Nicklas.

 • 1800 BCE

  Gilgamesheposet

  Handling: Gilgamesh och enkidu är ute på äventyr när gudinnan ishtar blir kär i gilgamesh. när ishtar inte får sina känslor besvarade dödar hon enkidu. Gilgamesh söker upp synda flods överlevaren utnapishtim och i samlingen med honom förstår gilgamesh att han också kommer att dö en dag.
  Författare:okänd
  Tidstypiska drag: Att den är skriven på lerkrukor. Gilgamesh historian är skriven som en dikt vilket va vanligare på den tiden för att det va lättare att komma ihåg.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken . epok

  Tidstypiska drag:
  -berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  -munlig berättartradition, man läste inte utan lyssande ppå berättelser
  -greksisk mytologi
  Genrer: Fabler, drama
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen handlar om att Odysseus ska ta sig gem efter trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som: cyklopen,Poseidon och häxan kirke. Det slutar med att Odysseus är den enda som överlever av sin mannar. Han kommer hem till itaka och återförenas med sin fru Penelope.
  Tidstypiska drag: Häxor och gudar finns inte längre (vid liv).
  Författare: Homeros
 • 700 BCE

  iliaden

  Handlig: En konflikt mellan massa gudar skappar ett krig mellan trojaner och greker. Länge är kriget oavgjort tills Odysseus kommer på en plan.Greker låtsas att de har gett upp och bygger en enorm trähäst som offergåva till trojanerna. Trojaner tror de har vunnit och tar emot gåvan. på natten kryper det grekiska soldaterna som suttit inuti trähästen ut och tar över Troja
  Författare:Homeros
  Tidstypiska drag: Nu finns det inte gudar vid liv
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Det sägs att Aisopos var en frigiven slav som levde på den grekiska ön. De berättelser sin man tror att han skrev kallas fabler. En fabel är en typ av saga, en berättelse med djur som huvud personer med ett moraliskt budskap och något tankeväckande.
 • 442 BCE

  Antigone författare: Bertolt Brecht och Sofokles

  Antigones bröder har dödat varandra, Kreon tar över. ena brodern belönades och bestraffar den som han ansågs gjorde fel. Han begraves ena och lätt den andra bli uppäten av skadedjur. Antigone vill begrava sin andra broder men blir straffad till döden när hon försökte. Hon tar självmord innan straffed begåtts med sin fästman och kreons son. Alla runt omkring Kreon dör och Gudarna bestämmer att, istället för att dö får han leva ett långt och plågsamt liv då han förstår vilka fel han begått!
 • 431 BCE

  Medea, Författare: Euripides

  Handling: Jason får ett uppdrag av Kung Pelias, för att han fick reda i en spådom att han överlevde mordet. På vägen möter Jason trollkunniga Medea.När de är tillbaka i Grekland så gifter de sig och får 2 söner. Medea får reda på att Pelias vill döda Jason men Medea dödar kungen innan han får dödat på Jason. Sen flyr Jason och Medea. Jason går bakom ryggen på Medea för att gifta sig med prinsessan i staden. Medea hämnas och dödar sina 2 söner och prinsessan och flyr medans Jason dör i en olycka.
 • 427 BCE

  Kung oidipus, Författare: sofokles

  Handling: Kungaparet i Thebe får en son, Oidipus. De överger honom eftersom de inte vill uppfylla oidipus profetia. Han växer upp hos en annan kungafamilj och får när han blivit äldre höra spådomen som talar om sitt öde. Efter det beger han sig till Thebe, På vägen dit hamnar han i bråk med en man som han dödar i en T-korsning. Oidipus får veta att kungen är död.Där ställs också en gåta. Den som klarar gåtan blir kung. Oidipus blir kung och gifter sig med drottningen vilket uppfyller profetian.
 • Period: 500 to 1400

  medeltiden

  Tidstypiska drag: Det fanns en kung med sina adelsmän som styrde sitt land eller region. Bönder hade inga makt och styrde inget. dem gav resurser till adelsmän och skatt. adelsmän förhandlade med kungen och sa att vi kan göra affärer för dig med våra resurser från våra bönder så betalar vi inte skatt.
 • 1100

  Tristan och isolde

  Kungen vill gita sig med isolde. tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. MEn tristan och isolde råkar dricka trolldrycken sim gör att de blir kära i varandra istället. De försöker att vara tillsammans men allt slutar med att de båda dör.
  författare: okänd
  tidstypiska drag: Det finns inga trolldrycker nu. Kungar vill inte gifta sig med någon som inte gillar dem för dem kan bli förråda-
 • Period: 1300 to

  Renässansen

  Throwback till antiken:pjäser,grekisk mytologi,epos. Ny vetenskap och samhället började förändras
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Dante själv är en huvudperson. Han reser tillsammans med poeten Vergilius (som levde på antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset.
  Författare: Dante
  Tidstypiska drag: att åka igen helvetet och paradiset. De finns inte utan är ställen som vi tror att de finns.1
 • Romeo och julia, William Shakespeare

  Två släkter ligger i bråk, Romeo är från den ena och Julia ifrån den andra. De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig i hemlighet. Efter en händelse blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia. Julia kommer på en plan att återförenas med Romeo och dricker därför ett gift så att hon verkar död. Romeo trodde att hon var död på riktigt och tog livet av sig själv, när Julia vaknar ser hon Romeo död tar även hon livet av sig. Efter allt så slutar släkterna bråka och sluter fred.
 • Don Qujiote, Författare: Miguel Cervantes

  En fattig adelsman med namn Alonson läser för mycket riddarromaner vilket ger honom en förvräng världsbild. Han tror att han är en hjälte som är menad att ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har han en liten bonde som heter Sancho Panza. Utan honom hade aldrig Alonson överlevt men det förstår han inte. Alonson blir kär i Dulcinea. Ingen vill ha henne men för Alonson är hon drömmen. Precis innan han ska dö, Förstår Alonson att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna.
 • Det förlorade paradiset

  Det förlorade paradiset handlar om Adam och Eva men också om Satan. Satan var en gång i tiden en ängel men som bestämde sig för att göra uppror mot Gud med sina följare. Satan blev då nerskickad till helvetet och orsakade Syndafallet som gjorde att Adam och Eva blev utvisade från Paradiset.
  Författare: John Milton
  Tidstypiska drag: Helvetet finns inte. Det är bara en plats som himmeln som inte finns, men på den tiden så trodde man säkert på att det fanns ett ställe kan åkte till än mörkret.