Sexuella revolutionen

 • 500

  Kyrkan

  • Gud ville att människan skulle föröka sig. Men de par som hade samlag utan att vilja avla barn gick på djävulens vägar. Den sexuella euforin kunde få människorna att glömma Gud och därför var den farlig.
  • "Jungfrulighet" - termen för ett asexuellt liv, användes både om kvinnor och män. Kyrkan ansåg detta vara en högre livsform - liknade änglarnas liv.
  • Samlag med en menstruerande kvinna var förbjudet.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  Europas medeltid 500 e.Kr - mitten av 1400-talet
  Nordens medeltid 1000-talet - mitten av 1500-talet) Medeltidens kyrkliga författare uppfattade sexualiteten som en kraft som måste ledas i rätta banor för att uppfylla Guds avsikt med skapelsen. Sexualitet och fortplantning var naturliga och viktiga ting. Man var nyfiken, men kunskapen var ofullständig - kvinnans ägg upptäcktes inte förens i början av 1800-talet.
 • Period: to

  1700-talet

  Maskeradbalens epok och det erotiska lättsinnets tid - det var ett erotiskt sekel. Det var dock hårda sexuallagar i Sverige och stat och kyrka ingick en effektiv allians. Den lutherska läran ansåg att all sexualitet var syndig såvida den inte utövades av äkta makar och då endast i fortplantande syfte. Lagstiftningen var omänskligt sträng. Ytterst få barn föddes utom äktenskapet, MEN de blev fler.
 • Elise Ottesen-Jensen

  Ottars liv - Tala om sex Hon är en modig kvinna som pratar öppet om preventivmedel, vilket var olagligt på den tiden. Hon åker landet runt och har föreläsningar och ryktet om hennes upplysning sprids snabbt och människor strömmar till för att äntligen få höra någon tala om möjligheten att begränsa antalet barn. "Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, och alla män och kvinnor är jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, ömhet och njutning."
 • Första gången någon argumenterade i svensk media för homosexuella relationer skulle bli lagliga

 • "Kärlek utan barn" - Hinke Bergegren

  För eftervärlden är han mest känd som föregångare i sexualreformsrörelsen och sitt stora arbete för rätten att sprida information om preventivmedel. 1910 genomfördes kampanjen "Kärlek utan barn" i vilken han myntade uttrycket "Det är bättre med kärlek utan barn än barn utan kärlek". För spridandet av information om preventivmedel blev han dömd till ett kortare fängelsestraff.
 • RFSU

  RFSU:s historia tar sin början på 1930-talet. Det var Elise Ottesen-Jensen som startade Riksförbundet för Sexuell Upplysning. Rätten till abort och preventivmedel, sexualundervisning i skolorna och avkriminalisering av homosexuella var några av de frågor som "Ottar" och hennes kollegor stred för. I början drev RFSU sin kamp i stor motvind, men sedan ledde arbetet till stora förändringar och till och med lagändringar.
 • Homosexualitet blir lagligt i Sverige

 • Hippierörelsens påverkan

  Hippierörelsen var en del av 1960-talets ungdomsrevolt och några tankar som uppmärksammades var synen på sexualitet och nakenhet. På 1970-talet hade man en fri syn på nakenhet. De ansåg även att alla ska älska varandra precis som vi är - har en väldigt välkomnande attityd. “Man förknippar också hippies med att använda många olika droger i samband med den sexuella revolutionen. Flera använde t.ex. cannabis, LSD och marijuana oftast används dessa droger för att få en sexuell upplevelse.”
 • P-pillret

  P-pillret introducerades i USA 1960 och kom till Sverige fyra år senare. Det var en historiskt unik händelse - för första gången fanns ett hundraprocentigt säkert preventivmedel som skapade möjligheter för en friare sexualitet och för alltid skulle befria kvinnor från oron att bli med barn. En stark pådrivare i p-pillerforskningen var den amerikanska sjuksköterskan Margaret Sanger. Även om den nya abortlagstiftningen inte kom förrän 1975 var det nu man på allvar började kräva fri abort.
 • Första demonstrationen i protest mot diskrimineringen av homosexuella i det militära

 • Stonewallrevolten

  (28 juni - 3 juli 1969) Stonewallupproret var en slagföljd av våldsamma demonstrationer sär hbtq+ personer slog tillbaka mot en polisrazzia, trakasserier, mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i NY. Det var inte första gången en hbtq+ person stod upp för sig själv, men upproret var större och fick mer uppmärksamhet i media. Det var inte dem som behövde förändras, det var samhället - trötta på att behöva anpassa sig.
 • Socialstyrelsen klassar homosexualitet som friskt

  Homosexualitet sågs som en sjukdom under 40-, 50-, och 60-talen och man trodde att det kunde botas med terapi. En del homosexuella trodde själva att de var sjuka eftersom samhället sade till dem att de var det. Andra låstes in på mentalsjukhus mot sin vilja där de kunde få elchockar och droger som läkarna trodde skulle "bota" dem. Sverige var ett av de första länderna i världen som klassade homosexualitet som friskt. Däremot räknades et som en psykisk sjukdom att vara transvestit till 2009.
 • Första kända fallet av HIV i Sverige

 • Sexuell läggning och kön blir skäl för att kunna söka asyl

 • Tarana Burke

  Tarana Burke är en amerikansk aktivist som "myntade" begreppet MeToo. Hon startade rörelsen redan år 2006 som ett sätt att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp att stå upp för sig själva. Hon har jobbat särskilt mycket med frågor som svarta kvinnor och flickor står inför och kämpar ständigt för att avbryta sexuellt våld. Hon har fått höra många historier och insåg snabbt att allt för måna flickor lider och överlever övergrepp utan tillgång till resurser, säkra utrymmen och stöd.
 • Diskriminering på grund av sexuell läggning och kön blir förbjudet i skolan

 • Fox News skandalen

  Handlar om hur det kom fram att Roger Ailes, tidigare chefen för Fox News och en kungamakare i det republikanska partiet, har sexuellt trakasserat och utfört sexuella övergrepp på sina kollegor.Totalt anklagade 20 kvinnor Ailes. Det kom fram att kvinnor uppmuntrades bära kjolar istället för byxor och att skrivbordet skulle vara genomskinligt så man kunde se deras ben. Det var dessutom allmänt känt att Ailes valde blonda, magra tjejer för tv-rutan.
 • MeToo

  Det var skådespelaren Alyssa Milano som satte bollen i rullning när hon på Twitter hösten år 2017, uppmuntrade allmänheten att använda hashtaggen #metoo för att berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i sociala medier. Tweeten skapade stora rubriker och tusentals, miljontals vågade äntligen berätta om sina egna erfarenheter och händelser. Det började när sexanklagelserna mot Harvey Weinstein kom upp till ytan.
 • Donald Trump blir president

  Det amerikanska folket valde en president som anklagats för sexövergrepp och sextrakasserier och öppet uttryckt sexistiska kommentarer i tv-rutan.
 • Samtyckeslagen

  Det var första juli 2018 som sexualbrottslagstiftningen/samtyckeslagen trädde fram. Den stod för att allt sex ska vara frivilligt. Enligt lagen innebär en våldtäkt att ett samlag, eller annan jämförbar handling, genomförs med någon som inte frivilligt går med på det. Men vad som är frivilligt kan vara svårt att säga. Många var kritiska fäör att lagen skulle vara för diffus.