Motorcykel og cykel historie

By 9mm
  • Lallemands velocipede

    Lallemands velocipede
    Den første rigtige cykel, med pedalkraft, blev opfundet af en franskmand kaldt Lallemands Velocipede. Og på denne cykel var det også muligt at styre med forhjulet. De gjorde forhjulet større og større i den efterfølgende tid, så cyklen kunne køre langt per pedalomdrejning, men det gjorde også cyklen ekstrem svær at styre og øgede risikoen for styrt og derfor blev denne cykel kaldt for ”Væltepeteren” i Danmark.
  • Samfund Væltepeteren

    Samfund Væltepeteren
    Mennesket havde brug for at komme frem hurtigt og let. Derfor blev velocipeden et stort hit. I Danmark begyndte man en stor produktion af cyklen, man gjorde forhjulet større og større for at komme endnu længere på en omdrejning. I 1870'erne faldt interessen for væltepeteren, da den var meget klodset og tung at manøvrere med, derfor lavede man lettere cykler, med hule rørstel, og affredring.
  • Første motorcykel

    Første motorcykel
    Amerikanske Roper laver verdens første motorcykel som er dampdrevet. Den kørte på en trækuls motor med to cylindre.
  • Samfund Forste motorcykel

    Samfund Forste motorcykel
    Dette var endnu en udvikling i at komme hurtigere frem uden at arbejde. Denne cykel blev dog ikke ret populær, da man blev brændt af varm damp, og den kunne ikke køre ret langt.
  • Harry Lawsons bicyclette

    Harry Lawsons bicyclette
    I 1879 kom den næste tilføjelse eller udvikling til cyklen, og det var kædetræk til baghjulet. Det var englænderen Harry Lawsons (bicyclette).
  • Samfund Bicykletten

    Samfund Bicykletten
    Da denne cykel med kæde blev opfundet, opstod cykelvæddeløb, den tidlige cykelsport. Cyklen har været bedre, da den var mere behagelig at sidde på, og lettere at styre.
    I Danmark var man begyndt at have højrekørsel, men smfundet lod stadig cyklerne køre i venstre, da man stod på fra venstre.
  • John Starleys sikkerhedscykel

    John Starleys sikkerhedscykel
    John Starleys sikkerhedscykel som kort sagt var den første moderne cykel lavet. Den var en modsætning til væltepeteren som kørte hurtigt men usikkert og den moderne cykel kører langsommere men sikrere. Vi har stadig i dag denne form af cykler som John Starley opfandt, men i dag er den blevet videre udviklet med letter stel, dækkene, håndtag osv. Dette har ført til mange forskellige varianter af cykler, nemlig racercykler, mountainbike osv.
  • Samfund sikkerhedscyklen

    Samfund sikkerhedscyklen
    Nu havde man opfundet den endelige form for cykel. Man havde fået afklaret at cyklen skulle bruges til transport. Det tog relativt lang tid at gå fra den første model til den endelige sikkerhedscykel, dette skyldes at dengangs veje var meget dårlige, og man derfor var nødt til at afprøve en masse forskellige designs.
  • Gottlieb Daimler Første motorcykel med forbrændingsmotor

    Gottlieb Daimler Første motorcykel med forbrændingsmotor
    Tyskeren Gottlieb Daimler havde opfundet en forbrændingsmotor der vejede 80 kg med 0,5 til 2 HK (1883), en fjerdedel af alle andre. Den motor byggede han ind i et cykelstel af træ, og havde lavet verdens første motorcykel med 4-takts forbrændingsmotor. Den var uden affjedring, den havde faktisk fire hjul, den havde nemlig også to hjul til at stabilisere sig. De kunne køre næsten 20 km/t, denne fart var høj nok, når der ikke var nogen affjedring.
  • Samfund første motorcykel

    Samfund første motorcykel
    Motorcyklen vandt ikke den store succes i samfundet, da den var utroligt dårlig at køre på, uden affredring eller luftfyldte dæk hen over grusveje, samfundet var ikke helt klar til en motorcykel endnu.
  • Period: to

    Forsøg med cykler

    I 1890’erne blev væltepeteren udkonkurreret af den moderne cykel. Der blev eksperimenteret med mange forskellige designs, men ingen kunne udkonkurrere sikkerhedscyklen af John Starley.
  • Dunlops luftfyldte dæk

    Tidligere havde cykler kørt på faste materialer. Men da de var ubehagelige at køre på, opfandt man de luftfyldte dæk, der gjorde cyklen endnu mere populær, da den blev meget mere anvendelig over ujævnt terræn.
  • Ny motor

    Albert de Dion og Georges Bouton opfandt en meget pålidelig encylindret forbrændingsmotor, som let kunne sættes på et cykelstel, dette gjorde motorcykelproduktion meget lettere. Dette var med til at produktionen blev øget.
  • Elleham

    Elleham
    Ellehammer laver Elleham, en dansk motorcykel med form som en scooter af rørstel, med benzintanken under fodbrættet. Producerede 1000 fra 1904 til 1909. bremsen var en pedal ved højre hæl, som pressede en træklods ind på motorremmen, som gik fra motoren til baghjulet.
  • Samfund Elleham

    Samfund Elleham
    Elleham var med til at motorcyklen vandt relativt stor udbredelse i Danmark. Samfundet var stadig ikke helt tilpasset til motorcyklen, da vejen ikke var klar til dem endnu.
  • Samfund Kakkelovnsrøret

    Samfund Kakkelovnsrøret
    Motorcyklen var affredret så den kunne løre på de dårligere veje, men den vandt ikke stor andek på markedet. Man kan måske også høre på tilnavnet kakkelovnsrøret, at det har været af æstætiske grunde.
  • Nimbus "kakkelovnsrøret"

    Nimbus "kakkelovnsrøret"
    Danske Fisker og Nielsen udviklede Nimbus, med rørformet benzintank som bærende element. Den var også en af de første motorcykler med affjedring på baghjulet. Den havde en 4-cylinder 746 cm3 motor. Cyklen blev også kaldet kakkelovnsrøret, fordi benzintanken kunne minde om et kakkelovnsrør.
  • Period: to

    Salg af nimbus "Kakkelovnsrøret"

    Den blev produceret 1920-1928, og solgte 1.252 eksemplarer.
  • Sidevognen opfindes

    Sidevognen gjorde motorcyklen mere populær, da man nu kunne trnasportere flere ad gangen.
  • Period: to

    Salg af Nimbus "humlebien"

    Produceret 1934-1960, og solgte 12.715 eksemplarer, ti gange så mange som den første nimbus.
  • Nimbus II "Humlebien"

    Nimbus II "Humlebien"
    Nimus II Humlebien fordi den lød som en humlebi, stadig en 4-cylinder 746 cm3 motor, men et stel af manganstål. Brugt som brugsmaskine, med godt moment og god slidstyrke.
  • Samfund Humlebien

    Samfund Humlebien
    Motorcyklen blev meget populær, da den accelererede hurtigt og var meget robust med en stor slidstyrke, den havde samme affredring som nimbus I. Derfor blev den populær som brugsmmotorcykel, den blev også brugt af det danske militær og politi. Den var da også en sådan succes at den blev produceret helt op til 1960'erne
  • Vespa

    Vespa
    Det italiske storfirma Piaggio kom med scooteren Vespa (hveps) på marked, som var verdens første rigtige scooer, den slog alle de danske motorcykelkonkurrenter af, de kunne ikke følge med den udenlandske produktion. Vespa havde en totaktsmotor, en gearkasse og var dækket af presset svejset pladestel.
  • Samfund Vespa og Velo Solex

    Samfund Vespa og Velo Solex
    De to var populære til bykørsel og kortere ture, de bragte motorcyklen til den danske familie. De var populære blandt pigerne, da man kunne have kjole på når man kørte på dem.
  • Velo Solex

    Velo Solex
    Kort efter Vespaen blev Velo solex også til, den havde en lille mini motor placeret ovenover forhjulet kom sendte sin motorkraft ned til hjulet. Den havde ingen gearkasse som Vespa. Den skulle skubbes eller køres i gang med pedalerne, der var ingen affejning. Denne knallert var særligt populær blandt de unge piger. Den sidste blev lavet i 1988
  • Period: to

    Strømlining af Motorcykler

    I 1950’erne man begyndte at tænke på at strømline motorcykler, for at formindske luftmodstanden på racermotorcykler.
  • Period: to

    Bil vs tohjuler

    Problemet med de tohjulede køretøjer var, at man kun kunne sidde op til to på dem, Man ville lave dem om til familiekøretøjer. Derfor blev sidevognen meget populær i 50'erne, da man stadig havde brug for en billig transport. Man begyndte også at lave kabinescootere, trehjulede scootere med overdækning, men de blev hurtigt udkonurreret af bilerne, da de var larmende og usikre.
  • Period: to

    Samfund

    I 1950’erne begyndte Danmark selv at lave knallerter. Men vi blev hurigt udkonkurreret af udelandske producenter.
    Mange scootermærker havde også deres storhedstid i Danmark i 50'erne, da der var stort behov for et billigt driftskøretøj, og benzinen var billig. Aldersgrænsen blev også rykket fra 18 til 16 år med knallerter og scootere, og de blev begrænset fra 60 til 30 km/t. Der kom nye færdselskrav, så istedet for at kalde det en cykel med hjælpemotor blev det kaldt en knallert.
  • Puch

    Puch
    Selskabet ”Steyr-Daimler Puch” begynder at eksperimentere med knallerter og i 1954 kom den første puch knallert så på banen den såkaldte MS 50. Den havde 2 gear ved håndtaget og den var bygget af en solid svejset rør konstruktion. Pigerne kørte på Velo mens drengene kørte på Puch.
  • Honda super cub

    Honda super cub
    Honda kom på markedet med deres ”Honda super cup” den havde kick starter og vejede 75 kg. Den var også utroligt robust og langtidsholdbar. Den er i dag det mest sælgende motorkøretøj igennem tiden, med mere end 60 millioner verden rundt.
  • Period: to

    Japanerne på markedet

    Japanerne vandt sig ind på det internationale motorcykelmarked, specielt Honda som var storspillere i 125cm3 og 250 cm3 Grand Prix racing.
  • Elcyklen

    Den første prototype af el cyklen kom frem. Den havde en 10-V akkumulator og en elmotor monteret i baghjulet.
  • Elcykler på markedet

    Første moderne el cykler kom på markedet, fremstillet af firmaet Velocity.
    Man var begyndt at tænke på miljøet, så derfor opfandt med elcyklen. Det var samme princip som knallerten, en cykel med hjælpemotor.