Uppfinningar

 • Jan 1, 1400

  Julgranen

  Julgranen
  Vi känner ju alla till vad en julgran är. Traditionen med julgran kommer ursprungligen från Tyskland under 1400-talet. Dom första julgranarna i Sverige kom kring 1741.Granarna förr i tiden var oftast väldigt små och kunde antingen stå i en kruka eller på ett bord. Dom första svenska granarna kunde vara dekorerade med levande ljus, frukt eller konfekt. Men vissa gjorde sina egna dekorationer av papper och halm.
 • Period: Jan 1, 1400 to

  Uppfinningar

 • Bilen

  Bilen
  Den första bilen var en trehjulig ångvagn som uppfanns av den franske ingengören Joseph Cugnots år 1769.Max farten låg på 5 km/h och den kunde endast gå en kvart i taget. Bilen var mer som en prydnad än ett fordon då. I början av 1800-talet så gjorde den engelska ingengören Richard Trevethick en bil som kunde köra max i farten 14km/h. 20 år senare så hade bussarna utvecklats att gå på ånga. Dom gick 20 km/h men var väldigt tunga och svåra att styra.
 • Coca-Cola Company

  Coca-Cola Company
  Coca-cola company grundades 1892 i USA. Det är ett väldigt känt företag som tillverkar läsk. Det grundades av Dr. John S. Pemberton och Dr. Ed Holland.I början av 2011 så hade företaget 92 800 anställda.Dom tillverkar inte bara den drycken Coca cola, dom andra mest kända dryckerna som dom också tillverkar är Fanta, Powerade och Sprite. Det är bara några, dom tillverkar flera hundra sorter mer.
 • Haribo

  Haribo
  Haribo grundades 1920 i i Tyskland, i staden Bonn av Hans Riegel. Han kom på namnet så här: Hans Riegel Bonn. Alltså att han satte ihop bokstäverna i början på sina namn och på huvudstaden. Haribo är ett godismärke.2 år efter att haribo grundats så lanserade man godiset Goldbären, som på svenska är ungefär gelébjörnar. Den blev succé, och Goldbären sälj över hela Europa än idag. När Hans Riegel dog 1945 tog hans söner Paul och Hans Riegel över Haribo.
 • Osthyveln

  Osthyveln
  Osthyveln.
Osthyvel uppfanns av den norske möbelsnickaren Thor Björklund år 1925 som blev irriterad när han inte kunde skära så tunna skivor från osten som han ville. Han dog år 1975 och blev 86 år. Osthyveln är ett hushållsredskap som används för att hyvla tunna skivor av ost på ett lättare sätt än att man ska behöva skära med en kniv. Den är vanligast i Nordiska hushåll. Men den finns i andra delar av världen. Dock inte lika vanlig som i Norden.
 • Mopeden

  Mopeden
  De första mopederna kom cirka 1950. Men då var det bara cyklar med påhängsmotorer.Det finns två sorter mopeder, klass 1 och klass 2.Klass 1 är en så kallad EU-moped och hastigheten för den är 45 km/h.Man måste ha körtkort för att fö köra den och den måste vara registread och ha registreringsskylt. Den får ej köras på gångvägar, bara på bilvägar men inte heller påtex E4:an och större vägar.Klass 2 är en så kallas 30-moppe. Den får högst gå 30 km/h, den behöver ej registreringsskylt.
 • Apple

  Apple
  Apple är ett amerikanskt dator- och hemelektronikföretag. Det grundades 1976 av 3 personer:Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G. Wayne.Steve Wozniak är fortfarande anställd hos apple, medan Steve Jobs dog den 5:e oktober 2011, bara 56 år gammal. Ronald G. Wayne sålde sin ägarrätt på 10 % för 800 dollar bara något år efter företagets grundande, det ångrar han nog, för om han inte hade gjort det hade han varit 200 miljarder kronor rikare idag.
 • Blocket.se

  Blocket.se
  Blocket är Sveriges största köp- och sälj marknad på internet. Den grundades år 1996 av Henrik Nordström i Skåne. Men det var först 1997 som den lades ut över hela Sverige. I början var den bara en skånsk prylmarknad.7 / 10 svenskar har köpt eller sålt någonting på Blocket. Den har förändrat Sverige väldigt mycket, nu för tiden om man har något att sälja så är det första man tänker på Blocket.
 • Google

  Google
  Google grundades år 1998 den 27 September av Larry Page och Sergey Brin och är en sökmotor som används av hela världen. 
Allt började med att Larry Page och Sergey Brin träffades på Stanford 1995. 
Ett år senare så gick Larry och Sergey på masterprogrammet och börjar samarbeta kring en sökmotor vid namnet BackRub. År 1997 tyckte Larry och Sergey att BackRub behövde ett nytt namn och bestämde sig efter ett tag att det skulle heta google.
 • Youtube

  Youtube
  Youtube grundades av Chad Hurley, Steven Chen och Jawed Karim, Alla tre växte upp i USA.Samtliga jobbade tidigare på IT-företaget PayPal, som är en betalningstjänst på internet. Youtube aktiverades den 5:e februari 2005 och utvecklades dom följande månaderna. 9 månader efter aktiveringen lanserades youtube officiellt.Youtube är en öppen webbplats där man kan båda kolla på, ladda upp, och kommentera videoklipp.