Eix cronològic

Timeline created by iris palacios
 • GUERRA CIVIL

  A les terres africanes del Marroc, va haver-hi un cop d’estat militar amb el suport majoritari de l’exèrcit des de diferents àmbits de la societat, que va provocar els inicis dels episodis més durs i devastadors de la història de Catalunya i d’Espanya.
 • LA REBEL·LACIÓ DELS INSURRECTES A BARCELONA

  Els Mossos d'Esquadre, els elements civils armats i la intervenció posterior de quatre-cents guàrdies civils, van aturar aquesta revolta. Els obrers no van acceptar la derrota, i es van apropiar d'armes; signe que va marcar la revolució emergent.
 • LA GENERALITAT APROVA EL DECRET DE COL·LECTIVILITZACIÓ I CONTROL DELS TREBALLADORS

  Aquest secret acordava que si una empresa tenia més de 100 treballadors, aquesta, automáticamente, quedava col·lectivitzada, mentre que si en tenia menys, es duia a terme el que la majoria decidís. Els propietaries que es veien perseguits, quan s'adonaven que no hi podien fer res, fugien i s'anaven per poder salvar-se.
 • FETS DE MAIG (tensions entre els components del govern català)

  Dos-cents guàrdies d’assalt, amb ajuda dels milicians del PSUC, la UGT i Estat Català, van fracassar a intentar prendre a Barcelona el control de Telefònica, que estava a les mans de la CNT-FAI, amb el suport del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM).
 • EL GOVERN CATALÀ ACCEPTA LA PROPOSICIÓ DELS SINDICALISTES

  La matinada del 7 de maig, el govern català va acceptar la proposició dels sindicalistes que no hi hauria represàlies si s’aturaven les ofensives. Aquell mateix dia van arribar a Barcelona, amb els enfrontaments finalitzats, provinents de València, tres mil guàrdies d’assalt que es van fer càrrec de l’ordre públic.
 • ELS AJUNTAMENTS CATALANS ENVIEN QUANTITAS DE QUEVIURES

  Els ajuntaments catalans van enviar grans quantitats de queviures a Madrid, la capital. Poc a poc, quan el conflicte va anar passant, Catalunya també va convertir-se en lloc d’acollida pels refugiats republicans.
 • CAIGUDA DE LES BOMBES A CATALUNYA

  Van haver 194 bombardeios en total que van provocar cinc mil morts. L'objectiu principal d'aquests bombardejos era atemorir als republicans. El desenllaç de la a guerra a Catalunya i, posteriorment, a Espanya va ser la batalla de l’Ebre. Durant aquesta guerra van convocar a la Lleva del Biberó (adolescents d'entre quinze a divuit anys) perquè lluitesin, ja que necessitaven soldats. Els dos bàndols, republicans i feixistes, van perdre a molts homes.