Historia

Història del 1930 - 2020

By pauladn
 • Period: to

  Tractat de Versalles

  El Tractat de Versalles va ser un intent de reconstrucció després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions el Tractat fou signat amb Alemanya amb el qual s'havia posat fi als combats. Va ser el tractat de pau més important, en què els aliats van acordar la pèrdua de les colònies alemanyes, la pèrdua de territoris...Tot això en benefici dels vencedors. El Tractat va establir la creació de la Societat de Nacions i es considera una de les causes de la 2a guerra mundial.
 • Period: to

  República d'esquerres (1931-1933)

  Entre el 1931 i 1933 el govern republicà va estar en mans dels partits d'esquerres que havien guanyat les eleccions a Corts el juny de 1931.
 • Period: to

  Reforma religiosa i escolar

  Abans de la república la religió gaudia de poder i privilegis, com el control de l'ensenyament cosa que va acabar amb la república ja que van convertir Espanya en un país laíc.
  En l'educació també es van crear escoles primàries
 • Period: to

  Constitució de 1931

  La Constitució espanyola de 1931 va ser aprovada el 9 de desembre per les Corts Constituents, després de les eleccions generals espanyoles de 1931 que van seguir a la proclamació de la Segona República, i va estar vigent fins al final de la guerra civil a 1939. Per primera vega es va reconèixer el sufragi femení i solucions a problemes militars, polítics...
  https://images.app.goo.gl/FwkEgFmuBFGT9AhM8
 • Period: to

  Eleccions municipals 1931

  Les eleccions municipals celebrades a Espanya estaven plantejades, com una derrota de la monarquia d'Alfons XIII. El amb una victòria dels republicans a les grans ciutats, va ser interpretat com una pèrdua de confiança en la monarquia i el rei va renunciar i marxà d'Espanya dos dies després.
  https://images.app.goo.gl/FCqUD87sGGW1pNsK9
 • Segona República (1931-1939)

  Segona República (1931-1939)
  La Segona República Espanyola fou el règim polític democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII i l'1 d'abril de 1939 (final de la Guerra Civil espanyola i que va donar pas a la dictadura del general Franco).
 • Period: to

  Proclamació de la segona república

  La proclamació de la República Catalana va ser feta per Francesc Macià a Barcelona, arran de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, Macià proclamà de manera unilateral la República amb l'ajuda de Lluís Companys.
  https://youtu.be/RkSXwfcMGIk
 • Period: to

  Reforma agrària

  L'agricutura era l'activitat que ocupava més població i un dels problemas era la distribució desigual de la propietat(sobretot al sud). El govern va expopriar propietats no cultivades i limitar a 8 hores la jornada laboral, cosa que no va agradar.
 • Period: to

  estatut de núria

  L'Estatut de Núria, fou el primer estatut d'autonomia redactat a Catalunyaimpulsat pel llavors president de la Generalitat, Francesc Macià, i aprovat en referèndum pel 99% dels votants. és que aquest definia Catalunya com un Estat dins la República Espanyola; , també oferia la possibilitat d'una futura autodeterminació per al poble català. A banda, l'Estatut donava a la Generalitat una ampla llista d'atribucions fins llavors impensables i la creació d'un tribunal de justícia català.
 • Period: to

  República de dretes (1933-1936)

  Entre 1933 i el 1936 el govern va estar dirigit per una república de dretes. Primera vegada que les dones exergeixen el vot.
 • Period: to

  Mort de Fransesc Macià

  Francesc Macià, l'Avi, com l'anomenava el poble, morí el 25 de desembre de 1933. El seu enterrament va provocar una manifestació de dol multitudinària. I amb la seva mort Llís Companys agafa el poder.
  https://images.app.goo.gl/CFHaVsP6H2RdvAES8
 • Period: to

  Eleccion del 1933

  Les eleccions del 1933 van ser les primeres amb sufragi universal, on les dretes van guanyar i Catalunya era l'únic estat governat per esquerrs. Fet que va provocar molts enfrentaments.
 • Period: to

  Pujada al poder de hitler

  L'ascens d'Adolf Hitler va començar quan ell es va unir al partit polític conegut com a DAP, el Partit Obrer Alemany.
  El 30 de gener de 1933 el president Paul von Hindenburg havia anomenat a Hitler canceller després d'una sèrie d'eleccions (encara que no va tenir molts vots). Adolf Hitler va ascendir perquè era un dels millors oradors del partit, va exigir als altres membres que ho fessin líder, amb l'amenaça d'abandonar el partit
 • Period: to

  Fets d'octubre de 1934 a Catalunya

  Els fets del sis d'octubre va ser un moviment insurreccional del govern autònom de Catalunya contra la involució conservadora del règim republicà, quan el president Lluís Companys proclamava l'Estat Català de la República Federal Espanyola.
  Aquest intent secessionista desembocà en l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol, la seva autonomía, la generalitat i Lluís Companys va acabar empresonat.
 • Period: to

  Fets d'octubre de 1934 a Atúries

  La Revolució d'Astúries de 1934 va ser una insurrecció coordinada entre les diferents forces d'esquerres asturiana, entre els objectius de la qual principals es xifraven l'abolició del sistema republicà establert per la Constitució de 1931 i la seva substitució per un règim socialista. Va ser un episodi molt violent.
 • Period: to

  Front popular (1936-1939)

  El Front Popular a Espanya va ser un pacte de coalició electoral signat el gener de 1936 per diversos partits. I va dur a terme canvis polítics a aportar major igualtat social, restauració de l'autonomia a Catalunya, una reforma agrària, etc.
 • Period: to

  Eix Roma-Berlin (1936)

  Formaven el bàndol bel·ligerant que es va enfrontar als Aliats en la Segona Guerra Mundial. Estava format per Alemanya, l'Imperi del Japó i el Regne d'Itàlia, i va comptar amb l'adhesió d'altres països.
  El terme Eix Roma-Berlín va ser utilitzat per primera vegada per Mussolini, referint-se al tractat d'amistat signat el 25 d'octubre de 1936 entre el Regne d'Itàlia i l'Alemanya nazi.
 • Period: to

  Pacte de no-intervenció (dels països europeus a la guerra civil)

  El Comitè de No-intervenció, hi participaren un total de 27 països.
  Tant Alemanya, Itàlia i Portugal, com la Unió Soviètica, no respectaren el compromís de no intervenir i ajudaren l'exèrcit revoltat de Franco i el del govern legítim de la Segona República Espanyola, respectivament. Realment, aquest comitè fou una farsa en l'acompliment de l'objectiu d'evitar la internacionalització de la guerra.
  https://images.app.goo.gl/9rYrfFFYsWJE42WL9
 • Period: to

  Pacte Antikomintern

  Un mes després que es formalitzés l'Eix Roma-Berlín , l'Imperi del Japó signa amb l'Alemanya nazi el 'Pacte Antikomintern ', on els dos països s'alien contra la URSS. Un any després s'incorpora a aquest pacte Itàlia, i després els governs d'Espanya i Hongria. D'aquesta forma els grans blocs es recolzen mútuament en contra de la influència de les doctrines de l'internacionalisme comunista promogut internacionalment pel govern de la Unió Soviètica.
 • Period: to

  Espanya es divideix en dos bàndols ( franquistes o nacionals).

  D'aquesta manera, Espanya quedava dividit en dues zones completament antagòniques: d'una banda, l'Espanya nacional, aviat liderada pel general Franco, que va imposar un règim feixista i va reprimir durament tots els sectors esquerrans; d'altra banda, l'Espanya republicana, que es mantenia fidel a les institucions de la República, que van reprimir els sectors dretans.
  https://images.app.goo.gl/BfTd5e6C5Xy6qZs89
 • Guerra civil (1936-1939)

  Guerra civil (1936-1939)
  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Period: to

  Revolta militar a Melilla i les Canàries

  La rebel·lió militar de Melilla i les Canàries va ser el primer moviment del cop d'Estat a Espanya, que va significar l'inici de la Guerra Civil Espanyola.
  Els militars revoltats (prendre possessió de) el control de tota la ciutat i els seus voltants, donant el tret de sortida a la rebel·lió del Marroc espanyol.
  https://s3.amazonaws.com/s3.timetoast.com/public/uploads/photo/15911961/image/original-f4a708a26fc8e3eb88c3b8849073f7e7.jpg
 • Period: to

  Revolta militar a la Península i inici de la guerra civil

  El cop d'estat fou una revolta militar dirigida contra el govern de la Segona República el fracàs general del qual va conduir a la Guerra Civil espanyola i, derrotada la República, a l'establiment de la dictadura franquista, que va mantenir-se en el poder a Espanya fins a 1975.
  El Moviment s'inicia al Marroc i en cap moment els conspiradors van pensar en la possibilitat d'una guerra civil.
  https://images.app.goo.gl/6yqEidLPgLTKXCuJ6
 • Period: to

  Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya

  El Cop d'Estat succeït a la capital de Catalunya arran de la rebel·lió militar que va donar origen a la Guerra Civil espanyola. L'intent colpista, però, va fracassar gràcies a l'oposició de les forces lleialistes i les diverses milícies antifeixistes. El General Goded es va rendir al President de la Generalitat Lluís Companys l'endemà de l'inici de les hostilitats.
  https://estaticos.elperiodico.com/resources/jpg/8/5/julio-1936-batalla-barcelona-1468859743258.jpg
 • Period: to

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Fou un organisme creat per Lluís Companys per organitzar militarment les forces que lluitaven contra l'alçament militar a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola i per coordinar els cossos armats de milicians que sortien cap al front d'Aragó. En la pràctica fou l'òrgan efectiu de govern de Catalunya entre juliol i setembre de 1936, davant la situació revolucionària que dominava el país.
  https://images.app.goo.gl/96nc76wL4cKBeBvq7
 • Period: to

  Els Fets del Maig de 1937

  Foren els enfrontaments que succeïren a Barcelona entre les forces d'ordre públic de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de milicians, i d'Estat Català, contra milicians de la CNT i la FAI, amb el suport del POUM. Els enfrontaments van acabar amb uns cinc-cents morts i més de mil ferits. A partir d'aquell moment el govern de la República es va fer càrrec de l'ordre públic i la Generalitat va perdre les seves atribucions.
  https://images.app.goo.gl/cGLeT2Z5LphPCZtU7
 • Period: to

  Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor

  Va ser l'atac aeri realitzat per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Gernika durant la Guerra Civil espanyola. Encara que no va ser el primer bombardeig de la història en què una població civil va ser atacada amb l'aparent propòsit de produir-ne la destrucció total, la seva repercussió ha fet que sigui mundialment conegut. El dictador Franco ho va negar fins a la mort, al·legant que els republicans havien cremat la ciutat en retirada.
  https://youtu.be/k-28ry7ajmY
 • Period: to

  Conferència de Munich

  La conferència de Munic es va acordar a Munic, capital de Alemanya, el 1938, per resoldre la «crisi dels Sudets», acordant-se la incorporació d'aquest territori de Txecoslovàquia a l'Alemanya nazi.
  El president txecoslovac, sorprenentment no va ser convidat.
  L'any 1942, l'acord va ser revocat pels aliats com a resposta a la repressió desfermada pels nazis.
 • Period: to

  Anschluss

  Anschluss és el nom amb què es coneix l'annexió d'Àustria al Tercer Reich pel règim nazi. Àustria va esdevenir la província d'Ostmark del Tercer Reich fins al final de la Segona Guerra Mundial. Durant les setmanes següents, 70.000 persones, van ser empresonats o enviats a camps de concentració. Un govern provisional va declarar la nul·litat de l'Anschluss el 27 d'abril de 1945.
 • Period: to

  Bombardejos a Reus

  El 26 de març de 1938, a un quart i mig de nou del matí, sis bombarders –amb quaranta-vuit bombes de cent quilos, explosives, i vint-i-quatre més, de vint, incendiàries– van tornar a assolar la ciutat de punta a punta. Sembla que foren dos atacs seguits, amb pocs minuts de diferència.
  Les bombes van creuar la ciutat, des del camí de Salou a l’estació del Nord, afectant nombrosos edificis. Potser el més conegut, a la plaça del Mercadal.
  https://images.app.goo.gl/pL2ako7Z6NtidRtZ7
 • Dictadura de franco (1939-1975)

  Dictadura de franco (1939-1975)
  La dictadura de Francisco Franco va ser el període de la història contemporània d'Espanya corresponent amb l'exercici pel general Francisco Franco de la prefectura de l'Estat i amb el desenvolupament de l'franquisme. Acabada la guerra el general va instaurar una dictadura feixistitzada, que va incorporar una influència clara dels totalitarismes alemany i italià en camps com les relacions laborals, la política econòmica ...
 • Period: to

  Guerra llampec

  Guerra llampec és una tàctica bèl·lica ofensiva que pretén obtenir una victòria decisiva, ràpida i limitada en el temps del conjunt de forces mecanitzades terrestres i aèries amb la finalitat de desballestar profundament la capacitat militar, econòmica o política de l'enemic. La va usar principalment en les campanyes dels primers anys de la Segona Guerra Mundial, especialment en les invasions de Polònia i França.
 • Period: to

  Entrada dels nacionals a Reus

  Arran de la gran ofensiva sobre Catalunya ordenada pel general Franco poc abans del Nadal de 1938, l'exèrcit republicà no va poder fer gaire cosa més que replegar-se d'una manera més o menys ordenada. El matí del dissabte 14 de gener, les tropes franquistes van ocupar Valls i, per la tarda, la seva aviació va bombardejar Tarragona i les seves rodalies. Aquell mateix dia, el pregoner municipal de Tarragona havia difós un ban d'evacuació.
 • Period: to

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  L'exili republicà espanyol es refereix al conjunt de ciutadans que durant la Guerra Civil es van veure abocats a abandonar el territori i desplaçar-se a altres països per motius ideològics i de consciència o per temor a les represàlies per part del bàndol vencedor i del règim polític autoritari instaurat a Espanya, i que van romandre a l'estranger fins que l'evolució de les circumstàncies internes del país els va permetre tornar gradualment.
  https://images.app.goo.gl/JVHxCrKwAsomEhyd7
 • Period: to

  Final de la guerra

  Després de la caiguda de Catalunya, el govern es va traslladar a la zona centre. Les diferències entre els republicans van precipitar el final de la guerra. El març de 1939 el coronel Casado va donar un cop d'estat a Madrid i els republicans es van rendir. L'1 d'abril de 1939, Franco va signar el comunicat que donava la guerra per acabada.
  https://youtu.be/IuYOfgNXFMo
 • Period: to

  Pacte d'Acer

  El Pacte d'Acer fou un acord politico-militar entre Itàlia i Alemanya, en el qual assentaven les bases d'una futura ajuda mútua en cas de guerra.
  Per aquesta data Adolf Hitler desitjava envair Polònia, però volia comptar amb aliats a Europa, a més de les similituds entre el feixisme italià i el nazisme alemany, Hitler desitjava consolidar la seva amistat amb Benito Mussolini, que encara dubtava a participar en la futura Segona Guerra Mundial.
 • Segona Guerra Mundial (1939-1945)

  Segona Guerra Mundial (1939-1945)
  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar a la majoria de les nacions del món, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.
  Encara que les causes per a l'inici varien en cada front; històricament, la Invasió de Polònia de 1939 i l'Atac a Pearl Harbor el 1941 són considerats els detonants.
  Els aliats van ser els grans guanyadors i es coneix com el conflicte més devastador de la humanitat, deixant uns 60 milions de morts.
 • Period: to

  Invasió de Polònia

  La invasió alemanya de Polònia,va ser un desl detonants de la Segona Guerra Mundial a Europa i va acabar amb la Segona República Polonesa.
  La invasió de Polònia va ser la primera de les agressions bèl·liques que l'Alemanya de Hitler emprendria. L'exèrcit polonès va ser fàcilment derrotat, perquè no va fer front a les superiors tropes germàniques que estaven usant la seva famosa tècnica anomenada blitzkrieg ( guerra llampec).
 • Period: to

  Guerra del desert

  La Guerra del Desert s'inicià quan forces italianes envaïren Egipte atacant les tropes britàniques . L'ofensiva italiana va ser aturada i, al desembre de 1940, els britànics llançaren un contraatac; iniciant-se un atac de 5 dies que es convertí en l'operació Compàs, resultant en pèrdues massives pels italianes. Alemanya envià en suport del seu aliat un contingent de tropes terrestres i aèries per evitar el col·lapse total, i Alemanya es convertí en el soci dominant.
 • Period: to

  Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  El 13 d'agost de 1940 va ser detingut , per ordre de les autoritats espanyoles.
  Companys fou portat primer a Madrid, després de diversos interrogatoris, el 3 d'octubre va ser traslladat al Castell de Montjuïc a Barcelona. El 14 d'octubre de 1940 va ser condemnat a mort i l'endemà, 15 d'octubre, va ser afusella, l'últim que va cridar va ser "Per Catalunya!".
  https://images.app.goo.gl/vYWxYCrGpZHex4Yk6
 • Period: to

  Ocupació de París

  A la Batalla de França,va ser la invasió alemanya de França i de Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburgel , i que suposà el final de la Guerra de Broma. Les tropes alemanyes van flanquejar la Línia Maginot per atacar el territori francès. Itàlia declarà la guerra a França i el govern francès marxà a Bordeus, i París va ser ocupat el 14 de juny. França va quedar dividida en una zona d'ocupació alemanya al nord i a l'oest, una petita zona d'ocupació italiana al sud-est, i una zona lliure al sud.
 • Period: to

  Batalla d'Anglaterra

  La Batalla d'Anglaterra és el nom atorgat a l'esforç estratègic que la Força Aèria Alemanya van llançar durant l'estiu i la tardor de 1940 per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force britànica. Va ser la campanya de bombardeig major i més sostinguda realitzada fins a la data. El fracàs de l'Alemanya Nazi en assolir els seus objectius és considerat tant la seva primera gran derrota com un punt d'inflexió crucial en la guerra
 • Period: to

  Atac a pearl harbor

  Va ser una base dels estats units a les illes Hawaii.
  l
  L'atac japonès, fet sense previ avís, significà l'entrada dels estats units en la segona guerra mundial.
 • Period: to

  Operació Barba-roja

  l'Operació Barba-roja,va ser la invasió alemanya de la Unió Soviètica en el marc de la Segona Guerra Mundial.
  L'atac va ser per sorpresa, ja que fins a la data, Alemanya i la Unió Soviètica havien signat un pacte de no agressió.
  L'ofensiva estava organitzada en tres grans fronts. L'objectiu de Hitler era encerclar i derrotar ràpidament a l'exèrcit soviètic per després ocupar tota la part europea de la Unió Soviètica. Va ser, sens dubte, l'operació militar més gran de la història.
 • Period: to

  Batalla de Guadalcanal

  La batalla de Guadalcanal, va ser una batalla que va enfrontar a les forces Aliades (principalment nord-americans) contra les forces japoneses. va consistir en una seqüència d'atacs combinats per mar i aire que va durar més de quatre dies (des del 12 al 15 de novembre de 1942).
 • Period: to

  Batalla de stalingrad

  La Batalla de Stalingrad va ser una gran i decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad i va estar marcada pel combat cos a cos i per l'absolut menyspreu per la quantitat de víctimes civils i militars. Està entre les batalles més sagnants en la història de la guerra
 • Period: to

  neixament avi

 • Period: to

  desembarcament de normandia

  Els Desembarcaments de Normandia van ser les primeres operacions de la invasió de Normandia aliada,. L'assalt va ser conduït en dues fases: un assalt aeri de tropes paracaigudistes i un desembarcament .
  L'operació va ser la major invasió amfíbia realitzada en un únic dia de tots els temps, amb més de 130.000 soldats.
 • Period: to

  Derrota del Tercer Reich

  En les últimes hores de la batalla de Berlín, en la tarda del 30 d'abril de 1945, el canceller alemany Adolf Hitler es va suïcidar al seu búnquer de la Cancelleria del Reich a Berlín al costat d'Eva Braun, entenent que la guerra ja estava perduda pel Tercer Reich i desitjant no ser capturat per les tropes soviètiques que avançaven sobre la capital alemanya.
 • Period: to

  Conferència de postdam

  La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial. Els caps de govern d'aquestes tres nacions eren el secretari general del Partit Comunista. Els objectius de la conferència incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes sobre tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra
 • Period: to

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren per iniciativa del govern dels Estats Units, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara. La Segona Guerra Mundial va acabar oficialment gairebé un mes més tard amb la signatura de l'acta de capitulació del Japó . Aquests són els únics bombardejos nuclears que han tingut lloc en temps de guerra.
 • Period: to

  Judici de Nuremberg

  El procés de Nuremberg dut a terme per les potències aliades contra 24 dels principals líders del Tercer Reich acusats de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat . Sobre la base de diversos acords entre els Aliats, aquest procés es portà a terme sota la jurisdicció del Tribunal Militar Internacional de Nuremberg. Es van invocar quatre càrrecs d'acusació: conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat.
 • Period: to

  ONU

  L'Organització de les Nacions Unides és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945, amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans. Actualment formen part de l'organisme un total de 193 estats del món.
 • La guerra freda (1947-1991)

  La guerra freda (1947-1991)
  El terme Guerra Freda model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Era un enfrontament no declarat, sense ofensives militars.
 • Period: to

  neixement avia

 • Period: to

  neixament avi

 • Period: to

  neixament avia (Dolors)

 • Transició democràtica (1975-1982)

  Transició democràtica (1975-1982)
  La Transició democràtica espanyola, transició espanyola o simplement, transició, és el període comprès entre la fi de la dictadura franquista i el restabliment de les institucions democràtiques a Espanya.
 • Regnat de Joan Carles (1975-2014)

  Regnat de Joan Carles (1975-2014)
  El regnat de Joan Carles I d'Espanya va començar el 22 de novembre de 1975, quan el llavors príncep d'Espanya Joan Carles de Borbó va jurar les Lleis Fonamentals del Regne davant les Corts franquistes després de la mort del dictador Franco, que l'havia designat com a successor en 1969; va acabar el 19 de juny de 2014, quan va abdicar en el seu fill Felip de Borbó i Grècia, que va jurar la Constitució de 1978 i va ser proclamat rei per les Corts Generals amb el nom de Felip VI.
 • Catalunya, comunitat autònoma

  Catalunya, comunitat autònoma
 • Regnat de felip VI

  Regnat de felip VI