DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA

  • CAMPANYA DE MADRID

    08/1936: les tropes del Marroc travessen l’estret de Gibraltar amb l’ajuda d’Itàlia i Alemanya, arribant a Cadis. tardor-hivern de 1936: tindrà lloc l’ofensiva sobre Madrid. Els milicians, brigades internacionals i l’ajuda soviètica amb els seus avions i tancs, impedeixen que els insurrectes es facin amb Madrid.
  • FRONT DEL NORD (04/1937 - 10/1937)

    Les tropes de Franco es dirigeixen a les zones industrials del Cantàbric. Destaquen els atacs aeris a Durango. Al juny cau el País Basc, i a l’agost Santander i Astúries. Els republicans intenten fer retrocedir les tropes del nord atacant Brunete (Madrid) i Belchite (Saragossa).
  • FINAL DE LA GUERRA (10/1937 - 04/1939)

    Un cop tenen el nord controlat, els insurrectes es dirigeixen cap a l’est. Prenen Terol amb la intenció d’avançar cap al Mediterrani. Aïllen Catalunya fragmentant el territori republicà. L’1 d’abril de 1939 finalitza la Guerra Civil Espanyola amb 500.000 morts, milers d’exiliats del bàndol republicà, la destrucció de gran part del país i una dictadura militar que durarà 40 anys (la dictadura militar del General Francisco Franco).