com a milícies urbanes i es va declarar l'estat de guerra.
 • Desembarcament d'Alhucemas

  Desembarcament d'Alhucemas
  El desembarcament d'Alhucemas va ser un desembarcament militar dut a terme el 8 de setembre de 1925 a Alhucemas per l'exèrcit i l'Armada espanyola i, un contingent aliat francès, que propiciaria la fi de la Guerra del Rif, se li considera el primer desembarcament aeronaval de la història mundial.
 • Exposició Internacional de Barcelona

  Exposició Internacional de Barcelona
  L'Exposició Internacional de Barcelona va donar lloc 20 de maig de 1929 al 15 de gener de 1930 a Barcelona. Se celebrà a la muntanya de Montjuïc, es projectà aquesta nova exposició, per donar a conèixer els nous avenços tecnològics i projectar la imatge de la indústria catalana a l'exterior.
 • Crisi econòmica internacional

  Crisi econòmica internacional
  El crack del 29 va succeir a conseqüència que els Estats Units després de la Primera Guerra Mundial estava molt bé econòmicament i llavors la gent va començar a invertir en la bossa i a confiar en els bancs. Però, el 1929 la borsa de valors va generar una crisi financera impressionant, en què moltes famílies van perdre els negocis i els estalvis de tota una vida.
 • Dimissió de Primo de Rivera

  Dimissió de Primo de Rivera
  La caiguda de la Dictadura de Primo de Rivera va tenir lloc el 28 de gener de 1930 quan el general Miguel Primo de Rivera va presentar la seva dimissió al rei d'Espanya Alfons XIII i aquest la va acceptar-la.
 • Period: to

  Dictablanda

  Després de la caiguda de la Dictadura de Rivera Alfons XIII es va veure en l'obligació de buscar un altre candidat a dictador, Dámaso Berenguer va ser l'elegit. El 30 de gener de 1930, Berenguer va formar el nou govern en què, a més de la presidència, va assumir també la cartera de Guerra. Dictablanda es va anomenar al període de poc més d'un any de govern de Berenguer.
 • Proclamació de la II República

  Proclamació de la II República
  La proclamació de la Segona República Espanyola és la instauració el 14 d'abril de 1931 del nou règim polític republicà que va succeir la Monarquia restauracions d'Alfons XIII, que havia quedat deslegitimada en haver permès la Dictadura de Primo de Rivera.