Top picture 10

Automatiseringens udvikling

 • Period: to

  Den 1. industrielle revolution

  Den 1. industrielle revolution kaldes også mekanisering. Den strækkede sig over perioden 1760-1840 og havde sit fokus på overgangen fra håndværksproduktion til industriel produktion.
  Mekaniseringen defineres normalt ud fra 3 meget vigtige opfindelser. Tekstilfremstilling, dampkraft og jernstøbning. Nogle anser dog opfindelsen af dampmaskinen i slut 1700-tallet som værende den oprindelige begyndelse på den 1. industrielle revolution.
 • Tekstilfremstilling

  Tekstilfremstilling
  Efter 1783 blev der hurtigt bygget mange bomulds-spinderier. mekaniseret bomuldsespinding, øgede en arbejdstagers arbejds effekt med en faktor på omkring 500. Tekstilfremstilling var klart den største industri under den første industrielle revolution.
 • Dampkraft

  Dampkraft
  Dampmaskinen færdigudviklet i 1774 af James Watt. Medførte store forbedringer af transport- og fragtmuligheder.
 • Period: to

  Den 2. industrielle revolution

  Den 2. industrielle revolution fandt sted fra omkring 1870 frem mod første verdenskrig. Her skete der mange landvindinger indenfor elektricitet, stål, kemikalier, jernbanedrift, telegraf-, telefon- og radiokommunikation. Det var ligeledes her at produktionen på fabrikkerne blev sat i system, så masseproduktion blev mulig. Det blev altså muligt at producere råvarer og færdige produkter over store afstande og derudover kunne kommunikere byer, lande og verdensdele.
 • Opfindelsen af telefonen

  Opfindelsen af telefonen
  Alexander Graham Bell blev opfinderen af den første telefon. De tidligste mobiltelefoner på NMT-nettet kostede svarende til 42.000 kroner i dag. I dag er der flere mennesker der ejer en mobiltelefon end mennesker, der ejer et toilet.
 • Første bil bygget

  Første bil bygget
  ingeniør Carl Benz var skridtet foran konkurrenterne Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach. Selve motoren udviklet af Carl Benz, men finansieret af hans kone, Bertha. I alt blev Benz Patent-Motorwagen produceret i 25 eksemplarer.
 • Verdens første flyvetur

  Verdens første flyvetur
  Varede kun 4 sec. Fløj igen 3 dage efter, denne gang i hele 59 sec. Denne opfindelse åbnede op for en helt ny og effektiviseret transportform
 • Period: to

  Den 3. industrielle revolution

  Den 3. industrielle revolution kaldes ofte digitaliseringen. Den tog sit udgangspunkt i tiden lige efter 2. verdenskrig, hvor elektronik, computer og senere internettet banede vejen for automation og it som vi kender det i dag. Hele verden fik hurtig øjnene op for disse nye teknologier: I 1990 var der 2,8 millioner Internetbrugere som svarede til 0.05% af verdens befolkning.
  I 2016 var der hele 3,9 milliarder internetbrugere hvilket svarer til 49,5% af verdens befolkning.
 • Opfindelsen af computeren

  Opfindelsen af computeren
  Under 2. verdenskrig havde det amerikanske militær brug for en maskine, der kunne lave avancerede beregninger, for at de kunne ramme plet med deres kanoner. Arbejdet med at bygge sådan en maskine gik i gang i 1942, men den stod dog først klar i 1946 - så den kom slet ikke til at spille en rolle i krigen. Den var 15 gange 9 meter og vejede 34 ton og 410 kg, hvilket kan sammenlignes med 30 biler.
 • Industrirobotten

  Industrirobotten
  Påbegyndt udvikling i slut 1950'erne. Færdigudviklet i 1961 af George C. Devol og Joseph F. Engelberger. startskuddet til den automatisering vi har i dag.
 • Første digitale kamera

  Første digitale kamera
  Steven Sasson opfandt det første digitale kamera. Det vejede 3,6 kg, havde kun 0,01 megapixel, og det tog sort/hvid billeder. Siden det første kamera kom til, er Størrelserne samt priserne faldet voldsomt, hvilket har medført at digitale kameraer når en pris, hvor stort set alle ejer dem.
 • Opfindelsen af internettet

  Opfindelsen af internettet
  Opfundet af Vint Cerf og Bob Kahn. Internet = overordnet betegnelse, for et computernetværk af digitale enheder der er koblet sammen.
 • Hjemmerobotten

  Hjemmerobotten
  Første produkt produceret, var en robotstøvsuger lanceret af det svenske firma Electrolux. I dag kan robotter slå græs, vaske vinduer, vande haven, vaske tøj og fodre kæledyr..
 • Den menneskelige chat-robot

  Den menneskelige chat-robot
  Matematikeren Alan Turing opfandt i 1950’erne Turing-testen. I 2014 skete det for første gang, da chatrobotten Eugene Goostman bestod - I 33% af tilfældene overbeviste robotten dommerne om, at den var en 13-årig dreng fra Ukraine. At en maskine kan føre meningsfulde samtaler med mennesker, åbner op for et helt nyt felt indenfor automatisering.
 • Robotlægen

  Robotlægen
  I 2011 begyndte det kunstig intelligente computersystem Watson at studere medicin. Fik læst 15 millioner sider medicinallitteratur på 5 år. Reddede en fejldiagnosticeret kvindes liv.
 • Period: to

  Den 4. industrielle revolution

  Den 4. industrielle revolution eller industri 4.0 er den nuværende tendens til automatisering og dataudveksling inden for produktionsteknologier, og forventes at præge vores branche de næste 20 til 30 år. Som altid er det jo svært at forudsige fremtiden, men det gør det jo blot endnu mere interessant og vigtigt at være med helt fremme. Industry 4.0 har fokus på nedenstående ”pains” og teknologier: Embedded systems som er informationsteknologi der er indlejret i mekaniske objekter
 • Robotstyret landbrug

  Robotstyret landbrug
  Kommer til at foregå på kunstige indendørs marker. Afgrøderne analyseres efter vand og gødnings behov. Allerede en farm i Japan, der fungerer sådan.
 • Robot advokat

  Robot advokat
  Kunstig intelligens program Ross. Kan læse titusindvis af sager på få sekunder, analysere teksten og skabe argumenter på bagrund af den. Bliver nok først en realitet et stykke tid ude i fremtiden.
 • Udbredelse af selvkørende biler

  Udbredelse af selvkørende biler
  Vi tror at selvkørende biler har erstattet alle normale biler i 2050. Selvom teknologien er klar noget før, udskyder ting som lovgivning og vejene udskiftningen.