Louise

By hlouise
 • 1800 BCE

  Gilgamesheposet

  Gilgamesheposet
  Gilgamesheposet är skrivet runt 1800 f.Kr, av en okänd författare. Det handlar om Gilgamesh som är ute på äventyr när gudinnan Ishtar blir kär i Gilgamesh. När Ishtar inte får sina känslor besvarade dödar hon Enkidu.
  Gilgamesh söker upp syndaflodsöverlevaren Utnapishtim och i samtalet förstår han att han också kommer att dö en dag. Tidstypiska drag: Gudar
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag:
  - berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  - muntlig berättartradition, man läste inte utan lyssnade istället på berättelser
  - grekisk mytologi
  GENRER: fabler, drama
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  Av: Homeros
  Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt mellan gudarna, och tar Afrodites parti, då hon mutar Paris med Helenas kärlek. Paris åker för att hämta den redan gifta Helena.
  Det är då en konflikt uppstår mellan trojaner och greker, och länge är kriget oavgjort, tills Odysseus kommer på en plan.
  Grekerna låtsas att de har gett upp och och gömmer sig i en gigantisk trähäst. På kvällen när trojanerna har gått och och lagt sig hoppar de grekiska soldaterna ut ur hästen och erövrar Troja.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Av: Homeros
  Odysséen handlar om Odysseus som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som: Cyklopen, Poseidon (cyklopens pappa, havsguden) och Häxan Kirke.
  Det slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka som enda överlevande och återförenas med sin fur Penelope. Tidstypiska drag: Gudar, trojanska kriget
 • 500 BCE

  Aisopos Fabler

  Aisopos Fabler
  Av: Aisopos
  De berättelser som man tror den frigivna slaven Aisopos skrev, kallades fabler.
  En fabel är en typ av saga med djur som huvudkaraktärer, som representerar olika mänskliga egenskaper, t.ex. : Lejonet starkt, men inte så smart, katten opålitlig och räven listig.
  Även människor kan förekomma i fabler, men djuren framställs bättre än dem. I bland berättar även djuren historien själva. Fabeln slutar med ett moraliskt budskap och något tankeväckande budskap.
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Av: Sofokles
  Antigones morbror Kreon tar över tronen efter att Antigones bröder dödat varandra. Kreon belönar den bror som han anser har gjort rätt, och straffar den som han anser gjorde fel.
  Men Antigone vill skapa rättvisa för den bror som blev straffad, och begraver därför honom i smyg.
  När Kreon upptäcker detta blir han rasande, och straffar Antigone med döden. Antigone hinner begå självmord innan dess, och gudarna bestämmer, att låta honom leva ett plågsamt liv istället för att döda honom.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Av: Euripides
  Dramat Medea handlar om just Medea, som blir förrådd av sin make Jason. Han går bakom ryggen på henne och gifter sig med prinsessan i staden. Detta gör han för att ta tillbaka den stolthet och ära han förlorade, när han och Medea begick ett mord, och blev skambelagda.
  Som hämnd på Jason dödar Medea deras två söner. För att döda prinsessan och förhindra bröllopet skickar hon en förgiftad slöja till prinsessan.
  Senare dör även Jason i en olycka, och Medea flyr från landet.
 • 427 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Av: Sofokles
  Kungaparet i Thebe överger sin son Oidipus som spädbarn, för att de efter i en spådom fått höra att Oidipus kommer döda sin far och gifta sig med sin mor.
  Oidipus växer upp hos en annan kungafamiljen och får senare reda på sitt öde.
  Då han inte vet att han är adopterad, beger han ser av till Thebe, och dödar en man på vägen. Han får reda på att kungen är död.
  Oidipus blir kung, och gifter sig med drottningen. På senare år förstår Oidipus att han har mött sitt öde...
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  Tidstypiska drag:
  - Kungen styr
  - Adeln är en rik och framstående samhällsklass
  - Religionen är väldigt viktig i Europa, majoriteten är katoliker och lyder under påven.
  - Fyra stånden: Adel, präster, borgare och bönder.
  - Riddarkulturen är stor och har mycket inflytande
  - Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt utifrån sitt stånd. Plikten är viktigast!
 • 1100

  Tristan och Isolde

  Tristan och Isolde
  Av: Okänd
  Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare, som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som skall göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka av trolldrycken och blir kära i varandra istället. De försöker vara tillsammans, men allt slutar med att de båda dör. Budskap: Följ dina plikter, annars dör du! Tidstypiskt budskap eftersom det var väldigt viktigt att följa sina plikter på medeltiden.
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Den gudomliga komedin
  Av: Dante Alighieri
  Dante, 35 år gammal är själv huvudperson. Han reser tillsammans med den romerska poeten Vergilius (som levde på antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset.
  Helvetesskildringen är mest känd. Dante beskriver att helvetet är uppdelat i 9 nivåer, där de värsta syndarna befinner sig längst ner. Ett gemensamt namn för dessa nivåer är Helvetestratten. Den gudomliga komedin är skriven på vers, alltså som en dikt Originaltiteln är: Divina Commedia (itailenska)
 • Romeo och Julia

  Romeo och Julia
  Två släkter bråkar med varandra. Julia är i den ena och Romeo i den andra. Romeo och Julia träffar varandra på en bal, blir förälskade och gifter sig i hemlighet
  Efter en incident blir Romeo utvisad från staden. Julia gör då upp en plan att återförenas med Romeo, genom att dricka ett gift som kommer göra henne skendöd.
  Romeo begår självmord då han tror att Julia är död, och när Julia vaknar och ser den döde Romeo tar även hon sitt liv.
  Pjäsen slutar med att släkterna sluter fred med varandra.
 • Don Quijote

  Don Quijote
  Av: Cervantes
  Don Quijote handlar om den fattiga adelsmannen Alonso den Gode. Han läser alltför många riddarromaner, och han får då en konstig verklighetsuppfattning. I sina drömmar ger han sig ut på ett uppdrag att rädda världen tillsammans med sin vän och tjänare, Sancho Panza. Don Quijote försöker vinna den söta Aldonzas hjärta.
  På sin dödsbädd inser Don Quijote att han varit blind för verkligheten och skyller på romanerna han läst. Boken tar upp krocken mellan fantasi och verklighet.
 • Det förlorade paradiset

  Det förlorade paradiset
  Av: John Milton Berättelsen handlar om hur Satan blev utskickad från himmelen, då han trott sig vara mäktigare än Gud.
  Han orsakade syndafallet och lurade Eva att bryta mot Guds regel. Satan förvandlade sig själv till en orm och övertalade Eva att äta ett äpple från Kunskapens träd, vilket ledde till att Eva och Adam blev utslängda från Paradiset.
  Berättelsen handlar även om Evas och Adams skapelse och vistelse i Edens lustgård.