Kalde krigen

Den Kalde krigen- tidslinje

By ci0026
 • USAs atombombing av Japan

  USAs atombombing av Japan
  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Denne hendelsen ble starten på slutten av annen verdenskrig.
 • Jernteppet (Iron Curtain) begrepet innført

  Jernteppet (Iron Curtain) begrepet innført
  en tidligere britiske statsministeren Winston Churchill uttalte seg om situasjonen i Europa i 1946, og begrepet "jernteppet" ble snart en vanlig måte å omtale skillet mellom øst og vest i Europa på.
 • Trumandoktrinen lansert

  Trumandoktrinen lansert
  Trumandoktrinen (En doktrine er en slags læresetning eller prinsipp) er en erklæring som presidenten USA, Truman ga i 1947. Denne erklæring gikk ut på å forsvare de frie landene som ble truet av kommunismen. Grunnen til trumandoktrinen var at da det var borgekrig i Hellas deltok kommunismen i frigjøringen av landet, men etter at krigen var ferdig prøvde de å ta makten i landet. USA skulle USA gikk inn i krigen regjeringstroppens side og kommunistene ble nedkjempet.
 • Marshallhjelpen

  Marshallhjelpen
  Marshallplanen var en plan lansert av George Marshall i Juni 1947. Planen var å bygge opp igjen et levedyktig næringsliv i verden. Alle land fikk tilbud om den økonomisk hjelp i form av pengegaver og rimelige lån. Til gjengjeld måtte de bli med in en ny organisasjon (OEEC) som skulle samarbeide om frihandel i Europa. Men Sovjet nektet hjelp, de sa nei til Marshallhjelpen, selv om de kunne ha trengt økonomisk støtte. Landene i Vest Europa takket og mottok ca 13 milliarder dollar i løpet av 4 år.
 • Kommunistene tok makten i Tsjekkoslovakia.

  Kommunistene tok makten i Tsjekkoslovakia.
 • NATOs opprettelse

  NATOs opprettelse
  NATO står for North Atlantic Treaty Organization.
  Den 14.April ble NATO opprett av 12 vestlige land. Grunnen til at NATO ble laget var frykt for sovjetunionens økende makt i Europa. NATO ble altså laget som en forsvarsallianse for vestmaktene, og ville rykke inn i landene som var medlemmer hjelpe og forsvar de om de skulle skje noe.Formålet til NATO var å sikre medlemslandene for militære angrep og skape et militært og politisk samhold.
 • Berliblokkaden

  1.juni 1948, Berlin ble blokkert allevestmaktenes innfartsveier til Vest-Berlin mellom 24. juni 1948 og 12. mai 1949, i et forsøk på å presse vestmaktene til å avskaffe den tyske mark i Vest-Berlin.
 • Warszawapakten

  Warszawapakten
  Warszawapakten ble dannet i 14 mai 1955 i Polen. Warszawapakten var under den kalde krigen en militærallianse mellom Sovjetunionen og land i den tidligere østblokken i Europa. Den ble rettet mot Nato. Den var en militær allianse mellom Sovjetunionen og land i den tidligere østblokken i Europa. Hovedkvarter var i Russland. Lederen het for Pjotr Lusjev, Vladimir Lobov. Den varte til den kalde krigen var over i juli 1991.
 • Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen
  Vietnamkrigen startet da FNL-geriljaen som var støttet av Nord-Vietnam, gikk til opprør mot det sør vietnamesiske styret for å forene Vietnam under kommunistisk ledelse. Vietnam krig var blodig og langvarig krig. Amerikanerne gir opp til slutt, på grunn av stor motstand internt i USA. Mange krigsveteran blir narkomaner eller har krigs traumer. Vietnam blir helt kommunistiske igjen. Vietnam krig begynte den 1. november 1955 – 30. april 1975.
 • Sputnikoppskytingen

  Sputnikoppskytingen
  en første kunstige satellitten i bane rundt Jorden. Ble skutt opp av Sovjetunionen, og kom som et "Sputniksjokk" på USA og resten av verden. Fordi dette beviste at de hadde lagd raketter som kunne nå USA.
 • Gagarin første menneske i rommet

  Gagarin første menneske i rommet
  Jurij Aleksejevitsj Gagarin var en sovjetisk kosmonaut som ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961. Han ble født 9.mars. 1934 i Russland og døde 27 mars 1968 i Russland
 • Berlinmuren satt opp

  Berlinmuren satt opp
  Den ble satt opp av myndighetene i DDR. Fordi mange folk i Øst-Tyskland var misfornøyde med ufriheten med øst- Tyskland og flyktet til vest-tyskland gjennom vest Berlin. Dette var fra 1945 til 1961. Mange av menneske som flyktet var av høy utdanning.myndighetene i Øst- Tyskland bestemte å stenge grense gjennom Berlin. I 13 august 1961 satt de opp piggtrådsperringer og begynte å bygge en mur tvers igjennom byen. Vaktene passa på muren, de hadde ordre å skyte folk som prøvde å rømme til Vest.
 • Cubakrisen

  Cubakrisen
  Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Cuba og Sovjetunionen mot USA. Den begynte fordi Sovjet hadde utplassert atomladninger på Cuba. Krisen begynte 16.oktober da Kennedy fikk se fotografi bevis på sovjetiske installasjoner for avfyring av atomvåpen. Den sovjetiske lederen Khrustsjov beordret da til demontering av installasjonene hvis USA lovet og ikke angripe Cuba. Resultat ble at USA måtte trekke raketter ut fra Cuba. Dette er perioden hvor det var nærmest å utvikle seg til krig.
 • Neil Armstrong første menneske på månen

  Neil Armstrong første menneske på månen
  Neil Alden Armstrong var en amerikansk astronaut og den første personen som gikk på månen. Han var også fly ingeniør, marineoffiser, testpilot og universitets professor.
  Han ble født 5 august 1930 og døde den 25 august 2012.
 • Sovjets krig i Afghanistan

  Sovjets krig i Afghanistan
  Den Sovjets Afghanistan krig var en væpnet konflikt mellom den marxistiske regjeringa i Afghanistan og Sovjetunionen på den ene siden, og islamistiske opprørere fra "mujahedin" på den andre. Det ble krig fordi sovjet ville ha kontrolle i sørøst Asia. USA støttet Sovjet med penger og våpen, til slutt tapte afghaner krig. 1-2 millioner afghanere soldater døde.
 • Berlinmuren revet

  Berlinmuren revet
  Berlinmurens fall skjedde mellom 9. og 10. November 1989. Grunnen til at muren ble revet var et stort ønske fra befolkningene om å få reisefrihet uten å bli arrester eller straffet. På fjernsynet kunne man se berlinmuren falle ned ved bruk av slegger og hamrer. Folk skulle igjen kunne ferdes fritt mellom øst og vest i Berlin.
  Berlin muren ble revet og Tyskland var igjen samlet. Berlin ble den nye hovedstaten
 • Gorbatsjov statsleder i Sovjet

  Gorbatsjov statsleder i Sovjet
  Mikhail Gorbatsjov ble født 2. mars 1931, i Privolnoye, Russland. Han ble valgt til generalsekretær i 1985. Han ble Sovjetunionens første president i 1990, og vant Nobelprisen for fred for sin ledende rolle i å avslutte den kalde krigen og fremme fredelige internasjonale relasjoner.
 • Sovjetunionens oppløsning

  Sovjetunionens oppløsning
  Oppløsningen av Sovjetunionen var en prosess som begynte med Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i 1985 og endte med landets sammenbrudd på tampen av 1991.