Hannah

 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Författaren till Gilgamesh är okänd eftersom man hittade lerkrukor med berättelsen nedskriven på. Så därför kan man inte veta vem som skrivit den.
  Berättelsens changer är Epos alltså som en lång dikt.
  Berättelsen handlar om Gilgamesh som blir vän med Enkindu som sedan blir dödssjuk efter att en gud kastat en förbannelse över honom som hämnd mot Gilgamesh. Det slutar med att han söker upp en kvinna som berättar att han också kommer dö en dag.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag:
  -Berättelserna skrevs på vers (dikt), epok
  -Muntlig berättartradition, men läste inte utan lyssnade på berättelser
  -Grekiskt mytologi
 • 700 BCE

  iIliaden

  iIliaden
  Författare-Homers
  När Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt mellan gudarna mutar Afrodite honom att ta hennes parti.
  Mutan är den vackra Helenas kärlek.
  Paris går med på det och åker för att hämta Helena.
  Men Helena är redan gift och när hon rymmer med Paris uppstår en konflikt mellan grekerna och Trojaner som leder till ett krig.
  Länge är kriget oavgjort tills odysséen kommer på en plan och grekerna lyckas tillslut ta över Troja.
  Tidstypiska drag-epos och grekisk mytologi
 • 700 BCE

  Odysseen

  Författare-Homeros
  Efter det trojanska kriget ska Odysseus ta sig hem till Grekland.
  Under resans gång träffar han på problem som:
  -Cykloner
  -Poseidon
  -Häxan Kirke
  -Hemska sjöodjur
  Det slutar med att Odysseus kommer hem som enda överlevande och återförenas med sin fru Penelope
  Tidstypiska drag:Epos och grekisk mytologi.
 • 500 BCE

  aisopos

  Aisopos var först med att börja skriva fabler. En fabel är en slags saga eller en berättelse som har djur som huvudpersoner. Något som är typiskt för fabler är att de har ett tydligt budskap.
 • 442 BCE

  Antigone

  Författare:Sofokles Handling:Efter att Atigone begravt sin ena bror i smyg blir kungen (som är hennes morbror) rasade eftersom att han bestämt att brodern inte skulle på en begravning utan bli uppäten av maskar så bestraffat han henne till döden. Hon hinner dock begå självmord innan han hinner döda henne. Efter allt detta slutr det med att alla nära kungen dör och gudarna bestämmer då att istället för att han ska dö så ska han få leva ett långt och plågsamt liv.
 • 442 BCE

  Antigone-Författare sofokles

  Efter att Antigone begravt sin ena bror trots kungens/morbrodern/kreons order om att hans kropp skulle bli uppäten av skadedjur så straffar han henne med döden.Hon hinner dock ta sitt liv tillsammans med sin fästman och kreons son.Allt slutar med att alla kring kungen dör och gudarna bestämmer då att istället för att han ska få dö så ska han leva ett långt men plågsamt liv så att han förstår felen han gjort.
  Budskap:Det är gudarna som avgör vad som är rätt eller fel.
  Genere:tragedi
  Ett drama.
 • 431 BCE

  Medea

  Författare: Euripides
  När kungen får reda på genom en spådom att Jason ska störta honom så skickas han ut på ett omöjligt uppdrag. Under resans gång träffar Jason trollkunniga Medea som hjälper honom.
  Men när de kommer tillbaka så får Medea reda på att kungen vill döda Jason och gör då att kungens barn dödar kungen.
  Jason och Medea flyr men i landet de kommit till förlovar sig Jason med prinsessan och detta leder till att Medea dödar deras barn och prinsessan.
  typiska tidsdrag- drama, grek myt
 • 429 BCE

  Kung oidipus

  Efter att oidipus försökt att undvika sitt öde så gör han av misstag så att han uppfyller den profetia som talats om honom, att han kommer att döda sin far och gifta sig med sin mor. Budskapet är att man inte kan komma ifrån sitt öde
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  Under medeltiden är det kungen som styr. Det finns fyra stånd: Adel, präster, borgare och bönder. Adeln är de som är rika och har makt medans böner ofta är fattiga och inte har saker att säga till om. Religion är viktigt under medeltiden och i Europa är majoriteten av länderna katoliker. Plikten är något väldigt viktigt under medeltiden, man ska fullfölja sin plikt till familj och kungen.
  Människorna måste leva sitt liv på rätt sätt efter sitt stånd. Plikten är viktigaste.
 • 1100

  Tristan och Isolde

  Författare-okänd
  Handling-Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan som är kungens tjänare får i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som gör henne kär i kungen.Men Tristan och Isolde råkar dricka av trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De försöker att vara tillsammans med allt slutar med att de båda dör.
  Budskap-följ din plikt annars dör du.
  Tidstypiska drag är budskapet eftersom att det var viktigt på medeltiden att följa sina plikter.
  Skriven i epos.
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Författare-Dante Alighieri
  Dante som själv är huvudperson reser tillsammans med poeten Vergilius (som levde på antiken) genom helvetet,skärselden och paradiset.
  Tidstypiska drag-Berättelsen har mycket inverkan från kristendomen som var stor under medeltiden.
  Skriven i epos.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  Antikens ideal blev stora igen under renässansen som bland annat antikens konst,litteratur, filosofi,pjäser,grekisk mytologi och även att skriva i epos.
  Samtidigt som mycket var från antiken kom ny vetenskap och nya samhällskulturer.
 • Romeo och Julia-William Shakespeare

  Två släkter ligger i bråk,Romeo är från den ena och Julia är från den andra.De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig sedan i hemlighet. Men efter en händelse blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia.Julia kommer på en plan att återförenas med Romeo och dricker därför ett gift så hon verkar död.Romeo trodde att hon var död på riktigt och tar sitt liv, när Julia vaknar upp ser hon att Romeo är död och tar då också livet av sig. Allt slutar med att familjerna slutar bråka.
 • Don Qujuonte- Miguel Cervantes

  En fattig adelsman, Alonson läser för mycket riddarromaner det ger honom en förvräng världsbild. Han tror att han är en hjälte som är menad att ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har han en liten bonde som heter Sancho Panza. Don Quijote blir kär under sin resa i Dulcinea som egentligen heter Aldonza. Precis innan han ska dö, Förstår Quijote att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna han har läst.
 • Det förlorade paradiset

  Författare-John Milton
  Berättelsen handlar om Adam och Eva skapelse och om deras tid i paradiset.
  Men även om Satan, att han var en ängel från början men blev skickad till helvetet efter att han trodde att han var mäktigare än gud. Satan orsakade efter denna händelse det så kallade synda fallet som lede till att Adam och Eva blev utvisade från paradiset efter att satan frestat dem. Tidstypiska drag-Biblisk mytologi,Epos-skriven i dikt