Mias tidslinje

By MiaMBre
 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Gilgamesheposet är världens äldsta längre verk. Eposets författare är okänd. Det hittades nedtecknat på lerkrukor.
  Eposet handlar om Gilgamesh och hans vän Enkidu som går ut på äventyr. Gudinnan Ishtar blir förälskad i Gilgamesh, men blir nekad. Som hämnd smittar hon hans vän Enkidu med en dödlig sjukdom. Då förstår Gilgamesh att även han, kommer att dö en dag och han inte kommer veta i förväg när.
  Några tidtypiska drag för detta eposet är att en gudinna är med och att de ger sig ut på äventyr.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidtypiska drag: GENRER: fabler, drama
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  Iliaden är ett epos nedskrivet av Homeros. Eposet handlar om kriget mellan trojanerna och grekerna, som uppstod av ett bråk mellan 3 gudinnor, och kretsar mycket om grekisk mytologi.
  "Trojansk häst" är ett uttryck som används inom datavärlden då det ursprungligen kommer från Iliaden. Den trojanska hästen är det som grekerna gömmer sig i och är Odysseus idé, en krigare och kund som är huvudkaraktär i uppföljaren : Odysséen.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Odysséen är ett epos, nedtecknat av Homeros, som är uppföljaren till Iliaden. Det handlar om Odysseus, en krigare och kung över Itaka, som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Detta epos kretsar en del kring grekisk mytologi lika som första delen, Iliaden. Under resan träffar han på problem som gör det till en lång och utmanande färd hem. Det slutar med att Odysseus kommer hem till sitt kungarike och återförenas med sin fru Penelope.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Aisopos fabler är berättelser man tror en grekisk man vid namn Aisopos har skrivit.
  En fabel är en typ av berättelse/saga med djur som huvudpersoner, ibland kan det finnas människor i fabeln men dom har inte lika stor verkan i berättelsen. En fabel är till för att lära ut något, t.ex. att det kan gå dåligt för den som är elak. Det slutar alltid med ett moraliskt budskap.
  Djuren representerar vissa mänskliga egenskaper, exempelvis att räven är listig, katten är opålitlig och åsnan är lat/envis.
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Antigone är ett drama skrivet av Sofokles och handlar om att hennes morbror tar över tronen då hennes bröder dödat varandra. Ena brodern får en begravning och den andra får ingen. När Antigone begraver sin andra bror i smyg upptäcker kungen detta och bestraffar Antigone till döden, hon hinner dock begå självmord. Gudarna bestämmer då att kungen ska leva ett långt, plågsamt liv då han ska förstå vad han gjort för fel.
  Ett tidtypiskt drag är de grekiska gudarna vilket man trodde mycket på förr.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Medea är ett drama skriven av dramatikern Euripides.
  Medea, en trollkunnig kvinna som är huvudkaraktären i detta drama, blir sviken av sin make Jason som gifter sig med en prinsessa för att få makt. Medea hämnas genom att döda hennes och Jasons två söner och förgifta prinsessan. Dramat slutar med att Jason dör i en olycka och att Medea flyr från landet.
  Två tidtypiska drag från antiken, då detta epos är skrivet, är kärlek och trolldom. Medea är ju trollkunnig och förr trodde man på häxor.
 • 429 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Dramat Kung Oidipus är skrivet av Sofokles och handlar om Oidipus som blir övergiven som spädbarn av kungaparet, eftersom de får höra i en spådom att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor. Han växer då upp hos en annan familj, utan att veta att han är adopterad. När Oidipus senare får höra sitt öde flyr han och uppfyller omedvetet profetian.
  Ett tidtypiskt drag i detta drama är spådom/profetia/öde. Hela denna historien är baserat på en spådom och man trodde mycket på det förr i tiden.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

 • 1100

  Tristan och Isolde

  Tristan och Isolde
  Tristan & Isolde är ett epos skrivet av en okänd författare, och handlar om att kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare, som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De försöker att vara tillsammans men allt slutar med att de båda dör. Ett tidtypiskt budskap för denna berättelse är: att följa sin plikt, vilket var väldigt viktigt under medeltiden.
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Den gudomliga komedin
  Eposet är skrivet av Dante Alighieri, där Dante själv är huvudperson. Han reser tillsammans med med poeten Vergilius (som levde på antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset. Helvetestratten är mest känd. Dante beskriver att helvetet är uppdelat i 9 nivåer, där de värsta syndarna befinner sig längst ner. Religionens syn på synd har påverkat Dantes helvetestratt, eftersom kyrkan innan bestämde & den kristna tron var mycket viktig. Därför hittar man brott som t.ex. hedning & kättare.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  "pånyttfödelse" ---> klassicism (konsten) Antikens ideal blev stora igen, som antikens konst, litteratur och filosofi.
  Men samtidigt: ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
 • Romeo och Julia

  Romeo och Julia
  Romeo och Julia av William Shakespeare handlar om två släkter som ligger i bråk, Romeo är från den ena och Julia ifrån den andra. De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig i hemlighet. Romeo blir senare utvisad från staden och Julia gör upp en plan för de att återförenas. Julia dricker ett gift som gör henne skendöd. Romeo tror att hon är död och begår självmord. När Julia vaknar upp ser hon Romeo död och begår också självmord.
  Efter allt så slutar släkterna bråka och sluter fred.
 • Don Quijote

  Don Quijote
  Don Quijote är en bok skriven av Miguel Cervantes och handlar om Alonso som läste för många riddarromaner och fastnade därför i en fantasivärld. I sin fantasivärld trodde han att han var en hjälte som skulle ställa saker till rätta i världen vid namn Don Quijote. Han slogs mot väderkvarnar som han trodde var jättar. I slutet på sin dödsbädd återvänder Alonso till verkligheten och skyller på riddarromanerna han läst.
  Tidstypiska drag: Inspiration från antiken, tryckpressen, ökad läskunnighet.
 • Det förlorade paradiset

  Det förlorade paradiset
  Det förlorade paradiset är ett epos av John Milton. Det handlar om Satan som först var en ängel men blev nerskickad till helvetet eftersom att han trodde sig vara mäktigare än Gud.
  Eposet handlar dock också om Eva & Adams skapelse, deras vistelse i Edens lustgård och hur Satan orsakat "syndafallet" (han frestade Eva och Adam att bryta Guds regel) efter att ha blivit arg när han skickats ner till Helvetet. Tidstypiska drag: biblisk mytologi, epos-skriven i dikt, Satan - huvudkaraktär.