Reformationen i Danmark

  • 1500

    Anvendelse af ordet "reformation"

    Reformationen betyder forbedring eller mere direkte "at forme på ny" som blev anvednt som betegnelse for den primært nordeuropæiske protestbevægelse i starten af 1500-tallets begyndelse.
  • 1513

    Christian d. 2

    Født 1481 - regerede 1513-1523
  • 1517

    Martin Luther kritiserede afladshandlen

    Han kritiserede afladshandlen med sine 95 teser
  • 1520

    Udviklingen og kulminationen

    Udviklingen frem mod reformationen i DK tog sin begyndelse i 1520'erne og kulminerede i 1536 med reformationens gennemførelse. Reformationen medførte ikke blot forandringer af de kirkelige forhold, men også en række væsentlige samfunds ændringer. Nogle skete med det samme, andre først efter længere tid.
  • 1523

    Christian 2

    Afsat i 1532 - flygter til Tyskland og bliver en del af kongens fejde.
  • 1523

    Christian d. 2 afsættelse

    Han blev afsat sin dansk konge i 1523 og måtte flygte ud af landet. Han flygtede til Wittenberg, hvor han møder Martin Luther og derefter tilsluttede sig lutherdommen.
  • 1526

    Statsmagten påvirket af reformation

    Allerede i 1526 var statsmagten blevet så påvirket af reformationsbevægelsen, at kongen og rigsrådet besluttede at paven ikke længere skulle godkende valget af biskopper. Dermed blev forbindelsen til Paven i Rom brudt.
  • 1533

    Frederik d. 1

    En tid mellem 1523-1533 Efter Frederik 1.s (født 1471, regent 1523-1533) død i 1533 kunne rigsrådet ikke enes om valg af en ny konge. Men der skulle vælges en ny konge og det blev Christian d. 3. Han blev kaldt (hertug Christian af Slesvig-Holsten)
  • 1533

    Grevens fejde - borgerkrig

    Grevens fejde, som er kendt som borgerkrigen skete efter 1533 og valget af den nye konge Christian d. 3.
  • 1534

    Johan Rantzaus modoffensiv

    Lübeck og Holsten, sluttet fred, hvorefter Johan Rantzaus lejetrophær kunne bevæge sig op igennem Viborg til Aalborg, hvor Skipper Clement og de oprørske bønder havde forskanset sig. Kort før jul lykkedes det Rantzaus landsknægte at indtage Aalborg. Skipper Clement blev fanget under flugten derfra og siden dødsdømt. Ikke længe efter lykkedes det den skånske adel at frigøre sig fra grev Christoffers herredømme med hjælp fra den svenske konge, der i høj grad frygtede Christian 2.s genkomst.
  • 1534

    Grev Christoffer af Oldenburg vinder frem

    I 1534 gik Grev Christoffer i land ved Skovshoved nord for København, hvor at i løbet af få uger havde han fået magten i både Sjælland og Skåne.
    Det fik adelen til at tilbyde Grev Christoffer den danske krone.
  • 1534

    Den erfarne holstenske lejetropfører Johan Rantzau

    Grev Christoffer hyrede den erfarne holstenske lejetropfører Johan Rantzau, som startede med at angribe Lübeck fra Holsten.
    Senere hen lykkedes det grev Christoffer og hans tropper at erobre Fyn.
  • 1536

    Resultatet af Christians magtovertagelse i 1536

    Resultatet af Christian d. 3.s magtovertagelse var, at de katolske bisper blev fængslet i august 1536. I samme år gennemførtes reformationen og det formelle opgør med den katolske kirke.
  • 1536

    Krigens retsopgør - 1536

    Efter krigen fulgte et retsopgør. Mest omfattende var det i Jylland, hvor alle bønder i den nordlige og vestlige del, som ikke kun vevise, at de ikke havde deltaget i oprøret, måtte betale en såkaldt halsløsning (en kompensation for ikke at blive henrettet), mens de bønder, der endnu ejede deres gårde, mistede deres ejendomsret og blev kongelige fæstebønder - med mindre, de var så rige ,at de kunne genkøbe deres ejendomme.
  • Oct 30, 1536

    Reformationens start i Danmark

    Reformationen blev officielt indført i DK med recessen af 30. oktober 1536 efter længere tids politisk og kirkelig uro. Reformationen medførte et brud med den katolske kirke og dannelsen af en ny protestantisk irke ,der byggede på den tyske reformater Martin Luthers teologi. Kirken og samfundet var ikke længere bundet til paven i Rom.
  • Resultatet af Grevens fejde

    Resultatet af Grevens fejde blev altså reformationen og dermed introduktionen af den protestantiske, konge styrede statskirke, som bestod til demokratiets indførelse i 1849. Derudover kom udgangen på Grevens fejde til at betyde en konsolidering af adelens meget stærke stilling i samfundet og dermed begyndelsen på den periode, som traditionelt betegnes som "adelsvælden" perioden fra 1536-1660.