Nationalismen

Timeline created by SannaH
 • Ursprung

  Ursprung
  1700-talet satte nationalismen sina första spår i världens befolkning. Den uppstod i samband med napoleonkriget under revolutionen. Napoleon förde idéen om nationalismen vidare i europa.
  Efter franska revolutionen 1879 vara stormakterna utanför riket rädda för att revolutionen i frakrike skulle ta inverkan på deras invånare. Därför inleddes det en rad av krig mot dey ej monastiska frankrike.
  Fransmännen krigade nu inte längre för en monarki utan för en nation. Det för början på nationalismen.
 • Europa-karta

  När Europaländernas representanter träffades i Wien för att diskutera Europas karta i Wienkongressen i september var det för att få makt maktbalans mellan de olika nationerna nu när Franska revolutionen, splittringen av Tysk-Romerska riket och Napoleonkrigen. Man ville inte att frankrike skulle bli för mäktigt. På andra ställen i världen utvecklades Etnicitetgrupper som utförde stark Nationalism vilket ledde till krig och andra saker som upplöste nationer.
 • Folkskola

  Folkskola
  Detta år infördes folkskolan i Sverige. Då fick bara Svenska barn gå i denna skolan. Detta ändrades dock senare.
 • Nationalismen

  Nationalismen
  Nationalismen lade grunden för många av Sveriges traditioner, många av dem är fortfarnde kvar i dagens svenska samhälle bla:Svenska flaggan, nationalsången och andra högtider.
 • Adolf Hitler

  Adolf Hitler
  Nationalismen kan gå till överstyr vilket kan leda till både rasism och nasizm. Någon som tog nationalismen till dess yttersta gräns var Adolf Hitler.
  Diplomaten Otto von Bismarck visste att krig kunde ena nationer därför var han en av dem som drev nationalismen till tyskland.
  Under Tysklands påbörjan av nationalismen ville man som resten av Europa eftertrakta Frankrike. Detta ledde tyvärr tillslut till överstyr och de tyska invånarna levde i skräck under den tyska nationalismen storhetstid.
 • Sverige demokraterna

  Sverige demokraterna
  Idag är SD de enda partiet i i regeringen vars politik bygger på Nationalismen.
  Deras partiledare är/språkrör heter Jmmie Åkesson. Både han och hans parti har fått mycket kritik för sina handlingar inom ämnet bla om utalanden om hur invandrare förstör Sverige och att de står för de flesta av alla kriminella gärningar . Sverige Demokraterna har också en viss konservatism.
  Idag är nationalismen ganska stor i Sverige. Drygt hälften av Sveriges befolkning är nationalister på ett eller annat vis