Ungdomsfilm historie

  • Før 1950: De tidlige år

    Før 1950: De tidlige år
    I de fleste film inde 1950, var unge fremstillet som enten fremstillet som uproblematiske og forvoksede børn. Der var ikke mange film, som tog ungdomsproblemer op, da det ofte var komediefilm. Dog var der nogle film som gjorde, og et eksempel på dette er Soldaten og Jenny fra 1947 a Johan Jacobsen. Den handler om et ung par, som tilfældigt bliver reddet fra at begå selvmord. Denne film har fokus på socialrealisme, og fortællingen er bygget op omkring forholdet mellem individet og samfundet.
  • 1950’erne: Læderjakker og løftede pegefingre

    1950’erne: Læderjakker og løftede pegefingre
    Den danske ungdomsfilm opstår samtidig som i USA i midten af 1950’erne. Filmindustrien vender sig mod de unge, der har penge på lommerne og masser af fritid. De danske ungdomsfilm er mere respektable end de amerikanske. Et eksempel på en dansk ungdomsfilm i denne periode, er ‘’Farlig ungdom’’ 1953. Her behandles sociale problemer med ungdomskriminalitet, som henvender sig til både unge og forældregenerationen.
  • 1960’erne: Nye impulser

    1960’erne: Nye impulser
    Tv bliver en ny dansk underholdnings kilde, og derfor falder interessen for biografture, da mange af filmene også kommer på fjernsyn. Ungdomsfilmene bliver mere eksperimenterende gennem inspiration fra andre europæiske films stil. Man begynder at komme mere ind på de unges søgen. Balladen om Carl-Henning er en af de vigtigste ungdomsfilm derfra. Filmen omhandler en dreng der er lidt en outsider, og kommer ud i nogle problemer, hvor man som seer kan se hans store frustrationer.
  • 1970’erne: Guldalderen

    1970’erne: Guldalderen
    1970’erne betegnes som guldalderen for danske ungdomsfilm. Dette skyldes en generel holdning om unge var en udsat og overflødig gruppe og man mente det var vigtigt at lave film fra unges synspunkt. Et generelt element i disse ungdoms var medfølelse med de unge og brugen af popmusik skrevet til unge. Et godt eksempel på en film er “Vil du se min navle?” fra 1978 af Søren Kragh-Jacobsen. Her var især musikken populær, og i teksterne kom medfølelsen til unge også til udtryk.
  • 1980’erne: Opvækstfilmen blomstrer

    1980’erne: Opvækstfilmen blomstrer
    I denne periode får ungdomsfilmen et gevaldigt løft, da man vedtager en lov, som støtter film om og for børn og unge. Ungdomsfilmene er i højere grad opvækstfilm, som handler om overgangen fra barn til voksen. Her er det mere et voksent publikum som er i fokus, men de er dog også populære for de unge. Et eksempel kunne være ‘’Tro, håb og kærlighed’’ 1984, som er baseret på romanforlæg af forfatteren Bjarne Reuter. Hvor overgangen fra barn til voksen er i fokus.
  • 1990’erne: Genrefilmen kommer

    1990’erne: Genrefilmen kommer
    I 1990’erne begyndt man at genreblande ungdomsfilm. Et hit, især i USA, var blandingen af ungdomsfilm og gysere. Man udvidet også definitionen af unge, så det ikke kun var karakterer som var teenagere, der gik under betegnelse unge. Et eksempel på genreblanding er “Sidste time” af Martin Schmidt fra 1996. Her bliver en gruppe 3.g’er fanget i et klasselokale, og en morder forsøger at dræbe dem.
  • 2000 og frem: Formeksperimenter

    2000 og frem: Formeksperimenter
    I denne periode omhandler filmene om ekstreme ungdomsmiljøer, mens det stadig handler mest om stil og stemninger. Generelt er filmens stil mere fremtrædende, samt musikken som anvendes spiller en stor rolle. Filmene skildrer miljøer hvor folk er udsatte, hvor de er mere realistiske. Et eksempel er ‘’Bridgend’’af Jeppe Rønde, 2015. Som omhandler et udsat miljø, hvor der er en mystisk selvmordskult blandt teenagere.