Velfærdsstatens historie

By Millag
  • Sebtemberforliget

    LO (arbejdernes fagforening) og dansk arbejdsgivernes forening, havde en lang strid, og enden på den var denne ”grundlov”. De skulle acceptere hinanden og lave en overenskomst – en ting man stadig har i dag.
  • Parlamentarisme

    Parlamentarismen indføres
  • Kanslergadeforliget

    Det startede med børskrakket i New York i 1929. I Danmark havde der været økonomiske problemer på landet siden 1920'erne, men i 1929-1930 faldt kornpriserne drastisk. I januar 1933 var der samtidig udsigt til en storkonflikt på arbejdsmarkedet. Arbejdsløsheden steg til over 30 %. Lockout-truslen fik den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning til at fremlægge Folketinget et forslag om forlængelse af overenskomsterne samt forbud mod strejker og lockouts.
  • Period: to

    Velfærdsstatens guldalder (den anden modernisering)

    1950'erne og 1960'erne var velfærdsstatens guldalder. Denne tid blev kaldt for den anden modernisering. Velfærden steg, arbejdsløsheden faldt, og mange sociale goder blev indført: 1956: folkepension for alle over 67.
    1956: Sygelønsordning
    1958: Hjemmehjælpsordning
    1958: Skolereform; bønder må gå på realskolen I 1960'erne skete der overordnet: Kvinder på arbejdsmarket: vuggestuer, børnehaver, fritidshjem, pleje
    1960: revalideringsordning
    1961: ofentlig forsørgelse.
  • Bistandsloven

    Med bistandsloven får alle danskere ret til en sagsbehandler.
  • Paul Schlüter bliver statsminister

    Paul Schlüter bliver statsminister i Danmark i starten af det, der er kendt som fattig-80'erne. Han fik Danmarks økonomi i balnce igen efter 1970'ernes krise ved at udføre ekspansiv politik.
  • Bistand for alle

    Alle danskere får ret til bistand fra staten, uden at det skal gå ud over personens andre rettigheder og sociale status