Vietnam war1

kalde krigen

By andell
 • Den kalde krigen innledes

  Den kalde krigen innledes
  Etter 2. verdenskrig lå Tysklands skjebne i hendene på seierherrene, som bestemte seg for å dele landet i en østlig og en vestlig sone. okkupert og kontrollert av Sovjetunionen og de allierte – USA, England og Frankrike osv.
 • Fn

  Fn
  FN ble dannet i 1945. Alle verdens selvstendige land kunne bli medlem av FN, og der skulle man samarbeide for å sikre fred.
 • Berlinblokaden

  Berlinblokaden
  Berlin blokaden der sovjetene blokkerte alle veier inn til Vest-Berlin, fordi de ville sørge for at Tyskland var i nød siden sovjet led så mye under krigen. USA, Frankrike og Storbritannia (vest maktene) ville imidlertid hjelpe, de sørget for nok mat og andre ting de trenger ved hjelp av fly, Skyter sovjetene ned flyene blir det krig.
 • Koreakrigen

  Koreakrigen
  Koreakrigen var en krig mellom Nord- og Sør-Korea som varte fra 1950 til 1953. På den ene siden stod Nord-Korea støttet av Kina og Sovjetunionen, mens den andre siden bestod av Sør-Korea støttet av en USA-ledet FN-styrke.
 • Josef Stalin

  Josef Stalin
  Den sovjetiske diktatoren Josef Stalin døde brått 73 år gammel. Men den kalde krigen fortsatte.
 • Vietnam krigen del 1

  Vietnam krigen del 1
  Vietnamkrigen var en krig som foregikk mellom 1957–1975. Krigen begynte som et opprør i Sør-Vietnam og utviklet seg til en krig mellom Nord- og Sør-Vietnam,
 • Vietnam krigen del 2

  Vietnam krigen del 2
  Den sør-vietnamesiske regjeringen fikk støtte og rådgivning fra USA, og fra 1964 var USA med i krigen på Sør-Vietnams side. I 1969 ble det innledet fredsforhandlinger i Paris, men først i 1973 begynte usa og hente soldater hjem
 • Sputnik sjokket

  Sputnik sjokket
  Sputnik 1 var den første kunstige satellitten i bane rundt Jorden. Den ble skutt opp av Sovjetunionen 4. oktober 1957, og kom som en stor overraskelse på USA og resten av verden, og ble kalt Sputniksjokket
 • Lockheed U–2

  Lockheed U–2
  Den legendariske U-2 skapte en internasjonal krise da det ble skutt ned over Sovjetunionen under den kalde krigen. Flyet hadde kurs mot Bodø, noe som satte i gang et politisk spill og verden holdt pusten da Krustsjov ga trusler om å bombe Bodø med atomraketter, noe som ville vært trist for Norge. med atomraketter.
 • Berlin muren

  Berlin muren
  Berlinmuren var en 155 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder: Den ble satt opp for og dele Berlin i øst og vest.
 • Cubakrisen del 1

  Cubakrisen del 1
  Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden og USA på den andre. Konflikten begynte med at USA hadde utplassert sine mellomdistansemissiler i Tyrkia og Italia, som pekte mot Sovjetunionen. Sovjetunionen oppdaget dette og svarte med å utplassere missiler med atomladninger på Cuba.Dramatiske dager fulgte. Den 24. oktober ble USAs blokade satt i verk.
 • Cubakrisen del 2

  Cubakrisen del 2
  USA ville kreve alle rakettinstallasjoner og tilknyttede anlegg demontert og returnert til Sovjetunionen. Nettopp da det var som mest spent, kom løsningen. En avtale ble fremforhandlet under et hemmelig møte sent 27. oktober Om at morgenen 28. oktober kom Sovjetunionen med en offisiell erklæring om at rakettanleggene skulle nedlegges og rakettene og utstyret sendes tilbake til Sovjetunionen.Hvis ikke russland hadde trekt seg tilbake ville usa angripe kuba og krigen fått en annen vendin.
 • Fidel Castro

  Fidel Castro
  Fidel Castro var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008. Han bestemte over Cuba når Cuba krisen var
 • Mikhail gorbatsjov

  Mikhail gorbatsjov
  Mikhail Gorbatsjov er russisk. Gorbatsjov innførte reformene glasnost og perestrojka, som bidro til Sovjetunionens oppløsning og avslutningen av den kalde krigen. Han tok også et statskupp. Han var statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Uten Josef Stalin ville krigen endt annerledes siden han var grei og imøtekommen imot USA
 • Mathias Rust

  Mathias Rust
  Han landet som 19-åring på Den røde plass i Moskva med et en-motors privatfly. Rust satt 18 måneder i sovjetisk fengsel for sitt flyeventyr, og han fikk ingen karriere som yrkesflyger og arbeidet senere på et sykehus i Tyskland, hvor han ble forelsket i en sykepleier.
 • Sovjetunionen oppløst

  Sovjetunionen oppløst
  Oppløsningen av Sovjetunionen var en prosess som begynte med Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i 1985 og endte med landets sammenbrudd på tampen av 1991.Etter flere år med militær opprustning hadde den økonomiske veksten i Sovjetunionen gått i stå. og på slutten av 1980-tallet var det klart at sovjeterne ikke kunne delta i våpenkappløpet på en måte som var økonomisk bærekraftig