EIX CRONOLÒGIC DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

 • L'avanç de Franco des del sud

  Les tropes d'Àfrica, legionaris i regulars sota el comandament del general Franco van entrar a la península amb l'intenció d'ocupar Madrid. En el seu avanç, Franco es va desviar cap a Toledo per tal d'alliberar als insurrectes que estaven assetjats a l'alcàsser des del cop d'estat.
 • Period: to

  PRIMERA ETAPA: OBJECTIU MADRID

  La primera fase de la Guerra Civil comença al juliol de 1936, quan s'inicia un cop d'estat organitzat per militars espanyols de les faccions d'extrema dreta d'Espanya, entre els quals hi havia Franco, Mola i Sanjurjo.
 • Tropes de Yagüe

  A l'agost les tropes dels nacionals sota el comandament de Yagüe van entrar a Almendralejo, Mérida i Badajoz, on hi va haver una forta repressió.
 • Tancament frontera francesa

  El setembre de 1936, al nord, el tancament de la frontera francesa va impossibilitar l'arribada de material bèl·lic a la zona republicana.
 • Avanç General Mola

  El general Mola va ocupar Irun i Sant Sebastià
 • Ofensiva sobre Madrid

  L'exèrcit va iniciar una gran ofensiva contra Madrid l'octubre del 1936. Les tropes van arribar a la ciutat universitària que servia com a perifèria de la capital, però es van trobar amb una resistència del consell de defensa ben coordinada i no van poder prendre la ciutat.
 • Avanç Queipo de Llano

  Amb l'ajuda d'avions alemanys i italians, així com vaixells i submarins italians que van bombardejar les ciutats des del mar i van bloquejar els ports republicans, els nacionals al comandament de Queipo de Llano van ocupar la costa mediterrània fins a Màlaga.
 • Batalla de Jarama

  L'exèrcit rebel va llançar lassalt amb lobjectiu de tallar les comunicacions amb Madrid.
  Les operacions inicials, que van incloure la conquesta de la zona del riu Jarama en poc més de quatre dies, van donar nom a la batalla. Les forces republicanes, disperses a l'inici de l'ofensiva, es van unir el 15 de febrer sota el comandament del general José Miaja, , que van aconseguir frenar l'avenç cap a Arganda. Les Brigades Internacionals van servir a l'exèrcit republicà com a combatents.
 • Ofensiva en Guadalajara

  Els italians van llançar una ofensiva important als voltants de Guadalajara el març de 1937, però allí els va derrotar decisivament l'exèrcit de la República.
 • Period: to

  SEGONA ETAPA: OCUPACIÓ DE LA FRANJA CANTÀBRICA

  Davant els reptes de la presa de Madrid, Franco va prendre la decisió d'abandonar l'assalt a la capital i centrar els esforços militars a la franja cantàbrica. La minúscula porció de la Península que es dividia a Astúries, Cantàbria i Biscaia havia quedat a zona republicana. Tot i això, el País Basc i els seus recursos miners van romandre sota el control de la República. Els insurgents van ocupar Navarra i Àlaba, i a l'agost del 1936 ja havien pres Sant Sebastià.
 • Bombardeig de Guernika

  La Legió Còndor Alemanya i l'Aviació Legionària Italiana, que recolzaven els rebels en el seu conflicte amb el govern de la Segona República Espanyola, van dur a terme un atac aeri sobre la població civil d'aquesta localitat basca el 26 d'abril de 1937, conegut com Guernica (Operació Rügen) . Segons les estimacions, hi va haver entre 120 i 300 morts.
  El bombardeig en si no tenia cap objectiu militar, només va ser una operació de càstig contra la població civil
 • Ocupació Bilbao pels nacionals

  Els republicans es van veure obligats a sotmetre's al juny del 1937 després de prolongades batalles i sense el benefici de l'artilleria o l'aviació, i els nacionals van aprofitar l'oportunitat per ocupar Bilbao.
 • Republicans inicien ofensiva al centre peninsular

  El juliol del 1937 i amb la finalitat d'alleugerir la pressió del nord, els repulicans van iniciar una ofensiva al centre peninsular, amb la batalla de Brunete i, posteriorment, al front d'Aragó amb la batalla de Belchite.
 • Batalla de Brunete

  inicialment les forces republicanes van poder avançar i entrar en territori enemic amb cert èxit,pero l'ofensiva republicana es va anar esgotant i els seus avenços es van aturar al cap de pocs dies. Per recuperar el terreny perdut, Franco va prendre la decisió d'aturar l'Ofensiva Nord i traslladar reforços a la zona central. Després d'una setmana d'intens combats, la batalla es va donar per guanyada quan les forces franquistes van poder recuperar la major part del territori
 • Batalla de Belchite

  La Batalla de Belchite de la Guerra Civil Espanyola va tenir lloc entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de 1937 a Belchite (Saragossa), com a part de l'ofensiva de l'Exèrcit Popular contra Saragossa. Els recursos militars de l'Exèrcit Popular es van veure molt incrementats com a conseqüència de la conquesta d'aquesta localitat, i els podrien haver utilitzat per avançar cap a la capital aragonesa, objectiu principal de l'operació.
 • Ofensiva republicana sobre Terol

  Al desembre de 1937 va començar una important ofensiva republicana sobre Terol que va ser ocupada.
 • Period: to

  TERCERA ETAPA: BATALLA DE L'EBRE

  El comando republicà encara pensava que hi havia possibilitats de guanyar la guerra a finals de 1937, per la qual cosa va intentar una sèrie de canvis a l'exèrcit, com establir ordres professionals i integrar quadres de les brigades i milícies internacionals. Posen al comandament Vicente Rojo, un general de renom i defensor de Madrid.
 • Franco ocupa Terol de nou

  Al mes de febrer, Franco va tornar a ocupar Terol i va aprofitar el desgast de les tropes republicanes per iniciar la campanya d'Aragó
 • Nacionals ataquen el front d'Aragó

  Les forces de l'Exèrcit Republicà de l'Est van rebre un cop directe d'aquesta campanya i van patir pèrdues significatives. El govern de Negrín va viure una greu crisi interna arran de la divisió del territori republicà en dues parts, i el ministre de la Defensa Nacional, Indalecio Prieto, es va veure obligat a dimitir després de ser acusat de derrotisme. Donada la gravetat de la derrota republicana en aquell moment, semblava que la guerra estava a punt d'acabar.
 • Period: to

  Moviments soldats nacionals i republicans

  El dia 29 de març els soldats van entrar a les localitats lleidatanes de Serós, Aitona i Soses. El 4 d'abril els republicans es van retirar a la riba esquerra del Segre i els nacionals van ocupar Lleida. Així el riu Segre es va convertir en un límit fronterer entre nacionals i republicans i Lleida va esdevenir primera línea de foc durant prop de nou mesos. Poc després van ocupar Balaguer, Tremp, Camarasa i les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
 • Franco deroga l'Estatut de Catalunya

  el 5 d'abril es deroga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, per la qual cosa el català deixa de ser oficial a Catalunya
 • Avanç tropes franquistes

  Per contra, Catalunya va quedar aïllada de la resta de la regió republicana el 13 d'abril quan les tropes franquistes van desembarcar a la Mediterrània i van ocupar Castelló.
 • Moviment tropes republicanes

  el 25 de uliol de 1938, l'Estat Major republicà va intentar una darrera ofensiva, el seu exèrcit va travessar el riu Ebre i va conquerir Ascó, Mora d'Ebre, Flix i altres poblacions de la zona, a més, va prendre posicions a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella, però un cop establert el marge dret del riu, no van poder continuar avançant.
 • Contraofensiva dels nacionals

  La contraofensiva, feta amb gran desplegament de forces militars, va aconseguir avançar y el 8 de novembre l'exèrcit franquista va entrar a Mora d'Ebre, i el 15 de novembre, els republicans van acabar retirant-se a l'altra riba del riu. La derrota va afeblir definitivament l'exèrcit republicà
 • Period: to

  QUARTA ETAPA: OCUPACIÓ DE CATALUNYA

  Els republicans eren essencialment impotents per resistir després de la seva derrota a la Batalla de l'Ebre. Durant aquesta etapa es va dur a terme la campanya d'ocupació de Catalunya.
 • La Gran Ofensiva Franquista

  Els nacionals van irrompre pel front de Tremp en direcció a Artesa de Segre en entrar pel nord. Sarroca i Maials van ser atacats per les forces italianes i el Cos de Navarra des del sud. Tot i la resistència dispersa i mal organitzada, l'ofensiva va avançar ràpidament.
 • Nacionals entren Tarragona

  El nacionals entraven a Tarragona, i paral·lelament l'aviació bombardejava nombroses localitats catalanes.
 • Excèrcit Franquista entra a Barcelona

  L'exèrcit franquista entra a Barcelona
 • Period: to

  FI DE LA REPÚBLICA

  L'anomenada zona central, que incloïa Madrid, La Manxa i la regió mediterrània des del nord de València fins a Almeria, era l'única zona sota el control de la República el febrer del 1939. El president republicà, que acabava de tornar de França, va fer un darrer esforç per reorganitzar l'exèrcit i defensar el territori republicà.
 • Cau Girona

  Cau Girona a mans dels nacionals
 • Exili dels presidents de la república

  La retirada de l'exèrcit republicà va comportar l'exili de milers de persones. Els presidents de la república Manuel Azaña, de la Generalitat, Lluís Companys, del govern basc J.A de Aguirre, el cap del govern republicà Juan Negrín i el president de les Corts, Diego Martínez, es van exiliar a França el dia 5 de feb de 1939
 • Entra en vigor Llei de responsabilitats polítiques

  Aquesta llei pretenia "liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja". A partir d'aquest moment, funcionaris i docents fidels a la República van ser objecte de represàlies, els partits i els sindicats van ser suprimits, així com tota mena de llibertat democràtica. També van ser prohibides totes les manifestacions de la identitat nacional catalana.
 • Tropes Franquistes arriben a Puigcerdà i Portbou

  Finalment, les tropes franquistes van arribar a Puigcerdà i Portbou. Tot i que quedaven petits focus de lluita, la guerra es considerava acabada a Catalunya.
 • Govern de Franco reconegut oficialment per França i GB

  Quan França i GB van reconèixer el govern de Franco oficialment, Azaña va renunciar al càrrec de president de la República.
 • Coronel Casado fa Cop d'Estat a Madrid

  El Consell de Defensa Nacional va ser establert pel coronel Casado després que va orquestrar un cop d'estat a Madrid i va convidar republicans, socialistes i anarquistes a unir-s'hi. Va intentar arribar a una entesa amb Franco per aconseguir una pau honorable sense represàlies i excloent-ne els comunistes.
 • Exèrcit Franco entra a Madrid

  Franco va rebutjar qualsevol negociació i el seu exèrcit va entrar a Madrid el dia 28 de març. En tres dies els nacionals van ocupar la resta del territori republicà.
 • Fi de la guerra

  L'exèrcit de Franco va aconseguir el control de tota la regió mediterrània els dies següents. L'ocupació d'Albacete, Alacant i València no va ser aturada per la resistència de les poques tropes controlades pels comunistes. En anunciar la derrota de l'exèrcit republicà i la fi de la guerra, Franco va signar la declaració final de guerra a Burgos l'1 d'abril.