Min tidslinje världskrigen

 • 1492

  Columbus upptäcker Amerika

  Columbus upptäcker Amerika
  Colombus var säker på att man skulle komma till Indien om man seglade västerut över Atlanten från Portugal men istället kom han till Amerika och därför "upptäckte" han Amerika
 • Period: 1500 to

  Kolonialism

  Process där länder i Europa erövrar andra länder och tar deras råvaror, tvingar sig på ursprungsbefolkningen med religion, tar slavar osv.
 • Period: to

  Nationalism

 • Franska revolutionen

  Franska revolutionen
 • Period: to

  Trippelalliansen

  Tyskland, Österrike-Ungern och Italien är i ett förbund där de lovar att hjälpa varandra om ett krig bryter ut.
 • Period: to

  Trippelententen

  En allians mellan Storbritannien, Frankrike och Ryssland som lovar att samarbeta om krig bryter ut.
 • Period: to

  Första världskriget

 • Period: to

  Hitler tjänstgör i första världskriget och slåss för Tyskland

  Hitler var en soldat som stred för den tyska armén under första världskriget eller the great war som det ofta kallas. Hans befälhavare var en jude och befordrade inte Hitler som han ville eller tyckte att han förtjänade. Han har i hela sitt liv varit en stark tysk patriot.
 • Period: to

  Hitler stiger till makten

  Hitlers makt växer under dessa år
 • Period: to

  "Trench wars"

  En av anledningarna till att det första världskriget höll på så länge var på grund av de så kallade "trench wars". Detta var när två olika sidor i kriget byggde stora vallgravar som sträckte sig många mil och väntade på att den andra sidan skulle attackera. Detta var väldigt förödande och gjorde att det var väldigt svårt för motståndaren att avancera med sina soldter.
 • Skotten i sarajevo

  Skotten i sarajevo
  Skotten i Sarajevo avlossades i Sarajevo som nu är Bosniens huvudstad. Dödsofferna var Franz Ferdinand som var ärkehertig av Österrike-Ungern och hans fru Sophie Von Chotek. Gärningsmannen Gavrilo Princip ville att Bosnien och Serbien skulle bli självständigt och därför mördade han Franz Ferdinand och hans fru. Eftersom i stort sett hela Europa under denna tiden hade allianser med varandra blev ett inbördeskrig snabbt mycket värre än vad man kunde tro. Det blev första världskriget.
 • Period: to

  Versaillefreden och kommunistiska rörelser ledda av judar

  Hitler var rasande att Tysklands ledare hade "gett upp" och slutit Versaillefreden och ville kämpa vidare. Det var under denna tid Hitler blev allt mer fientlig eftersom han tolkade alla dåliga händelser i sitt liv som Judarnas fel. Hitler upplevde också starka samband mellan Judarna och kommunistiska rörelser som fanns under denna tid
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Under tidigt 1920-tal hade Hitler börjat bli mer aggressiv och började tala om sina åsikter för de som ville lyssna på ölkällaren i munchen.
  1923 när Hitler hade fått mer uppmärksamhet och blivit halv känd försökte han och det nationalsocialistiska arbetarpartiet störta den bayerska regeringen eftersom de tyckte att de inte skötte sitt jobb och det under denna tid stort missnöje och en dålig ekonomisk ställning i Tyskland.
 • Ölkällarkuppen del 2

  Ölkällarkuppen del 2
  Denna kuppen misslyckades och slutade med att Hitler blev dömd och sattes i fängelse. Rättegången var mycket uppmärksammad och Hitler blev rikskändis.
 • Mein kampf

  Mein kampf
  Under tiden som Hitler satt i fängelse skrev han en bok om sina tankar. Nu visste alla verkligen hur han tänkte och detta gjorde han ännu mer känd.
 • Hitler blir rikskansler

  Hitler blir rikskansler
  Under resten av 20-talet och början av 1930-talet hade Hitler och hans parti långsamt växt och blivit allt mäktigare. På grund av den extremt stora arbetslösheten och alla andra problem Tyskland hade växte hatet mot judar alla icketyskar vilket gav Hitler chansen. Valet i Juli 1932 var en stor framgång för Hitler. Han blev rikskansler. Ett antal rika industrimän hade också skrivit till den dåvarande presidenten där de krävde att Hitler blev rikskansler för de trodde det var det bästa för landet.
 • Hitler tar över makten och blir diktator

  Hitler tar över makten och blir diktator
  Efter Hitler blev rikskansler hade han fått mer makt och när han då lurade Tyskland genom att bränna ned riksdagen och skylla det på kommunisterna lyckades han ta makten i hela Tyskland. När han fick makten utnyttjade han det genom att sätta in sina egna lojala män i praktfyllda positioner medan Hitlers "personliga" armé terroriserade och dödade Hitlers fiender. Nu var han diktator, och vi alla vet vad som hände härnäst.
 • Period: to

  Andra världskriget

 • Andra världskriget bryter ut

  Andra världskriget bryter ut
  Tysklands trupper invaderar polen medan sovjetunionen invaderar från öst. Det dröjer inte länge förrän Polen ger upp
 • Finska vinterkriget

  Finska vinterkriget
  Vinterkriget var en stor seger för Finland eftersom de lyckades behålla sin frihet. När Tyskland och Hitler fick reda på detta fick de nytt och falskt självförtroende att Sovjet var svaga och att det skulle vara lätt att invadera dem när det kom till det.
 • Tyskland attackerar Frankrike och Beneluxländerna(Dunkirk)

  Tyskland attackerar Frankrike och Beneluxländerna(Dunkirk)
  Tyskland inledde sin offensiv mot Frankrike och beneluxländerna. De allierade och britterna tvingades dra tillbaka sina män från dunkirk och därmed undkom mer än 340 000 brittiska soldater tyskt fångenskap. Nu kunde Storbritannien planera resten av kriget.
 • Period: to

  Operation Barbarossa

  Barbarossa, vilket är kodnamnet för Hitlers invasion på Sovjet är ett av de största fälttågen i historian. Slaget om Moskva var det slaget där den röda armén lyckades stoppa Tysklands armé och gå mot motoffensiv. Detta gav sovjet och Stalin nytt självförtroende och om att en dag ta Berlin, vilket de gjorde.
 • Pearl harbor

  Pearl harbor
  Japan ansåg att USA blockerade deras möjlighet för ett ökat imperium så den 7 december 1941 bombade de pearl harbor i Hawaii. Detta gjorde att USA gick med i ww2 och eftersom de var en av världens mäktigaste krigsmakter kunde det hjälpa Storbrittanien och Sovjet mot deras gemensamma fiender.
 • Hitler och Eva Braun tar livet av sig

  Hitler och Eva Braun tar livet av sig
  När Hitler verkligen förstod att det inte fanns en chans att vinna kriget tog han och hans fru självmord i en bunker under Berlin. Nu var kriget i Europa så gott som över