Svenska tidslinje agata

By Agata.K
 • 1800 BCE

  Gilgamesheposet

  Författare: okänd. Gilgamesh blir vän med Enkidu och de beger sig ut på äventyr. Gudinnan Ishtar blir förälskad i Gilgamesh, men han gillar inte henne på samma sätt. Hon hämnas och smittar Enkidu med en dödlig sjukdom. Gilgamesh blir orolig över döden och letar upp Utnapishtim. Under samtalet förstår Gilgamesh att han också kommer dö nån gång.
  Gilgamesheposet är epos, alltså skrivet på en värs.
  Det är tidstypiskt för att det va skrivet på krukor.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Typiska drag:
  - berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  -muntlgt berättartradition, man läste inte utan lyssnade på berättelser
  - grekisk mytologi
  Genrer:
  -fabler
  -drama
 • 700 BCE

  Iliaden

  Författare: Homeros
  Paris utses att avgöra vem som är vackrast mellan gudinnor. Alfodite mutar honom att han kommer få Helenas kärlek. Helena är gift men det bryr sig inte Paris om, Han åker till henne. När de kommer hem är det krig. Grekerna och trojanerna krigar länge. Men odysséens kommer på en plan. Grekerna låtsas att de har gett upp och bygger en enorm trähäst som en offergåva till trojanerna. Grekerna sitter i hästen medans trojanerna festar. Men när de sover attackerar grekerna.
 • 700 BCE

  Odysseen

  Författare: Homeros
  Efter Kriget vill Odysseus åka hem, Under hemfärden träffar de på mycket farligt. En ögda cykloper, förföriska sirener, hemska sjöodjur men också en häxa som säger vad han ska akta sig för. Som tur kommer han hem måste han vinna striden mellan mellan massa andra män som försökt ta hans fru Penelope, som tur så vinner han.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler.

  Författare: Aisopos
  Fabler är korta berättelser oftast om djur. De har tydliga budskap och meningen är att man ska lära sig av de.
  Aisopos är en författare som sägs ha skrivit många fabler.
  Det som är tidtyåiskt är att de uppfanns då och att man skrev många fabler under den tiden.
 • 445 BCE

  Antigone

  Antigones bröder dödar varandra och deras morbror tar över tronen. Han begraver ena brodern och den andra låter han bli uppäten av maskar. Antigone vill begrava honom i smyg men när morbrorn får reda på det vill han döda henne. Hon tar sitt liv innan det. alla runt morbron dör och gudarna bestämmer att han får leva ett plågsamt liv för att inse vilka fel han har gjort.
 • 431 BCE

  Medea

  Författare: Euripides
  Jason får ett omöjligt uppdrag för att dödas, På väger träffar han trollkunniga Medea som hjälper honom. Därefter gifter de sig. Medea får reda på att Kungen skickade ut Jason för att han ska dö så hon förtrollar kungens barn så de dödar honom. Medea och Jason fick 2 söner och efter att Jason går bakom medeas rygg och gifter sig med prinsessan så dödar hon barnen för hon inte
  vill vara ensam med barnen.
 • 400 BCE

  Kung oidipus

  Författare: Sofokles
  Oidipus föräldrar får reda i en spådom att han kommer mörda sin pappa och gifta sig med sin Mamma, hans föräldrar överger honom till en annan familj. När Oidipus växer upp och får reda på spådomen så rymmer han hemfrån för att inte döda sin pappa, men han vet inte att han är adopterad. Efter ett tag så dödar han sin riktiga pappa och gifter sig med sin riktiga mamma.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  medeltiden styrdes av kungen och Adeln. Prästerna hade också en stor betydelse för att man levde i katolsk tid och lydde påven.
  Det fanns 4 stånden: Adeln, Präster, borgare och bönder.
  ''Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt utifrån sitt stånd. Plikten är viktigast''
 • 1100

  Tristan och isolde

  författare: okänd
  Tristan var kungens vasall och han fick uppdraget att hämta Isolde för att kungen skulle gifta sig med henne. Det fanns ingen kärlek mellan de så Tristan hade kärleksdryck som kungen och Isolde skulle dricka så de blir kära. På vägen när Tristan skulle åka hem med Isolde så drack de båda drickan och blev kära. De bryter alla plikter och regler. De träffas i smyg och efter ett tag så straffas de och de dör efter ett tag.
  Budskap: följ dina plikter annars dör du.
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Författare: Dante
  Dante åker ner till helvetet, skärselden och till paradiset med Vergilius. Vandringen handlar om att man ska hitta rätt i livet. I helvetet ser Dante 9 olika nivåer av hur man behandlas efter man har dött och vad man har gjort. när de ska vandra till Paradiset måste de först renas i skärselden. Tyvärr får inte Vergilius följa med för att han inte är kristen. Men han får hjälp av Beatrice som han var kär i när de va unga men hon dog.
  Texten är skriven i dikt och rimmad i verser.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  "pånyttfödelse" -> Antikens ideal blev det stora igen, som antikens kons, litteratur och filosofi.
  Men samtidigt ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
 • Romeo och julia

  Författare: Shakespeare
  Det är bråk mellan två stora släkter. Romeo är från den ena och Julia från den andra. De träffas på en bal och blir kära direkt. de gifter de sig i hemlighet. Romeo döms och måste lämna staden och skiljs från Julia. Julia och munken gör upp en plan att hon ska låtsas dö och så kommer Romeo så rymmer de tillsammans. Men Romeo vet inte om det. Han ser att hon är död, sen han tar sitt liv. Julia vaknar och hon tar sitt liv. Det slutar med att familjerna blir sams igen.
 • Don Quijote

  författare: Cervantes
  En fattig adelsman, läser för mycket riddarromaner. det ger honom en förvräng världsbild. Han tror att han är en hjälte som är menad att ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har han en liten bonde. Utan honom hade aldrig Don Quijote överlevt men det förstår han inte. Han blir kär i Aldonza. Men vill ingen ha henne men för Don Qujionte är hon drömmen. Precis innan han ska dö, Förstår han att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna han har läst.
 • Det förlorade paradiset.

  Författare:John Milton
  Det handlar om Eva & Adam men också om Satan som är huvud personen. Satan var en gång i tiden en ängel men som bestämde sig för att göra uppror mot Gud med sina följare. Gud blev arg och då blev satan då nerskickad till helvetet och orsakade Syndafallet som gjorde att Eva & Adam blev utvisade från Paradiset.