Den kalde krigen klubovyistock scaled

Den kalde krigen.

By tuva564
  • Winston Churshill

    Winston Churshill
    Winston Churchill var en britisk statsmann, politiker og forfatter som var Storbritannias statsminister fra 1940 til 1945 og igjen fra 1951 til 1955. Han er en av de største krigslederne i det 20. århundre, og er mest kjent for sine taler, spesielt hans "We shall fight on the beaches"-tale. Han ble tildelt Nobelprisen i 1953 for sine seks binds memoarer, Den andre verdenskrig. Churchills arv og rykte som en av de viktigste i britisk historie fortsetter til i dag.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Trumandoktrinen er betegnelsen på en tale president Harry S. Truman holdt i i den amerikanske Kongressen 12. mars 1947. I den talen sa han at USA måtte se det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergraving innenfra og militære trusler utenfra. Han sa også at USA ville støtte regeringen i Hellas mot kommunist ledede opprørere, og USA ville støtte regeringen i Tyrika mot sovjetiske trusler og millitært press.
  • Marshallhjelpen

    Marshallhjelpen
    Marshallhjelpen var det amerikanske hjelpeprgrammet. De ga økonomisk hjelp i form av lån og økonomisk støtte til 18 forkjellige land i europa. Til sammen brukte Amerika 13 milliarder dollar i hjelpe ved og bygge opp Europa igjen etter andre verdenskrig. Dette var George Catlett Marshall som satt i gang.
  • Berlinblokaden

    Berlinblokaden
    Berlinblokaden var en politisk og millitær krise som skjedde i 1948 og 1949 under den kalde krigen. Sovjetunionen blokkerte alle vestmaktenes (USA, Storbritania og Frankrike.) innfartsveier til Vest-Berlin mellom 24. juni 1948 og 12. mai 1949, i et forsøk på å presse vestmaktene til å avskaffe den tyske mark i Vest-Berlin.
  • NATO

    NATO
    Nato ble startet ved starten av den kalde krigen i 1949. I 1949 hadde nato 12 medlemsland, men idag er 30 land med i nato. Nato ble oprettet for og få et sterke forsvar mot den kommunistiske Sovjetunionen. Der slår flere land seg sammen og får et sterkere forsvar.
  • Terrorbalanse

    Terrorbalanse
    Terrobalanse var noe de måtte holde for og ikke utslette hverandre. Begge partenen hadde våpen som kunne utslette hverandre totalt derfor måtte de holde balansen for at ikke en av partene skulle slå ut. Den varte fra begynnelsen av 1950-årene til slutten av 1980- årene. Preget forholdet mellom vestmaktene, ledet av USA, og Sovjetunionen og dets allierte.
  • koreakrigen

    koreakrigen
    Koreakrigen var en militær konflikt som var mellom 1950 og 1953 og involverte Sør-Korea, støttet av USA og andre land i FN, mot Nord-Korea, støttet av Kina og Sovjetunionen. Nord-Korea invaderte Sør-Korea i juni 1950, i 1953 ingikk de våpenhvile. En onkli fredsavtale har aldri blitt bestemt, og Korea er fortsatt formelt i krig med hverandre. Mange tusen soldater og sivile døde i konflikten, og krigen satte dype spor i både Nord- og Sør-Korea.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en konflikt som var mellom 1954 og 1975, krigen satte USA og Sør-Vietnam mot Nord-Vietnam og Viet Cong . Konflikten var en del av den kalde krigen. USA gikk inn i konflikten for å forsvare den sørlige delen av Vietnam. Selv om USA brukte enorme mengder bomber og andre krigføringsteknikker, klarte de ikke å vinne konflikten. I april 1975 overga Sør-Vietnam seg og Vietnam ble en hel stat under kommunistisk ledelse
  • Warszawapakten

    Warszawapakten
    .Warszawapakten var en militær allianse av sosialistiske stater i Øst-Europa, ledet av Sovjetunionen. Det ble opprettet i 1955 som svar på integreringen av Vest-Tyskland i NATO. Medlemslandene i Warszawapakten var Albania, Bulgaria, Tsjekkoslovakia, Øst-Tyskland, Ungarn, Polen, Romania og Sovjetunionen. Pakten ble oppløst i 1991, etter Sovjetunionens kollaps.
  • Jernteppe

    Jernteppe
    Jernteppet var det usynlige ideologiske teppet som delte Europa i to fiendtlige blokker (østblokken og vestblokken) under den kalde krigen, frem til 1989. Omfavnelsen av jernteppet var også nyttig for politikken for å beholde Sovjetunionen og Østen. blokk isolert fra resten av verden.
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren var en mur som delte Berlin, Tyskland, fra 1961 til 1989. Den ble bygget av den tyske demokratiske republikken for å hindre innbyggerne i å flykte til Vest-Tyskland. Muren skilte Vest-Berlin fra den østlige delen av byen, som ble kontrollert av Sovjetunionen. Muren ble et symbol på den kalde krigen og delingen av Europa. Det ble til slutt revet i 1989, etter Sovjetunionens fall og gjenforeningen av Tyskland.
  • Cubakrisen

    Cubakrisen
    Cubakrisen var et standpunkt mellom USA og Sovjetunionen som var fra 16. Oktober 1962 til 29. Oktober 1962. Krisen utviklet seg etter at Sovjetunionen begynte å installere atomraketter på Cuba, bare 90 mil utenfor kysten av Florida. Dette ble sett på som en direkte trussel mot USAs sikkerhet.
    Etter flere anspente dager med forhandlinger gikk Sovjetunionen med på å fjerne missilene fra Cuba. I bytte gikk USA med på å ikke invadere Cuba og å fjerne sine egne missiler fra Tyrkia.
  • Mikhail Gorbatsjov

    Mikhail Gorbatsjov
    Mikhail Gorbatsjov var en russisk, tidligere sovjetisk, politiker. Mikhail Gorbatsjov var den siste lederen av Sovjetunionen, og fungerte som generalsekretær for Kommunistpartiet i Sovjetunionen fra 1985 til 1991, da Sovjetunionen ble oppløst. Han er mest kjent for sin rolle i den fredelige slutten av den kalde krigen og Sovjetunionens sammenbrudd, det sovjetiske politiske og økonomiske systemet.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland bygde 13.august 1961. De bygde den tvers igjennom Berlin mellon det som var Øst-Berlin og Vest-Berlin.
    Henskiken ved og bygge denne muren var og hindre flyktninger fra DDR å krysse grensen. 28 år senere 9.November 1989 ble muren revet i forbindelse med Tysklands gjenforening. Muren ble på mange måter et symbol på ufrihet i øst, den kalde krigen og et symbol på kommunistisk diktatur. Derfor ble den revet i 1989.