Den kalde krigen

Den kalde krigen

 • Bombing av Hiroshima

  Bombing av Hiroshima
  Bomben som ble sluppet over Hiroshima fikk navnet little boy, veide 4 tonn, og inneholdt 64 kg uran.
  Bomben laget en ildkule på over 1 000 000°C, og hadde en overflatetemperatur på 4000°C
  rundt 140 000 drept av angrepet
 • Bombing av Nagasaki

  Bombing av Nagasaki
  Bomben som ble sluppet over Nagasaki fikk navnet fat man, veide 4,5 tonn, og inneholdt 8 kg plutonium.
  Bomben hadde en sprengkraft på rundt 21 kilotonn, og jevnet 80% av bygninger med bakken.
  Ved slutten av året var det 74 000, som døde av angrepet.
  Det var ferre dødsfall på grunn av denne bomben selv om den var kraftigere, fordi denne bomben hadde et industri mål.
 • Enden av andre verdenskrig

  Enden av andre verdenskrig
  Hitler tok sitt eget liv 30. april 1945, og 8. mai 1945 overga Nazi Tyskland seg. 15. august 1945 overga Japan seg etter at USA slapp atombomber over Hiroshima og Nagasaki, dette markerte slutten på 2. verdenskrig.
 • Begrepet jernteppet innført

  Begrepet jernteppet innført
  Jernteppet var et begrep som ble brukt om grensen mellom de USA-vennlige landene, og de Soviet union-vennlige landene. Begrepet ble først alminneliggjort av Winston Churchill, og ble brukt av Joseph Goebbels i ukeavisen Das Reich i 1945. Berlin var et litt spessielt tilfelle, siden den øst-Berlin lå innenfor delen kontrollert av Soviet unionen, men tilhørte USA.
 • Trumandoktrinen

  Trumandoktrinen
  Trumandoktrinen ble innført av pressident Harry S. Truman, og var et svar på økt Sovjetisk innflytelse i resten av verden. Poenget var at USA skulle ha mere oppdemning mot kommunismen som hovedprinsipp.
 • Marshallhjelpen lansert

  Marshallhjelpen lansert
  Marshallhjelpen het offisielt European Recovery Program (ERP), og ble lansert av utenriksministeren George C. Marshall, hvor den har navnet fra. Ideen bak Marshallhjelpen, var at land skulle få penger fra USA, men til gjengjeld måtte landet åpne for mer fri handel.
 • Kommunistene tar makten i Tsjekkoslovakia

  Kommunistene tar makten i Tsjekkoslovakia
  I Tsjekkoslovakia gjorde kommunistpartiet et statskupp. Partiet ble startet i 1921, og i 1930 ble det forbudt. I 1948 gjorde kommunistpartiet et statskupp, og landet ble et diktatur frem til 1989.
 • NATOs opprettelse

  NATOs opprettelse
  Nato er en forsvarsalianse startet av USA, som består av nord-
  Amerikanske og Europeiske land. Forsvarsaliansen ble først og fremst opprettet for frykt for kommunistisk utvidelse, men etter den kalde krigen har den endret fokus.
 • Warszawapakten opprettet

  Warszawapakten opprettet
  Warszawapakten ble opprettet som et svar til NATO, og inneholdt primert Sovietunionen og den tidligere øst-blokken.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen ble av mange annsett som en "feil" krig. De mente at den bare kostet menneskeliv, og til slutt måtte USA trekke seg ut av krigen, fordi myndighetene ikke fikk noe støtte for folket, og dette ble den første krigen USA noen sinne har tapt.
 • Period: to

  Berlinmuren

  Berlinmuren ble satt opp som en fysisk sperre mellom øst- og vest-Berlin. Målet var å stoppe folk fra å rømme fra vest-Berlin til øst-Berlin, som ble annsett som et mye bedre sted å bo. For å krysse grensen mellom øst- og vest-Berlin, måtte du gå gjennom Checkpoint Charlie.
 • Period: to

  Cubakrisen

  Cubakrisen var det nærmeste verden var til 3. verdenskrig. Kommunismen hadde overtatt makten i Cuba, og Sovietunionen holdt på å utruste øya med atomvåpen. USA opprettet en total blokade rundt Cuba, og krevde at Sovietunionen trakk rakettene tilbake fra øya. Både USA og Sovietunionen gjorde seg klar til krig. Krigen ble forhindret da sovjetiske og amerikanske diplomater hadde hemmelige forhandlinger, som innebar at USA trakk tilbake raketter plassert i Tyrkia og Italia, og Sovietunionen i Cuba.
 • Armstrong første menneske på månen

  Armstrong første menneske på månen
  Etter mange år med arbeid ble amerikanerene de første til å gå på månen. Dette ble en stor seier mot Sovietunionen på en annen front enn krig. Neil Armstrongs mest kjente ordtak er "That's one small step for a man, but one giant leap for mankind", her snakker han om det første skrittet på månen. John F. Kennedy var pressidenten som lanserte planen for månelandingen, men han ble skutt lenge før målet var nådd. Han sa de skulle klare det innen det tiåret 25. mai 1961
 • Period: to

  Gorbatsjov statsleder i Sovjet

  Mikhail Gorbatsjov var den siste lederen for Sovietunionen. Han ble generalsekreter i 1985, men først 15 mars 1991 ble han Sovietunionens president. i 1990 fikk han Nobels fredspris, for sitt arbeid med omveltningene av øst-blokken.
 • Sovjetunionens oppløsning

  Sovjetunionens oppløsning
  Etter Gorbatsjovs arbeid som leder for Sovietunionen etter Joseph Stalins død. Landet endret navn tilbake til Russland, og den kalde krigen ble erklært ferdig.