Min tidslinje

Timeline created by Liv123!
In History
 • Fr.rev

  Fr.rev
 • Schliefenplanen

  Schliefenplanen
  Schliefenplanen var en tysk krigsplan för att kriga med Frankrike. Deras tanke var att de skulle ta 6 veckor att åka in i Frankrike. Planen skapades av Alfred Von Schliefen. Planen var att komma in i Frankrike och vandalisera för att sedan åka vidare till Ryssland som Frankrike hade allians med. Tyskarna misslyckades och det tog mycket längre tid än tänkt.
 • Trippelalliansen + Trippeleventen

  Trippelalliansen + Trippeleventen
  Tys + Ita + Ö-V
  Gb + Fra + Ryss
 • Början av kriget

  1914 startade tyskarna kriget och dödade Österrikes tronföljde (kungens enda barn) Franz Ferdinand.
  30 aug har kriget spridits över hela världen.
 • WWl Adolf Hitler

  Hitler valde att delta i första världskriget eftersom att alla män var tvungna att delta eftersom inga kvinnor fick delta. Men en annan anledning var att han hade inga pengar och han visste att han skulle få tak över huvudet och mat på bordet. Under kriget så fick Hitler senapsgas i ögonen så han fick åka in på sjukhus. Tur för honom så blev han inte blind men under sjukhus tiden så fick han reda på att Tyskland hade förlorat första världskriget.
 • Skotten i Sarajevo

  Skotten i Sarajevo
  Dödades Österrikes tronföljare Franz Ferdinand i Sarajevo. Som en följd av attentatet utbröt första världskriget.
 • Rys. rev

  Rys. rev
  År 1917 drog sig ryssarna ut ifrån kriget eftersom de hade sin revolution att ta itu med. Ryska revolutionen höll på i 100 år från 1917-2017.
 • WWl Adolf Hitler (del 2)

  När hitler fick reda på att Tyskland hade förlorat så blev han väldigt upprörd eftersom att han visste att Tyskland skulle ha vunnit om det inte berodde på politiken och av judarna som hade förrått landet.
 • Versaillefreden

  Versaillefreden
  Erkänna att Tyskland och dess bundsförvanter genom sin aggression hade påtvingat de allierade kriget och därmed var ansvariga för förstörelsen och förlusten som hade tillfogat dom.
  Denna skuldegraf väckte mycket bitterhet i Tyskland. Tyskland fick lämna ifrån sig 13% landsyta, eftersom det uppstår ett problem där de tvingar Tyskland att sänka sin militär från över 2 mil till endast 100 000 man.
 • Judeförföljersena del 1

  När Adolf Hitler ko m till makten så började judarna bli diskriminerade och förföljda. Det kom till och med antijudar lagar, lagarna gjorde så att judarna inte fick ha kvar sina medborgerliga rättigheter. I Nazityskland var den arisering, alltså fick judarna inte var kvar på arbetsmarknaden, deras företag beslagtogs alltså tog de deras chans att försörja sig och sina familjer. Detta var ett smart drag av Tyskland eftersom de ville ha ett judefritt Tyskland.
 • Judeförföljelserna del 2

  De nazitiska politiken gjorde så att judarna inte kunde leva kvar. Så judarna var tvungna att emigrera och fly. Detta var inte rätt eftersom att det inte var många länder som ville ta emot de. Eftersom att flyktingströmmen av judar ökades så kraftigt mellan 1938-1939 så stängde de europeiska länderna och USA sina gränser för judarna.
 • Hitler blir Fürher

  2 aug dog Paul Von Hindenburg, han var Tysklands fd president och blev 86 år gammal. Nästan direkt efter Hindenburgs död så tog Hitler över och blev Fürher (ledare för Tyskland). 19 aug så gjordes det en folkomröstning i Tyskland och Hitler hade 88% av folkets röster.
 • Winston Churchill blir preminärmenister

  Samma dag som Tyskland anföll Holland, Belgien och Frankrike så blev Winston Churchill premiärminister, då den brittiska premiärministern Neville Chamberlain tvingades att avgå. Orsaker till Nevilles avgång berodde på att det växte en stor politik kritik över honom. Winston ledde Storbritannien resten av tiden av kriget. Churchill hade alltid en åsikt om att Nazisttyskland skulle besegras.
 • Slaget om Storbritannien

  Inleddes de tyska flyganfallet över Storbritannien. Hitlers tanke var att Luftwaffe skulle slå ut Royal Air force men de brittiska flygvapnet var starkare än vad tyskarna hade trott. RAF van slaget om Storbritannien och gjort det omöjligt för Tyskland. Då började Tyskland att istället att genomföra terrorbombningar över Storbritannien. De tyska terrorbombningarna håller på fram till maj 1942.
 • Hitler anfaller Sovjetunionen

  Bröt Hitler den tysk-sovjets icke angripnings pakten. Tyska trupper invaderar Sovjetunionen och hösten 1941 tar de sedan kontroll över stora delar i Sovjetunionen. Tyskland ockuperade Estland, Litauen och Lettland. Sovjetunionen bytte sida och blev en del av västeuropeiska alliansen mot Tyskland. Finland förklarade krig på Tysklands sida. December 1941 gick Japan med i kriget och anföll USA. Hitler förklarade krig mot de så kallade neutrala USA som nu var med i WWII.
 • Pearl Harbor - Japan anfaller USA

  Anfölls USA av Tysklands allierade Japan. Anfallet riktades mot USA:s flottbase Pearl Harbor i Hawaii. Stora delar av stillahavsflottan förstördes och över 3 000 amerikaner dödades. Den 8 december förklarade USA krig mot Japan. Den 11 december förklarade Tyskland och Italien krig mot USA. De tidigare kallat USA var nu i krig med Asien och Europa.
 • Washintonavtalet

  Det var ett avtal som innebar att alla länder som skrev under skulle kämpa mot Nazisttyskland. Avtalet undertecknades av de tre stormakterna USA, Storbritannien och Sovjetunionen och deras allierande.
 • Period:
  1492
  to

  Kolonialism

  Trippelententen (Gb, Fra, Ryss) fick stor hjälp av sina kolonier t ex Kanada, New Zeeland och Australien.
 • Period: to

  ind,rev

  Ypren - flera stora slag - artilleribombningen som pågick under 10 dagar.
 • Period: to

  Nationalismen

 • Period: to

  WWl

  Tyskland enormt starka militär hotade alla med sin militär styrka.
  Livet i skyttegravarna - en grym värld. Propagandan sa att det var ärofyllt men det var hemskt. De bodde i gyttja och lera. Det gick knappt att leva utan av att drabbas av sjukdomar. Svårt att hitta rent vatten och mat. Artillerikanoner bombade sönder skyttegravar både på egna och motståndarnas sida. Giftgas börjar även användas och stora förluster sker på båda sidorna.
 • Period: to

  Hitlers styre del 2

  Innan Hitler kom till makten så började han omge sig med SS soldater. SS var från början en personlig maktstyrka på ca 250 man. 1929 grundades de som officiell organisation, Då de gick de under namnet SA (Sturmabteihung). Chefen för SS (SA) var en Heinrich Himmler. 1933 var de ca 200 000 man. 1934 var lång knivars natt och då rensade Hitler ut SA så de kunde bli självständiga som SS.SS var en dominerande organisation i Nazityskland.
 • Period: to

  Hitlers styre del 1

  Adolf Hitler började styra Tyskland 1933, på inte så kort tid blev Tyskland ett nazistiskt diktatur. Det var mycket propaganda under hela hand rierade tid. Adolf propagerade för ett stor tyskt rike med mycket lebensraum (livsrum). Hitler ogilltig förklarade Versaillefreden, när han ogilltigförklarade Versaillefreden så fördes de in en ny värnplikt och uppbyggnad av en tysk armé. Wehrnmacht var den nya krigsmakten och skulle bestå av det ariska rasen. Judar kunde inte söka in till försvarsmakt.